Může předepsat ozempic praktický lékař?

Anonymní
23.1.26 16:13

Může předepsat ozempic praktický lékař?

Dobrý den chci se zeptat, předepsal mi Ozempic můj prakticky lékař a bohužel v lékárně mi ho nechtěli dát jelikož mi řekli že to může předepisovat jen diabetolog máte někdo s tím zkušenosti děkuji :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8479
23.1.26 16:21

Muže, ale pacient hradí plnou úhradu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
23.1.26 17:05

Muze, mne ma prakticka lekarka predepisuje mounjaro a nikde nebyl problem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
23.1.26 17:25
@Anonymní píše: Více

Jakože jsi přišla do lékárny a řekla 1× Ozempic?
A pak jsi zůstala v údivu, že se prodává na předpis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
23.1.26 17:39

Ak mas skutocny recept od skutocneho lekara tak lekarnik nema ani moznosti ani schopnosti aby toto rozhodnutie lekara spochybnil, takze standardtny postup: Zavolat nadriadeneho ak tam nieje alebo s nim suhlasi tak nech ti da pisomne ze odmieta vydat liek na ktory mas platny recept. Ak v pisomnom vyjadreni nieje uvedene ze „ma vyhradu svedomia“ tak tot opisomne vyjadrenie s receptom poslat na urad pre dohlad nad zdravotnosu starostlivostou ci ako sa to vola.

Nicmene dohadovat sa s takymto obmedzenym clovekom je psychologicky narocne, takze si pozri pravidla ostatnych krajin, niekde moze byt ten liek bez receptu, ja takto jazdim v lete na dovolenku a spat sa vratim s liekmi na cely rok. Tam je to absolutne bezproblemove a bez receptu, este ti to pani rada objedna a neustale sa usmieva.

Tu potrebujes recept, lekarnik robi problemy ze ma vyssie marze na inom lieku, tento odmieta objednat, este si dovoli spochybnovat na co ho vlastne chces, nema ziadne lekarske vzdelanie, nepozna moj zdravotny stav a tvari sa ako keby zozral vsetku mudrost sveta. Hadat sa s tym kyslim ksychtom mi za to nestoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8479
23.1.26 17:45
@Trojlístek píše: Více
?? Vždyť píše, že ji ho PŘEDEPSAL praktik :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20892
23.1.26 17:51

Jak nechtěli dát? Odkdy lékárník rozhoduje co někomu dá nebo nedá podle receptu? Tak ať ti předepíše wegovy nebo mounjaro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
23.1.26 18:03

Běž do jiné lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8730
23.1.26 18:05

Řešila jsi to s tim svym praktikem? Co na to říkal? Ja jsem zazila, ze lékárnice volala doktorovi, co lék předepsal, a neco s nim domlouvala, protože s panem domluva nebyla. Tak at tvůj doktor zavolá do lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Centropen
23.1.26 18:07

@IcePlanet7 řekla bych, že je to naprosto v pořádku. Pokud o tom noc nevíš, nevyjadřuj se. ;)

• Citovat
  • Upravit
Centropen
23.1.26 18:09
@Cenarius píše: Více

Od té doby, co existují preskripcni omezení. https://epreskripce.gov.cz/…vku-ozempic/

• Citovat
  • Upravit
Centropen
23.1.26 18:11

Zakladatelko, možné to je. Záleží, jaké ma aktuálně omezení. Výše jsem dávala odkaz. Mrkni na to. Pokud máš na receptu kód s omezením, musí ti ho napsat diabetolog.

• Citovat
  • Upravit
5974
23.1.26 19:07

Tak co si budeme, ozempic…..

Co vim:
Praktický lékař Ozempic muže napsat, ALE!
1. Buď si hradíš celou dávku ty
2. Léčíš se s diabetem 2. stupně (proplácí pojišťovna)

Tetce ozempic praktik napsal, ale dává za něho X tisíc… píchá si ho na hubnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5974
23.1.26 19:12

@IcePlanet7
Ne, každý lékař nemůže psát co se mu zachce…
Respektive může, ale musíš mít v dokumentaci, že lék pravidelně užíváš na to a na to.

Lékárník pak vidí, kdy ti byl tento lék vydán, v jakém množství a kým.
Takže pokud někdo přijde poprvé s receptem na cukrovku od praktika, pak je to opravdu divné…
Nicméně vydat by ho měl, akorát ne na pojišťovnu. Ale nevíme přesně, jak to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
23.1.26 19:38

@Markéta188 Ano je tam spusta „ale“, nevieme presne co bolo na recepte zaskrtnute, ci tam nebola nejaka chyba atd…

Zaver je nicmene rovnaky: „vydat by ho měl“

Jedina moznost ako lekarnik moze nevydat liek na recept je „vyhrada svedomia“. To z akeho dovodu lekar liek predpisal, ci lekar napisal spravny liek, spravne mnozstvo, spravne davkovanie… nieje lekarnik opravneny skumat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna očního lékaře

Ikona - Vladimír Korda

MUDr. Vladimír Korda Ph.D.