Můj syn je trans

Anonymní
12.6.22 22:39

Můj syn je trans

Můj syn se pár dní zpět vyjádřil že se necítí v těle chlapce a chtěl by být dívkou. Teď mě nahání za Mudr. Fifkovou. Nevím jak s tím naložit jaké jsou vaše rady a má s tím někdo zkušenosti? :kytka:
Samozřejmě cokoliv pro své dítě, ale nikdy jsem se s tímhle nesetkala už ani nevím jak mu nebo jí mám říkat?
Může to být jen nějaká fáze nebo to člověk musí hned brát naprosto vážně? Protože ve světě kde je najednou 100 milionů pohlaví už člověk fakt neví?? :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5889
12.6.22 22:48

Znala jsem kluka, který byl dříve holka a je to na dýl. Jako holka chodil k psychologovi a sexuologovi, ti pak oba doporučili hormonální léčbu a v 18 se nechal přeoperovat. Myslím, že psycholog by poznal, jestli to je momentální rozmar nebo něco s čím žije, ale nikdy se o tom nemluvilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.6.22 22:50

Kolik mu je?

Ohledně oslovování - zeptej se jak chce být oslován a respektuj to. To je tak nějak to jednoduché, co vás čeká.

V současnosti je nejistota ohledně vlastní identity spíše běžnější, ještě to neznamená, že dotyčný či dotyčná je klasický transčlověk a že plná tranzice je ideální cestou.

Zároveň ale na druhou stranu to může být přesně tak, jak říká.

Ale aby si o tom zašel někde s někým promluvit, ideálně s někým, kdo mu dá prostor a nebude ho nutit aby si vybral/a, co teda je a činil/a nevyhnutelné kroky je dobrý nápad.

Příspěvek upraven 12.06.22 v 22:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
12.6.22 22:51

Já bych to brala vážně - když změní názor, změní názor, ale kdyby ne, mohla bys mu/jí zbytečně ublížit. Osobní zkušenosti nemám, ale na tvém místě, bych zkusila tu návštěvu - ublížit to nemůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.6.22 22:56

Jinak spoj se s nějakými rodiči queer osob co nabízí podporu - bude se vám dost hodit.

https://www.sbarvouven.cz/…ska-skupina/

https://www.facebook.com/…25390038892/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.6.22 23:01

Mluvit s ním o tom. A vše přijmout, přestože to není snadné. Nevyčítat. Nedělat scény. Pokud bude odsouzený, že se o tom bude bát mluvit. Tak může spadnout do depresí. Pořád je to tvé dítě. Raději mít živou dceru, než mít mrtvého syna, protože se utrápil, že jeho situaci rodina a přátelé, nikdo nepřijal :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
12.6.22 23:02

Je to určitě velký šok. Ale je třeba si uvědomit, že o dítě nepřijdeš. Jen možná nebudeš mít syna, ale dceru. Začni tím, že si o problematice trans něco nastuduješ. Synovo pocity teď rozhodně nezlehčuj. Buď mu oporou. Určitě se ho zeptej jak si přeje být oslovován a v tom se mu snaž vyhovět. Na co bych si dala určitě pozor. Je výběr sexuologa. Co jsem tak slyšela je mezi nimi v ČR velký rozdíl. Tak aby syn nenarazil hned na začátku. Na závěr jestli se jedná o pózu ti tady neřekneme. Ale určitě je v tomto případě potřeba konzultace s odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.22 00:02

Muj syn je autista. Nemluví, nenaskocilo to. Nevim, co si mysli, nikdy jsme spolu nemluvili a nebudeme. Je to jedine dite co mam a mit budu. Rve mi to srdce a nic nenadelam. Aspon zije, ale kdovi co s nim bude. Okoli je tvrde, jsme za exoty. Mozna budete taky za exoty, ale mas zdrave dite, tak mu vyjadri podporu a rekni, ze to na vasem vztahu nic nemeni a co chce, abys udelala.

• Citovat
  • Upravit
405
13.6.22 01:04

Podívej se na YouTube na pořady Lenky Králové v Tranzu. Má tam jako hosty i rodiče, kteří tím prošli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11186
13.6.22 08:18

@MaxBlack Lenky pořad taky doporučuju. Hosté mluví i o zkušenostech s různými lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
13.6.22 08:48

Na youtube jsem jeden čas sledovala pár trans lidí, kteří tam mluvili o identitě, o zněnách, o psychice, o vztazích s rodinou, zkusím si vzpomenout a pošlu odkaz na jednoho kluka, který mluvil moc hezky, rozumně, dobrý vhled do hlavy.

Jinak, pokud tě dítko žádá o schůzku s paní Fifkovou, jdi. Ona ti to vysvětlí, pomůže, případně doporučí, jak postupovat dále. Je to odbornice v oboru.

Jak už tu někdo psal, je lepší mít doma přešitou dceru, nebo v případě nejhorším mrtvého syna, protože nedal nepřijetí rodinou a zabil se? :hug:

Pokud je to jen nějaký rozmar, neboj, ta cesta je strašlivě dlouhá a pokud by to tak opravdu nebylo, přijde na to syn sám. Není to tak, že by šel/šla za měsíc pod kudlu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
13.6.22 08:51

Už to mám,
je to tedy původem holka, nechal se přeoperovat na kluka, ale řekla bych, že vzhledem k tomu, že českých translidí na YT mnoho aktivních není, tak koukni.
 https://www.youtube.com/…NV5FdMzcsHuA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
13.6.22 08:59

Moje dcera má „kamarádku“, která prošla tranzicí a je z ní šťastný kluk. Rodina ji maximálně podpořila a okolí nic neřešilo. Uvědomil si to s nástupem puberty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
13.6.22 09:02

Podobná videa měla i holka (narozená jako kluk), ale zaboha to nemůžu najít.
Né každý transčlověk je nějaký extravagantní kretén, neboj, a jak říkám, pokud máš pocit, že nevíš, jak to přijmout, neboj se navštívit psychologa (ta Fifková ti dost možná doporučí), jak se s tím srovnat.
Translidi byli vždycky, jen dřív to byli ti divní, zženštilí chlapi/nebo naopak chlapice, mívali různé psychické potíže, deprese, často skončili svůj život, protože to prostě nedávali, né že by neexistovali, jen se o tom nemluvilo.
Tak jako se ještě před pár desítkami let nemluvilo o homosexuálech a sex s osobou stejného pohlaví byl považován za smilstvo pod hrozbou trestu smrti…

Pro začátek si můžeš třeba pustit film Kluci nepláčou, nádherný film s trans tématikou, hraje tam naprosto exelentní Hillary Swank.
Jen teda dodám, jak ses ptala, brala bych to velmi vážně, seriozně. Ono to pro něj taky nebylo jednoduché s tím vyjít na světlo, takže si to asi stokrát promyslel, než ti to řekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
13.6.22 11:54

Ano Lenka Králová má v Tranzu. Jednu dobu točil Chris Kozel, jeho videa jsou ještě k dohledání. Co si pamatuji tak byla i Terka Španihelová, ale ta už videa on-line asi nemá. Nicméně dá se mnoho informaci dohledat právě v češtině a podle lokálních podmínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí