Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bohužel to znám od staršího syna a nemám jinou radu, než špunty do uší/sluchátka s hudbou a vydržet
ve dvou letech zopakovat test mchat u doktorky a zkusit se poptat/popřemýšlet, zda syn nemá nějaký problém (bolení bříška, může mít něco zablokovaného, co ho bolí, může to být PAS, ale taky klidně něco jiného).
@Margery děkuji, já už jsem na dně svých sil. Je to neustálý řev, křik a pláč a já jen přemýšlím co jsem udělala špatně a co jsem měla udělat jinak. Proč se nesměje. Snažím se ho učit ale veškerá má snaha je k ničemu.
@Anonymní píše: Více
Ty jo, to zni dost hrozne co zazivas. Nejsi spatna matka, ani to neni, ze neco delas spatne. Ani nemas spatne dite. Myslim, ze jsi dobra mama, kdyz premyslis, jak hledat pomoc. Jestli mas penize, zkusila bych ergoterapeuta, zabyva se timto a muze ulevit hlave tobe a z toho se pak ulevi diteti. Me prijde, ze doktori byvaji nekdy dost takovy, ze neporadi nejakou sluzbu, co je jako „navic“. At uz jsou to fyzioterapie nebo prave ty ergoterapie a resi veci spis az je to na tu zadanku nekam, kdyz je to proste extrem a je to takove ocividne
Z toho co pises myslim, ze zadna jednoducha rada neni, protoze to vypada jako komplexní zalezitost, na kterou by se mohl prave podivat nekdo, kdo tomu rozumi. Preji hodne sil.
To si nevyčítej neděláš nic špatně a není to tvoje vina. A kolik otázek mu nevyšlo v tom mchatu? Jinak sleduje vás? Reaguje na vás? Co na něj říkala doktorka? Jako třeba je to jen období a přejde ho to.
Nemáš někoho kdo by ti ho třeba občas pohlídal aby sis trošku odpočinula?
@Val6 ukazovani především, což jsou dvě otázky.. na jméno reaguje a oční kontakt navazuje. Nediva se když někam ukazu prstem - nezajima ho to. Když na jméno nereaguje a popichuji ho tím ze neustále říkat jeho jméno i když je ke mně zády začne plakat (vím ze mě slyší jen nechce reagovat- byla to zkouška). Občas se stava že trepe rukama, chodí po špičkách (možná ze srandy), točí se občas dokola (asi taky sranda) možná ne, nevím. Myslím že má ADHD (myslet si mužů co chci že jo) test dostal znovu a ve 2 letech tam mám zajít s nově vyplněným dotaznikem. Doktorka vše ví, řekla “děti, každé je jiné třeba z toho vyroste, věnujte se mu” “on ale nevypadá jako autista”.
To úplně chápu, je to šíleně na nervy. Zkus taky co nejvíc zapojovat tátu, popř prarodiče a přeju ti, at se brzo situace zlepší (ona se zlepší, neboj
)
Já bych ho asi zkusila někam objednat k odborníkovi na vlastní pěst, ty čekačky jsou beztak šíleně dlouhé. Nezní mi to úplně standardně. A určitě to není ničí chyba.
Ja mela hodne podobnou dceru se zasadni vyjimkou - vyborne mluvila. Ale nonstop plac respektive spis rev do cca roka, pak teda uz nervala nonstop, spis vztekani, sebeublizovani, nulovy pud sebezachovy, strach z hluku, deti, cizich lidi, kdyz jsem s nekym prohodila slovo, zakousla se do me, nesnesla na sobe kapicku vody, spatne jedla, spatne spala, spatne pila, spatne pribirala. Mela ritualy, nejel pres ne vlak. Mela takove zaseky, ze se mesic nekoupala, pak se nechtela oblekat a chodit ven… Motoricky byla chvili pozadu, pak vse dohnala.
Na druhou stranu ta absence mluveni u vas v roce a pul porad nemusi nic znamenat, rozptyl mezi detmi je ohromny. Pod dohledem jste a jak nekdo psal, za objednani k odbornikovi nic nedas, cekacky jsou dlouhe.
Ze dcery nevyrostlo uplne nenarocne bezudrzbove dite, ale je to normalni 12r chytra holka s urcitymi specifiky, ktere dava pocitit hlavne nam doma, mezi lidmi uspesne maskuje. Ale mit ji doma do tech cca 2r bylo na psychiku hodne narocne. Pak se narodil syn a hodne mi to pomohlo, ze jsem se tak nesoustredila na dceru a na vsechno, co nejde.
Kazdopadne deti mam tri a co u dcery bylo neskutecne vydrene, tak hlavne u syna slo tak nejak samo, tim jsem si i overila, ze to snad nedelam vsechno od zakladu spatne. Jen proste dceri se muselo hodne veci zopakovat milionkrat a pak byla teprve urcita pravdepodobnost, ze to nejak zacleni do sveho chovani.
@Hobitka píše: Více
To zni ze je na spektru. Hlavne holky umi dobre maskovat PAS. Bych ji jeste nechala projit diagnostikou. Bude se ji to hodit. V dospelosti je dostupnost pomoci jeste horsi a na terapiich pak clovek aspon vi s cim pracuje.
Udržuje OČNÍ KONTAKT!???
To je strašně důležité, může mít nějakou poruchu PAS (nestraším, nemusí to být), ale jeho projevy jsou hodně dráždivé, nechala bych si ho projet celkově na krev a na celkové vyšetření + rozhodně neurologie!! - sám dr. ti to nenabídne, musíš na to šlápnout, může to být cokoliv (klidně i jen povaha a přejde to časem), ale rozhodně bych jeho projevy nepodceňovala!
my třeba u jedné dcerky bez Vojtovky bychom zřejmě byli v pásmu postižení.. dnes je to krásná šikovná chytrá holka/premiantka, ale byla to makačka a dráždivá je dodnes (a hodně)--
@Lucy75 píše: Více
I deti s PAS zvladaji udrzet ocni kontakt. Ale pokud ho neudrzi, tak to je celkem blby. Jinak souhlasím, ze s doktory je to nekdy potiz, jak hodne veci zlehcuji.
Tohle fakt neni o tom, jak moc se mu venujes nebo co jsi (ne)udelala
v porovnani s prvnim ditetem se mladsimu venuju fakt malo (co se tyce uceni apod) a umi vse, co umel starsi v jeho veku. Nic si nevycitej, bude ti jen hur a nic z toho. Snazila bych se vyhledat nejakeho odbornika a nenechala se odbyt u pediatra
ahoj, neprijde mi ze bys cokoliv delala spatne nedejboze se malo venovala, tim to opravdu neni trapis se naprosto nezaslouzene, mas proste velmi drazdive dite, ted otazka proc?
asi je moznost ze z toho jeste vyroste, ale taky me jen tak z placu napada nekolik moznych dalsich vysvetleni (diagnoz): ADHD, kiss syndrom, mozna i „nadani“ (teda znam spis starsi nadane deti, ehm, hodne se to podoba autismu, ty deti reaguji velmi podrazdene na prilis mnoho podnetu, jak to maji u batolete to nevim), vyvojova dysfazie s necim (moje dcera ma VD, cast z tveho popisu byla podobna, ale byla naprosto klidna, zadny rev, a co ja se naposlouchala ze mam cist z knizek, ukazovat obrazky, phe…)… urcite je toho jeste vic, asi vas ted nemine kolecko po odbornicich, potreba zkontrolovat sluch, neurologii, ted nevim kdo dela odblokovani pri kiss, jestli orthoped?
myslim ze mas o cem premyslet a neboj, jeste je brzy na nejake zavery, ono si to sedne… preji klid v dusi a pevne nervy ![]()
Mám syna 18m na kontrole proběhl mchat který musíme opakovat. Syn neukazuje absolutně na nic. Od malička je náročný. Je jedináček. Takže má mou veškerou pozornost ale neustále se vzteká, křičí a pláče. Byt mámou mě úplně vyčerpává. Ráno vstane, řev, nesu mu misku (vidí mě a ví že ji nesu jemu) řev. Po jídle klid, hraje si a pak zase řev. Cokoliv dělám je u toho řev. Sednu si s ním a vytáhnu knížku řev a odmítá spolupracovat. Ukazuju na všechno a u toho řeknu co to je. Nic. Slova jediné co říká je táta občas mu ujede máma. (Dříve rikal máma, tata, teta, bába, ne). Když udělám haf haf směje se ale nikdy neřekne pes a ani haf. Pokud si s nim sednu a podávám mu míček, když ho slovně uklidňuji, řve ještě víc, chci ho obejmout řve (max pochovat na ruce to se uklidní) jak ho polozim na zem, řve. Už jsem strašně zoufalá (dle Dr. je v poradku a je čas na závěr) Nemůžu ani větrat protože to vypadá jak kdybych ho mlatila od rána do večera. (Ano, pláč zní stejně jako když jste třeba na hřišti a nějaké dite dostane po zadku a neskutečně řve)
Ještě dodám že pláče od uplnyho miminka, nikdy nebyl kontaktní, pokud jsme přijeli na návštěvu kamkoliv jen plakal. když na něj kouknul někdo do kočárku plakal taky. Dlouho neuznával ani mě ani manžela. Nechtěl vedle mě ležet, obejmout, cokoliv.
Zlepší se to? Pardon za to jak to je napsané. Je to můj myšlenkový pochod