Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Moja rada: zavolaj na linku ČESKÉHO daňového (finančného) úradu a tam podľa ďalších info, ktoré im poskytneš, ti poradia.
Kľúčové slová: daňový rezident, sociálne a zdrav. poistenie
Ja som bola českým daňovým rezidentom, aj keď som mala trv. bydlisko v SR.
A nakoniec ti dám nesmierne cennú radu: je miliónkrát ľahšie urobiť daň. priznanie v ČR než v SR. A ak si bol zamestnanec, požiadaj, aby ti ho v druhom HPP (terajšom) urobila mzdárka.
@BeaL mzdová účetní nedělá daňové přiznání, ale pouze roční zúčtování. A na to byl termín do 16.2. Pokud vychází přeplatek 75,– Kč, bylo v zaměstnání podepsané prohlášení, zaměstnání se nekryly, tak není povinnost podávat přiznání. A je jedno, jestli je v ČR rezident nebo nerezident.
Ja som dlhé roky živnostník, ty sa v tom zrejme vyznáš, zabudla som, že zamestnanci bez iných príjmov daň. priznanie nepodávajú.
Ale tou tvojou poslednou vetou som si nie som istá. I keď logiku to má: príjmy (už) zdanené sú. Mne totiž straší v hlave, že „príjmy z iného štátu sa majú uviesť v SR, aj keď sú zdanené“ (pričom som už bola český daň. rezident, len som v SR mala trvalé bydlisko, ináč som so SR nemala spoločné absolútne nič - poistenie atď.). V jednom meste na slov. daňovom mi okrem tohto povedali strašne veľa ďalších sprostostí, čo som zistila až po čase. Preto som mu radila, nech sa poradí na českom finančáku.
Proto jsem psala, že v ČR nemusí. V ČR má daň splněnu těma sraženýma zalohama. Ať už jako rezident nebo nerezident. Pokud by byla rezidentem SR a tam podávala přiznání, musí uvést I příjmy z ČR. Ale slovenský zákon o daních z příjmů neznám.
Dobrý večer, musí Slovák, který má sice trvalé bydliště na Slovensku, ale v průběhu roku přebývá zde a má příjmy pouze z ČR (2 HPP za rok 2025) podávat daňové přiznání? Zaměstnání mu na sebe navazovala, vychází mu přeplatek 75 Kč, nic si neuplatňuje. Děkuji