Musím v bytě topit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Luluckaka
7.1.13 15:52

Vyhláška 194/2007 Sb

Např. tady psp.cz v pdf

• Citovat
  • Upravit
8784
7.1.13 15:52

Adam 755, já myslím, že spotřeby celého baráku jsou veřejné, ne? Stejně tak spotřeby vody a tepla. Díky tomu s eunás loni odhalilo, že někteří lidé manipulují s vodoměry a ventyli a těmi pásky na topení. U toho topení to tak průkazné nebylo, ale u vody ano. Někteří měli totiž spotřebu vody takovou, že jim vycházelo, že splachují záchod dvakrát do měsíce. Což je třeba u 4členné rodiny s dvěma malými dětmi a matkou doma dost podivné. A tak se jim pak vymněnili vodoměry a zjistilo se, že je měli zmanipulované. Najednou měli normální spotřebu.

Tak proto si myslím, že jsou tyto hodnoty veřejné. Tamkde se na ceně podílí všichni. Což u tepla je, protože se část peněz počítá poměrově. A jak si chcete udělat kontrolu, když data nevíte.

Ale možná se mílím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
7.1.13 15:55
@Beru píše:
Ono vždy to dělal nějaký pracovník, který přijel na domluvenou návštěvu. A letos poprvé to dělal pověřený domovní důvěrník, takže si krásně mohla u všech nájemníků zjistit, kdo kolik protopil.

Tak to bych spíš řešila toto. Informace o tom, kolik který byt platí za teplo, by přece neměla být veřejná, ne? Co je jí teda vlastně do toho? Námitky bych přijímala jen oficiálně od správce domu na základě něčeho. Když jsem byla malá, bydlela pod náma taky jedna bába, která si pořád na všechno stěžovala, hlavně že jako děti dupem a tak. Jestli tam máš něco podobného a děti budou v budoucnu dupat, tak se připrav :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.1.13 15:57

No tak to teda není spotřeba je věc každého a nikdo nemá nárok vědět kolik jsem protopila a podobně vědět se může pouze hodnota celého baráku. a k podvodům pokud máte ventily a neporušení plonby tak je to v pořádku nevím jaké máte měřáky na topení ale u těch našich nejde udělat vůbec nic já se do něj ani nedostanu vždy pak 1× ročně dojde správcová a nějaký borec udělají odečet a je to a určo nesmí nikomu říkat hele ti maj tolik a ti tolik spotřebu

• Citovat
  • Upravit
3112
7.1.13 15:58
@adam755 píše:
Tak to bych spíš řešila toto. Informace o tom, kolik který byt platí za teplo, by přece neměla být veřejná, ne? Co je jí teda vlastně do toho? Námitky bych přijímala jen oficiálně od správce domu na základě něčeho. Když jsem byla malá, bydlela pod náma taky jedna bába, která si pořád na všechno stěžovala, hlavně že jako děti dupem a tak. Jestli tam máš něco podobného a děti budou v budoucnu dupat, tak se připrav :-)

Bohužel mám no :( Už si stěžovala na to, že moc dupeme, že moc peru pračkou a jí vadí ten hluk, že moc vysávám, že jsme si dovolili jednou o víkendu vrtat do zdi, že moc hrkáme židlemi, atd atd. Syn začal nedávno lozit po čtyřech, teď už to vytrénoval, takže tady lítá jak motorová myš a dost tím dupe, tak čekám, kdy zase přiletí, že zase dupeme :roll: Přitom na co si stěžovala, to jsme se snažili odstranit, jen aby byl klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
7.1.13 16:00
@Kote5 píše:
Adam 755, já myslím, že spotřeby celého baráku jsou veřejné, ne? Stejně tak spotřeby vody a tepla. Díky tomu s eunás loni odhalilo, že někteří lidé manipulují s vodoměry a ventyli a těmi pásky na topení. U toho topení to tak průkazné nebylo, ale u vody ano. Někteří měli totiž spotřebu vody takovou, že jim vycházelo, že splachují záchod dvakrát do měsíce. Což je třeba u 4členné rodiny s dvěma malými dětmi a matkou doma dost podivné. A tak se jim pak vymněnili vodoměry a zjistilo se, že je měli zmanipulované. Najednou měli normální spotřebu.

Tak proto si myslím, že jsou tyto hodnoty veřejné. Tamkde se na ceně podílí všichni. Což u tepla je, protože se část peněz počítá poměrově. A jak si chcete udělat kontrolu, když data nevíte.

Ale možná se mílím.

O tom jsem nikdy neslyšela. Někdo by to asi měl centrálně vyhodnotit, ale aby se všichni sousedi hrabali v tom, kolik protopim, to by se mi teda nelíbilo.

• Citovat
  • Upravit
3112
7.1.13 16:00
@Anonymní píše:
No tak to teda není spotřeba je věc každého a nikdo nemá nárok vědět kolik jsem protopila a podobně vědět se může pouze hodnota celého baráku. a k podvodům pokud máte ventily a neporušení plonby tak je to v pořádku nevím jaké máte měřáky na topení ale u těch našich nejde udělat vůbec nic já se do něj ani nedostanu vždy pak 1× ročně dojde správcová a nějaký borec udělají odečet a je to a určo nesmí nikomu říkat hele ti maj tolik a ti tolik spotřebu

Tak nevím, jak to je :nevim: Doposud to dělal nějaký technik, až letos to dělal pověřený domovní důvěrník, tak jsem hleděla. A protože se tady se všema zná, klidně si mohla nahlídnout, kdo kolik protopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
7.1.13 16:01
@Beru píše:
Zdravím emimiňačky :mavam:
Prosím o radu, hledala jsem to všude a nikde nenašla, tak snad mi někdo odpoví. Bydlíme v panelovém domě o 4 podlažích a my jsme v tom nejvyšším, rohovém bytě 3+1. Nemáme rádi přetopeno a moc horko doma, takže v obývacím pokoji a v ložnici topíme na stupeň č.2, v kuchyni nikdy netopíme, takže je topení vypnuté + je otevřená mikroventilace kvůli karmě a v posledním pokoji je topení na stupeň 1, protože je doposud neobývaný, takže je uzavřený. Minulý týden se zde prováděla kontrola spotřeby tepla a zde nastal problém. Sousedka pod námi zjistila, jakou máme nízkou spotřebu a nyní si stěžuje, že netopíme a ona potom vytápí nás a platí za nás. Uvádím, že nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by nás někdo vytápěl za nás, jsme odjakživa zvyklí na chladnější prostředí. Takže nám tvrdí, že v každém pokoji musíme mít topení minimálně na 2. stupeň. Manžel sice říkal, že část tepla nám samozřejmě předává, teplo stoupá vzhůru, ale že je to zanedbatelné množství a navíc my ji dotujeme. Jak to tedy je?

Ahoj. My taky téměř netopíme. Máme ale termostat nastavený tak, že pod stupeň 2 to dát nejde (bydlíme v paneláku). Je to právě z těchto důvodů. Ale pokud to tak nemáte, tak nevidím důvod, proč byste museli topit. Však ona taky může vypnout topení a spoléhat se na ty kolem, ne? My netopíme přesně ze stejných důvodů jako vy, nesnáším přetopeno (a většinou všude na návštěvě mi je vedro :) ). Ono potom při vyúčtování to stejně nikdy nevyjde tak, že každý platí podle měřáků, páč jednak určitě je nějaké zbytkové teplo (nebo jak se tomu říká), a to se myslím rozpočítává právě přesně naopak než jaká je spotřeba, tj kdo má nižší spotřebu, platí vyšší část. Pak teda nevím, jaké máte měřáky, ale nám bylo řečeno, že s naměřených hodnot z těch měřáků se nedá zjistit, jaká je spotřeba. Ale nám i tak vrací ročně za teplo tisíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
7.1.13 16:02

U nás se od loňska dokonce dělají odečty nadálku, takže nám domů nikdo nechodí. Akorát se vždycky na nástěnku napíše, ke kterému dni se to bude odečítat, abychom si mohli doma udělat kontrolní odečet. To samý u vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
7.1.13 16:08

Jaké máte zálohy na teplo ve 3+1?

Mohla bych se zeptat jaké máte zálohy ve 3+1? Kupovali jsme byt před 2 lety a záloha byla nastavená na 2200 Kč, což nám přišlo příšerně moc. Snažíme se šetřit a stáhli jsme to na 1800 Kč. Je to podle vás moc nebo málo? Byt má 83 metrů a máme měřáky Doprimo. Díky, docela by mě to zajímalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 16:17

Zakladetko, a nepřecházel barák během roku do SVJ? To by pak vysvětlilo tu změnu.

Jinak s měřáky se dá lehce manipulovat. Vím o tom, protože u nás v baráku a u našich to lidi měnli a stlačovali tak spotřeby na minimum, ač topili. Ale blbě se to dokazuje. Šikovný člověk dovede sundat měřák, aniž by si toho někdo všiml a dát si to do leničky. Zvláš´t pokud s ejedná o osobu, která dohazovala firmu, která to v baráku odečítá. Ale to jen okrajově.

Nás odečet čeká ve středu. Nemám to ráda. Pobýhá mi vždy po bytě víc chlapů a já je nestíhám sledovat. Ale je mi to prd platné, nikdo jiný si nestěžuje.

A loni mi utrhnul pracovník od odečtu stůl ze nábytkové stěny jen proto, že se mu nechtělo shýbat pod stůl. Mám stůl na jedné strany zachytlý do nábytkové stěny, ale dá se s ním pohnout. Sem pak nadávala, protože znamenalo to pro nás sundat skříňky a dát tam stůl znovu zpátky. Docela pracné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 16:19

Zakladatelko, pokud si bude baba stěžovat, tak bych ji upozornila, že se může odstěhovat a že neporušuješ pravidla společného soužití. Teda pokud neděláš hluk po 22 hodině. Ale to asi těžko.

Na nás si paní pod nama tak ypřišla stěžovat, že dupeme, ale bohužel si stěžovala na týden, cojsme byly na dovolené, tak jsem ji upozornila, že zvuky se mohou stěnou šířit i šikmo a že neovliním dupání v baráku, když nejsem doma. Od té doby nedošla. A to malá pobýhá, ale držím ji tak, aby běhala jen od 10 ráno do 19 večer. A to hodně chodíme ven, takže je to na minimu. Praní neovlivním, potřebuji prát denně. By si mohl někdo přijít stěžovat. Třeba na to, že dýchám, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.13 16:24

@Kote5
záleží jaký máte měřák třeba u těch naších toto prostě nejde nejdou sundat a pokud se o to někdo pokusí tak to jse krásně poznat schválně máme tyto byla to jedna z podmínek když se vybíral dodavatel :-) a máme svatý klid
k tomu topení taky záleží jak to máte nastaveno nejčastěji je 60% z měřáku a 40 % podle plochy takže tak někdo to ale může mít nastaveno 50% na 50% a taky někde v zákoně je psáno že spotřeba by neměla byt vyšší nebo nižší o víc jak 40%

• Citovat
  • Upravit
20557
7.1.13 16:30

Já netopím vůbec..celou zimu máme vypnuté topení a otevřené ventilačky nonstop..nesnáším horko v bytě..
sousedi se taky můžou pokadit, ale nehodlám se kvůli nim upéct a z dětí mít skleníkový květinky.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ahoha
7.1.13 16:43

Každá stavba by měla být temperována, tedy vytápěna na minimální teplotu, jinak může dojít k promrzání rohů, poškození obvodových zdí mrazem, vzniku plísní. Vnitřní teplota nutná k zachování tepelné stability objektu je různá: liší se podle izolace domu a pochopitelně podle vnější teploty. Nastavení ventilů na 16°C je snesitelný kompromis pro ty, kdo nemají rádi teplo a zároveň se zajistí, že budova nebude promrzat.
Toto řeší, myslím, i výše zmiňovaná vyhláška.
Otázkou je, jestli vám kvůli netopení nebude sousedka dělat problémy.. asi by mohla :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný