Rodičák na druhé dítě

teresa20
1.3.10 15:46

Rodičák na druhé dítě

Ahoj holky. Vím, že o mateřské je tu diskusí spoustu, ale přece jenom..
Jsem na rodičovské s prvním dítětem, mám tříletou variantu. Přemýšlíme o druhém dítěti a rádi bychom, aby nám rodičovská navázala plynule na mateřskou. Je mi jasné, že se to nemusí povést, ale to bych nechtěla řešit.
Jde mi o to, jak to v tomto případě bude s mateřskou. Co jsem zjistila, dostanu klasicky mateřskou, pak rodičák 7600 do 21 měsíců dítěte a pak 3600 do 4 let věku dítěte. Je to tak??
Pokud ano, docela by mě zajímalo, kdo vymyslel takovou ptákovinu?? :cert:
Právě jsme si vyřídili úvěr ze stavebka na přístavbu, budeme platit 6000 Kč měsíčně, což je dost. Ale se stávajícími přijmy víme, že to zvládneme. Právě ale řešíme, jak to uděláme, až se mi sníží rodičák o 4000 8-o, když budeme mít ještě navíc výdaje související s druhým dítětem.
Přijde mi to jako neprosto nelogické a asi to musel vymýšlet někdo, kdo se do takovéto situace nedostal.
Je nějaký racionální důvod, proč si při druhém dítěti nemůžu vybrat klasický tříletý rodičák?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15319
1.3.10 15:59

Já ho měla tříletý na druhé, to už teď nejde??? A mohla jsem si vybrat, jestli chci na 2, 3 nebo 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
1.3.10 16:02

Cože, cože? On nejde na druhý dítko tříletý? Mám teď dvouletou variantu a kupodivu se nám děti pěkně strefily, že budou opravdu dva roky po sobě a teď u druhého mám v plánu tříletou variantu, to by byla dost čára přes rozpočet, kdybych ji nemohla a slyším to teď poprvé (což nic neznamená, moc informovaná nejsem ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
1.3.10 16:03

To právě nevím, mě bylo řečeno, že pokud se přechází plynule a mezi mateřskými na obě děti nepracuješ, na výběr máš jen tuto jedinou variantu.

• Citovat
  • Upravit
teresa20
1.3.10 16:04

Nechci šířit paniku, možná to opravdu jde jak píše Mari, fakt nevím. Najde se nějaká dobrá duše, co mě uvede do obrazu, jak to tedy je?

• Citovat
  • Upravit
3284
1.3.10 16:09

ahoj, volbu 2 nebo 3 letou můžeš provést i na druhé dítě, pokud Ti vznikl nárok na PPM ve výši minimálně 380,–/den :) jinak máš automaticky 4letou variantu ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
1.3.10 16:14

Teď jsem se dívala na do několika diskuzí a nic tomu nenasvědčuje, podle všeho pokud tvůj pracovní poměr trvá, tak můžeš opět volit znovu mezi všemi variantami a je fuk, že jsi nevydělala ani korunu, takže snad tak jako to bylo dřív, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
1.3.10 16:15

Zaju díky!! V tom případě je to super, PPM jsem měla určitě vyšší než 380 Kč. Omlouvám se za šíření poplašných zpráv :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1030
1.3.10 16:22

ahoj,mám to stejně jak píšeš-S Viki jsem byla na rodičáku,když se Val narodila-automaticky do 3 let 7600,pak do jejích 4 ted mám 3600 ,narodila se v té době,kdy se tento nový systém zavedl,tak by to mělo platit i ted :nevim:
ptala jsem se na sociálce,jak by to bylo třebas s třetím dítětem-to samé.pokud bych mezitím nepracovala nějakou dobu.
a shodou okolností měsíčně taky platíme 6tis-hypo-plus další poplatky,náš příjem není velký,ale zvládáme to.
musíme se trošku uskromnit,to jo,na dovolenou zas nepojedeme :-? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
1.3.10 16:22

Důležité je, abys byla nemocensky pojištěná po dobu min. 270 dnů za polední 2 roky před nástupem na PPM - do téhle doby se započítává i rodičovská dovolená, pokud trvá pracovní poměr. No a pokud máš nárok na PPM v určité denní výši (to už tady někdo psal), tak můžeš volit mezi dvou nebo tříletou variantou. Pokud takto vysokou PPM nebudeš mít, ale budeš mít nárok na PPM (bez ohledu na výši), tak můžeš volit mezi tří a čtyřletou variantou (snad to píšu srozumitelně :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
1.3.10 16:23
zaju píše:
ahoj, volbu 2 nebo 3 letou můžeš provést i na druhé dítě, pokud Ti vznikl nárok na PPM ve výši minimálně 380,–/den :) jinak máš automaticky 4letou variantu ..

aháááááááá!!!!!!!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
1.3.10 16:25

ahoj 4letou variantu si můžeteš vybrat,ale pokud máš zaměstnavbatele a smlouvu na dobu neurčitou tak si i při druhém dítěti můžeš vybrat,pokud máš smlouvu na dobu určitou tak máš smůlu a dostaneš automaticky 4letý rodičák.
ted trošku mimo téma…
jo nechápu proč se zde naráží na výši mateřské, myslím si že 7600kč je dost peněz nehleděna to, že před 4lety byla mateřský jenom 3500kč,myslím si , že můžeme být rády , že nám ten stát ještě vůbecněco dává, jinde ve světě toprostě není a maminky musejí dost brzo do práce, ale holt jsme postkomunistická země a všichnni si tu myslí, že je vše automatické a zadarmo.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
1.3.10 16:26

u Viki jsem měla 2400Kč do jejích myslím 2 let :mrgreen: pěknýýýý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
1.3.10 16:45
cinkxa píše:
ted trošku mimo téma…
jo nechápu proč se zde naráží na výši mateřské, myslím si že 7600kč je dost peněz nehleděna to, že před 4lety byla mateřský jenom 3500kč,myslím si , že můžeme být rády , že nám ten stát ještě vůbecněco dává, jinde ve světě toprostě není a maminky musejí dost brzo do práce, ale holt jsme postkomunistická země a všichnni si tu myslí, že je vše automatické a zadarmo.....

Ahoj, neřeším tady, jestli je 7600 Kč jako rodičák hodně nebo málo peněz. To je na jinou diskusi. Vím jak to chodí ve světě a taky že to nejde tak moc srovnávat. Šlo mi jen o to, jak bychom zvládli tu dobu, kdy bych pobírala snížený rodičák a měli další výdaje na druhé mimi. Minus čtyři tisíce by pro nás byly zásadní. Máme splátku a v zástavě dům, kde kromě nás bydlí i moji rodiče, není to legrace, proto teď tohle řešíme.

• Citovat
  • Upravit
22026
1.3.10 16:47

Já teď požádala o tříletou na Marka a nikdo to nijak neřešil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat