Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Capelucia píše:
@rmot zjevně se neshodneme. Ale „starý“ styl výchovy bych rozhodně neglorifikovala. Lidi obecně mají tendenci si myslet, že tak, jak to bylo v jejich mládí, to bylo nejlepší.
No to je jasné, tenkrát totiž byla tráva zelenejší, maso masitější a ani mouchy tolik nelítaly. Ale to dnešní mladí nemohou pochopit ![]()
Já si myslím, že v tomhle prostě univerzální metoda neexistuje. Každé dítě je jiné a každý rodič má jiné schopnosti. A v postatě i norma toho, co je vychované dítě se mění. Zatímco já mám za nevychované spratky děti, co běhají volně po restauraci, ječí, že není slyšet spolusedící u stejného stolu a číšník má problém se o ně nepřerazit, když nese jídlo, tak hodně dnešních rodičů to bere jako v pohodě, však je to svoboné vyjádření se toho dítěte vůči okolnímu světu. Tedy pokud je to jejich dítě. Kdo ví, co bude jako norma za třicet let ![]()
@rmot píše:
No to je jasné, tenkrát totiž byla tráva zelenejší, maso masitější a ani mouchy tolik nelítaly. Ale to dnešní mladí nemohou pochopit
Já si myslím, že v tomhle prostě univerzální metoda neexistuje. Každé dítě je jiné a každý rodič má jiné schopnosti. A v postatě i norma toho, co je vychované dítě se mění. Zatímco já mám za nevychované spratky děti, co běhají volně po restauraci, ječí, že není slyšet spolusedící u stejného stolu a číšník má problém se o ně nepřerazit, když nese jídlo, tak hodně dnešních rodičů to bere jako v pohodě, však je to svoboné vyjádření se toho dítěte vůči okolnímu světu. Tedy pokud je to jejich dítě. Kdo ví, co bude jako norma za třicet let
Tak pozor, takové chování považuju za nevychované taky. S tím rozdílem, že pro mě jsou nevychovaní spratci rodiče takéhoto dítěte, protože tohle chování a obtěžování dopustí
. Myslíš, že to je teď norma?
Asi málo chodím po restauracích, moc takových dětí nevídám.
@terien píše: Více
Takže bys mu jeho hodnocení z fleku potvrdila, a dalších minimálně dvacet výtečníků taky ![]()
Jako sorry, ale jestli neumíš šestileté dítě vychovat jinak, než se uchýlit k fyzickému násilí (a k drzosti tím do jeho repertoáru přidat ještě sklony k témuž, gratulki), tak nemáš co udílet rady ![]()
Edit: vidím, že jsem omylem zareagovala na starý příspěvek, nicméně nechám to tu pro ty, kterým by se taky zachtělo mlátit šestileté děti do obličeje ![]()
@Liberalissima Mě by zajímalo, kolik dětí jsi vychovala, že jsi tak moudrá??
Mě říct dcera že jsem blbá, tak jí taky lepnu ![]()
@Liberalissima píše: Více
Horší než facka je tomu dítěti vůbec nenastavit hranice a jen přemlouvat, domlouvat a „vysvětlovat“. Ta facka nemá způsobit fyzickou újmu, nebo kdoví jakou bolest, ale má být jasným znamením, že takhle tedy ne a byla překročena hranice, za kterou se fakt nesmí. Pokud je dítě normální, tak to bude první a poslední facka, protože hranice je nastavena. Mám pocit, že stále přibývá rodičů, co nemají koule ani na to postavit se vlastnímu dítěti, nechávají se od něj terorizovat, v podstatě mu předají vůdčí postavení ve smečce a svojí slabost schovávají za řeči o respektující výchově a podobně. Největší chudák je potom takové dítě, ze kterého se stává neřízená střela a nechápe, proč ho okolí nemá rádo, protože on se přeci jen chová tak, jak je to doma normální.
@rmot píše: Více
Přesně. Ohýbej ma mamko dokud som ja Janko, až já budu Jano, neohneš ma mamo. Je třeba si uvědomit, že každé dítě je jiné. Na některé to vysvětlování platí, na některé stačí zvýšit hlas a některé je třeba plesknout. S některými dětmi to holt po dobrém nejde.
@rmot zjevně se neshodneme. Ale „starý“ styl výchovy bych rozhodně neglorifikovala. Lidi obecně mají tendenci si myslet, že tak, jak to bylo v jejich mládí, to bylo nejlepší.