Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim vcechny chtela bych vas poprosit o pomoc o rady a zkusenosti. Nepatrim mezi tehulky,ale rada bych patrila a mela uz konecne miminko je to nase nejvetsi prani!!! Tak abych vam napsala svuj pribech uz 4-krat jsem mela neuspesne tehu poprve samovolny 2-krat zamlkli tehu. Potom nasledovalo vysetreni na genetice a hematologii,tam mi zjistili mutaci leiden a MTHFR a rekli,ze pristi tehotenstvi si budu pychat inekce Clexane 0,4 a melo by to byt dobre. V srpnu opet dve carky hrozna radost,tak jsem si sla pro inekce a jeste jesm dostala kys.listovou a vitamin B.,ale i pres to vsechno jsem zase samovolne potratila
Bylo nam hrozne hodne jsme tomu verili. Doktori si uz nevedi rady jen me ted poslali s hematologie na odbery na LA nevim co to je. Prosim vas je tu nekdo kdo mel podobny problemy jako ja a i pres to mel uspesny tehotenstvi mam hroznej strach,ze miminko mit nikdy nebudu. Budu rada za vsechno moc vam vsem dekuji
vydařeně těhu za sebou ještě nemám,bohužel
,ale problém mám úplně stejný jako ty
mám vše v podpisku
Tak já tě potěším. Mám sice jenom MTHFR, ale k tomu mám ještě nemoc, která taky zvyšuje srážlivost, takže jsem na tom podobně.
První těhotenství jsem měla za začátku bez problémů, potom se zjistilo, že holčička špatně roste a zjistili špatnou placentu. Narodila se jenom o měsíc dřív, ale byla hodně malinká. Potom jsem 2× potratila, z toho jednou zamlkle ve 13tt Teď mám další 2 krásné a zdravé děti. Obě těhotenství jsem si píchala Clexan a miminka jsem donosila do termínu a obě byly normálně velké.
Neboj určitě se vám to podaří a dočkáš se vytouženého miminka ![]()
Nemám leidena, ale pouze MTHFR. Leidena má ségra a má chlapečka o den mladšího, než je naše Šárka
(ani nic píchat si myslím nemusela - záleží na konkrétních hodnotách, každopádně byla párkrát během těhu na kontrolách na hematologii).
Leiden prý způsobuje potraty v pozdějším stádiu těhu (utvoří se krevní sraženina, která může ucpat přívod krve v pupečníku). Mutace MTHFR zase může způsobovat potraty v počátcích (mám za sebou dvě ZT v 6tt). Tahle mutace znamená mj. to, že tělo není schopno samo zpracovávat kyselinu listovou, která je pro zdárný vývoj těhotenství důležitá. Takže i kdyby ses jí cpala po kilech, je to, jako bys nejedla nic
(aspoň tak to chápu - kdyžtak mě někdo opraví
). Já jsem při posledním těhotenství užívala femibion s metafolinem - tam už je ta kys.listová přeměněná na podobu, kterou tělo využije. Nebyla by tudy cesta i pro Tebe?
Držím moc palce, ať to už vyjde, vím, jak je to těžké na psychiku… ![]()
holky mohli byste mi nějaká nějak srozumitelně napsat co mutace MTHFR vlasně znamená ,fakticky .Nějak mi to nikdo nebyl schopen vysvětlit.Díky
Ahoj holky moc vam vsem dekuji.Rohlice prosim te a kde najdu ten podpisek nejsem tu moc dlouho. Jsem rada,ze nato nejsem sama a rada bych pristi tehotenstvi prozivala s nekym s podobnymi problemy. Dekuji ![]()
Jak psala Domi. Při MTHFR tělo zpracuje jenom zlomek z kyseliny listové, která je důležitá nejen pro vývoj miminka, ale je důležitá i na srážlivost. Proto se doporučuje brát Femibion, kde už je část kys. listové zpracovaná.
Mě právě Leidena nenašli, ale nemoc, kterou mám způsobila taky tvoření sraženin, které ucpávaly placentu a miminko nebylo dobře vyživované. To byl hlavní důvod proč jsem si potom píchala Clexan při dalších těhotenstvích
a pokud některá z vás má sestru jak je to tam je důvodné podezdření ,že by podobné mutace mohla mít i ona ?Mám tu svoji hnát na vyšetření?
Domi vubec o tech lekach nic nevim. Nevim co je Femibion s metafolinem to se davaji na tu mutaci MTHFR? Nikdo mi na tuhle mutaci nic nedal jen ten clexan..Holky ja uz si fakt nevim rady udelala bych pro miminko cokoliv jen abych ho uz drzela v naruci
Hned jak my prijdou ty vysledky na to LA,tak to chci zkusit znovu.
Labro - Femibion jsou vitaminy pro těhotné, seženeš volně v lékárně (ale jsou poněkud dražší - myslím, že stály kolem 300 za balení. Ale musí to být ten s metafolinem! (je jich více druhů) Doporučila bych Ti jej užívat co nejdřív (mně dr. říkal, že i několik měsíců před otěhotněním, aby se vytvořila dostatečná hladina listovky v těle
)
ahoj, mám laidena i MTHFR. Dozvěděla jsem se to naštěstí ještě před plánovaným těhotenstvím. Mě jen dávali první měsíce anophyrin a od 20tt jsem si píchala Fragmin. No a kyselinu listovou jsme měla v Acidum folicum. Obě otěhotnění i těhotenství byla v pořádku, jen mladší dcera se narodila ve 34tt a nikdo mi neřekl proč
.
S touto vadou se bohužel musí počítat se všemi možnými komplikacemi ![]()
pavlak5 sestru určitě na vyšetření žeň. Nechápu, že tvá doktorka netrvala na vyšetření celé rodiny
. Je do dědičná vada
.
díky to jsem chtěla vědět : jako nikdo se o rodinu nestaral a sestra je ted těhotná a nerada bych ,aby musela mít podobné zkuš.(problémy)jako já .
Jinak mě napadá Labro-dávali ti utrogestan(urogestan)?
Jojo doktorka my ho napsala v 5tt kdyz jsem zacla spinit,ale spineni se stupnovalo a pak jasne cervene krvaceni na pohotovosti mi zvysili davku na dva rano a dva vecer,ale uz bylo asi pozde ![]()
Jo a sestra at si tam zajde co nejdrive tu mutaci muze mit a nemusi,ale at mate jistotu