Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám syna, je mu 21 měsíců. Od malička mi přijde “jiný” testem na autismus v 18m prošel, ale upřímně, i když sem na nějaké otázky dala ne, doktorka se mě párkrát doptala a pak to přepsala na ano
( bylo to ukazování a funkční hraní) zapsala jsem ho do pořadníku na vyšetření do nautisu, i kdyby se nic nepotvrdilo, pro náš klid, ale to ještě potrvá, než ho vyšetří. Je tu hodně maminek s dětmi, co mají PAS, můžete mi napsat, jaký máte názor na jeho chování?
Nemluví, vydavá hodně zvuků, hraje si s intonací, slabikuje, opakuje po nás “vtipný” zvuky a slabiky, ale slova funkčně nepoužívá. Je mazlivý, krásné spí, krásně jí, nemá žádné rituály, nemá problémy s hlasitými zvuky, lidmi, obchody, oblečením, vodou, stříháním, čištením zubů prostě nic takového. Miluje děti, nejvíc ty kolem 4-10 let, pořád je následuje, sahá na ně, chce být v jejich blízkosti. Občas se vztekne, teď je to tedy častější, než dřív, ale jde hned uklidnit odpoutáním pozornosti. Žádný jako záchvaty nebo tak. Pomáhá při oblékání, nastavuje končetiny, miluje písničky a říkanky. Rád tancuje a dělá kraviny. Co mě znepokojuje: hrozně často se točí do kolečka, fixuje u toho očima jeden bod a tak to vypadá dost..no..”strašidelně”a “divně” točí s koly u aut, s koly u odrážedla. Neudrží moc dlouho pozornost. Snažím se mu číst, učit ho zvířátka, knížky ho nezajímaj, zahodí je. Hraje si se vkládačkama, staví kostky, a takový ty klasiky ale nejraději roztáčí ty kola a roztáčí i třeba kelímky apod. Pak miluje hru s námi, na honěnou, házení s míčem, na schovku. Umí paci paci, pápá, jak si veliký, občas, když se mu chce, ale i když ho to pořád učím, neukáže, kde má oči, kde má nos. Rozumí hají, hačí, pojď, blik blik (rozsvítí) ham apod. Ale dones z pokoje balón, to neudělá, netuším, jestli mi nerozumí, nebo na mě prostě dlabe. Protože je hroznej salámista. Jeho reakce na jméno je taky taková zvláštní, když na něj zavolám z jiné místnosti, přijde, nebo se otočí v pohodě. Ale když sedím vedle něj a on si hraje třeba a řeknu jméno, abych mu něco ukázala, tak se nepodívá, kolikrát mu musím otočit hlavu, než upoutám pozornost. Pak zas ale třeba venku když zavolám, otočí se, ale prostě jen jakoby, když jsem od něj daleko
ukazuje na jídlo, na hračky a všechno jen z blízka, jde a té věci se vlastně prstem dotkne. Na dálku mi třeba na strom nikdy neukázal. V rodině se to hodně řeší, má o týden staršího bratrance a ten řekne 2 říkanky, ukáže všechny části těla, vyjmenuje celou zoologickou a je to prostě nebe a dudy a proti němu už od mala je náš kluk jak mimozemšťan
Všem co ten elaborát dočetli až sem moc děkuju, co si o tom myslíte?
Nejsem odborník, ale myslím, že tvůj syn PAS nemá, jsem zvědavá, co ti napíšou ostatní
@DančaLip me jen tak napadlo jestli vidí dobre? Já porovnávat nemůžu, obě děti jsem měla napřed. Čerstve dvouletá začíná teď vše opakovat, predtim jela jen vybrany slova, rozumí od cca roku a půl. Kompletně se oblékne atp. Vkladacky ji teda nikdy nebraly. Jinak te muže mít na háku. Já nějak nic divného nevidím z toho co popisuješ. Znám třeba ditko, které mami totálně ignoruje. Například na cvičení po hodině dostanou děti razitko a ditko ho jde ukázat kompletně vsem kromě mámy. Tu ostentativne ignoruje a obloukem odejde. Jako u batolete to vypadá vtipne, ale zároveň je to smutne a máme lito.
@hospodki no vyšetření očí dělala doktorka na prohlídce nějakým přístrojem z dálky, musel do něj koukat a říkala, že je vše ok. Nevím, jestli tím vyšetřovala zrak nebo jen oči jako takové. Nikdy mě nenapadlo, že by blbě viděl. I když teď když to píšu mě napadá, že párkrát jsem se pozastavila nad tím, že jsme se mazlili a on se mi koukal do očí hodně z blízka..
Za mě taky ne. Já můžu porovnat s těžkou formou, ale tam je dítě úplně jinde. Tady bych byla v klidu. Spíš tě stresuje ta rodina tím porovnáváním. ![]()
@DančaLip tak to mi děla holka taky a má z toho strašnou hlínu. Me to jen napadlo s tou napadnou fixaci u točení, jestli na tebe vidí když ukazujes ty části tela, jestli vůbec vidí ty hračky co po něm chceš a třeba i knizku. Jinak nějaké porozumění požadavkům dej ještě ty 2-3 měsíce. Do těch dvou let většinou rozumí všichni a plní jednoduche úkoly.
@hospodki jojo chápu, teď jsem zjišťovala, že tím doktorka opravdu měřila zrak a pokud by to bylo tak vážný, že by mi neviděl na nos, určitě by se to poznalo. Takže tím to nebude. Dneska teda našel pod tričkem pupík..né teda svůj, lovil pod mým trikem
. Ale měla jsem z toho fakt radost
jenže, udělal to ráno jednou a pak celej den nic i když sem mu několikrát znova řekla “kde je pupík”?! Já nevim, jestli ho prostě jen “neobtěžuju”
![]()
@Vladusxx rozumím a samozřejmě mě to na jednu stranu i těší, ale to točení dokola je fakt častý, defacto v každý volný chvíli, kdy není zabavenej a neví co se sebou, začne se točit. Je to u těch autíků takovej hodně běžnej jev, v kombinaci s tím, že neplní ty pokyny… ![]()
Mám doma dítě s dětským autismem a tvé batole mi přijde úplně normální. Do Nautisu na diagnostiku bych v tomto případě nešla, jsou to vyhozené peníze ![]()
@maminka189 přiznám se, že hlavně s tím potřebuju poradit, díky za to. Nejde mi ani tak o peníze, ale koukala jsem, že je momentálně dokonce uzavřený pořadník. My v něm jsme a dala bych místo někomu, kdo to třeba potřebuje víc
![]()
@DančaLip právě, jsou opravdu rodiny, co mají podle ADOS dítě s těžkou formou a potřebují nejen poradit a zařadit do nějakých terapií, ale třeba budou žádat i o příspěvek na péči a k tomu zprávu z Nautisu potřebují.
Napadlo mě, zda by nemohla pomoct/poradit i nějaká organizace, například Za sklem…
Já ti to řeknu asi takhle:
Pokud jsou rozpoznatelné příznaky autismu v takhle nízkém věku, tak ti děcko obvykle nedělá paci paci a další věci.
Muze to byt vývojová disfazie, slabý sluch nebo oči cokoli pak je spousta dětí hraničních říkal mi psycholog ze se jen nevlezou do tabulek kvůli pojišťovně jak jinak ty hranice udělali lidi někdo splňuje PAS na 100% někdo na 60% dobře ze jej necháš otestovat uvidíš zatím děláš vše co můžeš víc bych se tím zatím netrapila
@Alexandria Nixia to asi ano, ale běžné dítě zase pořád netočí se sebou nebo s hračkama a začíná v tomto věku mluvit. Jasně, děti to dělavají, ale určitě v menším měřítku, jde mi o posouzení toho chovaní jako celku, od někoho se zkušenostmi, abychom případně poskytli naše místo v pořadníku v nautisu někomu jinému.