Musí Slovák pracující na HPP v ČR podat také daňové přiznání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.3.26 21:32

Musí Slovák podat DP?

Dobrý večer, musí Slovák, který má sice trvalé bydliště na Slovensku, ale v průběhu roku přebývá zde a má příjmy pouze z ČR (2 HPP za rok 2025) podávat daňové přiznání? Zaměstnání mu na sebe navazovala, vychází mu přeplatek 75 Kč, nic si neuplatňuje. Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8494
14.3.26 06:20

V ČR nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
14.3.26 11:42

Moja rada: zavolaj na linku ČESKÉHO daňového (finančného) úradu a tam podľa ďalších info, ktoré im poskytneš, ti poradia.
Kľúčové slová: daňový rezident, sociálne a zdrav. poistenie
Ja som bola českým daňovým rezidentom, aj keď som mala trv. bydlisko v SR.
A nakoniec ti dám nesmierne cennú radu: je miliónkrát ľahšie urobiť daň. priznanie v ČR než v SR. A ak si bol zamestnanec, požiadaj, aby ti ho v druhom HPP (terajšom) urobila mzdárka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
14.3.26 13:13

@BeaL mzdová účetní nedělá daňové přiznání, ale pouze roční zúčtování. A na to byl termín do 16.2. Pokud vychází přeplatek 75,– Kč, bylo v zaměstnání podepsané prohlášení, zaměstnání se nekryly, tak není povinnost podávat přiznání. A je jedno, jestli je v ČR rezident nebo nerezident.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
14.3.26 13:54

Ja som dlhé roky živnostník, ty sa v tom zrejme vyznáš, zabudla som, že zamestnanci bez iných príjmov daň. priznanie nepodávajú.
Ale tou tvojou poslednou vetou som si nie som istá. I keď logiku to má: príjmy (už) zdanené sú. Mne totiž straší v hlave, že „príjmy z iného štátu sa majú uviesť v SR, aj keď sú zdanené“ (pričom som už bola český daň. rezident, len som v SR mala trvalé bydlisko, ináč som so SR nemala spoločné absolútne nič - poistenie atď.). V jednom meste na slov. daňovom mi okrem tohto povedali strašne veľa ďalších sprostostí, čo som zistila až po čase. Preto som mu radila, nech sa poradí na českom finančáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
14.3.26 14:07

Proto jsem psala, že v ČR nemusí. V ČR má daň splněnu těma sraženýma zalohama. Ať už jako rezident nebo nerezident. Pokud by byla rezidentem SR a tam podávala přiznání, musí uvést I příjmy z ČR. Ale slovenský zákon o daních z příjmů neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák