Úzkosti, OCD, panické ataky - svépomoc

Anonymní
16.9.24 13:54

Úzkosti, OCD, panicke ataky - svepomoc

Ahoj, mám za sebou náročné dvouleté životní období - rozvod můj i partnera, péče o děti, vyhazov z práce, trable s bývalými partnery, stěhování…dlouho jsem drzela, až jsem jednoho dne uplne odpadla (paradoxne v době, kdy se vše uklidnilo). Mám úzkosti, OCD, panické ataky (v noci), těžkou nespavost. Jediné co beru je čtvrtka/půlka Zolpidemu na noc, abych se alespoň vyspala.
A teď k jádru pudla - strašně moc bych se z toho chtěla dostat sama, bez AD. Moc prosím o rady, co Vám pomohlo se uklidnit, relaxovat, dostat se z ošklivých stavů. Mate třeba i někdo zkusenost s vypnutím soc.siti a nějaké úlevě co se týká psychiky? Díky za všechny zkusenosti, rady..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9465
16.9.24 14:16
@Anonymní píše: Více

Ahoj, taky mám OCD a úzkosti, mimo jiné a docházím tedy k psychiatričce i psycholožce. Někdy se člověku podaří se z toho dostat, ale zejména, pokud se jedná o nějaké lehčí stavy a třeba dotyčnému stačí relaxace, meditace, fytofarmaka na uklidnění atd. Ale jinak bych se lékaři a terapeutovi nevyhýbala.

Můžu ti doporučit knížky o OCD a panikách, jestli chceš, napsal je prof. Praško, významný psychiatr a KBT terapeut. Jsou tam i kazuistiky pacientů s těmito problémy. Já mám těchto knížek plnou knihovnu a pomohlo mi to pochopit nějaké věci.

Jinak můžeš zkusit nějaké přírodní léky na úzkost.

Relaxace se dá najít na youtube třeba Yoga Nidra, na tu jsme relaxovali na psychiatrii, nebo pak si najdi nějaký autogenní trénink, nebo Jacobsonova progresivní svalová relaxace.

A doporučuji stáhnout do mobilu aplikaci Nepanikař.

Ale pokud by to nepomáhalo, určitě lékaře vyhledej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.24 14:35
@Anonymní píše: Více

Ahoj,
Moje první zkušenost s AD byla příšerná, ale tak to bývá a říkala jsem si, už je nechci v životě vidět a zkoušela jsem Lavekan (má dobré studie), L-tryptofan, L-theanine, Hořčík bisglycinát, Kozlik, Meduňku. Ale jelikož jsem měla hrozné stavy (úzkosti, nespavost, panické ataky), opravdu mi to pomáhalo jen kratší dobu, pak to už nezabíralo. Přešla jsem opět na AD, mam ty nejslabší + jedny na spaní a stavy, které jsem měla zhruba po 3 týdnech přešly. Pak už jsem snášela ty AD lépe než úplně na začátku. Mám zkušenost i s benzodiazepamem Lexaurinem, brala jsem ho několik týdnů každý den, ale je hodne návykový v pomalu krátký době. Když jsem ho vysadila po 3 týdnech užívání, měla jsem absťák a nyní ho už mám skoro vysazený diky AD. Doporučuje se pouze na akutní stavy, zpravidla než AD zaberou.

Pokud to máš hodně rozjetý, doporučuji AD, pokud ne zkus ty přírodní doplňky nebo tu terapii KBT, pokud opravdu nechceš zkusit antidepresiva.

Takže toť moje zkušenost, hodně štěstí a drž se :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5098
16.9.24 15:02

OCD hlavne res co nejdriv, KBT plus antidepresiva jsou nejlepsi. Hlavne nic sama nevysazuj, hrozi, ze se ti to okamzite zhorsi. Nelecene OCD se vetsinou zhorsuje a cim rozjetejsi to je, tim hur pro lecbu.

Ruzne relaxace jsou vyborne, celkove na zklidneni, zlepsuji i prubeh dalsich problemu. Ale jen samotne relaxace nestaci, chce to specialni lecbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
17.9.24 01:49

Určitě pomáhá omezit sociální sítě, mně to přineslo klid, když jsem přestala sledovat negativní zprávy a srovnávat se s ostatními. Zkuste dechová cvičení nebo meditaci, třeba aplikace Calm nebo Insight Timer jsou fajn na zklidnění před spaním. Když je to moc těžké, neváhejte zvážit terapii, i bez léků může hodně pomoct.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová