Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojka holky, mám dotaz, který jsem tu ještě nenašla.
Mám 2 měsíční miminko a už 3 týden ho musíme dokrmovat, nebo spíše, mám už tak málo MM že jí hlavně UM. A k tomu se váže můj dotaz. V porodnici mi bylo řečeno že jestli mám jakoukoliv alergii tak mu musím dávat hypoalergenní mlíčko. Takže jsme na doporučení z porodnice koupili hypoalergenní Bebu od Nestle. Malému celkem zachutnala, ale zdá se mi že je stále hladový, vypije toho tolik, že jedno balení nám stačí sotva na týden. Takže začínám uvažovat o změně UM, navíc já sice jsem alergická ale nikdy jsme nebrala žádné léky na alergie, jsou totiž tak slabé že jsou pro mě sotva znatelné. Vzhledem k tomu že budeme měnit pediatra, protože ta péče z její strany je nulová a navíc mi nepodává skoro žádné informace i když se zeptám tak vlastně nevím co dělat.
Chlapeček dobře prospívá, je veselý, a docela pohyblivý na to že mu jsou teprve 2 měsíce je veliký, narodil se a měl 54 cm a 4,060 kg, teď má 62 cm a asi 5,5 kg.
Najde se mezi vámi někdo kdo by mi mohl poradit?
Předem moc děkuji a přeji hezké odpoledne.
Míša
Velchi můj manžel má taky alergii snad na všechno,já mám taky ale docela lehčího rázu oproti manžovi a to všechno jsem řekli doktorce když se malý narodil a HA UM nedáváme,kupujeme normální Nutrilon 1 a teď budeme přecházet na HERO BABY2 a taky nebudu kupovat HA.
HA UM nám ani nenaznačila,že bychom dávat měli,ale kamarádka jí taky dávala,protože jsou alergici oba jak manžel tak ona.já myslím,že každý lékař má na to jiný názor
Ahoj,
Bara je od 1m zcela na UM, jelikoz pritel i ja jsme alergici, zacinala taky s BEBA HA/AR ( ma jeste reflux).Kdyz se alergie neprokazala, a BEBA ji take nezasytila, presli jsme na Nutrilon AR, ten ji sice zasytil, ale zpusoboval hrozne zacpy. Tak jsme zkoncili na HAMI forte, zasytilo, kadila dobre. Ted kdyz jsme zacali s prikrmama tak jsem ji kupovala od HIPP pro alergiky,ted uz to micham. Vim, ze je alergicka na svestky.
HAMI se nam osvedcilo, obcas prokladam HIPP 2.
Tak at najdete to spravne mleko a je dobre ![]()
Ahoj, tak manzel ma atopicky ekzem, ja tedy nic, ale jak prvni dceru, tak i druhou jsme krmili/me Nutrilonem HA a zatim ani u jedne nic
tak zkus Nutrilon.
Simona
Holky moc děkuju za informace. SIce jsem nakoupila ještě několik krabic Beby H.A. ale taky jsem koupila jeden sunar H.A. a jeden obyč a ještě mlíčko Babylove v DM. ještě chvilku počkám a když uvidím že ho to ani následující dny nezasytí tak to zkusím prokládat a budu sledovat reakce. Já teda nemám žádnou kožní alergii, a ani on nevypadá že by mu něco vadilo, za tu dobu co jsem ho plnně kojila jsem nedělala v jídle rozdíly a jedla skoro vše ani jednou se mi neosypal a to jsem měla i jahodovou dřeň. - tím se nechlubím jen vím že asi alergický nebude. Manžel není alergický na nic.
Stejně mám pocit že ten náš otesánek bude asi velice brzy na nějakm dalším stupni příkrmů protože už ted svým vzrůstem vypadá na 5ti měsíční miminko.. a to ne že bysme ho chtěli nějak překrmovat, jde o to že tlustej není jediné co má jsou hezké tvářičky
jinak žádné další špíčky.
Jak se projevuje alergie na UM? Máte nějaké zkušenosti??
Ještě jednou díky.
Míša
Hele, jestli to finančně utáhnete, tak vydrž u HA UM.
Je to pro dítě určitě lepší než mu dát obyč. UM a podporovat dispozici k alergiím.. To, že ty nemáš silné alergické projevy neznamená, že je nebudeš mít za půl roku… tj. nevíš, kdy a jak silné alergické reakce se projeví u dítěte.. Proč snižovat možnost nepropuknutí alergií či alespoň jejich oddálení?
Jinak alergie se kožní formou projevují jen tuším u 30% alergií = o tom, co se děje v organismu a jak špatně to či ono snáší, se nedozvíš.. prostě neudělá se ekzém, ale tělo bojuje… Takže to je další důvod, proč zůstat u HA UM.. dispozice se prostě eliminují…
Jinak co se týká sytivosti, tak tuším kolem 4. měsíce (či až 6.?) se přechází na 2. mléko, které je syté díky přídavku škrobu.. po tom mi dcera začala spát celou noc, takže my u Beby vydrželi.. laktační poradkyně mi ji doporučila jako nejlepší produkt na trhu.. Nepátrala jsem dál.. malé zachutnala, tak jsme u ní zůstali..
E.
Ahoj, my v rodině žádnou alergii nemáme, ale já jsem dceři dávala rok HA mléko. To proto, že jsem mohla plně kojit jen 3 měsíce. Moje tchýně k nám často jezdí z Německa, tak jsem měla mléko Milasan HA 1 a HA 2. Bohužel se tady nedá koupit, ptala jsem se tak v 10 lékárnách. Ale je super a není zas tak drahé. Zkusila jsem i Hipp HA, ale z toho měla malá průjem. I když Hipp 3 vymlaskne bez problémů. No prostě, jsem pro HA mlíka.
Katka
naprosto souhlasím s holkama,co podporují HA mlíko a přimlouvám se za to,abys pokračovala v jeho podávání
pokud vám to nečiní vážné finanční problémy,tak jednoznačně není důvod přestat dávat
já jsem dávala skoro do roku Nutrilon HA a dávám i teď třeba byl malej nemocnej a měl úplně rozhozenou střevní flóru,tak jsme se vrátili k HA mlíku zas,protože se mu rozjel ekzém jako blázen..
dávala jsem ho protože jsem ekzematička a doktorka jednoznačně řekla,když příkrm,jedině hypoalergenní..
podle mě je sytivost stejná jako u jiných mlík,my jsme měli krabici sotva na týden běžně!!
malej z něho prospíval moc pěkně ![]()
Ahoj Velchi,
alergii na UM bys určitě u Aleška rozpoznala.. Náš Adámek ji bohužel měl a tehdy už nestačilo přejít na volně prodejné HA mléko, ale museli jsme mu dávat Nutrilon pepti - je to na recept vydávané UM, kde je mléčná bílkovina štěpená.
Alergie na bílkovinu kr. mléka se u nás projevila jednak prvním vznikem atop. ekzému a také zažívacími potížemi: občas zvracel, ale hlavně měl po Sunaru hlenovitou kysele zapáchající stolici
No a celkově byl dost nespokojené miminko, bolelo ho asi bříško ![]()
Tohle všechno se postupně projevilo poté, co jsem začala přikrmovat UM, po měsíci jsme měli zcela jasno a pediatr psal recept.
Takže Aleška jen sleduj, ale věřím, že u vás to bude v pořádku.
Pusu posílá teta Verča ![]()
Vvv
Jsem ráda že alespoň někdo mě trochu pochopil. Nechci Aleška šidit na mlíčku, ale nevím proč bych mu měla dávat hypoalergenní když k tomu není mnoho důvodů. Jen proto že Beba je výrobek Nestle foods a je pekelně drahá a potom z toho prodeje mají jak doktoři tak lékárny více peněz než z prodeje obyčejného českého Sunaru. Proto se více propaguje Beba než třebas Sunar.
Zatím jsem koupila čtyři krabice Beby H.A. 1 Premium a jednu 2 H.A. Premium, jedno balení H.A. Sunaru jedno balení obyč sunaru a jedno mlíko od Babylove v DM Drogerii.
Takže až vypotřeujeme Bebu tak mu začnu zkoušet jinou variantu.
Nezlobte se na mně, nechci na něm ušetřit, ale když to srovnám tak i ten obyčejný sunar je stejně hodnotný jako právě ta Beba. Nebavme se o tom že nemáme v rodině žádné alergie kromě mojí očasné kýchavosti, když se vyskytnu v prašném prostředí.
Kdybychom já nebo manžel trpěli alergií a měli na to pravudelnou medikaci, anebo měli dejme tomu atopický ekzem tak nediskutuju. Nic z toho ale nemáme. Takže srovnatelně dobré mléko které je o polovinu levnější mi nepřijde jako hloupost. A nemyslím si že bych byla o to horší matka. Ano jsme na tom ekonomicky tak že i tu Bebu bychom mohli kupovat do aleluja.. ale to neznamená že je to nutné.
A komu to přijde divné tak ať.
Já jsem ráda že se mám koho zeptat, protože paní doktorka nás májen jako čárku na výpisu pro pojišťovnu jinak je to nezájem. Jakýkoliv můj dotaz je shrnut ze stolu jako bych se na nic neptala…
Takže ještě jednou díky za odpovědi.
Míša a Alešek
PS: tetě Veru taky posíláme velkou pusenu
.
Velchi právě tak jsem to mylsela,ale si se neumím dost dobře vyjádřit ![]()
Míšo,
jen ještě jednu technickou: podle mojí zkušenosti se ne všechny děti „skamarádí“ s každým druhem UM bez ohledu na složení a značku. Takže se trošku připrav na to, že Aleškovi třeba nějaké z už zakoupených mlíček nebude chutnat. Co tím chci říct: nekupuj víc druhů do zásoby, zezačátku, pokud nebudeš dávat HA mléko, tak to nestřídej (právě proto, že na vysledování alerg. reakce je potřeba nějaký čas) a pokud malému něco sedne, dávej stále stejnou značku a druh. Jen později přejdeš na „silnější“ UM podle věku. Toť i doporučení našeho bezva pediatra ![]()
A jinak od vaší doktorky rychle prchej, když není ochotná prvorodičce dostatečně odpovídat na otázky, tak to podle mě nebude to pravé ořechové ![]()
Pohodové baštění ![]()
Verča
Míšo,
tak jsem asi magor,ale nějak jsem to nepochopila
![]()
nikdo přece nenapsal,že jsi špatná matka!!!
diskuse je od toho,že každý napíše svůj názor a své zkušenosti,na tom není nic špatného
vždycky se objeví něco pro a něco proti a každá máma chce pro miminko to nejlepší tak jako ty a nebo my…
spíš mám pocit,že ses už dávno rozhodla a chtělas jen POTVRDIT ,že ses rozhodla správně ![]()
tak jsi to měla napsat, že chceš jen názory PRO, jinak postrádá tato diskuse smysl ![]()
nemám vůbec nic proti tobě a přeju ,ať je Alešek spokojenej a zdravej ![]()
P.S. Sunar už dávno není český,alebrž ŠVÝCARSKÝ
čauky,Jana
Ahoj - tak nám naše DR také naordinovala Nutrilon HA - přitom ani já, ani partner netrpíme žádnou alergií. Po spotřebovaní jedné krabice jsme ale přešli na kombinaci Nutrilon AR a obyč - míchám to dvě ku jedné. A to ze dvo důvodů - AR, protože malá má sklony k ublinkávání… a obyčejný Nutrilon - protože mi lékárnice doporučila tuhle variantu z důvodu - že pokud nemáme v rodině alergie…tak není důvod k HA - ve chvíli, kdy se totiž alergie objeví a vy už frčíte na HA..tak pak není jaksi kam přestoupit..
Zatím jsme takkto v pohodě - jen méně kakáme..tak jednou za dva dny.
Já tedy ještě k UM kojím . takže je to ppůl napůl.
Přesto - je nějaký výzkum, které mléko je nej? Nutrilon, Beba..Sunar?
Díky všem, rozhodně jsme se už nerozhodla, a ani jsem to nechtěla potvrdit od vás ![]()
Prostě trochu tápu a tak mě zajímalo jak to dělajíjiní. Dnes jsem mu každopádně dala Sunar HA a vypadal že je mu jedno že je to jiné mlíčko než Beba. Uvidíme jak to bude vypadat. K nové doktorce jdeme od 3 měsíce věku, protože dříve nemůžeme měnit doktora.
Je fakt že pokud by jen trochu vypadal že mu to nepojede tak to do něj tlačit nebudu a prostě to mlíčko udám někomu kdo ho bude zrovna baštit, známých s dětma máme hafo.
Míša