Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@kocourGarfield píše:
@Meginka1989 tak asi na třídu o 24 dětech není připravená. Což nemusí být vůbec chyba její ani těch učitelek, ale ten systém je divný.
Já osobně nevidím problém v systému. Vidím problém ve výchově a přístupu rodičů. Můj názor, třeba blbý, ale je.
@Meginka1989 píše:
Tchýně (bydlí ve stejném městě)se do hlídání nehrne a podporuje mě v tom ať je dcera ve školce.
Moji rodiče, ať už přijedou k nám nebo my k nim, tak se dceři věnují. Příští týden k nim jedu na víkend a budou dceru hlídat cca 3 hodiny, mám třídní sraz.To je první samostatné hlídání, kdy bude dcera beze mě.
Moji rodiče si myslí, že jí školka také prospěje.
Manžel není typ, co vezme dceru sám od sebe někam třeba na bazén do cukrárny. Vše tedy podniká se mnou a proto je na mě hodně fixováná.
Tohle je ale hrozný přece. Vaší výchovou jste z ní udělali uzlíček nervů a teď s tím máš problém. Jak jsi čekala, že to bude probíhat, když si otec dceru nevezme ani sám někam na celý den nebo na přespání? Vždyť ta holka je asbolutně nepřipravena, vystresovaná.
@ibis já tady vidím problém tedy v systému, protože očekávat, že čerstvě 3 l dítě se zapojí bez problémů a bez adaptace (kdy tady neproběhla žádná) do skupiny 24 dětí je dle mého liché. To nemusí každé dítě zvládnout a nemusí to zvládnout ani dítě, které je zvyklé být bez maminky. Při tom s pozitivním a pozvolným přístupem s adaptací by to, třeba, zvládnout dalo.
Já tedy ani nějak nechápu jednání té ředitelky. Přistoupí na to, že bez adaptace vrzne 3l dítě do skupiny xy dětí a diví se, že dítě tam 3. den školky brečí a pošle ho na logopedii?
Co ten logoped s tím bude dělat?
S podmínkou, že pokud dítě do pátku nepřestane plakat (to jsou dva dny), tak si ho má maminka nechat doma.
Celý je to divné a to že mám školku pár kroků by pro mě nebyl důvod tam dítě nechávat.
Chápu, že je to jedno z kritérií výběru, ale tohle by pro mě osobně asi nebylo respektující prostředí.
(Pro představu dodám, že syn ráno se s paní učitelkou šel pomazlit, udělat si svůj rituál, odříkali si program (jeho pocit bezpečí). V pohodě mi zamával a je šťastný. Žádný řev, drama. Je mu 2,5 roku a je velmi kontaktní. Kolik jich dneska přesně je nevím, dávala jsem ho brzo. Což je třeba další cesta. K brzkým příchodům jsme museli dospět postupně. Nešlo to ze dne na den. Pomalu, vysvětlovat, ukazovat. )
Příspěvek upraven 12.10.23 v 08:42
@Meginka1989 píše:
To ne, nikdy jsem jí nahlas neřekla, že má hlídat nebo se dceři věnovat, to vůbec! S tím manželem máš pravdu.On argumetuje tím, že nám nic po finanční stránce nic nechybí, tak co by dceru hlídal a odpočívám prý furt s ní.
Aha, takže tvůj manžel se odmítá starat o dítě, ty toho máš pak moc a potřebuješ si odpočinout, takže dítě je ve školce, kde celé dopoledne probrečí.
Chápu, že manžel asi tu souvislost mezi jeho neochotou a dceřiným brečením nevidí a neuvidí.
Tipuji, že to je muž, který si myslí, že máš doma s dítětem dovolenou a jsi po celodenní péči o dítě odpočatá. Přesně takový muž potřebuje být celý den s dítětem sám, aby viděl, jak je to náročné, řešit dětské emoce, potřeby, vařit jídlo, chystat svačiny, pofoukat bolístku, utřít zadek atd. atd. atd. Tohle bohužel ale nevysvětlíš, to se musí zažít.
Je mi líto, že vaše dcera odnáší to, že tvůj muž nefunguje jako otec ![]()
@Meginka1989 píše:
To ne, nikdy jsem jí nahlas neřekla, že má hlídat nebo se dceři věnovat, to vůbec! S tím manželem máš pravdu.On argumetuje tím, že nám nic po finanční stránce nic nechybí, tak co by dceru hlídal a odpočívám prý furt s ní.
Třeba proto že je to i JEHO dcera???
Co vztah dcera-otec, sdílené zážitky. Vždyť je to zase něco jiného být jen s tátou. Ty otcové to mají zase jinak (neříkám že špatně).
Vždyť je to jeho malá princezna, chápu kdyby nechtěl pečovat o mimino. Ok, to někdy ty chlapy nebere. Ale 3l dítě je parták, dá se s ním mraky věcí… ![]()
Příspěvek upraven 12.10.23 v 08:46
@kocourGarfield píše:
@ibis já tady vidím problém tedy v systému, protože očekávat, že čerstvě 3 l dítě se zapojí bez problémů a bez adaptace (kdy tady neproběhla žádná) do skupiny 24 dětí je dle mého liché. To nemusí každé dítě zvládnout a nemusí to zvládnout ani dítě, které je zvyklé být bez maminky. Při tom s pozitivním a pozvolným přístupem s adaptací by to, třeba, zvládnout dalo.
Na jednu stranu rozumím tomu, co myslíš, ale máš 3 roky na to dítě připravit do systému. Že chceš jiný systém je tvůj problém a podle toho se zařídit. Můžeš si nechat dítě doma a věnovat se mu až do dospělosti. Dnes je strašně moc možností, co by za to maminky třeba před více jak 10 lety daly. Tím myslím třeba sebe…
@ibis Že Ti dítě nevzali do státní školky?
No mně před 13 lety taky ne. Taky jsem platila 2 roky soukromou, kam jsem dítě xy km ráno vozila. A starší dítě měla ve školce úplně jinde, ač jsem státní školku měla u baráku.
Letos ji platím znova a vozím znova, protože opět dítě ve 3 letech do státní školky by nepřijali. Upřímně u něj jsme i ráda, protože ten systém soukromého školství je jinde.
Ale i tak jsou děti, které státní sytém nedají. A můžeš vychovávat, připravovat jak chceš.
Každé dítě je jiné. Každé dítě se vyvíjí jinak. A situace kdy prdnu čerstvě 3l do kolektivu 24 dětí tomu většinou moc neprospěje. Ač chápu, že pro pracující rodiče státní školka (nebo přijetí) je výhra.
A je to hlavně o tom počtu dětí, ty ženské jsou všechny stejné. Jen tady mají 8 dětí a tady 24.
Ano dnes je fajn, že je těch možností více, to jistě ano.
Ono to pak plynule přejde ke školství. Co tak učitelka s několika dětmi s podporou při 32 dětech ve třídě má tak chudák všechno zvládat v první třídě. To aby chudák byla helikoptéra.
A plynule přejdeme ke středním školám, kde je děsný údiv, že se najednou nějak nevešli na SŠ, když se o populační křivce ví roky ![]()
Tak letos pro velkou slávu konečně spustíme elektronický systém přihlášek na SŠ.
@kocourGarfield píše:
Me se taky ten nas system, kdy je dite vice nez 3 roky (da se kolikrat nastoupit jen v zari, kdyz uz je diteti vic nez 3 roky podle toho, kdy se narodi) jen doma a pak jde rovnou na cely den do skolky a matka na plny uvazek do prace, tak ten mi neprijde moc stastny. Ale tech zkracenych uvazku je porad malo a kolikrat jina moznost proste neni. U nas je treba takova miniskolka (kde je max 12 deti na 2 lektorky) za rozumne penize jen na dopoledne (8-12), coz mi prislo uplne super a dala jsem tam kluky nez sli do klasicke obecni skolky. Popravde, kdyz vidim nejmladsi tridu ve skolce, tak bych tam nedala dite, ktere neni pripravene. Ikdyz je tam bezva ucitelka, tak porad je tam 3 hodiny sama az na 28 triletych deti a nerozkraji se. Mladsi syn treba nastupoval do smisene tridy a trileti tam byli jen 2 kluci a ty si tam vsichni opecovavali, takze super. Predtim si zkusil tu miniskolku. Nikdy ve skolce neplakal. Prvni rok chodil skoro porad po obede (hlavne kvuli starsimu, ktery spani ve skolce nedaval). Praci jsem si vzdy nasla, tak aby jsem to zkloubila s potrebami deti, ale nerikam, ze to bylo snadne a ze to vzdy lze. Spis naopak.
@Meginka1989 píše:
Ona nemá problém být klidně celý den s manželem beze mě, nebrečí, když je jenom s ním.
Přijde mi, že manžel a tchýně od ní dávají ruce pryč a já se mám furt starat.Moji rodiče se jí rádi věnují.
to mi připomíná ten starý vtip - „soudíme se o děti, manžel je také nechce“
vyženu to do absurdna - tak ji dejte k adopci, když se o ni nikdo nechcete starat, už je sice velká, ale já myslím, že i tak zájem bude ![]()
@stinga píše:
to mi připomíná ten starý vtip - „soudíme se o děti, manžel je také nechce“vyženu to do absurdna - tak ji dejte k adopci, když se o ni nikdo nechcete starat, už je sice velká, ale já myslím, že i tak zájem bude
Vtip dobrý ![]()
Já dnes byla s dcerou na té logopedii, dcera půl hodiny spolupracovala a „plnila“ i úkoly, které dceři nejdou ve školce.
Logopedce jsem přečetla e-mail od ředitelky, kde popisovala, s čím má dcera problémy.
Závěr její je, že je bystrá, chytrá, spolupráce schopná. Opozděný vývoj řeči asi bude, ale nic dramatického.
Objednala jsem se ještě ke klinické logopedce na začátek listopadu.
K adopci ji přece jen dávat nebudeme ![]()
Manžel s dcerou dřív nechtěl nic podnikat proto, že dcera ještě nebyla parťák a nic by z výletu atd neměla.
To je jeho oblíbená fráze.
@Meginka1989 píše:
Vtip dobrýJá dnes byla s dcerou na té logopedii, dcera půl hodiny spolupracovala a „plnila“ i úkoly, které dceři nejdou ve školce.
Logopedce jsem přečetla e-mail od ředitelky, kde popisovala, s čím má dcera problémy.
Závěr její je, že je bystrá, chytrá, spolupráce schopná. Opozděný vývoj řeči asi bude, ale nic dramatického.
Objednala jsem se ještě ke klinické logopedce na začátek listopadu.
K adopci ji přece jen dávat nebudeme
Manžel s dcerou dřív nechtěl nic podnikat proto, že dcera ještě nebyla parťák a nic by z výletu atd neměla.
To je jeho oblíbená fráze.
já vím, že to tak nemyslíš, já jsem to schválně zveličila,
já mám dítě také přísavku a také špatně mluví, já jsem z ní také unavená a vždy říkám, napůl doopravdy a napůl ze sr.andy „já chci už do práce“,
já jsem byla prý úplně stejné dítě a můj otec se mnou také „nechtěl nic mít“, tak mu mamka dala příkazem, že každý den, když přijde z práci si se mnou musí hodinu hrát, aby se také zapojil a ona si oddechla - docela to prý fungovalo - pod pohrůžkou odchodu a rozvodu
@Meginka1989 a ještě - že by dcera nic z výletu neměla je nesmysl, pan manžel je asi trošku pohodlný - je to i jeho dítě, a z výletu má radost dítě i v roce, musíš ho trochu zpracovat ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.