Musím v bytě topit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3112
7.1.13 15:34

@Ivan PPZ Tak co mám dělat? Mám fakt podle ní pustit ventily všude na dvojku, jak nám přikazuje? I když v kuchyni jsme nikdy v životě netopili? Já fakt nevím, mě tohle připadá dost omezující, chtěla bych si topit tak, jak nám to vyhovuje a ne, jak mi někdo poroučí. A samozřejmě vím, že i když moc netopíme, tak to její teplo, které přechází k nám ji my platíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68920
7.1.13 15:34

Tohle je prostě nespravedlnost života, no :-) Doteď jsme bydleli v bytě - pod náma sklep, ze tři stran venkovní prostor a ze čtvrté ještě z půlky schodiště, protopili jsme majlant a pravděpodobně vytápěli i sousedku nad náma. Teď se stěhujeme do středového bytu - byty nad náma, pod náma, vlevo i vpravo od nás, zepředu vydatně zatepleno, zezadu zasklená lodžie. Takže už deset dní je tam topení na nulu (a fakt na nulu, spotřeba nulová) a když tam přijdu, chodím v tričku a přes něj tenký svetr a je mi fajn. Takže si to zase vybereme zpět a ať si někdo zkusí přijít s nějakou povinností topit. Ta paní má v tomto ohledu dispozičně výrazně lepší byt než vy, takže byste ji mohli nařknout, že ji vlastně zateplujete shora (a i kdybyste měli v bytě v zimě třeba 17, furt na tom bude výrazně líp mít vás nad sebou než kdyby bydlela pod střechou). Jenomže někdo holt potřebuje mít v bytě 25 a pak se diví, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
7.1.13 15:36

@Beru je to kravina, jen Vám závidí nízkou spotřebu. Něco jiného by bylo, kdyby to byl např neobývaný byt (naši měli pod sebou a v zimě tedy od podlahy neskutečná kosa).. ale jinak fakt nemusíte vůbec nic, nevšímejte si jí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 15:38

Beru Beru, u nás je ventil právě blokován tou dvojkou, níž to dát nejde. A je to kvůli tomu, že by některé byty vypli topení a pak by docházelo k plísním. Je potřeba temperace. Ale tys psala, že nemáš totálně vyplé topení ne? Kolik máte stupňu v místnosti, kde netopíš? U nás je cca 22 stupňu v místnosti, kde s enetopí a to mě je teda zima, když si sednu k PC a něco dělám, když vařím, tak mi to nevadí, nebo když se pohybuju. Ale já nejsem směrodatná, mě vyhovuje doma pobýhat ve spoďárách a triku, tepláky nesnáším, proto taky topím. V létě běhám klidně i nahá. Když topím, tak to vytáhnu na těch 24 až 26 stupňů, ale na víc to nejde. Těch 26 dosáhnu jen když vařím a žehlím. Jinak se to drží na těch 24, a to všude topím, ve všech místnostech. Ale my nemáme zatepleno. To se bude dělat letos, tak jsem zvědavá. A taky na plíseň, ta mě ve špajzce dost trápí. Pomalu tam nemohu nic mít. Ale když topím a větrám, tak ji tam nemám. Vás plíseň netrápí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
7.1.13 15:38
@Beru píše:
@Ivan PPZ Tak co mám dělat? Mám fakt podle ní pustit ventily všude na dvojku, jak nám přikazuje? I když v kuchyni jsme nikdy v životě netopili? Já fakt nevím, mě tohle připadá dost omezující, chtěla bych si topit tak, jak nám to vyhovuje a ne, jak mi někdo poroučí. A samozřejmě vím, že i když moc netopíme, tak to její teplo, které přechází k nám ji my platíme.

Tak se zeptej na družstvu/společenství nebo kdo vás spravuje, co je to za nesmysl:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.1.13 15:40

Začínáte mě uklidňovat, díky :kytka: Ne, osobně si myslím, že je to spíš o tom, že závidí nízkou spotřebu a menší výdaje. Jsme s ní poslední dobou dost na nože, takže si to musí někde vybít. Ale vrtá mi to dost hlavou, moc se v tom nevyznám, proto si jdu pro radu, abych věděla, čím mám případně argumentovat a jestli vůbec argumentuju správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
7.1.13 15:40

U nás v domě má každý byt svůj „teplotní koeficient“,kterým se zohledňuje jeho pozice a jímž se násobí spotřebované teplo ( nebo peníze? teď nevím, nechce se mi to hledat )

ti v prostřed, ze všech stran obklopeni byty, jsou na tom s vytápěním jaksi líp než ti, co bydlí v rohu úplně na vrchu ( nebo dole)

a bohužel, každý má teplotní hranici jinde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
7.1.13 15:41

To je nesmysl! Co kdyby v tom bytě nikdo nebydlel - to by se tam taky muselo topit, či co?! Jako s výpisem vyúčtování tepla jsem se setkala poprvé v loni. Jsou tam nějaké indexy na to, v jakém patře bydlíš a na jakou světovou stranu máš okna. Podle toho se to krátí a násobí…takže všichni ti ze zdola neplatí za ty z vyšších pater a obráceně.

Mě zase chtěla obrat bývalá pronajímatelka bytu, když mi nechtěla vrátit 75% zálohy na byt, ale jen 40%, protože si spočítala, že jsme měli spotřebu tepla 6500Kč. Naštěstí přítel tomu rozumí (já do té doby bydlela v bytě na plynové topení), takže jsme to uhádali a nakonec byl nedoplatek 350Kč :lol:

No a teď bydlíme v 10.patře ze 12. Topit nemusíme a doma máme pařník - 25°C, 70% vlhkost, okna neustále spocená a dokonce se nám začala letos tvořit plíseň :?. Ale co nadělám, když jsem celý den v práci. Taky bych si mohla jít stěžovat na podnájemníky pod námi, že moc topí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 15:43

Beru Beru, ventily máte nastavené tak, jak s´jste si to odhlasovali na nějaké schůzi, když se zaváděli. Takže je to tastavená tak, jak všichni chtěli a tedíž, to můžeš mít stlačené na minimum. Nemůže tě nutit. Může se odstěhovat. Nikdo ji nenutí bydlet v baráku s dalšími partajemi. To je nevýhoda bydlení spolu. Mě třeba vadí, že tu mám zimu, ale nevymněnila bych to za barák. Jezdíme ke tchánovi a tam je to závislé na tom, jak kdo zatopí a to je teprve hnus. Když zatopíš, je tam hyc, na padnutí, když nezatopíš, je tam děsná zima. Každý si může vybrat, kde chce bydlet. A pokud se ji to nelíbí, tak se může přestěhovat. Přečti si nájemní smlouvu, nebo podmínky soužití, nebo jak se to jmenuje. A tam je naspsáno, co můžeš dělat a co ne. Pokud máš nejasnosti, zajdi za správcem objektu a zeptej se ho, zda musíš mít zaplé topení nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
7.1.13 15:44
@Beru píše:
Zdravím emimiňačky :mavam:
Prosím o radu, hledala jsem to všude a nikde nenašla, tak snad mi někdo odpoví. Bydlíme v panelovém domě o 4 podlažích a my jsme v tom nejvyšším, rohovém bytě 3+1. Nemáme rádi přetopeno a moc horko doma, takže v obývacím pokoji a v ložnici topíme na stupeň č.2, v kuchyni nikdy netopíme, takže je topení vypnuté + je otevřená mikroventilace kvůli karmě a v posledním pokoji je topení na stupeň 1, protože je doposud neobývaný, takže je uzavřený. Minulý týden se zde prováděla kontrola spotřeby tepla a zde nastal problém. Sousedka pod námi zjistila, jakou máme nízkou spotřebu a nyní si stěžuje, že netopíme a ona potom vytápí nás a platí za nás. Uvádím, že nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by nás někdo vytápěl za nás, jsme odjakživa zvyklí na chladnější prostředí. Takže nám tvrdí, že v každém pokoji musíme mít topení minimálně na 2. stupeň. Manžel sice říkal, že část tepla nám samozřejmě předává, teplo stoupá vzhůru, ale že je to zanedbatelné množství a navíc my ji dotujeme. Jak to tedy je?

Topit určitě nemusíte, když nechcete. Přece nebudete v přetopeném bytě. Spíš by mě zajímalo, jak se mohla dozvědět Vaši spotřebu?

• Citovat
  • Upravit
3112
7.1.13 15:44

@Kote5 Uf, přesně nevím, kolik je v tom neobývaném pokoji stupňů. Nemáme vnitřní teploměr, ten si budu shánět právě teď, díky ní :mrgreen: Ale řekla bych, že je tam tak 17 stupňů? Fakt nevím, já jsem celý život zvyklá na teploty v bytě kolem 20 stupňů v zimě, takže je to pro mě přirozená teplota. Samo, že neběháme polonazí, mám na sobě mikinu, ale naprosto nám to vyhovuje. Naopak při vyšších teplotách pociťuji hodně bolest hlavy a únavu. Máme dům zateplený, plastová okna a zasklenou lodžii. A plísněmi netrpíme, protože pravidelně třikrát denně na 5 minut větrám postupně celý byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.1.13 15:45
@adam755 píše:
Topit určitě nemusíte, když nechcete. Přece nebudete v přetopeném bytě. Spíš by mě zajímalo, jak se mohla dozvědět Vaši spotřebu?

Ono vždy to dělal nějaký pracovník, který přijel na domluvenou návštěvu. A letos poprvé to dělal pověřený domovní důvěrník, takže si krásně mohla u všech nájemníků zjistit, kdo kolik protopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.13 15:47

Top podle sebe nikdo ti nemůže nařizovat jestli máš topit víc nebo ne. Prostě závist že máš malou spotřebu bed v klidu ným loni vraceli jenom za topení přes 11 000 jsme natom stejně jak vy nemáme ráti přetopeno v kuchyni netopím vůbec v ložnici trochu neb je tam i prcekto platí i o obyváku vše stupen 2 a ddalší pokojopět netopím nepoužíváme ho zatím. Nikdo nemá právo ti určovat jak topit pošli sousedku slušně někam :mrgreen:
raději taky anonym :-)

• Citovat
  • Upravit
8784
7.1.13 15:47

Bobo 87, plíseň ovlivníš tím, že si doma zatopíš a budeš větrat. Nevětrané vymrzlé prostory jsou náchylné k plísním. A vyšší vlhkost tomu nepřidá.

Dokud jsme pracovala, měla jsme topení vyplé a byla pohoda, nikdo tu nedýchal, jen v noci a plíseň jsme neměli. Jak jsem doma s dcerou, tak s eletos plíseň objevila. Vícvařím, víc peru, dýcháme tu dvě. Ale když zatopím a vyvětrám několikrát za den, tak plíseň nepřijde. Jen když zapomenu topit, nebo se mi nezdá tak zima. Pak mám do druhého dne u okna plísňové terčíky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
7.1.13 15:51

Já bych sousedce řekla, že každý byt má jiný koeficient tepla a že umístění bytu, jestli je krajní, v přízemí, pod střechou uprostřed je zohledněné. Vy bydlíte pod střechou a máte největší tepelné úniky stropem, stejně jako venkovními stěnami a proto máte úplně jiný koeficient výpočtu spotřeby tepla než vaše sousedka, kterou vytápí sousedi zespodu a vlastně i vy zvrchu. Váš únik tepla stropem je nesrovnatelně vyšší než sousedčin do vaší podlahy, pokud máte v bytě 20 stupňů. Tohle jí řekni a ať si to ověří na byťáku, tam jí to vysvětlí.

Příspěvek upraven 07.01.13 v 15:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný