Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Říct mi dítě, že jsem blbá, dostalo by z otočky takovou facku přes hubu, ze by ho to už nenapadlo. To ti jako tohle řekne, ty koukáš a jdeš se poradit, co s ním? Ten z tebe bude mít za chvíli dobrou prču.
@terien píše: Říct mi dítě, že jsem blbá, dostalo by z otočky takovou facku přes hubu, ze by ho to už nenapadlo. To ti jako tohle řekne, ty koukáš a jdeš se poradit, co s ním? Ten z tebe bude mít za chvíli dobrou prču.
Naše dcera 2.5roku nás je schopna poslat do prde…, když by dostala, vrátila by nám to. U nás tresty nejsou řešením a nezastavam názor, že by dítě mělo hned dostat. Většina malých dětí jen kopíruje to, co někde viděly nebo slyšely. Vysvětlovat, eliminovat a pokoušet se jít nejlepším příkladem. To je podle mě lepší řešení než v 6 letech dostat hned přes hubu. Samozřejmě pokud to dítě začne dělat naschvál nebo se neponauci, tak je na místě začít něco řešit jinak.
U nas taky obcas padnou takova slova, dite to nosi ze skolky od kamaradu. Poprve se ptam jestli vi, co to znamena a co to zpusobi, kdyz se to rekne ( muze druhemu ublizit), pripadne i kdy se to rika ( treba posledne blbec - ne u hry to nebudeme rikat, kdyz do nas nekdo malem naboural v aute, tak si tak muzeme ulevit) Podruhe pripominam vysvetleni a potreti se durazne ohrazuju. V pripade fakt „vybranych“ slov, prvne durazne reknu, ze takhle u nas nemluvime a nechci to vic doma slyset a pak vysvetluji, co to znamena. Dite pochopi okamzite.
Pokud by nepochopilo, tak bych vyvodila dusledky - odejdu od hrani, pokud si neco hrajeme, vezmu domu z hriste, poucim, ze s takovym slovnikem mezi lidi chodit nebudeme, takze jestli chce k babicce/na zmrzku/kamkoli, at mluvi slusne…Pro pobaveni - Meli jsme pak obdobi fekalnich reci, u kterych nemohl pochopit, ze si to ma nechat s kamosi do skolky a poslala jsem ho s tim na zachod, spis jen tak ze srandy. Jednou tam fakt vyrazil a vykrikoval ruzne kombinace pocuranych a pokadenych veci, byl strasne spokojny a pak s tim prestal. My se pred wc mohli umlatit smichy z predstavy jak se toto nese stoupackou a svetlikem
(Mame sousedy se smyslem pro humor, ale prekvapko by to asi bylo ![]()
Tak ony to dneska ty děti nepovažují za nic neslušného. Takové „ty v…e“, „d…e“ (zde zasáhla cenzura) ![]()
další skot a části těla, to už mají místo oslovení. Bohužel, i slečny. A bohužel od školky. Nezbývá, spíš než trest, vysvětlovat, že takto se doma a na veřejnosti mluvit nebude. Ať si tak mluví s kamarády, když jim to nevadí, ale doma a před lidmi se bude chovat slušně. Ano, a doma, pokud by neposlechl, bych na něj nereagovala, jako by tam nebyl.
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Nikdy by mě nenapadlo, že tenhle typ diskuze budu zakládát já..
Mám téměř 6 letého syna( předškolák)Cca rok byl drzejší, z milého s velice hodného kluka se stal trošku divočejší ďáblík
Nic hrozného- prostě kluk.
Jelikož mám starší děti pouze dcery, neumím srovnat…
Ale dnes mi řekl, že jsem blbá.
Poslední asi týden se absolutně neumí chovat, jakoby se neovládal a ruka to, co nemá i když je to škaredé.
Byl na příměstskem táboře a prý tam kluci nadávali.
Ok.Ale jak mu vysvětlit, že mne to vadí?
Mám mu dávat na zadek? Tresty?
Mám mu zakázat jezdit na kole?
Telku ani mobil nemá, takže to mu brat nemůžu. Jsem sklamaná.
A hlavně- nevím, jak to změnit.
Domluva( což je můj nejosvědčenější recept) nezabírá.Zakládám si na tom aby byly děti slušné, neubližovali a nebyly drzé
PROSIM ANONYMNE, NEBO SMAZAT..DĚKUJI
Na zadek ne - zbytecny, ale facku i s peknym otiskem..
Říct mi dítě, že jsem blbá, tak dostane jednu přes papulu, aby si zapamatoval, že tohle se rodiči neříká.
Dost ma prekvapuje uvaha „At si tak mluvy s kamarady“ (myslim ze to tu padlo viac krat). Co je na tom dobreho, ked sa nieco nerobi tak sa to nerobi a je jedno ci sa rodicia zrovna pozeraju alebo nepozeraju.
Mozno som to nejako nepochopil, ale skuste si takyto pristup premietnut napriklad na kradnutie… viem ze to nieje dobre prirovnanie, pretoze jedno sa „iba nepaci“, zatial co druhe je objektivne trestne, ale je dobra cesta ucit dieta ze pravidla sa dodrzuju iba ked je v blizkosti rodic?
Podle mě to odkoukal od ostatních na tom táboře…určitě bych ho za to nemlatila.. spíš mu nějak vysvětlit, že se to nikomu neříká, protože kdyby jste to říkali jemu, tak by se mu to taky nelíbilo..podle mě ho to do konce prázdnin prejde.. ![]()
@IcePlanet7 píše:
Dost ma prekvapuje uvaha „At si tak mluvy s kamarady“ (myslim ze to tu padlo viac krat). Co je na tom dobreho, ked sa nieco nerobi tak sa to nerobi a je jedno ci sa rodicia zrovna pozeraju alebo nepozeraju.
Mozno som to nejako nepochopil, ale skuste si takyto pristup premietnut napriklad na kradnutie… viem ze to nieje dobre prirovnanie, pretoze jedno sa „iba nepaci“, zatial co druhe je objektivne trestne, ale je dobra cesta ucit dieta ze pravidla sa dodrzuju iba ked je v blizkosti rodic?
Jakožto potrefená zkusím dovysvětlit - Dítě říkalo věci jako „hovínko, čuránky, pokaděné (doplň, jakýkoli předmět) a pod.. Toto říkalo třeba večer v koupelně a strašně se smálo, pak i třeba u společného oběda, aby na sebe upoutalo pozornost a pod. Takovéto věci jsme za sprostá slova nepovažovali, spíš to bylo vynucování si pozornosti. Zároveň dítě mluvilo o tom, že si takovéto věci říkaji s kamarády a smějí se na tom. Přišlo mi to zkrátka neškodné a nechtělo se mi do takové prkotiny investovat energii. Vysvětlila jsem ale i, že to nezajímá mne, a ani u stolu se to nehodí, že jsou to témata k doktorovi. Jednou se takto vyjádřilo i o mně, tam už jsem se ohradila a vysvětlila, že lidi si takto mezi sebou neříkají, že je to hnusné, víc to neopakovalo. S kamarády se tak prý pořád baví, ale jen venku, protože paní učitelka to poslouchat ve třídě nechce, v čemž jsem ji plně podpořila.
Nevnímám to jako, že pravidla platí, jen když to slyší rodiče, spíš to vnímám jako "chovám se dle příležitosti a společnosti, kde jsem“ - teda mluvit tak s kamarády v rámci vtipu je ok, ale mluvit tak třeba u oběda ok není.
@terien píše: Říct mi dítě, že jsem blbá, dostalo by z otočky takovou facku přes hubu, ze by ho to už nenapadlo. To ti jako tohle řekne, ty koukáš a jdeš se poradit, co s ním? Ten z tebe bude mít za chvíli dobrou prču.
Udělala bych to úplně stejně. Masakr , co si takovej malej spratek dovolí. ![]()
@xxprincesscz píše:
Naše dcera 2.5roku nás je schopna poslat do prde…, když by dostala, vrátila by nám to. U nás tresty nejsou řešením a nezastavam názor, že by dítě mělo hned dostat. Většina malých dětí jen kopíruje to, co někde viděly nebo slyšely. Vysvětlovat, eliminovat a pokoušet se jít nejlepším příkladem. To je podle mě lepší řešení než v 6 letech dostat hned přes hubu. Samozřejmě pokud to dítě začne dělat naschvál nebo se neponauci, tak je na místě začít něco řešit jinak.
2,5leté děcko tě pošle do pr.dele? To jako fakt? Však cajk. Za rok můžeš být třeba pi. ča …
většina malých dětí kopíruje, kde co viděly a slyšely… To u vás doma teda musí vypadat. ![]()
Když by dostala, vrátila by ti to? Hmmm, holčička bude taky jednou ukázkový spratek.
Vzpamatuj se hlavně ty, dokud je ještě čas …
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Mám téměř 6 letého syna( předškolák)Cca rok byl drzejší, z milého s velice hodného kluka se stal trošku divočejší ďáblík
Poslední asi týden se absolutně neumí chovat, jakoby se neovládal a ruka to, co nemá i když je to škaredé.
Domluva( což je můj nejosvědčenější recept) nezabírá.
Zakládám si na tom aby byly děti slušné, neubližovali a nebyly drzé
Jaké „jak mu to vysvětlit“? No jako vždycky, když dělá něco, co nemá… nebo je snad toto první situace za šest let jeho života, kdy ti nějaká jeho činnost vadí a vyžaduješ po něm, aby ji nedělal? ![]()
Na táboře se potkal s jiným druhem chování než dosud - no tak si to zkusil doma taky, to je naprosto přirozené… a je na tobě, abys mu připomněla hranice, které doma máte, a důsledně trvala na jejich dodržování.
„Jestli jste spolu takhle mluvili s klukama na táboře a nikomu to tam nevadilo, dobře, s tím já nic nenadělám - ale se mnou takto mluvit nebudeš“.
@BohunkaP píše:
Jaké „jak mu to vysvětlit“? No jako vždycky, když dělá něco, co nemá… nebo je snad toto první situace za šest let jeho života, kdy ti nějaká jeho činnost vadí a vyžaduješ po něm, aby ji nedělal?![]()
Na táboře se potkal s jiným druhem chování než dosud - no tak si to zkusil doma taky, to je naprosto přirozené… a je na tobě, abys mu připomněla hranice, které doma máte, a důsledně trvala na jejich dodržování.
„Jestli jste spolu takhle mluvili s klukama na táboře a nikomu to tam nevadilo, dobře, s tím já nic nenadělám - ale se mnou takto mluvit nebudeš“.
Přesně
Byl někde, kde se takhle mluvilo a řekl to doma. vzdyt je mu 6 let, musí se to od někoho naučit, že to není dobré někomu to říkat..na táboře mu to kluci fakt nevysvětlí, to musíte vy doma..
@Šmoulice píše:
2,5leté děcko tě pošle do pr.dele? To jako fakt? Však cajk. Za rok můžeš být třeba pi. ča …většina malých dětí kopíruje, kde co viděly a slyšely… To u vás doma teda musí vypadat.
Když by dostala, vrátila by ti to? Hmmm, holčička bude taky jednou ukázkový spratek.
Vzpamatuj se hlavně ty, dokud je ještě čas …
Máme holčičku, která je v mluvení hodně napřed, řekla bych i v celkovém vývoji a opakuje opravdu všechno, stačí když slysi cizí lidi/ostatní děti jak mluví.
Určitě bych za to nikdy dítě neuhodila, natož takhle malé dítě.
holt člověk má větší práci s dítětem, ale mlátit jej nebo dát přes hubu, jak tu padlo, to fakt ne. A u takhle malých dětí je normální, když treba uhodí na zpět, proto je to úplně zbytecne. Akorát se dité naučí, že fyzicky trest je normální, což teda pro mě rozhodně není.
A rodinu, řekla bych, máme úplně normální.
Špatná výchova. No hlavně, že si takové drzé smrádě válíte při bondingu hned po porodu ve víře, že bude nadílek.
Dobrý den.
Mám téměř 6 letého syna( předškolák)
Cca rok byl drzejší, z milého s velice hodného kluka se stal trošku divočejší ďáblík
Domluva( což je můj nejosvědčenější recept) nezabírá.
Zakládám si na tom aby byly děti slušné, neubližovali a nebyly drzé
PROSIM ANONYMNE, NEBO SMAZAT..DĚKUJI