Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.. tak mi nějak vrtá hlavou jedna věc..
kdysi jsem tu četla deníček, že si miminko samo vybralo své jméno- prostě se napíše na každý den jiný jméno (opakují se třeba tři jména) a v ten den kdy se narodí, tak to jméno bude mít.. Docela se mi to zalíbilo a chtěla bych taky takto praktikovat..
ALE všude čtu, že už do porodnice musím mít sebou sepsaný jména.. tak jak to je?:) poradí někdo ![]()
Já myslím, že do porodnice musíš mít papír se jmény pro holčičku a chlapečka
Mě se ptali na jméno až po porodu, takže by tvoje metoda šla krásně aplikovat. Dokonce se ani nikdo nezajímal o jméno pro holku, zjistili, že vykouknul kluk a zeptali se jak se bude jmenovat.
@Terulisekk
zadny papir jsem sebou nemela a nic se nestalo. Manzel jmena vypsal do papiru behem meho akutniho CS. ale jsem si dost jista, ze kdyz je vyplnis po porodu, tak se taky nic nestane.
Já ten dotazník se jmény odevzdávala matrikářce až po porodu na šestinedělí. Ale už před porodem se mě na jména ptali, aby věděli, co napsat na ten náramek a tak ![]()
To jméno, které nahlásíš v porodnici můžeš změnit, důležité je to co hlásíš na matrice
@Terulisekk já jsem ten papír musela mít do porodnice s sebou, ale odevzdala jsem ho až druhý den po porodu na pokoji. jen sestra na sále chtěla vědět co mu má napsat na jmenovku
Naše porodnice ho po mě chtěla při nástupu. Musela jsem odevzdat papír, kde jsem měla napsané jméno pro kluka i holčičku a podepsané mnou a přítelem. Chtěli ho hned a i v ordinaci u gandaře na mě apelovali asi 2 měsíce před, ať si jméno rozmyslíme a napíšeme, abysme měli papíry do porodnice v pořádku…
Musíš mít papír o příjmení, pokud je potřeba, jméno jsme hlásili po porodu, kdy se nás ptala, jak se bude jmenovat.
Na určení křestního jména máš několik dní po porodu, předem být nemusí. Sestřičky v porodnici si sice myslí, že ano, ale porod ti kvůli tomu nezastaví ![]()
Mě se na obě jména ptali těsně předtím než mě před císařem uspali
Jméno jsem hlásila až při porodu, žádné papíry jsem dopředu vyplněné mít nemusela. Některé porodnice to vyžadují, jiné dne, zkusila bych se informovat u té tvé. Každopádně tuším, že se když tak dá jméno do nějaké lhůty po porodu i změnit.
@Aspera no, zkusím až budu poblíž nemocnice se tam dojít zeptat.. bylo by to fajn kdyby se ptali až se to narodí, to už bych věděla:D:)
@Etcetera78
jo, tak to bude fajn až budu křičet nevíím:D podle toho do kdy stihne vylést:D- tak když to začne ráno a řeknou že se ještě dnes narodí, tak to je jasné, ale když se to bude lámat s půlnocí:D
@mejdylko to je právě to co mě děsí.. no hold řeknu, že maj smůlu:D.. že si dítě samo vybere…:) chci opakovat tedy jen tři jméno, ale ať si prostě samo vybere kdy se narodí a jak se bude jmenovat:).. (Eliška, Vanesska, Viktorka // Tobias, Tobiáš, Samuel)..:)
@Terulisekk Nemusíš, i když to v porodnici třeba budou vyžadovat, tak ze zákona je tvojí povinností pojmenovat dítě do měsíce po porodu.
Jiná věc je, že pokud jim ta jména nedáte předem, tak se na vás mohou vyprdnout s vyřizováním rodného listu a budete si to muset vyběhat sami - což mi přijde fér.
My s mužem jsme ani u jednoho porodu předem jména nevyplňovali, a sestry nás vždy jen poprosily, abychom to zvládli do příštího dne kvůli matrikářce. Jména jsme pak nahlásili rovnou na porodním sále, když jsme se s dětmi poprvé viděli.
@dani24687 papír o příjmení budu mít, to musím na matriku že:).. nejsme svoji a příjmení bude mít po otci:)
@lenajs zeptám se jak to je konkrétně v této a budu si jistější:)
děkuji všem za odpovědi, trošku jste mě uklidnili:D