Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@stinga s tím že je jedna učitelka na 25 dětí?
Syn v soukromé školce je jich max 8 a jsou tam 2 učitelky ( část září 3- pomoc ) po celou dobu. Navíc ty nové děti přichází postupně. A ano, učitelka klidně chová. S rodiči se hodně komunikuje a snaží se aby dítě ale i rodič byl v pohodě. Protože je jasný že ze řvoucí dítěte ve školce rodič je smutný, rozložený, atd…a může to přenášet na dítě.
Kde jinde ve světě pošlou 3 leté dítě, které jedinou věc kterou bylo zvyklé je matka a možná tak babičky, bez adaptace na 4 hodiny denně. Kolik děti to dá bez ztráty kytičky?
Vždyť mu jsou teprve 3 roky.
Příspěvek upraven 11.10.23 v 22:07
@pet p píše:
@Meginka1989 Jak píše @smile_xxx, do 18 s tebou na záchod chodit nebude.
Ty od dítěte potřebuješ mít pár hodin klid, protože ti leze na nervy, tak ho dáš do školky a racionalizuješ si to tím, že mu školka prospěje, protože tam bude v kolektivu a protože doma s tebou už by se dál neposunovalo, takže je to tam pro něj lepší, a to dokonce i když tam celý pobyt probrečí.
Podle mě jen nezvládáš tu intenzitu, se kterou tě ona pořád potřebuje. Takže bych se snažila zapracovat na tomto tématu a ne na tématu „jak to udělat, aby nebrečela ve školce“.
Každá matka si potřebuje někdy odpočinout. Ale přece kvůli tomu, že si potřebuješ odpočinout, nenecháš dítě brečet ve školce? Co aby si manžel zkrátil úvazek a byl častěji doma? Co hlídání babičkami, když je s nimi ráda?
Taky si někdy potřebuju odpočinout, tak si sednu a piju čaj a koukám z okna no a někdy mám při tom na klíně dítě, které se ode mě zrovna nechce hnout. Ví, že potřebuju chvíli klid, tak se ke mně jen tulí a nevyžaduje interakci. 3leté dítě to už většinou chápe a zvládne.
Tchýně (bydlí ve stejném městě)se do hlídání nehrne a podporuje mě v tom ať je dcera ve školce.
Moji rodiče, ať už přijedou k nám nebo my k nim, tak se dceři věnují. Příští týden k nim jedu na víkend a budou dceru hlídat cca 3 hodiny, mám třídní sraz.To je první samostatné hlídání, kdy bude dcera beze mě.
Moji rodiče si myslí, že jí školka také prospěje.
Manžel není typ, co vezme dceru sám od sebe někam třeba na bazén do cukrárny. Vše tedy podniká se mnou a proto je na mě hodně fixováná.
Na školku není připravená, dej jí alespoň do soukromé, to není takový masokombinát jak ty státní.
@Meginka1989 proč ji nedáš do soukromé skupiny, soukromé školky. Prostě někam kde bude min děti, kde bude mít čas si zvyknout, ty budeš mít čas si zvyknout na tu školku. Tobě to takhle vyhovuje?
Manžel bambula ať se prostě kousne a dceru si vezme. Ať to zkouší postupně, motivovat. Pomalu v klidu. Vždy chvíli, nějaká super akce. Jistoty ( přijdeme, užijeme, vrátíme se).
Víte že máte kontaktní dítě a vrazíte ho bez adaptace do školky s 24 dětmi. To nechápu.
Tchyně asi bude stará škola, ale ten manžel by mohl mít rozum.
@kocourGarfield píše:
@Meginka1989 proč ji nedáš do soukromé skupiny, soukromé školky. Prostě někam kde bude min děti, kde bude mít čas si zvyknout, ty budeš mít čas si zvyknout na tu školku. Tobě to takhle vyhovuje?
Manžel bambula ať se prostě kousne a dceru si vezme. Ať to zkouší postupně, motivovat. Pomalu v klidu. Vždy chvíli, nějaká super akce. Jistoty ( přijdeme, užijeme, vrátíme se).
Víte že máte kontaktní dítě a vrazíte ho bez adaptace do školky s 24 dětmi. To nechápu.
Tchyně asi bude stará škola, ale ten manžel by mohl mít rozum.
Ona nemá problém být klidně celý den s manželem beze mě, nebrečí, když je jenom s ním.
Přijde mi, že manžel a tchýně od ní dávají ruce pryč a já se mám furt starat.Moji rodiče se jí rádi věnují.
@smile_xxx píše:
Ale tvoje tchýně už svoje děti vychovala. Proč by měla hrnout do hlídání těch vašich? Ty jsi matka, tak se starej. Ty vado, a ještě jsi oprsklá, že by tchýně měla hlídat. Jestli si potřebuješ odpočinout, srovnej si manžela, ať se taky zapojí do výchovy. Nebo to není jeho dítě? Dokonce i můj otec, a to je úplně jiná generace, mě bral sám ven, a podnikali jsme věci spolu. A mám na to hezké vzpomínky. Něco jsme podnikaly jen s mamkou, něco jen s tátou, a něco s oběma.❤️
To ne, nikdy jsem jí nahlas neřekla, že má hlídat nebo se dceři věnovat, to vůbec! S tím manželem máš pravdu.On argumetuje tím, že nám nic po finanční stránce nic nechybí, tak co by dceru hlídal a odpočívám prý furt s ní.
@ibis Spis bych se srovnavala se Severem nez se Zapadem. Ve Skandinavii se hl. otcove staraj a taky jsou cast rodicaku doma. Skolky jsou sice od roka a pul, ale jedna ucitelka ma treba ctyri deti. Zarazi me, ze v dnesni dobe jsou jeste skolky bez adaptace. Pro me to bylo jasne kriterium vyberu. Nesoupla bych dite do neznameho prostredi ani ve ctyrech.
@Meginka1989 No tak to se s takovou „pomoci“ manzela vubec nedivim. Soupla bych mu na sobotu dite a udelala si svuj program. Ja jsem vyhorela, i kdyz se manzel stara perfektne. Neprijemna jsem taky. Je to obcas boj. Ale do skolky jsem brzy nedala…proste jsem citila, ze to nejde. A treba uz ted se dcerou vidim, jak jinou povahu ma a verim tomu, ze da skolku driv.
@Zmatka píše:
@ibis Spis bych se srovnavala se Severem nez se Zapadem. Ve Skandinavii se hl. otcove staraj a taky jsou cast rodicaku doma. Skolky jsou sice od roka a pul, ale jedna ucitelka ma treba ctyri deti. Zarazi me, ze v dnesni dobe jsou jeste skolky bez adaptace. Pro me to bylo jasne kriterium vyberu. Nesoupla bych dite do neznameho prostredi ani ve ctyrech.@Meginka1989 No tak to se s takovou „pomoci“ manzela vubec nedivim. Soupla bych mu na sobotu dite a udelala si svuj program. Ja jsem vyhorela, i kdyz se manzel stara perfektne. Neprijemna jsem taky. Je to obcas boj. Ale do skolky jsem brzy nedala…proste jsem citila, ze to nejde. A treba uz ted se dcerou vidim, jak jinou povahu ma a verim tomu, ze da skolku driv.
On je prý za celý týden unavený z práce, přece s ní nebude o víkendu pár hodin sám. Když jsem chtěla jet s kamarádkou po roce na výlet do jiného města na jedno odpoledne, tak mi řekl, jen ať si jí vem sebou, že má toho za celý týden dost.Tak jsem jí vzala sebou, problém mi to nedělá. Ráda cestuje se mnou. Scény už nedělá, vztekání atd..to už jí přešlo dávno..
Je to hodná holka, náročná, ale má myslím dobré srdce. Proto jsem se jí po tom všem rozhodla dát na pár hodin do školky co máme pár minut chůze od baráku.
Než na ní přenášet svoje špatné nálady a tím pádem ne úplně ideální chování.
@Meginka1989 píše:
Ahoj,
Prosím o radu nebo zkušenosti vás ostatních nezaujatých.
Dcera nastoupila v půlce září do školky na dopoledne, týden před 3 narozeninami.
Týden chodila, pokrok tam dle učitelek byl, první dva dny nechtěla jíst a pít další dny už bez problému. Akorát prý pořád plakala s výjimkou kdy něco dělali, to se zapojila ráda a nebrečela. Jeden den prý nebrečela vůbec a měla tam dokonce i kamarádku na hřišti.
Po týdnu, nemoc, antibiotika návrat po 14 dnech.
1 den po návratu do školky se hned po předání učitelce pozvracela (hodně plakala).
Další dny už jen pobrekávání v šatně a při předávání. Dcera je třetí den ve školce po nemoci a učitelka říká, že celý den sedí a brečí s výjimkou pohybových her, to se zapojí ráda a nebrečí. Když přijde na řadu povel při hře dones červený míč na určené místo, prý dcera vypadá, že neví co se po ní žádá.
Mimo školku tyto problémy nemá, barvy zná všechny a na povely odemě reaguje správně. Když jí na příklad řeknu podej mi žlutou, zelenou, červenou pastelku, vždy bez váhání podá správnou.
Za dětmi prý chodí, chce s nimi komunikovat, ale problém je, že jí asi nerozumí a podle ředitelky se kvůli tomu cítí špatně a proto brečí.
S řečí je na tom tak, že slovní zásobu nemá špatnou. Složí větu o třech, čtyřech slovech. Například, když přijdeme že školky, tak řekne: bude táta autem červeným.( to znamená táta přijede domů červeným autem)
Někdy do toho plete i anglická slovíčka a výrazy. Protože jsem jí dost často nechávala dívat na YouTube kids a tam sledovala ty anglické blbosti.
Paní ředitelka kvůli tomu doporučila pedagogicko- psychologickou poradnu. Že to prý může být cokoliv za diagnózu, ale to ona neví, že není doktor.
Na tříleté prohlídce doktorka neviděla na dceři problém. Jen podotýkám, že dcera má oční kontakt, reaguje na své jméno, sdílí pozornost, ráda si hraje na něco…
Tak jsem volala do té poradny, popsala jsem to co mi řekla ředitelka. Řekli mi, že takto malé dítě nevyšetří, nejdřív ve 3,5 letech.
Doporučen logoped, sehnala jsem soukromou kliniku hned na zítra. Ředitelka mi pořád říká, jak je jí dcerky líto, že pořád brečí. Včera mi řekla, že dokud se to do pátku nespraví to brečení, tak by bylo lepší jí nechat doma.
Já jsem přesvědčená, že jí školka prospěje.
Třeba i s docházkou na logopedii.
Do školky chodí každý den 8-12h.
Po te nemoci zacala adaptaci znovu a kdyz je tam 3.den, tak si teprve zvyka. Ja bych tomu dala cas. Kdyz tam bude jeste po 2 tydnech porad plakat cely den, tak bych ji stahla. Zase si myslim, ze matka potrebuhe relax a odpocinek. Stastna mama ma stastne dite.
@kocourGarfield píše:
@ibis mně tohle přijde systémově úplně šílený. Z 0 na 100, malé děti. Nejdřív matce za zadkem do 3 let a pak šup na XY hodin hezky 5 dnů v týdnu do třídy s 24 dětmi.
Ale záleží na rodině jako takové. Dítě má 2 rodiče, nemusí být 24/7 s mámou.
@Meginka1989 no tak super, šikulka. Tak proč se jí nevěnuje, aby jsi si mohla odpočinout?
Tchýni bych do toho nemotala, dítě máte vy dva spolu, ne s tchýní.
Příspěvek upraven 12.10.23 v 06:39
@ibis ano to jisté ano. Jen pro 3 létě dítě je sakra rozdíl trávit XY hodin s babičkou, dědečkem, atd…a 4-8 hodin ve třídě s 1 učitelkou ( na procházky 2 ) a dalšími 23 dětmi, bez opory osob které znáte. Fakt tam nevidíš rozdíl?
Navíc tady bez adaptace úplně.
Já bych brečela taky;)
Příspěvek upraven 12.10.23 v 06:46
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tam je jedna vychovatelka na max. dvě děti. To poněkud mění situaci, jak tu zmiňuje taky @kocourGarfield
Souvisí to s budováním primární vztahové vazby, ty děti si tu vazbu vytvoří k té tetě v jeslích (právě díky tomu, že se věnuje jen jim nebo max. ještě jednomu dalšímu dítěti).