MŠ prosím o radu

644
11.10.23 17:47

MŠ prosím o radu

Ahoj,
Prosím o radu nebo zkušenosti vás ostatních nezaujatých.
Dcera nastoupila v půlce září do školky na dopoledne, týden před 3 narozeninami.
Týden chodila, pokrok tam dle učitelek byl, první dva dny nechtěla jíst a pít další dny už bez problému. Akorát prý pořád plakala s výjimkou kdy něco dělali, to se zapojila ráda a nebrečela. Jeden den prý nebrečela vůbec a měla tam dokonce i kamarádku na hřišti.
Po týdnu, nemoc, antibiotika návrat po 14 dnech.
1 den po návratu do školky se hned po předání učitelce pozvracela (hodně plakala).
Další dny už jen pobrekávání v šatně a při předávání. Dcera je třetí den ve školce po nemoci a učitelka říká, že celý den sedí a brečí s výjimkou pohybových her, to se zapojí ráda a nebrečí. Když přijde na řadu povel při hře dones červený míč na určené místo, prý dcera vypadá, že neví co se po ní žádá.
Mimo školku tyto problémy nemá, barvy zná všechny a na povely odemě reaguje správně. Když jí na příklad řeknu podej mi žlutou, zelenou, červenou pastelku, vždy bez váhání podá správnou.
Za dětmi prý chodí, chce s nimi komunikovat, ale problém je, že jí asi nerozumí a podle ředitelky se kvůli tomu cítí špatně a proto brečí.
S řečí je na tom tak, že slovní zásobu nemá špatnou. Složí větu o třech, čtyřech slovech. Například, když přijdeme že školky, tak řekne: bude táta autem červeným.( to znamená táta přijede domů červeným autem)
Někdy do toho plete i anglická slovíčka a výrazy. Protože jsem jí dost často nechávala dívat na YouTube kids a tam sledovala ty anglické blbosti.
Paní ředitelka kvůli tomu doporučila pedagogicko- psychologickou poradnu. Že to prý může být cokoliv za diagnózu, ale to ona neví, že není doktor.
Na tříleté prohlídce doktorka neviděla na dceři problém. Jen podotýkám, že dcera má oční kontakt, reaguje na své jméno, sdílí pozornost, ráda si hraje na něco…
Tak jsem volala do té poradny, popsala jsem to co mi řekla ředitelka. Řekli mi, že takto malé dítě nevyšetří, nejdřív ve 3,5 letech.
Doporučen logoped, sehnala jsem soukromou kliniku hned na zítra. Ředitelka mi pořád říká, jak je jí dcerky líto, že pořád brečí. Včera mi řekla, že dokud se to do pátku nespraví to brečení, tak by bylo lepší jí nechat doma.
Já jsem přesvědčená, že jí školka prospěje.
Třeba i s docházkou na logopedii.
Do školky chodí každý den 8-12h.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
5571
11.10.23 18:23

Jako nechápu, co to máte za učitelky, že neví, že děti jsou různé. Někdo je za 2 dny ready a někdo prostě potřebuji delší adaptaci. Nevím, ale snad učitelka je tam od toho, aby to brečící dítě vzala do kolektivu a pokusila se nějak zapojit a ne nechat někde v koutě brečet.

• načítám...
11809
11.10.23 18:35

Já myslím že to způsobila ta nemoc a tím tedy přerušení adaptace na školku..začíná vpodstate znovu…potřebuje čas…to by ale učitelky snad měly vědět…s řečí nevím, ale že nereaguje na povely při hře může být taky tím novým prostředím, třeba by to udělala kdyby jí dali více času… Ostatní děti jsou tam počítám od září takže už jsou adaptované…

• načítám...
Tosidelassrandu
11.10.23 18:38

Dle toho co popisuješ, tak má asi dcera opravdu problém s řečí na svůj věk a děti ji třeba skutečně nerozumí. Jinak ti doma normálně všechno chápe, když na ni mluvíte normálně?

• Upravit
644
11.10.23 19:12
@Tosidelassrandu píše:
Dle toho co popisuješ, tak má asi dcera opravdu problém s řečí na svůj věk a děti ji třeba skutečně nerozumí. Jinak ti doma normálně všechno chápe, když na ni mluvíte normálně?

Ano, nemám pocit, že by nerozuměla. Kdyby ano, už bych to řešila.
Ona jinak pusu nezavře, pořád něco komentuje co vidí některá slova říká správně jiná komolí. Ale určitě nemluví tak dobře, jak děti ve školce co slyším, to je pravda. Když po ní něco chceme, tak to hned udělá a ještě to okomentuje, třeba řekne máme hotovo.

Příspěvek upraven 11.10.23 v 19:49

• načítám...
644
11.10.23 19:34
@Vladusxx píše:
Já myslím že to způsobila ta nemoc a tím tedy přerušení adaptace na školku..začíná vpodstate znovu…potřebuje čas…to by ale učitelky snad měly vědět…s řečí nevím, ale že nereaguje na povely při hře může být taky tím novým prostředím, třeba by to udělala kdyby jí dali více času… Ostatní děti jsou tam počítám od září takže už jsou adaptované…

Když má napodobit učitelku při pohybové hře, tak to udělá a je vidět, že má radost a baví jí to. Základní věci si prý řekne.
Vyšetření na logopedii se nebráním, uvidím co řeknou.

• načítám...
5098
11.10.23 19:53

@Meginka1989 Ne každé dítě je ale zralé sotva ve třech letech na školku. Taky teda záleží, na jakou. Je celkem normální, aby byly první tři měsíce se slzičkama třeba v šatně, ale určitě zase ne tak, aby dítě probrečelo celý den.

A jak probíhala adaptace? U nás probíhala měsíc, postupně tam s dětmi rodiče byli méně a méně. A myslím, že to bylo fakt dobře.

A jestli má slovní vyjadřování horší než ostatní děti, nemusí se vážně cítit dobře a taky je to známka, že asi ještě není zralá.

• načítám...
644
11.10.23 19:58
@mamina2017 píše:
Jako nechápu, co to máte za učitelky, že neví, že děti jsou různé. Někdo je za 2 dny ready a někdo prostě potřebuji delší adaptaci. Nevím, ale snad učitelka je tam od toho, aby to brečící dítě vzala do kolektivu a pokusila se nějak zapojit a ne nechat někde v koutě brečet.

Vadí jim to brečení, ředitelka říká, je mi jí líto, jak pořád brečí. Řekla jsem jí, že si myslím, že dcera by do školky chodit měla dále na dopoledne, klidně celý rok jen na to dopoledne.Plus teda to vyšetření na logopedii eventuálně za půl roku v té poradně. I když brečí, přece jenom jí ta školka a kolektiv dá víc, než další rok doma(sourozence nemá).

• načítám...
5098
11.10.23 20:02

@Meginka1989 Jenže normální je kolektiv s mámou za zadelí, a až je dítě zralé, tak teprve osamotě. Kolektiv se dá dělat i na hřišti, se sousedkou nebo na kroužcích. Pokud nežijete na úplný samotě a dítě není zaostalé, tak není pravda, že má školka tak úchvatné benefity.

• načítám...
644
11.10.23 20:10
@Zmatka píše:
@Meginka1989 Ne každé dítě je ale zralé sotva ve třech letech na školku. Taky teda záleží, na jakou. Je celkem normální, aby byly první tři měsíce se slzičkama třeba v šatně, ale určitě zase ne tak, aby dítě probrečelo celý den.

A jak probíhala adaptace? U nás probíhala měsíc, postupně tam s dětmi rodiče byli méně a méně. A myslím, že to bylo fakt dobře.

A jestli má slovní vyjadřování horší než ostatní děti, nemusí se vážně cítit dobře a taky je to známka, že asi ještě není zralá.

Adapce s rodiči ve školce jen jeden den a to bylo na první školní den.To dcera ještě nebyla přijatá. Byla pod čarou a pak se ten adaptační den uvolnily místa a volala mi ředitelka, že by jí teda přijala. Pak už nechtějí, aby tam rodiče byly s dětmi. Chtěli ať tam je rovnou až do oběda od prvního dne. Když jsem chtěla první dny třeba jen dvě hodiny tak to odmítly.
Ano uznávám, že to slovní vyjadřování je horší než u většiny dětí ve školce. Jsou tam jen dvě třídy 3-5 let, tam je ona 25 dětí, druhá třída předškoláci 14 dětí

• načítám...
5098
11.10.23 20:18

@Meginka1989 No a tobě se to fakt zdá jako dobrý prostředí pro dítě? A máš pocit, že to fakt bude mít nějaký benefit, když tam probrečí celý dny? Mám syna, který byl od narození spíš nejistý a závislý na mně. Musel do školky až ve čtyřech, dřív to prostě nešlo, a měl adaptaci asi tři týdny. Ne, že by pak šel ochotně, ale proběhlo to úplně bez problémů - jako žádný hysterie a pláč. V kolektivu byl teda od mala, to zase jo. A teď je ve školce oblíbený, mezi dětmi i učitelkami. Funguje úplně parádně.

• načítám...
pet p
11.10.23 20:23
@Meginka1989 píše:
Vadí jim to brečení, ředitelka říká, je mi jí líto, jak pořád brečí. Řekla jsem jí, že si myslím, že dcera by do školky chodit měla dále na dopoledne, klidně celý rok jen na to dopoledne.Plus teda to vyšetření na logopedii eventuálně za půl roku v té poradně. I když brečí, přece jenom jí ta školka a kolektiv dá víc, než další rok doma(sourozence nemá).

Naprosto s tebou nesouhlasím. Je na školku nezralá a potřebuje být s tebou. Každé dítě dozrává na školku jindy. Některé děti ve 3 letech zralé jsou, jiné ne.
Docela by mě zajímalo, kde jsi přišla na to, že jí školka a kolektiv dá víc než rok s tebou doma. To, že má jít dítě brzy do kolektivu, aby se socializovalo a zvykalo si, to je mýtus přetrvávající z dřívějších dob. Dnešní psychologové už se na to dívají jinak.
Je tady na toto téma hodně diskuzí, tak si je zkus pročíst, třeba ti to něco dá.

Popravdě řečeno, stejně mi přijde zvláštní, že dítě pobyt ve školce probrečí, že dokonce ředitelce je to líto, ale ty nepíšeš nikde ani ň o tom, že by ti to bylo líto taky nebo tě to nějak stresovalo. Píšeš jen, že jsi přesvědčená o tom, že má chodit do školky. Jsi tak citově chladná nebo se pletu? (doufám, že se pletu)

• Upravit
644
11.10.23 20:35
@Zmatka píše:
@Meginka1989 Jenže normální je kolektiv s mámou za zadelí, a až je dítě zralé, tak teprve osamotě. Kolektiv se dá dělat i na hřišti, se sousedkou nebo na kroužcích. Pokud nežijete na úplný samotě a dítě není zaostalé, tak není pravda, že má školka tak úchvatné benefity.

I tenhle názor beru, díky.
Já mám pocit, že už jí nemůžu nic dát co by jí posouvalo vpřed.
Hodně jezdím k rodičům na vesnici na barák, tam hodně pomáhá na zahradě a tak celkově. Na samotě sice nebydlíme, ale jsme tu teprve půl roku(stěhování).
Přiznám se, že už tak trochu nemůžu po těch třech letech sní. Poslední dobou už jsem na ní byla i nepříjemná. Tak říkám, ať je radši pár hodin denně ve školce 8-11:40 vyzvedávám, než být s nepříjemnou mámou doma.
Je na mě hodně fixována, chodí se mnou třeba i na záchod. Na hřišti mě nepotřebuje, hraje si sama s dětma třeba i dvě hodiny a když máme odejít, tak brečí.

• načítám...
kocourGarfield
11.10.23 20:51

To je divný přístup.

I kdyby měla VD tak co???
Navíc diagnozu ji nikdo nedá bez návštěvy foniatrie a klinického psychologa a logopeda.

Mám nemluvící dítě od 2,5 let ( teď září ) v soukromé školce. Dle všeho má VD. Na adaptaci mají ty děti měsíc. Je normální že brečí.
Tam brečely snad všichni.
Po pár dnech je klid a koncem září nebrecel nikdo.

Syn nemluví vůbec, děti s tím nemají žádný problém. Ne fakt si ho nikdo nedobírá, nevykazuje od her, atd…

Zkusila bych dceru motivovat. Co budete dělat po školce.
Popisovala jí den. Jak to probíhá, co kdy dělají, kam se jde, atd… Ujistila že vždy přijdeš, opravdu vždy.
Maminka přijde po obědě.
Pokud máš možnost ukazovat FB, skupinu co ten den dělali. Chválit, podporovat.
( máme denně fotky z celého dne).
Popisovat prostory školky, pokud máš možnost si vyfotit. Aby si byla jistá kde co je.
My tedy máme i vyfocené děti ( je jich 8 ) a ty si popisujene jménem ( má pocit pak že je zná) a třeba Honzík má super bačkory, Barča nosí krásné barevné sukně, atd… ).
Když plakal že se mu bude stýskat ( znakuje), tak jsem. prijala jeho pocity. Chápu, že mu bude smutno. Přijímám to. Vysvětlila jsem mu vždy proč do školky chodí, kam maminka jde ( do práce) a ujistila že vždy přijdu.

Jo, ucitelky nemají problém s ním znakovat. Nemají problém mu vše jednodušeji vysvětlit ( třeba u úkolů musí pomalu, aby jim rozuměl ), podporují ho v činnostech které mu úplně nejdou.
Má komunikační kartičky ve třídě ( na dějovou linii odchodu ven, na záchod, na mytí rukou, atd… ) - používáme doma a zná to.

Chodí tam 5 týden a nebrečí, je v pohodě. Učitelky má rád. Jen si každé ráno musíme udělat rituál.
Domluvili jsme se, že je mu líp, když ho dám učitelce do ruky při předávání a on se s ní jde pomazlit. Ok, tak to tak děláme.
Na FB vidím pohodové, spokojené dítě, ale nebylo to hned
:kytka:

• Upravit
pet p
11.10.23 20:54
@Meginka1989 píše:
I tenhle názor beru, díky.
Já mám pocit, že už jí nemůžu nic dát co by jí posouvalo vpřed.
Hodně jezdím k rodičům na vesnici na barák, tam hodně pomáhá na zahradě a tak celkově. Na samotě sice nebydlíme, ale jsme tu teprve půl roku(stěhování).
Přiznám se, že už tak trochu nemůžu po těch třech letech sní. Poslední dobou už jsem na ní byla i nepříjemná. Tak říkám, ať je radši pár hodin denně ve školce 8-11:40 vyzvedávám, než být s nepříjemnou mámou doma.
Je na mě hodně fixována, chodí se mnou třeba i na záchod. Na hřišti mě nepotřebuje, hraje si sama s dětma třeba i dvě hodiny a když máme odejít, tak brečí.

Je na tebe hodně fixovaná, takže ano, potřebuje být opravdu s tebou a ne ve školce.
Jak to myslíš, že jí nemůžeš nic dát, co by ji posouvalo vpřed? Ona potřebuje získat naprostý pocit bezpečí a jistoty s tebou. Stačí, když jdete na hřiště, povídáte si, čtete, vaříte spolu atd. To je celé a v tomto věku naprosto OK.

Pokud už nemůžeš a jsi na ni nepříjemná, tak by asi bylo lepší řešit příčinu toho, proč už nemůžeš a co s tím. To by mi přišlo jako lepší řešení než řešení, že ji dáš do školky, kde brečí.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin