Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, kdy je vhodný čas k přestěhování batolete do vlastního pokoje? Naší „malé“ je 16 měsíců a zatím pořád spí s námi v ložnici, teda postýlku má vlastní
Většinou spí celou noc v kuse.
Můžete mi prosím napsat, kdy jste „stěhovaly“ vy a jaké nenásilné metody jste při tom použily? Nechtěli bychom jí s manželem způsobit nějaké psychické újmy..
Díky! ildina
Ahoj,
my jsme Tomíka přestěhovali do nového pokojíku před 2.rokem, rovnou do velké postele. Hned tam začal i spát - nejdřív odpoledne po obědě, pak i v noci. Když chtěl jít do malé postýlky, tak jsme ho nechali, pak začal lézt spíš k nám do postele a přitom to zůstalo. Postýlka už slouží bráchovi, Tomík spí u sebe a když se v noci vzbudí, ví, že může přijít za náma. V poslední době už ale moc nechodí a já jsem si uvědomila, že mi to docela chybí
![]()
ahoj
my stehovali Filipka do vlastniho pokoje po ukonceni kojeni, tj. v 15-16 mesicich. Dali jsme mu tam jeho postylku z loznice a pri jeho usinani jsme ho tam dali a lehli si tam na koberec a byli tam s nim dokud neusl…Zvykl si hnedka…
Asi o tri mesice pozdeji, jsme ho dokonce dali do vlastni postele se zabranou a postylku sklidili (cekame druhe miminko, tak aby nezarlil, az ji bude mit mimi). Pri odpolednim spani usina vestsinou sam a pri vecernm spani jsme tam s nim nez usne cca 15-20 min.
Spi tam krasne celou noc, obcas k ranu zacne pobrekavat, tak ho supneme k nam do postele a tam se vsichini dospime…Jinak s nama samozrejme spi, kdyz je nemocny a casto se budi…ale nikdy neni problem ho vratit k nemu do pokoje.
Alca
Ahojky,
my jsme dceru přestěhovali ve 14 měsících do vlastního pokoje a zvykla si ihned. Spát šla se stejnými rituály jako když spala s námi v ložnici, tzn. mlíčko, zoubky, pohádku, pusinku a zůstala sama. Dokonce to bylo zároveň v novém bytě. Teď už pomalu přemýšlíme o velké posteli, tak má zatím na zemi matraci, na které si přes den hraje nebo tam sebou plácne na polštářek.
Tak držím palce
Radka
Právě holkám maluju pokojíček - poprvé budou samy… Ale popravdě spíš se těším na ložnici bez dětí než na dětský pokojíček ![]()
Pepi půjde do velké postele, je to shodou okolností ve stejném věku, kdy šla do velké postele Ada.
L.
Ahoj, tohle téma se mi docela hodí. Já to taky řeším a to jsou malé jen 4 měsíce. Ráda bych jí tam dala včas aby pak nebyly problémy se zvykáním. Spí většinou celou noc a budí se až tak kolem 6-7. Někdy samozřejmě jsou vyjímky, že se vzbudí třeba ve 3. ALe tak to by mě pak stejně pláčem vzbudila i do druhého pokoje.
Chci jí tam dát, protože i přes to že spí celou noc, tak se v noci vrtí a nebo kňučí ze spaní a mě každý její pohyb budí, takže jsem už docela utahaná. V knížce Spánek malých dětí jsem četla, že je nejvhodnější doba pro přestěhování půl roku. A jako důvod tam právě píší že se pak děti už časteji k ránu probouzí a třeba si jen hledají dudlíka a zase usnou, ale budí tím rodiče. Tak aby se všichni vyspali. Kamarádka mi zase říká, že k ní budu pořád lítat až jí porostou zuby tak ať počkám až potom. Tak nevím ![]()
Ahoj,
my jsme stehovali malou do vlastniho pokoje kdyz ji byly dva mesice (ted je ji temer devet)…protoze byla od zacatku hooodne citliva a budil ji jakykoliv pohyb nebo zvuk. Myslim ze ji to neuskodilo, naopak to vsem prospelo…ne ze by tedy spala celou noc (to se ji zatim povedlo trikrat), ale pokud se zavrti nebo jen ´zamrci´, nejsme hned vsichni na nohou. A naopak. Jeji pokojicek je hned vedle loznice, takze kdyz je vzhuru na krmeni nebo nas z jineho duvodu potrebuje, slysime ji i bez chuvicek…
neprihlasena Anina
Ahoj, my stehovali ve 4mesicich. Vzal to jako hotovku, jeste si nestezoval. Chodil spat o pokojiku odpoledne, mel sebou mazlika, a pak tam sel naostro i na noc, s mazlikem v tlapce. Je ok, kdyz je vzhuru, da o sobe vedet, ale jinak pohoda
Tak my to asi taky risknem, protože je to to samé jako tu někdo psal. Budí jí úplně všechno a manžel chrápe, takže si kolikrát myslím, že se vzbudila a ani nemá hlad, jen je vzhůru a bez mlíka neusne. Akorát v ložnici máme dobré zatemnění a to v pokojíku mít nebude. Tak mě napadá jak v létě bude usínat když bude ještě světlo a v kolik se bude budit…Dali by jsme tam žaluzky ale v ložnici máme úplně černé závěsy a ty jsou fakt lepší. Jenže ty už neseženu a ani bych je do pokojíku pro děti nechtěla…
Ahojky, přestěhovali jsme v 10 měs.
Bylo to zároveň s odvykáním nočního kojení.
Alča.
Ahoj, my stěhovali už ve 2,5 měsících do vlastního pokojíčku. Dcera „chodila“ spát v 7 a budila se až ve 4 hod. ráno. To jsem si ji brala k nám do postele na dospání. Usíná sama do dneška (14 měsíců) a nikdy jsme neměli problém. Položím, pusinku, pápá, zavřu dveře.
Katka
ahoj, dcerku jsem odstěhovala když ji bylo cca 3 měsíce do jejího pokojíčku a zatím to je bezproblémů, musím k ní sice v noci vstávat na kojení, ale to se dá docela zvádat.
Vilík fičel do vlastního pokoje v 9 měsících. Kojila jsem přesně do roku. Proběhlo vše v naprostém klídku, neb mezi našimi pokoji je jen šatna (komora) a s pootevřenými dveřmi jsem vše slyšela, jako by byl vedle mě.
Lucie
Ahoj, taky to trochu resim. U nas se teda budeme muset stehovat my. Mame 2+1 a holt z loznice bude detsky pokojicek a my budeme mit v obyvaku krome pracovny a zehlirny a susirny a herny i loznici.
Super.
Ale hlavne jsem se chtela zeptat, jak jste to zvladly s tim nocnim kojenim? My sice pres den uz skoro nekojime - jen obcas pred polednim spankem, vecer po kasi uz to taky za moc nestoji, ale vetsinou mi u prsa usne, takze to taky neni k zahozeni, ale v noci se porad drzi svych dvou az tri kojeni za noc. Jak jste to dokazaly, ze jste prestaly kojit. Ja furt nevim, jak na to. Delat se mu s UM jsem lina, to radsi nakojim, ale ja bych se taaak chtela konecne vyspat celou noc!
Ahojky,my jsme stěhovali na roce a proběhlo to úplně v pohodě.Večer usínal sám,do 10minut usnul.Nyní máme 7 měsíců holčičku a vůbec nevím jak to proběhne,protože v noci vstává tak 4-5,tak aby nebudila toho staršího. Radka