Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ivan PPZ Tak co mám dělat? Mám fakt podle ní pustit ventily všude na dvojku, jak nám přikazuje? I když v kuchyni jsme nikdy v životě netopili? Já fakt nevím, mě tohle připadá dost omezující, chtěla bych si topit tak, jak nám to vyhovuje a ne, jak mi někdo poroučí. A samozřejmě vím, že i když moc netopíme, tak to její teplo, které přechází k nám ji my platíme.
Tohle je prostě nespravedlnost života, no
Doteď jsme bydleli v bytě - pod náma sklep, ze tři stran venkovní prostor a ze čtvrté ještě z půlky schodiště, protopili jsme majlant a pravděpodobně vytápěli i sousedku nad náma. Teď se stěhujeme do středového bytu - byty nad náma, pod náma, vlevo i vpravo od nás, zepředu vydatně zatepleno, zezadu zasklená lodžie. Takže už deset dní je tam topení na nulu (a fakt na nulu, spotřeba nulová) a když tam přijdu, chodím v tričku a přes něj tenký svetr a je mi fajn. Takže si to zase vybereme zpět a ať si někdo zkusí přijít s nějakou povinností topit. Ta paní má v tomto ohledu dispozičně výrazně lepší byt než vy, takže byste ji mohli nařknout, že ji vlastně zateplujete shora (a i kdybyste měli v bytě v zimě třeba 17, furt na tom bude výrazně líp mít vás nad sebou než kdyby bydlela pod střechou). Jenomže někdo holt potřebuje mít v bytě 25 a pak se diví, no.
@Beru je to kravina, jen Vám závidí nízkou spotřebu. Něco jiného by bylo, kdyby to byl např neobývaný byt (naši měli pod sebou a v zimě tedy od podlahy neskutečná kosa).. ale jinak fakt nemusíte vůbec nic, nevšímejte si jí..
Beru Beru, u nás je ventil právě blokován tou dvojkou, níž to dát nejde. A je to kvůli tomu, že by některé byty vypli topení a pak by docházelo k plísním. Je potřeba temperace. Ale tys psala, že nemáš totálně vyplé topení ne? Kolik máte stupňu v místnosti, kde netopíš? U nás je cca 22 stupňu v místnosti, kde s enetopí a to mě je teda zima, když si sednu k PC a něco dělám, když vařím, tak mi to nevadí, nebo když se pohybuju. Ale já nejsem směrodatná, mě vyhovuje doma pobýhat ve spoďárách a triku, tepláky nesnáším, proto taky topím. V létě běhám klidně i nahá. Když topím, tak to vytáhnu na těch 24 až 26 stupňů, ale na víc to nejde. Těch 26 dosáhnu jen když vařím a žehlím. Jinak se to drží na těch 24, a to všude topím, ve všech místnostech. Ale my nemáme zatepleno. To se bude dělat letos, tak jsem zvědavá. A taky na plíseň, ta mě ve špajzce dost trápí. Pomalu tam nemohu nic mít. Ale když topím a větrám, tak ji tam nemám. Vás plíseň netrápí?
@Beru píše:
@Ivan PPZ Tak co mám dělat? Mám fakt podle ní pustit ventily všude na dvojku, jak nám přikazuje? I když v kuchyni jsme nikdy v životě netopili? Já fakt nevím, mě tohle připadá dost omezující, chtěla bych si topit tak, jak nám to vyhovuje a ne, jak mi někdo poroučí. A samozřejmě vím, že i když moc netopíme, tak to její teplo, které přechází k nám ji my platíme.
Tak se zeptej na družstvu/společenství nebo kdo vás spravuje, co je to za nesmysl:-)
Začínáte mě uklidňovat, díky
Ne, osobně si myslím, že je to spíš o tom, že závidí nízkou spotřebu a menší výdaje. Jsme s ní poslední dobou dost na nože, takže si to musí někde vybít. Ale vrtá mi to dost hlavou, moc se v tom nevyznám, proto si jdu pro radu, abych věděla, čím mám případně argumentovat a jestli vůbec argumentuju správně.
U nás v domě má každý byt svůj „teplotní koeficient“,kterým se zohledňuje jeho pozice a jímž se násobí spotřebované teplo ( nebo peníze? teď nevím, nechce se mi to hledat )
ti v prostřed, ze všech stran obklopeni byty, jsou na tom s vytápěním jaksi líp než ti, co bydlí v rohu úplně na vrchu ( nebo dole)
a bohužel, každý má teplotní hranici jinde ![]()
To je nesmysl! Co kdyby v tom bytě nikdo nebydlel - to by se tam taky muselo topit, či co?! Jako s výpisem vyúčtování tepla jsem se setkala poprvé v loni. Jsou tam nějaké indexy na to, v jakém patře bydlíš a na jakou světovou stranu máš okna. Podle toho se to krátí a násobí…takže všichni ti ze zdola neplatí za ty z vyšších pater a obráceně.
Mě zase chtěla obrat bývalá pronajímatelka bytu, když mi nechtěla vrátit 75% zálohy na byt, ale jen 40%, protože si spočítala, že jsme měli spotřebu tepla 6500Kč. Naštěstí přítel tomu rozumí (já do té doby bydlela v bytě na plynové topení), takže jsme to uhádali a nakonec byl nedoplatek 350Kč ![]()
No a teď bydlíme v 10.patře ze 12. Topit nemusíme a doma máme pařník - 25°C, 70% vlhkost, okna neustále spocená a dokonce se nám začala letos tvořit plíseň
. Ale co nadělám, když jsem celý den v práci. Taky bych si mohla jít stěžovat na podnájemníky pod námi, že moc topí ![]()
Beru Beru, ventily máte nastavené tak, jak s´jste si to odhlasovali na nějaké schůzi, když se zaváděli. Takže je to tastavená tak, jak všichni chtěli a tedíž, to můžeš mít stlačené na minimum. Nemůže tě nutit. Může se odstěhovat. Nikdo ji nenutí bydlet v baráku s dalšími partajemi. To je nevýhoda bydlení spolu. Mě třeba vadí, že tu mám zimu, ale nevymněnila bych to za barák. Jezdíme ke tchánovi a tam je to závislé na tom, jak kdo zatopí a to je teprve hnus. Když zatopíš, je tam hyc, na padnutí, když nezatopíš, je tam děsná zima. Každý si může vybrat, kde chce bydlet. A pokud se ji to nelíbí, tak se může přestěhovat. Přečti si nájemní smlouvu, nebo podmínky soužití, nebo jak se to jmenuje. A tam je naspsáno, co můžeš dělat a co ne. Pokud máš nejasnosti, zajdi za správcem objektu a zeptej se ho, zda musíš mít zaplé topení nebo ne.
@Beru píše:
Zdravím emimiňačky
Prosím o radu, hledala jsem to všude a nikde nenašla, tak snad mi někdo odpoví. Bydlíme v panelovém domě o 4 podlažích a my jsme v tom nejvyšším, rohovém bytě 3+1. Nemáme rádi přetopeno a moc horko doma, takže v obývacím pokoji a v ložnici topíme na stupeň č.2, v kuchyni nikdy netopíme, takže je topení vypnuté + je otevřená mikroventilace kvůli karmě a v posledním pokoji je topení na stupeň 1, protože je doposud neobývaný, takže je uzavřený. Minulý týden se zde prováděla kontrola spotřeby tepla a zde nastal problém. Sousedka pod námi zjistila, jakou máme nízkou spotřebu a nyní si stěžuje, že netopíme a ona potom vytápí nás a platí za nás. Uvádím, že nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by nás někdo vytápěl za nás, jsme odjakživa zvyklí na chladnější prostředí. Takže nám tvrdí, že v každém pokoji musíme mít topení minimálně na 2. stupeň. Manžel sice říkal, že část tepla nám samozřejmě předává, teplo stoupá vzhůru, ale že je to zanedbatelné množství a navíc my ji dotujeme. Jak to tedy je?
Topit určitě nemusíte, když nechcete. Přece nebudete v přetopeném bytě. Spíš by mě zajímalo, jak se mohla dozvědět Vaši spotřebu?
@Kote5 Uf, přesně nevím, kolik je v tom neobývaném pokoji stupňů. Nemáme vnitřní teploměr, ten si budu shánět právě teď, díky ní
Ale řekla bych, že je tam tak 17 stupňů? Fakt nevím, já jsem celý život zvyklá na teploty v bytě kolem 20 stupňů v zimě, takže je to pro mě přirozená teplota. Samo, že neběháme polonazí, mám na sobě mikinu, ale naprosto nám to vyhovuje. Naopak při vyšších teplotách pociťuji hodně bolest hlavy a únavu. Máme dům zateplený, plastová okna a zasklenou lodžii. A plísněmi netrpíme, protože pravidelně třikrát denně na 5 minut větrám postupně celý byt.
@adam755 píše:
Topit určitě nemusíte, když nechcete. Přece nebudete v přetopeném bytě. Spíš by mě zajímalo, jak se mohla dozvědět Vaši spotřebu?
Ono vždy to dělal nějaký pracovník, který přijel na domluvenou návštěvu. A letos poprvé to dělal pověřený domovní důvěrník, takže si krásně mohla u všech nájemníků zjistit, kdo kolik protopil.
Top podle sebe nikdo ti nemůže nařizovat jestli máš topit víc nebo ne. Prostě závist že máš malou spotřebu bed v klidu ným loni vraceli jenom za topení přes 11 000 jsme natom stejně jak vy nemáme ráti přetopeno v kuchyni netopím vůbec v ložnici trochu neb je tam i prcekto platí i o obyváku vše stupen 2 a ddalší pokojopět netopím nepoužíváme ho zatím. Nikdo nemá právo ti určovat jak topit pošli sousedku slušně někam ![]()
raději taky anonym ![]()
Bobo 87, plíseň ovlivníš tím, že si doma zatopíš a budeš větrat. Nevětrané vymrzlé prostory jsou náchylné k plísním. A vyšší vlhkost tomu nepřidá.
Dokud jsme pracovala, měla jsme topení vyplé a byla pohoda, nikdo tu nedýchal, jen v noci a plíseň jsme neměli. Jak jsem doma s dcerou, tak s eletos plíseň objevila. Vícvařím, víc peru, dýcháme tu dvě. Ale když zatopím a vyvětrám několikrát za den, tak plíseň nepřijde. Jen když zapomenu topit, nebo se mi nezdá tak zima. Pak mám do druhého dne u okna plísňové terčíky.
Já bych sousedce řekla, že každý byt má jiný koeficient tepla a že umístění bytu, jestli je krajní, v přízemí, pod střechou uprostřed je zohledněné. Vy bydlíte pod střechou a máte největší tepelné úniky stropem, stejně jako venkovními stěnami a proto máte úplně jiný koeficient výpočtu spotřeby tepla než vaše sousedka, kterou vytápí sousedi zespodu a vlastně i vy zvrchu. Váš únik tepla stropem je nesrovnatelně vyšší než sousedčin do vaší podlahy, pokud máte v bytě 20 stupňů. Tohle jí řekni a ať si to ověří na byťáku, tam jí to vysvětlí.
Příspěvek upraven 07.01.13 v 15:52