Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, já mám stejnou mutaci jako ty a nic jsem si nepíchala ani jsem na to nic jiného nebrala a vše je ok. Mám skoro 5ti měsíčního chlapečka ![]()
Držím palce ![]()
Ahoj, mám to co ty, za sebou 1× ZT a dr. jak na hematologii, tak na gyndě mi výslovně poručili začít píchat clexane (0,2) hned jak najdu //. Proc jsou tvý dr. proti?
jo to bych také ráda věděla, ve druhém těhu jsem si ho už píchala a nepomohl tak možná proto, ale bojím se aby dr. nezačali léčit něco jiného a příště jsem pro změnu nepotratila právě kvůli mthfr
mám to taky a nic jsem si nepíchala, mám 1.ZP, pak dceru, pak zase 2.ZP a pak syna…Podle mě předpisují něco podle hladiny homocysteinu v krvi.
homocystein jsem měla teda vždy dobrý, ale je zvláštní, že někomu něco napíší a někomu ne
Mám za sebou dva potraty (vše po IVF), protože nemůžeme mít s manželem miminko spontánně, ale to by bylo na dlouhé povídání, možná někdy napíšu deníček. Teprve před čtvrtým pokusem mi zjistili mutaci MHTFR (imunoložka mě poslala na hematologii). Pan doktor na hematologii je skvělý člověk, a také asi i díky němu dnes máme nádherného půlročního chlapečka. Jsem také homozygot MHTFR (je to těžší forma mutace než heterozygot), vysvětlil mi k tomu spoustu věcí, záleží na množství a způsobu jeho výskytu v krvi. Dělal mi na to spoustu vyšetření. Jeho verdikt zněl jednoznačně, ode dne odběru vajíček k IVF si denně budu píchat Fragmin. Za 14 dní jsem byla těhotná a nevýslovně šťastná. Každý měsíc jsem chodila v těhotenství k němu na kontrolu, na odběr krve. Monitoroval množství těch srážlivých látek v krvi, s přibývající tělesnou vahou přibývají a dávky Fragminu postupně zvyšoval. Celé těhotenství jsem byla na riziku. To ředění krve způsobovalo, že mi po celém těle praskaly žilky a vylévala se krev pod kůži, vypadalo to dost hrozně, ale jak jsem zjistila, tak to ještě nebylo to nejhorší. Ve 5. měsíci ze mě regulerné začala zvnitřku stříkat krev. Dělo se to často, pokaždé honem do nemocnice s obrovským strachem, že potrácím, ale vždy to bylo způsobeno jen tím naředěním krve. Na gyndě chtěli ať ten Fragmin vysadím a psali i v tomto ohledu mému hematologovi. Ten ale stál na svém. Pokud chci miminko donosit, tak si to v mém případě píchat musím. Vytrvali jsme i když ostatní lékaři byli proti a jsem mu neskonale vděčná, protože vše dobře dopadlo. Fragmin (je to forma miniheparinu) jsem musela píchat až do konce šestinedělí.
Přečetla jsem k tomu kromě info od hematologa spoustu info i na netu. Vpodstatě jde o to, což člověk může i pozorovat na sobě (např. se řízne, vždy mi rána rychle přestane krvácet a zatáhne se) - má vyšší srážlivost, mně to nevadí, ale v případě těhotenství krev koluje v těle daleko pomaleji a tím je i pomalejší přísun kyslíku k miminku, které se poté může udusit a dojít k potratu. Podle studií četla jsem to na netu, dělaly se v Americe, Izraeli) za 38% spontánních potratů může u žen mutace MHTFR. U žen, které ovšem otěhotní bez IVF se to moc nevyšetřuje. Prostě zatím takové povědomí o tom mezi lékaři není. Prostě gyndaři tomu nepřikládají takovu váhu. Všechno se vyvíjí. Kdysi taky nevědělo nic o únavovém syndromu a spoustě dalších věcí a dnes se zjišťuje naprosto normálně.
Takže jestli můžu něco doporučit, pokud potrácíte a neví se od čeho, trvejte na zjištění případné mutace MHTFR, ale nechoďte s tím na imunologa, endokrinologa či gyndaře, ale rovnou za hematologem a prostě se nenechte odbýt. Je to Vaše tělo a Vaše dítě. Prostě si k tomu navíc nastudujte info z netu a argumentujte, ať Vám to tedy ten který doktor vyvrátí. Hodně štěstí vám všem.:-) ![]()
děkuji vše vím, jde mi spíš o to že už jsem miniheparin měla a nepomohl, tak nevím zda ho chtít znovu, jenže dr. na imunu a gyndařka mi ho hned zamítli
Souhkasím s Titinkou. Já mám hladinu homocysteinu v pořádku a stejne řekli píchat cele těhu i v šestinedělí…
super no, ale jak to mám říci doktorce, obě jsou proti
jedině si doject na hematologii a zajít za tím samým doktorem, který mi to dal v minulém těhu, jenže by to bylo za jejími zády
V případě homozygotní mutace v genu pro MTHFR neni fraxiparin nutný. MTHFR neboli methylentetrahydrofolátreduktáza je enzym, který se podílí na metabolismu kyseliny listové a při poruše jeho funkce dochází k hyperhomocysteinemii. Proto je potřeba kontrolovat hladinu homocysteinu a při zvýšeném množství dopňovat kyselinu listovou potravinovými doplňky. Kys. listová je taky důležitá v prevenci NTD u plodu, takže v těhotenství určitě užívat! Jinak hyperhomocysteinemie způsobuje urychlení aterosklerozy (je toxický pro endotel cév). Fraxiparin bych v těhotenství určitě zbytečně nepichala, mohla bys taky riskovat hematom v děloze a spontánní potrat. Samozřejmě pokud je jiný důvod k antikoakoagulacní léčbě v graviditě, tak ano, ale nechala bych to na hematologovi, aby posoudil aktuální situaci.
Mám za sebou 4 potraty… MTHFR homozygot… píchala jsem si a taky jsem potratila. Teď na po pátý… jsem brala acylpiryn 100 a to už před snažením, je taky na ředění krve a pro jistotu jsem dostala i prednison 5mg, už před snažením… po objevení // okamžitě ještě píchat miniheparin, a utrogestan… víc už není možné nasadit v těhu. A světe div se zabralo to!!! Už jsme ani nedoufala… došlo to tak daleko, že jsem se začala v Car ale ne pro neplodnost ale pro ty potraty.
Kyselina listová jen Femibion… je upravená, naštěpená!
Já jsem byla taky u hematologa a dle něj i přes tu mutaci jsem nemusela brát nic. Dělal tedy celkový krevní obraz a všechny hodnoty byly ok, tak asi proto. Je to individuální. ![]()
Scharlota píše:
Mám za sebou 4 potraty… MTHFR homozygot… píchala jsem si a taky jsem potratila. Teď na po pátý… jsem brala acylpiryn 100 a to už před snažením, je taky na ředění krve a pro jistotu jsem dostala i prednison 5mg, už před snažením… po objevení // okamžitě ještě píchat miniheparin, a utrogestan… víc už není možné nasadit v těhu. A světe div se zabralo to!!! Už jsme ani nedoufala… došlo to tak daleko, že jsem se začala v Car ale ne pro neplodnost ale pro ty potraty.Kyselina listová jen Femibion… je upravená, naštěpená!
já beru před těhu godasal, což je prý stejné jako ten acylpirin takže by to tu krev mohlo před těhu naředit, a pak v těhu bych zajela na hematolku protože jinak už opravdu nevim co dál tak aspon aby mě zkontrolovali…jinak femibion beru plus ještě mam z imuna plno dalších vitamínů, jako je vit E, selen, zinek, magnezium, a acidum folicum
Ahoj mám dotaz. Snažím se otěhotnět, ale zatím žádný výsledek. Mám krátkou luteální fázi po ovulaci a řeší se to hormony. Měla jsem před 14 lety plicní emboolii a v prvním těhot. jsem si píchala clexane.Ve dvaceti mi bylo řečeno že nesmím hormony a v těhotenství pak taky.
Tyto hormony na úpravu lutea. fáze jsou krátkodobé, myslíte že bude problém v nasazení této léčby.
Ahoj jsem po třech potratech a po veškerých vyšetřeních mam zjišťěnou pouze mthfr v homozygotní formě a pár drobností, na mthfr už jsem si v minulém těhu píchala fraxiparin a stejně nepomohl…dle dr. z imunologie na mthfr není fraxík nutný
předepsala mi jen godasal, který by měl být také na upravení srážlivosti, zajímalo by mne, jestli bych si stejně až zase otěhotním neměla přece jenom ty injekce začít píchat?? na druhou stranu jak dr. z imuna tak gyndařka jsou absolutně proti miniheparinu a nevím jestli by mi je na hematologii znovu předepsali prý i podle hematologů jsou absolutně zbytečné