Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lollitka píše: Více
Tohle byla přednáška pro rodiče dětí jedné školy, která je asi „objednala“, protože bohužel jeden ze žáků sebevraždu spáchal. Takže takové povídání jak předejít, jak mluvit s dětmi atp.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, nemá cenu si nic vyčítat, dělala jsi věci tak, jak jsi mohla a když on byl rozhodnutý, tak bys tomu nejspíš nezabránila ani tak. Truchlení a pláč k tomu patří, případně může vyhledat odbornou pomoc pro sebe, jsou různé krizové linky, chaty, centra nonstop a kdysi jsem našla skupinu pro klienty, u nichž někdo spáchal sebevraždu, pokud jsi z Prahy a měla bys zájem pokusím se to dohledat. Vede to nějaká zkušená psycholožka, která se tímto tématem právě zabývá. Myslím na tebe.
Mamka když se zabil brácha před dvěma měsíci, je už v důchodu tak pořád něco dělala na zahradě nebo doma, aby na to nemyslela. Ja jsem byla totálně v háji, ležela jsem v posteli, brečela a klepala jsem se. Chodila jsem dva dny do práce a celý jsem to probrecela, pak jsem byla na PN kvůli antidepresivum. Pak to bylo jak na houpačce asi 1,5 měsíce a teď je to výrazně lepší a už se na to dívám jinak, ale bolest tam je pořád. Procházky pomáhají. ![]()
Oprava už to jsou 2 a půl měsíce. 6.cervence se to stalo.
Tady jsem našla centrum, kde se zabývají pomocí pozůstalým: https://poradna-vigvam.cz/?…
A ty stránky té terapeutky, která také vede skupinu pro pozůstalé, se mi teď nechtějí načíst, ale jmenuje se Eliška Syrovátková, ta terapeutka a skupiny jsou tedy v Praze.
Nemůžu uklízet, vařit nic 🥺 n a procházky nemám sílu… Antidepresiv se bojím
Tak ještě tady: https://www.dasein.cz/ několik terapeutů, kdybys potřebovala, pomáhají lidem, kterým zemřela blízká osoba pracují v Praze a v Hradci Králové, ale bohužel jsem našla, že za přímou platbu.
Ja to chápu, ja je taky beru, protože jsem měla úzkosti, panické ataky, strach z udušení z toho co si udělal. Ja taky neměla sílu ani náladu az po nějaké době to šlo. Určitě by stálo za to zkusit psycholožku, Lolitka sem taky něco psala nějaké kontakty.
Soucítím s tebou, vím jaké to je, i když u tebe to byl partner a u mě brácha. Bolest je stejná. Byl to hrozný šok a taky jsem nevěděla jak to mam brát, co se stalo. Dělal si u mamky bydlení a připadalo mě že chtěl žít a najednou to udělal, i když to mamce ráno oznámil, ale pak řekl ze si dělá srandu. ![]()
Jo tohle je to, co jsem myslela úplně původně, mrkni: https://www.psychoterapie-akg.cz/
a tam to mají na pojišťovnu.
Jo tak promiň, je to taky na přímou platbu, ale pojišťovny mohou hradit nějaké programy a a paní terapeutka sídlí v Kolíně.
V tu chvíli, byť šlo třeba o vteřinu, to zkrátka viděl jako nejvhodnější, možná jedinou cestu jak dál…
Spoustu věcí v životě jde proti logice, čemukoliv, co si dokážeme představit.
Mrzí mě, že se to stalo.
Upřímnou soustrast. Nikde jsem se nedočetla, jak jste spolu byli dlouho?
To jsem já, web bude asi chvíli mimo provoz, protože server máme doma a můj „ajťák a správce sítě“ a manžel v jedné osobě je právě po operaci, tak mu to bude asi chvíli trvat, než se na to podívá. Nicméně email: terapie@poradenstvi-pro-pozustale.cz funguje. A kontakt na mne lze najít i zde: https://poradci-pro-pozustale.cz/kontakt/ Také na odkazu s kontakty, který jsem vložila, najdete další odborníky zvyklé pracovat s tématem úmrtí v důsledku sebevraždy z celé republiky. V mapě lze vyhledat nejbližší pomoc podle místa.
Skupina pro pozůstalé, jejichž blízký zemřel sebevraždou, probíhá hybridní formou, to znamená, že lidé, pro něž je docházka dostupná, navštěvují skupinu fyzicky v poradně na Chodově a lidé z „dálky“ nebo ti, kteří nemohou ze zdravotních či rodinných důvodů opustit domov, se připojují na stejnou skupinu online, v místnosti je k tomuto účelu velká obrazovka, aby i připojení účastníci byli plně součástí skupiny. Vstup je přes individuální vstupní konzultaci, protože někdy může být truchlící klient také ve stavu, kdy je pro něj méně zátěžová po nějakou dobu individuální forma péče a až později je vhodná skupinová. Jindy klient může profitovat ze skupinové formy již na počátku truchlení. Jindy zase ze souběhu individuální i skupinové péče. Je to velmi individuální a je důležité truchlícího podpořit a nepřetížit, protože už samotná životní situace pozůstalého, jehož blízký zemřel sebevraždou, je sama o sobě extrémně a dlouhodobě vyčerpávající a těžká.