Musím v bytě topit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3112
7.1.13 15:17

Musím v bytě topit?

Zdravím emimiňačky :mavam:
Prosím o radu, hledala jsem to všude a nikde nenašla, tak snad mi někdo odpoví. Bydlíme v panelovém domě o 4 podlažích a my jsme v tom nejvyšším, rohovém bytě 3+1. Nemáme rádi přetopeno a moc horko doma, takže v obývacím pokoji a v ložnici topíme na stupeň č.2, v kuchyni nikdy netopíme, takže je topení vypnuté + je otevřená mikroventilace kvůli karmě a v posledním pokoji je topení na stupeň 1, protože je doposud neobývaný, takže je uzavřený. Minulý týden se zde prováděla kontrola spotřeby tepla a zde nastal problém. Sousedka pod námi zjistila, jakou máme nízkou spotřebu a nyní si stěžuje, že netopíme a ona potom vytápí nás a platí za nás. Uvádím, že nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že by nás někdo vytápěl za nás, jsme odjakživa zvyklí na chladnější prostředí. Takže nám tvrdí, že v každém pokoji musíme mít topení minimálně na 2. stupeň. Manžel sice říkal, že část tepla nám samozřejmě předává, teplo stoupá vzhůru, ale že je to zanedbatelné množství a navíc my ji dotujeme. Jak to tedy je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12681
7.1.13 15:21

No ale to teplo by od ní stoupalo nahoru ať tak nebo tak ne? To je prostě normální. Takže je fuk kolik máte nahoře. Rozdíl by bylo kdyby si třeba sousedi vedle vás stěžovali, že netopíme, jde od vás zima a plesnivý jim kvůli tomu stěna společná s váma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
7.1.13 15:21

My taky netopíme, topí byty kolem nás:-) Ale zas nemáme měřák, rozpočítává se celková spotřeba za barák, takže tím nijak pro nás nešetříme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
7.1.13 15:22

Tak to jsem zvědavá na reakce, bydlím v 1.patře a topíme pouze v obýváku na stupeň 5, v kuchyni a v ložnici vůbec a v druhé ložnici stp 3 - 4

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2947
7.1.13 15:22

Vykaslala bych se na ni. Ach jo, ti lidi resi fakt blbosti :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
7.1.13 15:23
@Beru píše:
Takže nám tvrdí, že v každém pokoji musíme mít topení minimálně na 2. stupeň.

To bych si od ní nechala ukázat na papíře :D
Máme byt v 1. patře - pod námi pouze podzemní garáže a špatná izolace. Takže topíme pořád, jinak je docela solidní kosa. Myslíš, že by se nám sousedi nad námi měli skládat na topení? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6624
7.1.13 15:25

Jste v rohovém nevyšším bytě, takže na to, abyste měli stejnou teplotu jako sousedka pod váma, byste museli topit víc než ona (ona je víc izolovaná než vy). Na sousedku kašli a top, jak vám je to příjemné, stejně v platbě za teplo dělá velkou částku poměrová spotřeba, jen část je podle skutečné spotřeby..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 15:26

Pokud máte doma ventily, které mají nastavené stupně, tak je tam i plomba a ta zamezí úplně topení vypnout. Takže těch 22 nebo 24 stupňů se tam udržuje vždy. Pod ty klesnout nemůžete. Ikdyž máš otevřené okno, tak topení se samo spouští a do té dané teploty to dovyhřívá. Takže paní vás nutit k topení nemůže. Musí si hold ona víc zatopit.

Teplo utíká nahoru, takže vy na ni vliv nemáte, musí si stěžovat pod sebe, ti pravděpodobně taky netopí a díky nim má na podlaze zimu. Vy akorát od ní teplo chytáte, ale to by unikalo takjako tak.

Každopádně, vy ji finančně dotujete, protože se to stejně rozpočítává a i když netopíš, tak část peněz stejně musíš zaplatit. Ale to víš.

Takže já bych na ni kašlala. Pokud to vám vyhovuje, tak ona má smůlu. Musí si hold více zatopit.

Ale je pravda, že čím více všichni v baráku protopíte, tím budete mít cenu za jednotku (nevím jak se to jmenuje) levnější a o to ji asi jde. Aby platila méně a měla teplo. Takto platíte všichni hodně, ikdyž topíte nebo netopíte.

U nás je taky od podlahy zima, protože pod nama paní netopí, vedle nás jsou v práci, z druhé strany je studená chodba a nad nama tu nebydlí, byt je přes zimu prázdný. Takže já musím topit víc, jina je tu zima. Dcerka se prďolí u země a pak je nemocná. Ale nic s tím nezmůžu. Paní pod sebou donutit topit nemohu. Jinak já větrám nárazově. několikrát za den pořádně vyvětrám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.1.13 15:26

@goldenka To ano, teplo vždycky bude stoupat vzhůru, ale ona je dle jejích slov nas…á, že kvůli nám protopí tolik peněz, protože tím, že my netopíme, tak ji „využíváme“. Já fakt nevím, jakou má ona spotřebu, hádám že opravdu vysokou, že má v bytě horko, tak samo měla nejvyšší spotřebu vody v celém domě. Ale s tím placením by mě to fakt zajímalo, jak to je. Manžel mi říkal, že tím, že nám část tepla předává, tak my ji zpátky dotujeme, že si nemá na co stěžovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.1.13 15:29
@goldenka píše:
No ale to teplo by od ní stoupalo nahoru ať tak nebo tak ne? To je prostě normální. Takže je fuk kolik máte nahoře.

Uplne jedno to neni.
Cim bude horni byt teplejsi, tim mene tepla bude prechazet nahoru.
Pokud bude nahore tepleji nez dole (teoreticky), tak naopak teplo bude salat dolu.
Pokud bude horni byt extra studeny, sousedka opravdu vice protopi, protoze musi topit na vyssi teplotu, aby mela v byte „svoji“ teplotu. Tyhle problemy a spory jsou caste a obtizne resitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.1.13 15:29
@goldenka píše:
No ale to teplo by od ní stoupalo nahoru ať tak nebo tak ne? To je prostě normální. Takže je fuk kolik máte nahoře.

Uplne jedno to neni.
Cim bude horni byt teplejsi, tim mene tepla bude prechazet nahoru.
Pokud bude nahore tepleji nez dole (teoreticky), tak naopak teplo bude salat dolu.
Pokud bude horni byt extra studeny, sousedka opravdu vice protopi, protoze musi topit na vyssi teplotu, aby mela v byte „svoji“ teplotu. Tyhle problemy a spory jsou caste a obtizne resitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
7.1.13 15:30

@Kote5 Právěže ventily nejsou nijak zablokované, takže si můžu otáčet jak chci, když chci topení úplně vypnout, aby netopilo, tak stačí otočit ventilem. Taky argumentovala k tomu minimálnímu stupni 2 tím, že je barák zateplený a proto se musí topit, aby nezplesnivěl. Takto bych jí ale mohla zas vyvrátit tím, že pravidelně třikrát denně pořádně celý byt větrám, takže žádná plíseň nemá podle mě šanci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
7.1.13 15:30

@Beru Já bych zm :mrgreen: rzla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
7.1.13 15:32

Vyhláška, kterou se řídí rozúčtování tepla, na tyhle případy pamatuje. Proto i kdybys měla topení vypnuté celou zimu, zaplatíš určitou část spotřeby celého domu. Je to poměrně složitý výpočet, který vychází z úměry podlahové plochy tvého bytu vůči součtu podlahových ploch všech bytů v domě. Určitá část nákladů na vytápění (většinou 30% - říká se tomu „základní složka“) se právě podle podlahových ploch rozpočítá na jednotlivé byty.
Takže sousedku nedotuješ. Tuhle základní složku totiž platíš vždycky, ať topíš, nebo ne, a čím víc lidi v domě topí, tím vyšší je i základní složka. Takže až na tebe bude zase pyskovat, můžeš jí v klidu říct, že ve skutečnosti vy dotujete její přetopený byt. :lol:

Příspěvek upraven 07.01.13 v 15:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
7.1.13 15:32

Nemá si na co stěžovat. Vem si fakturu z předchozího roku a tam si to načteš. Část platíš dle spotřeby, své, a část poměrově. Takže idkyž netopíš, tak stejně část peněz zaplatíš.

Teplo s vodou nemá nic společného. Leda že bys do toho míchala teplou vodu. Ta funguje na podobném principu jak teplo. Tedy podobně se platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný