Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
prosím o radu. Nevím, čím jsem přemýšlela (dcera horečky a odřená kolena, doma bordel a nestíhám nic..) Mám udělané těsto na bublaninu, nedala jsem tam zatím kypřící prášek ani třešně, ale ještě tak třičtvrtě hodiny se bude dělat kuře. Od mala mám zafixováno, že se musí těsto hned strkat do trouby péct, ale jestli to je pravda nevím…poradíte?
To mas kysané nebo nekysané, pokud nekysané a bez sněhu, tak by to nemělo vadit, maximálně seřídne
Holky fakt dobrý, ted jsem si vponěla, že mám na plotně guláš, takže je asi v čudu
![]()
Kypřící prášek už má být v těstě. Míchá se s moukou. Jinak, já bych kuře vyndala a dala upéct bublaninu a pak kuře dopekla. Třičtvrtě hodiny je dost.
Tak já to udělám znova. Díky moc. A ještě podotázka - proč se musí míchat kypřící prášek s moukou? Proč to tam nmůžu zamíchat se vším, stejně se to smíchá, ne? Děkuji moc.
@MadGirlNancy píše:
Tak já to udělám znova. Díky moc. A ještě podotázka - proč se musí míchat kypřící prášek s moukou? Proč to tam nmůžu zamíchat se vším, stejně se to smíchá, ne? Děkuji moc.
To jsi mě docela dostala
, ale každopádně je to napsané skoro v každém receptu, možná i na tom prášku do pečiva
. Tak to tak vždy dělám. Nevím, co to udělá, když tam dáš prášek dodatečně. Třeba to bude v pohodě, fakt nevim.
Já teda vždycky dávám kypřící prášek až zcela nakonec, takže jestli není v těstu sníh ani prdopeč, tak bych to odstátí riskla. Jinak tipuji, že doporučují ho míchat s moukou, protože se to pak daleko líp zamíchává, při vmíchání do vlhkého těsta se můžou tvořit cucky, což řeším tím, že ho tam prosiju přes sítko. Jestli to má i jiný význam, nevím, mě to maminka kdysi učila takhle, takže prdopeč dávám dobrých dvacet let až nakonec a nikdy si nikdo na moje pečení nestěžoval ![]()
Když se nejdřív rozmíchá prášek s moukou, tak se v tom těstu líp roztýlí a udělá rovnoměrnější bublinky ![]()
Klid klidně tam ten prášek zamíchej za 3/4 hodiny, musí hned do trouby v případě že by si tam ten prášek už měla, pokud ho tam máš a nedáš to do trouby, tak ti vyšumí, což napravíš přidáním nového.
No a do mouky se míchá jen kvůli lepšímu rozmíchání…on totiž začne hned po přilití tekutiny kypřit, no a když ho pak necháš míchat moc dlouho, nenakypří se ti to dokonale ale dělá to boule a pod. Žádná věda to není.
Kynuté těsto když necháš kynout moc dlouho překyne a pak je z toho placka. V horkovzdušné troubě můžeš koláč i maso péct najednou.
Pokud dáš prášek dodatečně, nic se nestane. Jen ho musíš pořádně promíchat jinak ti to naskočí nerovnoměrně. Do mouky se má míchat, protože se pak líp promísí. Já takto peču běžně, že mám hotové těsto a až se vyhřeje trouba a připravím si plech a ovoce atd., přidám prášek dodělám a upeču. Takže to klidně po kuřeti dodělej, upeč a nic se nestane.