Můj drzý syn

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.8.23 18:30

Mě dcera řekla něco podobného, když jí bylo 8 let. Poprvé v životě jsem jí jednu pleskla přes obličej. Fyzické tresty jinak nevyužívam, ale tohle bylo prostě moc a ruka mi sama vylítla. Už předtím jsme opakovaně řešili její drzé chování ke mě. Od té doby už mi to nikdy neřekla, ale i tak je to s ní stále těžké, v návalu emocí z pusy vypustí cokoliv, umí se už tedy aspoň omluvit.
U toho šestiletého bych to řešila důrazným upozorněním, že to bylo naposled, co tohle řekl a zakázala bych mu třeba večer pohádku.

• Citovat
  • Upravit
11
17.8.23 18:40

Určitě bych to řešila po dobrém a hlavně v klidu. Vysvětlila bych mu, že vám jeho chování nebo nadávky ubližují, ale že ho zároveň pořád máte rádi a chápete. Je na vás, jak mu to řeknete. Vy svého syna znáte nejlépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
17.8.23 18:44
@Zulikova píše:
Určitě bych to řešila po dobrém a hlavně v klidu. Vysvětlila bych mu, že vám jeho chování nebo nadávky ubližují, ale že ho zároveň pořád máte rádi a chápete. Je na vás, jak mu to řeknete. Vy svého syna znáte nejlépe.

Myslím si, že 6 letý kluk, tedy prvňák, moc dobře věděl, co říká a proč to říká! A dávno mu mělo být vysvětleno, že sprostý slova se doma netolerují! On jako nechápe, že tím ubližuje? To jako vážně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
17.8.23 18:58
@ibis píše:
Myslím si, že 6 letý kluk, tedy prvňák, moc dobře věděl, co říká a proč to říká! A dávno mu mělo být vysvětleno, že sprostý slova se doma netolerují! On jako nechápe, že tím ubližuje? To jako vážně?

Dítěti se to musí vysvětlovat hlavně v klidu, i když to podle vás dávno ví. Další tresty v něm probudí další nenávist a možná další nadávky. Kdo ví. :roll: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7853
17.8.23 19:13
@Aglája75 píše:
" Pokud nechybi inteligence" :mrgreen: :mrgreen:
https://citaty.net/…ak-pul-minu/
Drzim se velmi moudrych rad moudrych lidi.

Tak to jsem rád, že já blb nemohu být, když máš stále potřebu se mnou diskutovat :D Že bychom se místo urážek a osobních útoků dočkali od tebe něčeho k tématu už ani nečekám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
17.8.23 19:14

U sprostých slov řeknu dítěti, že mu smrdí z pusy a hraju u toho patřičné divadlo. Ale starší teprve bude 5,nevim jestli to bude fungovat ještě na šestiletého (s dobrým divadlem k tomu by ještě mohlo).

Kdyby mi dítě nadávalo, že jsem ‚blbá‘, tak by následoval nejdřív ceres (ale asi jen ústní při prvním prohresku) plus zrušila bych nějakou společnou aktivitu (pohádku před spaním, návštěvu bazénu atd), protože, kdy jsem blbá, tak se mnou dítě přece nebude trávit čas.

Edit:děkuji uživatele výše za doplnění ve formě vyplachnuti pusy mýdlem. Nenapadlo mě dosud, jak ten stav napravit a toto je dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5079
17.8.23 20:26
@Zulikova píše:
Dítěti se to musí vysvětlovat hlavně v klidu, i když to podle vás dávno ví. Další tresty v něm probudí další nenávist a možná další nadávky. Kdo ví. :roll: :)

To nemyslíš vážně, že ne? Pod násilím si představuješ co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
17.8.23 20:32
@ibis píše:
To nemyslíš vážně, že ne? Pod násilím si představuješ co?

Ale jaké násilí? :lol: Tresty nemusí znamenat jen násilí. I když podle mě jsou fyzické tresty špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6409
18.8.23 10:14

Mě se líbila rada, kterou jsem jednou někde četla, paní psala, že když jako děti byly sprosté nebo drzé, musely dostat „medicínku na dušičku“, tedy rybí tuk :D osobně jsem nezkousela, ale mám to v záloze :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
21.8.23 08:23
@Aglája75 píše:
Ale prdlajs, kazdy kdo ma dve a vice deti vi, ze vetsina chovani ditete je o jeho povaze, vychova je tak max 1/4 a to je jeste ta pred nama, ldyz s nama nejsou je to jeste mene…
Dite nema neco delat proto, ze dostane takovou, ze se mu protoci hlava dokola= ze strachu, ale proto, ze vi, ze takove veci nejsou spravne. Vetsina tech rodicu s tema poslusnyma detma, kteryma se chlubi pak hoodne narazi v jejich 17-20… pak jsou tady diskuze jak si vodi domu za pritele stariky, nedodelani VS, skonci na drogach… Samozrejme mohou to udelat i ti z rodiny, kde nejde jen o trest, ale tam je to o te povaze, ltera jde obrousit, usmernit.
A jak rika jeden krasny vtip " to by na svete byly jen slusne a skvele deti, kdyby vsechny vychovaval soused " Pro nechapave, cozi vzdy kazdy( ten co nema sebereflexi) vi jak vychovat, co delajispatne a jak on by to nedovolil :).

Ale prdlajs, bojuješ s něčím, co jsem nenapsal.
Reagoval jsem na to, že posílat rodiče do perdele mi u malého dítě nepřijde v pořádku a dítě by mělo dostat zpětnou vazbu, na čemž se shodujeme, a nepíšu ani si nemyslím, že by ta zpětná vazba měla být fackou.
Podle diskuse s @rmot se poněkud přeceňuješ, ten citát o dvou blbcích je klasický útok ad hominem a k tomu by se člověk umějící argumentovat snižovat neměl. Navíc je zcela mimo mísu, neb tvůj oponent se jako blbec neprojevil, jenom si dovolil mít jiný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
21.8.23 08:39
@truelly píše: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
@Rachel_cz píše:
Nejsem vůbec zastánce tělesných trestů, ale tady bych se také neudržela.
Očividně potřebuje chlapeček zakladatelky trošku připomenout hranice…

Všechny děti nejsou stejné, takže nelze na ně uplatňovat jeden metr a jednu výchovu. Zatímco jednomu stačí vysvětlit, že tohle se rodičům neříká, s druhým to po dobrém nepůjde a bude to říkat pořád, aby ukázalo, kdo je tady pán, který si může vše dovolit. Třetí je zase tak málo inteligentní nebo ještě nezralé, že to nechápe vůbec, slovo se mu líbí, tak ho omílá pořád. Když se mu za trest něco, co rád dělá zakáže, a třeba víckrát se mu řekne, že je to kvůli tomu, co nemá říkat, tak to nakonec pochopí také.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
21.8.23 09:00
@rmot píše:
Nejde o ukázku síly, ale o dominanci a určení místa ve smečce. Dítě i v jeho vlastním zájmu nesmí přerůst rodičům přes hlavu, přestože to každé dítě bude opakovaně zkoušet. Je jedno, jestli si rodič udrží pozici plácnutím přes zadek, rozmluvami, zákazy, nebo ukládáním trestů. Jakmile dítě srovná úroveň s rodičem, nebo si dokonce vybojuje nadřazenou pozici, je průser. A v závěru i to dítě se tím dostává do nejistot a končí to často různými psychickými problémy, kde najednou nikdo nechápe, kde se to vzalo. Klasika jsou matky samoživitelky se synem. Včera jsem byl na návštěvě u kámošky a prostě jsem se s ní nemohl bavit, protože ona nedopověděla jedinou větu, aby jí do hovoru nevlezl její už velký syn a nepřebíral na sebe neustále pozornost. Až když jsem ho já požádal, zda nás může nechat si normálně popovídat, tak dal pokoj, ale stále byl nablízku a dozoroval hovor. Protože on je tam přeci kápo rodiny… Můj dojem z hodně rodičů je ten, že jsou to bačkory, co si nedokáží uhájit ani vlastní pozici v rámci své rodiny, tak to schovávají za různé respektující výchovy, nevýchovy a podobné režimy, kdy rodič dobrovolně velení předává potomkům. Věřím, že je to v tu chvíli pohodlnější, ale v závěru chudák to dítě až vyroste a setká se s realitou života bez rodičů za zadkem.

V zásadě s tebou souhlasím, že dítě musí znát své místo a neurčovat řád rodiny. Není to přirozený ani zdravý pro to dítě.

Nesouhlasím ale, že je jedno, jakých metod k tomu použije. Dítě lze vychovat s respektem bez ponižujících praktik, aniž by rodič stratil autoritu. Mě se spíš zdá, že bačkory jsou spíše rodiče bez autority, kteří se musí uchylovat k tomu, aby dítěti jednu flákli. Neumí vzbudit respekt, tak si vynucují poslušnost fyzickými tresty. Poslušnost vynucená strachem není respekt a v dítěti buduje vztek a vzdor místo chuti spolupracovat.

Co se týče samoživitelek, tak je situace specifická. Chybí vzor pro dítě, ale taky tam chybí někdo, kdo by roli chlapa zaplnil. Bohužel to chlapci často dělají a mámy je nechají. Nevidím to jenom jako snahu zdominovat rodinu. Prostě ten chlap chybí, děti to cítí a budou podvědomě pomáhat. Na to se nakladá šílená únava a stres mámy, která často už nemá sílu, aby zapůsobila výchovně, když je potřeba a radši to nechá plavat. Úplně bych to nepřekládala na dynamiku úplní rodiny.

• Citovat
  • Upravit
13197
21.8.23 09:11
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Nikdy by mě nenapadlo, že tenhle typ diskuze budu zakládát já..
Mám téměř 6 letého syna( předškolák)

Cca rok byl drzejší, z milého s velice hodného kluka se stal trošku divočejší ďáblík
Nic hrozného- prostě kluk.
Jelikož mám starší děti pouze dcery, neumím srovnat…
Ale dnes mi řekl, že jsem blbá.
Poslední asi týden se absolutně neumí chovat, jakoby se neovládal a ruka to, co nemá i když je to škaredé.
Byl na příměstskem táboře a prý tam kluci nadávali.
Ok.Ale jak mu vysvětlit, že mne to vadí?
Mám mu dávat na zadek? Tresty?
Mám mu zakázat jezdit na kole?
Telku ani mobil nemá, takže to mu brat nemůžu. Jsem sklamaná.
A hlavně- nevím, jak to změnit.
Domluva( což je můj nejosvědčenější recept) nezabírá.

Zakládám si na tom aby byly děti slušné, neubližovali a nebyly drzé

PROSIM ANONYMNE, NEBO SMAZAT..DĚKUJI

a v jakem kontextu ti to reklo? ve pri nebo jste se skadlili? takove to „ty jsi blba“, co nekomu reknes, kdyz si z tebe utahuje/dela forky? pokud jste divocili s jemu to vyklouzlo jako pri hre s kamosi, tak bych tragedii v tom nevidela a podotkla, ze takhle at se bavi s kamosi a ne s mamou, v prvnim pripade bych mu razne vysvetlila, ze takhle ne.ale urcite bych se nechovala jak hovadko a nekoho fackovala ci mlatila. a jen hnup si muze myslet, ze respekt jineho cloveka ziska mlacenim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.8.23 09:24
@Da12 píše:
Všechny děti nejsou stejné, takže nelze na ně uplatňovat jeden metr a jednu výchovu. Zatímco jednomu stačí vysvětlit, že tohle se rodičům neříká, s druhým to po dobrém nepůjde a bude to říkat pořád, aby ukázalo, kdo je tady pán, který si může vše dovolit. Třetí je zase tak málo inteligentní nebo ještě nezralé, že to nechápe vůbec, slovo se mu líbí, tak ho omílá pořád. Když se mu za trest něco, co rád dělá zakáže, a třeba víckrát se mu řekne, že je to kvůli tomu, co nemá říkat, tak to nakonec pochopí také.

Jo, souhlas, mám to stejně. Naštěstí u nás stačí zatím domluva. Uvidíme jak to bude dál :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7853
21.8.23 14:43
@Capelucia píše:
V zásadě s tebou souhlasím, že dítě musí znát své místo a neurčovat řád rodiny. Není to přirozený ani zdravý pro to dítě.

Nesouhlasím ale, že je jedno, jakých metod k tomu použije. Dítě lze vychovat s respektem bez ponižujících praktik, aniž by rodič stratil autoritu. Mě se spíš zdá, že bačkory jsou spíše rodiče bez autority, kteří se musí uchylovat k tomu, aby dítěti jednu flákli. Neumí vzbudit respekt, tak si vynucují poslušnost fyzickými tresty. Poslušnost vynucená strachem není respekt a v dítěti buduje vztek a vzdor místo chuti spolupracovat.

Co se týče samoživitelek, tak je situace specifická. Chybí vzor pro dítě, ale taky tam chybí někdo, kdo by roli chlapa zaplnil. Bohužel to chlapci často dělají a mámy je nechají. Nevidím to jenom jako snahu zdominovat rodinu. Prostě ten chlap chybí, děti to cítí a budou podvědomě pomáhat. Na to se nakladá šílená únava a stres mámy, která často už nemá sílu, aby zapůsobila výchovně, když je potřeba a radši to nechá plavat. Úplně bych to nepřekládala na dynamiku úplní rodiny.

Nedával bych rovnítko mezi výprask a ponižující metody výchovy. My měli na základce učitele, který dával při zlobení na výběr mezi tělesným trestem a poznámkou do žákajdy. Za celá ta léta nevím o nikom, kdo by si nechal napsat poznámku :) A byl to v podstatě nejoblíbenější učitel na škole. Za mých dětských let byl normální styl „přines si vařečku. Nedělám to rád, bude mě to bolet víc než tebe, ale nejde to jinak“, pokud dítě na domlouvání nefungovalo. A nemám pocit, že by z mé generace vyrostlo stádo rozmazlených psychotických fracků a sněhových vloček. Jen na tento styl musí být rodič psychicky vyrovnaný a nad věcí. Ječící samoživitelka, co to bude fackovat hlava nehlava, si ani výpraskem moc autority u dětí nezíská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí