Může máma přijít o důchod?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5532
17.8.06 13:56

Může máma přijít o důchod?

Ahoj holky,
právě mi volala maminka, že asi přijde o důchod. Už od mého dětství má plný invalidní důchod - nemocné srdíčko, časté nevolnosti a nemoci. Te´d byla kvůli důchodu na kontrole a lékař jí napsal do zprávy, že jediné řešení k uzdravení je bypass (nevím jestli to píšu správně), ale ten mamka odmítla, že z něj má strach. Prý by to podstoupila jen v případě, kdy by jí bylo tak zle, že by ji musela do nemocnice odvést záchranka a už by jí nic jiného nezbývalo - potom by souhlas k operaci podepsala. Ale nechce se nechat na operaci jen tak objednat, když jí je zrovna celkem dobře. A v tom je ten kámen úrazu. Má strach, že když tuto léčbu odmítla, tak ji důchod seberou. Mají na to úřady právo? Maminka rozhodně není ve stavu, kdy by mohla osm hodin denně chodit do práce. Navíc má i jiné zdravotní problémy - bolavá páteř, bortící se klouby :? . Nemá s tímto někdo zkušenosti? Nebo nevíte, kde zjistit, jak mamka nakonec dopadne? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1078
17.8.06 15:26

Ahojky,

terko neboj, já si myslím, že o důchod nepřijde. O tom, jestli postoupí danou léčbu si rozhoduje ona a invalidní důchod je kvůli tomu, že člověk nemůže pracovat. Takže dle mého názoru bych já byla v klidu.

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2238
17.8.06 15:36

No holky nevím, ale v okolí mých známých teď sebrali ID pánovi, který má od 22 let jen jednu ruku a půlku jedné nohy (spadl pod vlak), no a po přezkoumání příslušnými orgány byl shledán práceschopným na PLNÝ úvazek!!!!!!!!!!!!!!!!! Pánovi je 50, nic vlastně pořádně neumí, ale hlavně že si má jít vydělávat na živobytí… Jak říkám, v tomhle Kocourkově je už možné úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
17.8.06 16:14

ID

Mojí mamince před rokem taky sebrali plný ID a dali jí částečný. Má srdeční vadu, CHOPN, chronický zánět žaludku.......
Po 3/4 roce našla práci na částečný úvazek. Ale byl to boj. A to měla všechny hodnoty na plný ID, ale narazila na doktorku, který to bylo jedno.
Ale kvůli odmítnutí operace??? A tvojí mamince řekli něco v tom smyslu, nebo má jenom takovej pocit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
17.8.06 16:36

Holky dík, jsem z toho docela jelen. Protože přeci nemůžou vrátit do práce člověka, který je dost vážně nemocný, zvlášť když má plný ID už skoro 20 let. Ale v našem kocourkově je vážně možné všechno.
Doktor jí právě naznačil něco jako, že v případě, že léčbu (operaci) odmítne tak by o plný ID mohla přijít. Asi by jí dali jen částečný, ale i tak je to na ní moc. Kolikrát nemůže ani mluvit z toho jak je jí zle a každá změna tlaku s ní dost nehezky cloumá :? . Už takhle se o mamču dost bojím a kdyby ještě měla jít do práce, tak nevím jak by to zvládla :( . Ona je pečlivka, pořád někde něco dělá, pomáhá, běhá po zahradě, ale mezitím si musí jít desetkrát odpočinout, protože se jí udělá zle. To pochybuji, že by jí nějaký zaměstnavatel trpěl takový režim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
18.8.06 06:03

tterko,
maminky je mi moc líto a chápu, že se bojí operace. Ale myslíš, že tahle alternativa s bypassem je zase tak špatná?

Píšeš, že je jí špatně, vnímá každou změnu tlaku, je dost omezená svou nemocí. Bypass není vůbec žádná tragedie a mnoha lidem pomohl. Beru to podle své tety, ta byla posledních let jak mátoha, pořád omdlívala a nakonec jí nic jiného nezbylo než bypass. Když se zmátořila z operace (asi dva týdny), tak jsme jí nepoznávali. Srdíčko má zase přísun potřebné okysličené krve, teta má červené tvářičky a spoustu energie. Říká, že měla jít na operaci dřív, že by tak zbytečně neprotrpěla spousty let. Teď žije úplně jinak, chodí na procházky, blbne s vnoučaty…prostě je to nový člověk.

Chápu, že se maminka bojí o důchod. Ale možná, že by stálo za pokus jí pomoct zdravotně, a to by bypass určitě udělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
30.8.06 11:00

Ahoj holky, tak jsem tady zase. Mamka o důchod doopravdy přišla :evil: , plný ID jí snížili na částečný, je to k vzteku, když se nemůže prakticky hýbat, cpe do sebe hromady prášků a náš úžasný stát jí žene do práce po dvaceti letech ID. Tak na vás mám další prosbu. Mamka zvažuje, že si podá odvolání, ale nikdo ji neinformoval o tom, kam si ho má podat, jak má vypadat a podobně. Můžete mi prosím někdo poradit, děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
30.8.06 11:09

Tterko,to je fakt Kocourkov!!!!Před MD jse pracovala na obvodě a viděla,komu přiznali ID a komu ne.Někdy jsem nechápala,proč má mít dotyčný ID,takový ten typ,co pořád jen skuhrá a celkem mu nic není :evil: .
Na druhou stranu jsou lidé jako tvoje maminka,která by si plný ID zasloužila.Ať se zeptá své obvodní Dr,která s ní sepisovala prodloužení ID,kde se má odvolat.Odvolání existuje a zdravotní stav by měl přezkoumat jiný Dr než ten,který jí PID zamítl.Na ČSSZ by měli poradit taky,zkuste mrknout na jejich stránky.
No a nutit někoho do bypassu přece nejde,není to žádná legrace,u každé operace je riziko a u této přece jen vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová