Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jaké multivitaminy byste mi doporučili pro děti do 15 let? ![]()
Mám dvě děti, které překročily hranici šesti let, takže v případě nutnosti dávám Spofavit. Jsou to úplně obyčejné multivitamíny určené pro dospělé a děti od 6let, pro nejmladší, která ještě nemá tři roky, mám doma Vibovit. Ale dávám jen nárazově spíš jako podpůrnou kúru, aby neonemocněly. Takže jakmile mám pocit, že hrozí nějaká choroba, tak nasadím vitamínovou léčbu, kdy je týden vpodstatě předávkuju a pak zase několik měsíců neberou nic. Co se týče vitamínů ze stravy, tak ani vyvážená strava dneska bohužel nezajistí plný přísun vitamínů a tak. Ale zas není dobré tělu pořád umělé vitamíny dodávat, protože by pak taky mohlo částečně ztratit schopnost vitamíny a spol zíkávat z potravy.
Kvalitní, pestrou a zdravou stravu. Žádnou chemii plnou dochucovadel, barev a pojiv do nich necpi
Jsně, je to náročnější naučit je na ovoce a zeleninu, než jim lupnout tabetku. Ale vyplatí se to - vlastní zkušenost ![]()
@Amys píše:
Mám dvě děti, které překročily hranici šesti let, takže v případě nutnosti dávám Spofavit. Jsou to úplně obyčejné multivitamíny určené pro dospělé a děti od 6let, pro nejmladší, která ještě nemá tři roky, mám doma Vibovit. Ale dávám jen nárazově spíš jako podpůrnou kúru, aby neonemocněly. Takže jakmile mám pocit, že hrozí nějaká choroba, tak nasadím vitamínovou léčbu, kdy je týden vpodstatě předávkuju a pak zase několik měsíců neberou nic. Co se týče vitamínů ze stravy, tak ani vyvážená strava dneska bohužel nezajistí plný přísun vitamínů a tak.Ale zas není dobré tělu pořád umělé vitamíny dodávat, protože by pak taky mohlo částečně ztratit schopnost vitamíny a spol zíkávat z potravy.
já mám zkušenost opačnou. Fakt to stačí, naše děcka mají imunitu na jedničku (klepu na dřevo!). Ale je pravda, že ovoce a zeleninu jíme hodně a na x úprav.
@pe-terka píše:
já mám zkušenost opačnou. Fakt to stačí, naše děcka mají imunitu na jedničku (klepu na dřevo!). Ale je pravda, že ovoce a zeleninu jíme hodně a na x úprav.
I teď v zimě? Dlouhým skladováním se vitamíny ničí. Leda byste jedli na kila kysané zelí a přiznávám, že moje děti moc v lásce zelí nemají. Leda tak syrové a to už má taky půl roku skladování za sebou. Jinak u nás vedou papriky, okurky, jablka, banány, mrkev a pak pomeranče a mandarinky. Rajčata jí jen nejmladší, ale ta zblajzne skoro všechno. Jo, ještě jí ředkvičky, ale třeba kedlubny taky moc ne, přitom mně osobně přijdou mnohem lepší, než ředkvičky. No a česnek jen v hrachové a čočkové polévce (tak aspoň něco) ![]()
@Amys píše:
I teď v zimě? Dlouhým skladováním se vitamíny ničí. Leda byste jedli na kila kysané zelí a přiznávám, že moje děti moc v lásce zelí nemají. Leda tak syrové a to už má taky půl roku skladování za sebou. Jinak u nás vedou papriky, okurky, jablka, banány, mrkev a pak pomeranče a mandarinky. Rajčata jí jen nejmladší, ale ta zblajzne skoro všechno. Jo, ještě jí ředkvičky, ale třeba kedlubny taky moc ne, přitom mně osobně přijdou mnohem lepší, než ředkvičky. No a česnek jen v hrachové a čočkové polévce (tak aspoň něco)
i v zimě se dá…Hodně frčí kořenová zelenina (obvykle v tepelné úpravě, kromě mrkve, tu jedí i čerstvou),kyselé zelí taky, ředkvičky, čínské zelí na saláty máš celoročně…Cibule na chleba. Porek, brokolice, kapusta…sem tam udělám i nějakou mražku na pánev, když jsme líná. A hodně jedí jablka, ty u nás frčí na kila.
@Kakajicko69 píše:
Ahoj, jaké multivitaminy byste mi doporučili pro děti do 15 let?
pestrou stravu
žádný.. umělé blafy tělo stejně většinou vyloučí.
Někde jsem četla, že lepší po všech stránkách jsou ty, které jsou registrované SÚKL, např. Multitabs, než ty hojně reklamované - např. Marťánky nebo Vibovit, to je jen drahý bonbon.
Pokud už něco přidat, tak vitamíny skupiny B, buď obyčejný B-complex nebo Pangamin, já dávám v zimním období rybí tuk(vit. D, E, skup. B a omegakyseliny).