Můj příběh UK vs. ČR

7438
19.4.12 08:56

Muj pribeh UK vs CR

Dobre rano holky,

jsem svym pribehem uz trosku na emiminu proflakla. Nehledam pismenka utechy(me uz to nejak psychicky netrapi :mrgreen: ), ale spis, jestli nektera z vas nema v rodine pravnika, ci sama neni pravnik, slysela o stejne situaci. Proste hledam informace.

Ziju (uz od praveku :mrgreen: ) v Anglii. 23.12.2010 me a moji 6 ti mesicni dceru opustil pritel (anglican). Odesel ze dne na den, kvuli hadkam (jeho koureni a piti alkoholu). Na Vanoce neprijel, nemel zajem, mala byla 25.12 nemocna, ja byla 6 hodin na pohotovosti, ho to nezajimalo. Snazila jsem se dat vztah dohromady, hlavne kvuli male, ale pan zajem nemel. Chtela jsem, aby s malou byl v kontaktu – nemel zajem. Tenkrat mi nechal na krku pujcku ( ja naivka si ji nechala napsat na vlastni jmeno) a v dobe kdy me opustil, jsem byla na pracaku. (tady rodicak neni) . Rodice mi nabidli, abych se vratila zpatky do Cech, ze prodaji druhy dum, aby zaplatili pujcku, ze se o malou bude starat muj tatka a ja pujdu do prace. Napsala jsem zpravu ex, co by na to rikal, on mi rekl a napsal, ze mu nevadi, pokud se prestehujeme do CR, ze mu staci s malou kontakt pres skype a jednou rocne dovolena. Premyslela jsem o tom, ale nakonec (ma hrdost 8o ) jsem rekla ne, ze to zvladnu sama! Ex pan jezdil obcas za malou, ale zustal tak 20 minut a odjel. Prestehovala jsem se ke kamosce ( z financnich duvodu) a ta dovolila ex panovi jezdit na navstevy. Jednou se me zeptal, jestli mu dovolim si malou vozit do Birminghamu (hodina a pul cesty) Jelikoz je silny kurak, kouri v aute a v tu dobu nemel svoje ubytovani, ale zil u mamy (1+1 byt), ktery je zahuleny, nebot oba vykouri krabku cigar denne, rekla jsem, ze zatim ne. Navic jeho bracha jede v drogach. On se nastval a rekl, ze ma stejny prava jako matka a ze me dava k soudu.
Par tydnu na to jsem se odstehovala do noveho domecku, ex pan na me zavolal policajty, pry aby zkontrolovali, ze mala je v poradku 8o
A pak si nasla praci. To se ex panovi zase nelibilo a zacal na me po telefonu rvat, ze jsem matka od ditete a mam sedet doma. Kdyz jsem mu vysvetlila, ze najem a ostatni naklady VCETNE JEHO pujcky jsou kolem £1200 a ze od statu jako svobodna matka dostavam nejakych £700!, tak mu to bylo jedno. (ono ho spis panacka zralo to, ze nez jsem otehotnela, tak jsem jezdila nakladakem, muj vysneny job a v 8tt jsem musela z milovane prace odejit. A najednou jsem si nasla praci zase jako ridic)
V kvetnu jsem si nasla pravnika a napsala jsem mu, ze bych byla rada, kdyby jezdil za malou ve stredu od 1700 - 2000 a v nedeli od 1100 - 1700. Ex pan jezdil jen obcas, stredy skoro vubec, nedele by se daly spocitat na prstech! mezi srpnem a rijnem se neukazal vubec :roll: Pry mel rozbite auto (nabidla jsem mu, ze ma prijet busem, ze ho vyzvednu a necham ho o vikendu s malou samotnyho doma) NEMEL ZAJEM.

Ja jsem si v dubnu nasla noveho pritele a nas vztah se vyvijel na jednicku, o malou se staral uzasne a ja potrebovala k sobe partaka. Nekdy v cervnu se je spolu seznamila, podali si ruce, ale pak si ex pan vyrvaval, ze kdyz prijede za malou, tak Steve tam byt nemuze, atd. Takze jsem mu jen mlcky vsechno plnila a podrizovala se mu.

Prisli papiry od soudu - kde ex zada o kazdy druhy vikend malou pres noc do Birminghamu a o zabaveni pasu male :cert: (ceskeho i anglickeho - mala ma jen Anglicky pas, ale ma cesky rodny list)

Probehl rychly soud v zari v Birminghamu, ale protoze dite je narozene v Derby, tak ja s pravnickou jsme neprijely a zazadaly o presunuti soudu. Soudce potvrdil, ze musim umoznit styk jak jsem nabidla (stredu a nedeli) a ze nesmim s malou vycestovat, pokud otec nedovoli, nebo si nedam zadost k soudu.

Jen tak pro informaci: v roce 2011 jsem byla s malou v CR:

Unor - tyden (pan povolil)
Brezen - tyden (pan povolil)
Chtela jsem v kvetnu, ale ex pan mi to zakazal, tak jsem nejela.
Nakonec povolil a jela jsem v cervnu -14 dni.
Chtela jsem na mamky narozeniny v rijnu, ex zakazal,
Nakonec povolil listopad.

Na zacatku prosince prisel posudek od policajtu, ktery se dela pred soudem, kde zjistili, ze ex pan mel v roce 2002 problemy s drogama a kradezema 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o SOK NEJVETSI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
V pulce prosince probehl soud, kde mi sebrali od male pas, a malou pridelili ex panovi od 0900 - 1100 kazdou nedeli. Kazdym tydnem se navstevni doba bude protahovat o hodinu. Muze si ji vzit kamkoliv.

Potrebovala jsem sluzebne do Parize pres Silvestra (no v srpnu jsem povysila na manazerku :oops: ), firma mi nabidla, ze si muzu vzit partnera a malou. Ex pan mi to nechtel povolit. Takze k soudu, aplikace, plus pravnik (£500 liber jen to hvyzdlo) Soudce mi to povolil, pry neni zadny problem, at mi pravnik vrati pas a ja musela prisahat na pasku, ze malou vratim a pod hrozbou tri leteho vezeni :nevim:

Od ledna, do brezna probihal kontakt asi tak, ze ex pan prijel, nepozdravil, odvezl mi malou, krmil ji cim chtel, vratil ji unavenou, hladovou a hlavne nasaklou cigarama :zed: (je alergicka na rajicata - tak ji vzal na pizzu - velice vyzivna strava pro tenkrat 18ti mesicni dite!!!! :pocitac: )

V breznu probehl dalsi soud, nebot pan prece chce kontakt pres noc. Socialka delala posudek, ale ja nesouhlasila s posudkem, soudce mu zamitl rozhodnout v jeho prospech, neboli nesouhlasim z posudkem s tim, ze dalsi velke sezeni i se socialkou je v cervnu. ( ja se od brezna reprezentuji u soudu sama 8) bez pravnika )

ALE MUJ NEJVETSI PROBLEM JE: ze ex pan mi nechce schvalit residence order (to, ze mala ma trvale bydliste u me) pokud by mi to schvalil, tak podle zakona muzu s malou cestovat az na 30 dni bez svoleni otce.

Ex pan chce, abych mu podepsala dopis, ze pokazde, co budu chtit jet do cech ci nekam na dovolenou (vcetne Skotska) ho musim pozadat o svoleni, pokud mi to nesvoli, dam si aplikaci k soudu (£200) To by podle me trvalo, nez mala bude mit 16 let!

Socialka po me chtela podepsat dopis, ze se nikdy nevratim na trvalo do Cech. Odmitla jsem to. Volala na ceskou ambasadu, pry mi nepomuzou, do anglickeho prava vstupovat nebudou, at si najdu anglickeho pravnika. Jo a ten dopis nepodepisujte :roll: To bylo cely.

Jak mam sakra presvedcit soud, ze ex pan tohle vsechno dela jen proto, ze nas opustil a nechal me v totalnich ho*nech a ja se dokazala postavit na nohy, najit krasne ubytovani, vybudovat si karieru a najit si uzasneho pana? Ex pan nevi, ze jsem tehotna a ja to budu skryvat az do porodu, mam strach, ze zase neco udela!

Jak dlouho mi muzou zadrzovat male pas, kdyz jsem s ni nikdy neodcestovala do cech bez dovoleni otce? Kdyz jsem se pokazde vratila?
Proc nikoho nezajima, ze ma mala i ceske obcanstvi???????? Jen proto, ze se narodila v UK, tak Ceska republika o ni nema zajem? A co lidska prava? neni to v rozporu?

PS: Kontakt mi nevadi, ex pan si nasel novou pani, kterou vubec neznam ani jmenem, jen vim, ze se mi stara o dite :roll: Male poslali k vanocum pranicko od jeji dcery, po dvou mesicich, co byli spolu - pro moji malou sestru :think: :poblion: Nasli si spolu ubytovani, pry tam mam vlastni pokojicek. (nechapu jak,kdyz tvrdi, ze nema penize, tim padem neplati alimenty, ted v dubnu ma stani ohledne toho) Ja mu casem povolim kontakt pres noc (pokud mi to nenaridi soud, ze), ale od toho co odesel videl malou asi 20×. Za rok a pul :think: Jinak mala k nemu nema zadny vrely vztah, chodi k nemu do auta jen proto, ze ji koupil dvd prehravac a pousti ji tam pohadky, aby ji nalakal 8o neplace, ale to je jasny, kdyz od 10mesicu se o ni staraji cizi lidi, kdyz maminka musi byt v praci 50 hodin tydne, aby bylo co do huby - ex pan nosi ZASADNE znackove hadry!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
LouLou
19.4.12 09:14

To je v p...... 8o Anglicke pravo neznam, nemam zadnou zkusenost, ale podle toho co ctu mam silny dojem,ze zajmy tveho ex jako otce budou vzdy brany jako prvni nad temi tvymi, jakozto pristehovalce.Prestoze jsi matka.Podepsat prohlaseni o tom, ze se nikdy nevratis do Cech je dost silena predstava…Snad jedine reseni bude ten anglicky pravnik, kdyz od toho CR dava ruce pryc.Nechci nijak moralizovat ani poucovat, ale tohle je peknej nazornej priklad toho, jak to muze dopadnout i v „civilizovanych“ zapadnich zemich, kdyz se tam cloveku narodi dite s cizincem.Clovek ani nemusi chodit daleko a bat se zlych muslimu , kdyz se tohle deje v dobre stare Anglii…

• Citovat
  • Upravit
6051
19.4.12 09:30

to je drsný, zkusila bych si najmout místního právníka, chovat se sobecky a před soudem rozmazat otcovi problémy s alkoholem a drogama, rozmazat jeho nezájem o dítě, neplacení alimentů je taky v jeho neprospěch…určitě bude nějaká finta jak ho taky pěkně povodit…ale je to hnus že se chová takhle sobecky, zájmy dítěte jsou u něj až daleko za jeho vlastnimi :( :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27007
19.4.12 09:33

Taky o naglické právu nic nevímale být teboubych si našla angl.právníka!Sama se v tom bohužel taky nevyznáš a takhel se vtomplácáš.právník ti určitě poradí.Ex je pěknej vůl ale už jistě víš sama.Chudák malá tojako tam sociálku nezajímá že je v zakouřeném nevhodném prostředí?Jídlo že dostává aboslutně odpovídající??to chce fakt právníka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12591
19.4.12 09:41

To je teda pěkně blbý. Možná je škoda, že jsi se tehdá nevrátila do Čech, ale je mi jasný, že ty sama víš nejlíp, co máš dělat. Nějaký svý důvody jsi pro to měla. Ale takhle se v těch sračkách budeš plácat furt, protože v Anglii zájmy tvého expřítele budou vždy upřednostňovány. Můžeš být slušná jak chceš, ale v UK budeš pořád jen „ta, co se přistěhovala“ a on je ve své rodné zemi, takže to hraje spíš na jeho stranu.
Myslím, že tady ti nikdo moc neporadí, protože čeští právníci do toho moc vidět nebudou. Ony se ty práva a zákony u nás a v UK dost liší, takže bych na tvým místě asi vrazila úspory do anglického právníka.
No ten tvůj ex bude teda případ, dělá jen a jen naschvály… Steve by mu měl dát přes hubu a bude klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7438
19.4.12 09:47

Holky, ja pravnika mela, za dve stani u soudu mam ucet na £2235 !!!! Navic pravnika mi vubec v tom prosinci nepomohla, protoze to byla i ona, ktera souhlasila s odebranim pasu. (je to mlade kure, ktere se balo) Dobry pravnik by me vysel na £160 - £320 NA HODINU :cert: :cert: Takze to vem cert. Navic ted v breznu se mi podarilo stani odlozit az na ten cerven, soudce byl moc ochotnej a videla jsem, ze ma ke me sympatie, ze to chci resit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7438
19.4.12 09:50
@bjetuschka píše:No ten tvůj ex bude teda případ, dělá jen a jen naschvály… Steve by mu měl dát přes hubu a bude klid ;)
:mrgreen: :P :mrgreen: :P
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
19.4.12 09:53

To jsou sileny palky.Nasla jsem tuhle stranku, neni to primo to poradenstvi, ktere jsem hledala, ale zkusit muzes-mozna?

http://ec.europa.eu/…index_cs.htm

• Citovat
  • Upravit
27007
19.4.12 09:57
@webparazit píše:
Holky, ja pravnika mela, za dve stani u soudu mam ucet na £2235 !!!! Navic pravnika mi vubec v tom prosinci nepomohla, protoze to byla i ona, ktera souhlasila s odebranim pasu. (je to mlade kure, ktere se balo) Dobry pravnik by me vysel na £160 - £320 NA HODINU :cert: :cert: Takze to vem cert. Navic ted v breznu se mi podarilo stani odlozit az na ten cerven, soudce byl moc ochotnej a videla jsem, ze ma ke me sympatie, ze to chci resit sama.

je to pálka no ale tka si teda sežen knížky o právu a čti a čti a najdi něco :nevim: já byhc ty peníze radši dala než abych se v tom takhle plácala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12591
19.4.12 09:59
@webparazit píše: :mrgreen: :P :mrgreen: :P

Možná by ses divila, ale někdy tyhle praktiky typu „nešťastné upadnutí na chodníku“ vyřešej spoustu věcí :lol: Nee, samozřejmě to ber s nadsázkou, v tomhle případě by ti to asi hodně uškodilo. :roll:
Určitě bys měla u soudu rozmáznout tu jeho aférku s drogama a krádežema, jestli máš nějaký potvrzení od policie, resp. jestli má k tomu policie nějaký důkaz, tak to hraje na tvou stranu…
No každopádně přeji hodně štěstí! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
19.4.12 10:00

Moje obvyklá rada je dobrý právník, ale to platí tady v ČR a taky v jiné situaci. Máš velice dobře nakročeno, ale jednu z nejosvědčenějších rad ti doporučuju dodržovat (a jak čtu tak ji znáš) - NEPODEPISOVAT! Přístup sociálky a závazku nevrátit se trvale do Čech je příšerný, ale přesto pochopitelný. Oni chrání svého nezletilého občana proti (v podstatě) ošklivé cizince matce, která ho chce chudáčkovi jejich občanovi ukrást :roll:
Sbírej důkazy - vše eviduj, schovávej výhružné smsky, při předání děcka měj svědky (nejlépe dva, ale lepší než nikdo) a udělejte si zápis, kdy si dítě vyzvedl, kdy ho vrátil, v jakém stavu (nafoť pokud dítě bylo špinavé, popište klidně i cigaretový zápach).
Nevím, které instituce jsi obepisovala, ale určitě bych trvala na pomoci od úřadu mezinárodněprávní ochrany dětí ( web ). Tvůj argument, že dochází k porušení lidských práv tvých i tvého dítěte je dobrý argument, pokud to zdůrazníš, tak se můžeš obrátit i na další instituce, které se zabývají ochranou lidských práv (sice ti moc nepomůžou v přímém boji, ale může se tam někdo najít, kdo ti aspoň poradí třeba nějaký fígl). Zkusila bych klidně ombudsmana. Zkusit napsat můžeš, v nejhorším případě ti neodpoví, nebo neporadí, ale třeba možná ano.

Nevzdávej se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
19.4.12 10:04

Určitě právník - to je základ. I v ČR se bez něj neobejdeš a to se přeci jen ve vlatních zákonech orientujeme nepatrně lépe než v zákonech cizí země.

Tam nejde o to, že hájí práva otce nad práva matky, ale oni to vnímají tak, že hájí zájmy malého britského občana. Pravděpodobně se bojí jeho zavlečení-únosu do ciziny (v tomto případě ČR).

• Citovat
  • Upravit
2458
19.4.12 10:05

Nejsem právník, ale něco málo jsem pochytila, myslím že ambasádu to nezajímá a nechce se do toho plést protože pořád žiješ a pracuješ v UK i když jsi česká občanka. Být tebou vážně zvážím anglického právníka, ale nejdřív se hodně poptám a informuju na někoho vážně pořádného a normálního. Mám se spory českých občanů v zahraničí dost blbé zkušenosti, bohužel osobní, hlavně co se týče právníků.

Možná bych ještě zkusila zavolat do nějaké instituce či organizace tady v ČR, určitě by ti někdo poradil, na ambasádu se spoléhat nemůžeš s tím mám taky blbou zkušenost. Pracují tam lidé co v dané zemi žijí samozřejmě, mají známé atd. i na vysokých místech a nechtějí si to tam s nikým rozházet. Bohužel takhle nějak podobně to funguje téměř všude. Ambasády jsou v civilizovaných zemích uplně k ničemu, když něco potřebuješ nepomůžou, maximálně vydají nový doklad, to je veškerá jejich aktivita.

Co se týče sociálky v Anglii tak z doslechu vím že je v některých směrech o dost benevolentnější než tady u nás. Hlavně co se týče výchovy, stravování dítěte atd. Ono totiž pizza k obědu, dítě večer v hospodě, zakouřená domácnost jsou v UK běžný standart viditelný na každém rohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12591
19.4.12 10:05

Mě ještě napadlo - asi je to hrozná blbost, ale nejde třeba vzít dceři to britský občanství? Pochopila jsem, že malá má oboje?
Je to kravina, ale já nevim, jak to chodí, sama dítě zatím nemám :mrgreen: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12591
19.4.12 10:06
@bjetuschka píše:
Mě ještě napadlo - asi je to hrozná blbost, ale nejde třeba vzít dceři to britský občanství? Pochopila jsem, že malá má oboje?
Je to kravina, ale já nevim, jak to chodí, sama dítě zatím nemám :mrgreen: :nevim:

A ještě mám nápad - kdyby ty sis nechala udělat britský občanství, tak by ti to nemohlo nějak pomoci?

Fakt sorry, jestli píš blbosti, ale chci nějak pomoci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová