MŠ prosím o radu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
5132
11.10.23 20:55
@mamina2017 píše:
Jako nechápu, co to máte za učitelky, že neví, že děti jsou různé. Někdo je za 2 dny ready a někdo prostě potřebuji delší adaptaci. Nevím, ale snad učitelka je tam od toho, aby to brečící dítě vzala do kolektivu a pokusila se nějak zapojit a ne nechat někde v koutě brečet.

A jako ty si myslíš, že to učitelky nezkoušely? Jako ty si myslíš, že jí nechají brečet? Oni tam nemají jen to jedno brečící dítě. A když brečí pořád, tak jí mají pořád chovat?

• načítám...
644
11.10.23 20:57
@pet p píše:
Naprosto s tebou nesouhlasím. Je na školku nezralá a potřebuje být s tebou. Každé dítě dozrává na školku jindy. Některé děti ve 3 letech zralé jsou, jiné ne.
Docela by mě zajímalo, kde jsi přišla na to, že jí školka a kolektiv dá víc než rok s tebou doma. To, že má jít dítě brzy do kolektivu, aby se socializovalo a zvykalo si, to je mýtus přetrvávající z dřívějších dob. Dnešní psychologové už se na to dívají jinak.
Je tady na toto téma hodně diskuzí, tak si je zkus pročíst, třeba ti to něco dá.Popravdě řečeno, stejně mi přijde zvláštní, že dítě pobyt ve školce probrečí, že dokonce ředitelce je to líto, ale ty nepíšeš nikde ani ň o tom, že by ti to bylo líto taky nebo tě to nějak stresovalo. Píšeš jen, že jsi přesvědčená o tom, že má chodit do školky. Jsi tak citově chladná nebo se pletu? (doufám, že se pletu)

Určitě nejsem citově chladná, jde o to, že dcera mě při všem potřebuje, nechce si hrát sama jen se mnou(kromě hřiště, tam se zabaví sama i s dětmi). Když jedeme k babičce, dědovi, tam je taky strašně ráda, je s nima a ani o ní nevím. Ale jinak za mnou chodí i na záchod, všude jak ocásek. Poslední dobou jsem už na ní byla i nepříjemná. Proto jsem si říkala, ať je radši ve školce 8-11:40 než s nepříjemnou mámou. Tyto tři hodiny bez ní naberu síly a pak se jí opravdu věnuju až do večera. Navíc máme obě režim 6:30 vstaneme a chodí se brzy spát, což předtím nebylo.

• načítám...
pet p
11.10.23 21:00
@Meginka1989 píše:
Určitě nejsem citově chladná, jde o to, že dcera mě při všem potřebuje, nechce si hrát sama jen se mnou(kromě hřiště, tam se zabaví sama i s dětmi). Když jedeme k babičce, dědovi, tam je taky strašně ráda, je s nima a ani o ní nevím. Ale jinak za mnou chodí i na záchod, všude jak ocásek. Poslední dobou jsem už na ní byla i nepříjemná. Proto jsem si říkala, ať je radši ve školce 8-11:40 než s nepříjemnou mámou. Tyto tři hodiny bez ní naberu síly a pak se jí opravdu věnuju až do večera. Navíc máme obě režim 6:30 vstaneme a chodí se brzy spát, což předtím nebylo.

Ano, rodičovství je náročné, to je pravda.
Ty za ty tři hodiny bez ní nabereš sílu a co ona? Je tři hodiny ve stresu, že je bez mámy. To mi nepřijde jako win-win řešení, ale jako řešení tvůj win na úkor jejího lose :-(

• Upravit
5132
11.10.23 21:01
@Meginka1989 píše:

Myslím si, že se tu nepotřebuješ obhajovat. Dala bych tomu ještě čas…

• načítám...
5132
11.10.23 21:05
@pet p píše:
Ano, rodičovství je náročné, to je pravda.
Ty za ty tři hodiny bez ní nabereš sílu a co ona? Je tři hodiny ve stresu, že je bez mámy. To mi nepřijde jako win-win řešení, ale jako řešení tvůj win na úkor jejího lose :-(

A co budou dělat mámy, až se jednoho dne změní to, že děti půjdou do školky ve 3 letech a oni do práce?(změna v době pobírání rodičáku)Vím že je to teď sci-fi, ale co pak poradíš jim?

• načítám...
kocourGarfield
11.10.23 21:23

@Meginka1989 tak asi na třídu o 24 dětech není připravená. Což nemusí být vůbec chyba její ani těch učitelek, ale ten systém je divný.

• Upravit
644
11.10.23 21:24
@ibis píše:
Myslím si, že se tu nepotřebuješ obhajovat. Dala bych tomu ještě čas…

Snažím se jen popravdě popsat situaci, tak jak je a jak to cítím já.
Každý názor si přečtu a přemýšlím nad ním. Čas chci tomu dát.

• načítám...
kocourGarfield
11.10.23 21:25

@ibis mně tohle přijde systémově úplně šílený. Z 0 na 100, malé děti. Nejdřív matce za zadkem do 3 let a pak šup na XY hodin hezky 5 dnů v týdnu do třídy s 24 dětmi.

• Upravit
kocourGarfield
11.10.23 21:26

@Meginka1989 nemůžeš ji dát někam jinam? Do dětské skupiny například? Nebo do školy kde bude míň dětí? Tohle každé dítě nedá..

• Upravit
kocourGarfield
11.10.23 21:28

@smile_xxx mám taky velmi kontaktní dítě a nějakým normálním přístupem a výběrem školky ( vč. naplnění potřeb, i nadále) se to dá. Ale dát ho do třídy 25 děti, žádná adaptace před, 1 učitelka na děti, tak se zblázní, na to nemusí být ani kontaktní.

• Upravit
pet p
11.10.23 21:32
@ibis píše:
A co budou dělat mámy, až se jednoho dne změní to, že děti půjdou do školky ve 3 letech a oni do práce?(změna v době pobírání rodičáku)Vím že je to teď sci-fi, ale co pak poradíš jim?

No tak nejspíš se bude dít dál úplně to samé, co se děje často i teď: matka se smíří s tím, že dítě bude ve školce brečet a nebude si vyčítat, že tím bude možná traumatizované. Bude se uklidňovat tím, že si tam dřív nebo později zvykne. Že existuje riziko, že je to ve skutečnosti jen rezignace dítěte (stejně jako při metodě „nechat vyřvat“ - dítě ví, že nikdo nepřijde, že nemá cenu řvát, tak neřve…), to radši vytěsní.
A radit budu pořád to samé: vnímejte, jestli je dítě na školku fakt zralé a pokud není, tak ho tam nedávejte.

Ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Ale je potřeba si otevřeně přiznat výhody a nevýhody daného řešení. To je vlastně všechno, co se tu snažím říct.

Edit: zapomněla jsem dopsat jednu větu.

Příspěvek upraven 11.10.23 v 21:44

• Upravit
76458
11.10.23 21:42
@pet p píše:
No tak nejspíš se bude dít dát úplně to samé, co se děje často i teď: matka se smíří s tím, že dítě bude ve školce brečet a nebude si vyčítat, že tím bude možná traumatizované. Bude se uklidňovat tím, že si tam dřív nebo později zvykne. Že existuje riziko, že je to ve skutečnosti jen rezignace dítěte (stejně jako při metodě „nechat vyřvat“ - dítě ví, že nikdo nepřijde, že nemá cenu řvát, tak neřve…).
A radit budu pořád to samé: vnímejte, jestli je dítě na školku fakt zralé a pokud není, tak ho tam nedávejte.Ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Ale je potřeba si otevřeně přiznat výhody a nevýhody daného řešení. To je vlastně všechno, co se tu snažím říct.

a že na západ od nás, kde děti dávají do kolektivních zařízení od 1 roku i dřív jsou celé generace dětí traumatizované :nevim:

• načítám...
pet p
11.10.23 21:43

@Meginka1989 Jak píše @smile_xxx, do 18 s tebou na záchod chodit nebude.
Ty od dítěte potřebuješ mít pár hodin klid, protože ti leze na nervy, tak ho dáš do školky a racionalizuješ si to tím, že mu školka prospěje, protože tam bude v kolektivu a protože doma s tebou už by se dál neposunovalo, takže je to tam pro něj lepší, a to dokonce i když tam celý pobyt probrečí.
Podle mě jen nezvládáš tu intenzitu, se kterou tě ona pořád potřebuje. Takže bych se snažila zapracovat na tomto tématu a ne na tématu „jak to udělat, aby nebrečela ve školce“.
Každá matka si potřebuje někdy odpočinout. Ale přece kvůli tomu, že si potřebuješ odpočinout, nenecháš dítě brečet ve školce? Co aby si manžel zkrátil úvazek a byl častěji doma? Co hlídání babičkami, když je s nimi ráda?
Taky si někdy potřebuju odpočinout, tak si sednu a piju čaj a koukám z okna no a někdy mám při tom na klíně dítě, které se ode mě zrovna nechce hnout. Ví, že potřebuju chvíli klid, tak se ke mně jen tulí a nevyžaduje interakci. 3leté dítě to už většinou chápe a zvládne.

• Upravit
76458
11.10.23 21:44
@kocourGarfield píše:
@ibis mně tohle přijde systémově úplně šílený. Z 0 na 100, malé děti. Nejdřív matce za zadkem do 3 let a pak šup na XY hodin hezky 5 dnů v týdnu do třídy s 24 dětmi.

vždyť dítě zakladatelky je v té školce 3 hodiny i s cestami
@Meginka1989 nicméně, tvé dítě opravdu není na školku zralé, i já bych doporučovala, abys ji nechala zatím doma, do práce nechodíš, a zkusila to znovu třeba od ledna, školné teda budeš muset platit i za měsíce, kdy tam nebude

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin