Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rmot píše:
Další kamarádka má děti čtyři, je na ně sama a když zavelí „vyčistit zuby a spát“, tak jdou i sousedi za zdíJe to především o autoritě, jakou si ten člověk vybuduje. A u dětí jde nejvíc o dodržování pravidel, takže když rodič vydá nějaký zákaz/příkaz, nemůže ho za pět minut zrušit, protože dítě smutně kouká, rozčiluje se, nebo o něm diskutuje. A tedy ty nedodělané VS, drogy a průsery eviduji především v těch rodinách s „nevychovanými spratky“, než tam, kde funguje uspořádání rodiny včetně té hierarchie.
Kdyz myslis:). Ano to jsou ty hodne holcicky co se boji jeste ve 20, u tech je to pak spatny toxiscky partner a zniceny zivot…deprese, traumata, sebeposkozovani, PPP…
@Aglája75 píše:
Ano to je spravna reakce, pokud to chytnuti a otoceni neni bolestive a se zatnutymi zubya vyrazen vraha:), protoze tak nejenze davas diteti hranice, ale ukazujes diteti jak zvladat emoce…
Bolestivé to není, ale manžel o mém pohledu v té chvíli mluví jako o „vykosťovacím“ no to už asi neovládnu, jsem trochu prudší no… ![]()
@rmot píše:
Další kamarádka má děti čtyři, je na ně sama a když zavelí „vyčistit zuby a spát“, tak jdou i sousedi za zdíJe to především o autoritě, jakou si ten člověk vybuduje. A u dětí jde nejvíc o dodržování pravidel, takže když rodič vydá nějaký zákaz/příkaz, nemůže ho za pět minut zrušit, protože dítě smutně kouká, rozčiluje se, nebo o něm diskutuje. A tedy ty nedodělané VS, drogy a průsery eviduji především v těch rodinách s „nevychovanými spratky“, než tam, kde funguje uspořádání rodiny včetně té hierarchie.
Autorita je důležitá, ale je pravda, že je fajn domluvit se i na kompromisech… U nás doma když jsem byla malá existovaly jen příkazy, zákazy a mlácení. Byla jsem vždycky za to hodně dítě. Poslouchala jsem rodiče, ale v pubertě jsem je poslouchat přestala a začala jsem poslouchat někoho horšího. Chytla jsem se špatné party a už to jelo. Najednou mi došlo, že se vlastně neumím ani sama rozhodnout co je správné a co ne. Takže si myslím, že autorita je fajn, ale je důležité aby ty děti dokázaly i sami rozhodovat o některých věcech. Ne o všech to je jasny…
@Aglája75 píše:Žádné hodné holčičky, ale holčičky, co se naučili v rodině respektu a ctít pravidla. Holčičky, co znají svá práva, ale i povinnosti. Takové se sebou naopak nenechají jen tak orat. Už jen kvůli tomu, že mají v zádech oporu funkční rodiny.
Kdyz myslis:). Ano to jsou ty hodne holcicky co se boji jeste ve 20, u tech je to pak spatny toxiscky partner a zniceny zivot…deprese, traumata, sebeposkozovani, PPP…
@DaM2 píše:
Autorita je důležitá, ale je pravda, že je fajn domluvit se i na kompromisech… U nás doma když jsem byla malá existovaly jen příkazy, zákazy a mlácení. Byla jsem vždycky za to hodně dítě. Poslouchala jsem rodiče, ale v pubertě jsem je poslouchat přestala a začala jsem poslouchat někoho horšího. Chytla jsem se špatné party a už to jelo. Najednou mi došlo, že se vlastně neumím ani sama rozhodnout co je správné a co ne. Takže si myslím, že autorita je fajn, ale je důležité aby ty děti dokázaly i sami rozhodovat o některých věcech. Ne o všech to je jasny…
Tohle vidím jako extrém na druhou stranu. Z mého pohledu musí vždy fungovat nejen povinnosti, ale i práva. Svého potomka jsem vždy vedl k tomu, že když plní on to své, tak já plním také vše vůči němu. Že dodržím nejen zákazy a příkazy, ale i sliby. Dítě potřebuje mít především své jistoty, aby mělo klid na svůj vývoj. Když se to nabourá nevýchovou, nebo naopak despotismem, tak je to prostě naprd.
@rmot píše:
Tohle vidím jako extrém na druhou stranu. Z mého pohledu musí vždy fungovat nejen povinnosti, ale i práva. Svého potomka jsem vždy vedl k tomu, že když plní on to své, tak já plním také vše vůči němu. Že dodržím nejen zákazy a příkazy, ale i sliby. Dítě potřebuje mít především své jistoty, aby mělo klid na svůj vývoj. Když se to nabourá nevýchovou, nebo naopak despotismem, tak je to prostě naprd.
Já si taky myslím, že když už dětem něco zakazu tak je důležité si za tím stát. Ale zase na druhou stranu, když je prostor na domluvu, chci aby i ty děti mohly k tomu něco říct a normálně se se mnou domluvit. Ne vždy to jde, ale i ta snaha je důležitá.
@DaM2 píše:
Já si taky myslím, že když už dětem něco zakazu tak je důležité si za tím stát. Ale zase na druhou stranu, když je prostor na domluvu, chci aby i ty děti mohly k tomu něco říct a normálně se se mnou domluvit. Ne vždy to jde, ale i ta snaha je důležitá.
Diskuse jo, vyčůranost a slovíčkaření ne
Já občas přistupoval na výměnu trestu za jiný. Když třeba měli něco domluveno dlouho dopředu s partou kamarádů a neúčast by fakt zabolela a třeba to zkazila ostatním, tak mohl potomek navrhnout výměnu za domácí vězení jiný přiměřený trest, který se musel dodržet. Myslím, že je to dobrá cesta k naučení dodržování pravidel, ale zároveň možnost projevit vlastní vůli a rozum.
@rmot píše:
Něco k tématu napsat nechceš, místo mého hodnocení?Nepatřím mezi lidi, co sklapnou podpatky a ústa, když se do nich pustíš osobními útoky, spíš si říkám „aha, došly argumenty…“
Ja zase nepatrim k lidem, kteri diskutuji s lidmi jako ty
, zbytecne cas neplytvam, zivot je kratky… Jen me obcas bavi, jak lide jako ty reaguji
, ale jen chvili…protoze realci dokazu dost presne odhadnout ( skoda, ze na takove veci nejde sazet, uz bych byla milionar). Hezky den…
@robínek píše:
Bolestivé to není, ale manžel o mém pohledu v té chvíli mluví jako o „vykosťovacím“ no to už asi neovládnu, jsem trochu prudší no…
Tak jde o to, jestli je prisny nebo zly
. Nekteri nechapou rozdil
, ale ten je hrozne dulezity:)… a ono pak zalezi i celkove na tom vztahu s ditetem, ldyz maji bezpodminecnou lasku, tak sem tam i zly pohled neublizi:)
@Aglája75 píše:
Ja zase nepatrim k lidem, kteri diskutuji s lidmi jako ty, zbytecne cas neplytvam, zivot je kratky… Jen me obcas bavi, jak lide jako ty reaguji
, ale jen chvili…protoze realci dokazu dost presne odhadnout ( skoda, ze na takove veci nejde sazet, uz bych byla milionar). Hezky den…
No nevypadá to, že bys se mnou nediskutovala
Tak nějak nechápu, proč se nevyjádříš k tématu a místo toho opakovaně podnikáš osobní útoky? Nemusíme přeci spolu souhlasit, dokonce můžeme mít naprosto opačné názory, ale pokud nechybí inteligence, lze i tak vést rozumnou debatu bez osobních výpadů.
@rmot píše:
No nevypadá to, že bys se mnou nediskutovalaTak nějak nechápu, proč se nevyjádříš k tématu a místo toho opakovaně podnikáš osobní útoky? Nemusíme přeci spolu souhlasit, dokonce můžeme mít naprosto opačné názory, ale pokud nechybí inteligence, lze i tak vést rozumnou debatu bez osobních výpadů.
" Pokud nechybi inteligence"
![]()
https://citaty.net/…ak-pul-minu/
Drzim se velmi moudrych rad moudrych lidi.
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Nikdy by mě nenapadlo, že tenhle typ diskuze budu zakládát já..
Mám téměř 6 letého syna( předškolák)Cca rok byl drzejší, z milého s velice hodného kluka se stal trošku divočejší ďáblík
Nic hrozného- prostě kluk.
Jelikož mám starší děti pouze dcery, neumím srovnat…
Ale dnes mi řekl, že jsem blbá.
Poslední asi týden se absolutně neumí chovat, jakoby se neovládal a ruka to, co nemá i když je to škaredé.
Byl na příměstskem táboře a prý tam kluci nadávali.
Ok.Ale jak mu vysvětlit, že mne to vadí?
Mám mu dávat na zadek? Tresty?
Mám mu zakázat jezdit na kole?
Telku ani mobil nemá, takže to mu brat nemůžu. Jsem sklamaná.
A hlavně- nevím, jak to změnit.
Domluva( což je můj nejosvědčenější recept) nezabírá.Zakládám si na tom aby byly děti slušné, neubližovali a nebyly drzé
PROSIM ANONYMNE, NEBO SMAZAT..DĚKUJI
Ja bych mu dala na zadek, vareckou.
Kdyby u toho byl tatinek mel by mu napráskat on. A ze takhle se nemluvi a uz vubec ne k matce, zene.
@nikolka112 píše:
Ja bych mu dala na zadek, vareckou.
Kdyby u toho byl tatinek mel by mu napráskat on. A ze takhle se nemluvi a uz vubec ne k matce, zene.
Ty si taky dobrá ![]()
@terien píše: Říct mi dítě, že jsem blbá, dostalo by z otočky takovou facku přes hubu, ze by ho to už nenapadlo. To ti jako tohle řekne, ty koukáš a jdeš se poradit, co s ním? Ten z tebe bude mít za chvíli dobrou prču.
Coze?
.
Tobe se nelibi, ze se dite chova hrube.
Tak to na nej nabehnes takhle drsne?
Nemas byt nahodou vzor, jak se ma chovat?
Tak to potom nebude treba mluvit sproste, ale davat facky.
Vzdyt pak to dite vyrusta v toxickem hrubém prostredi..
Deti potrebuju jednat s citem