Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám holčičku které jsou 4 měsíce. Už od narození musí brát dlouhodobe antibiotika po 12ti hodinách. Trápí jí boleni bříška pořád má prdíky a pláče i když potřebuje kakat protože jí to nejde. Dávám jí kvůli tomu probiotika, první brala biogaia kapičky, ted davame laktobacily v kapslích a vůbec nám to nepomaha. Samozdrejme jsme zkoušeli i plbo kapicek na prdiky, cvičení s nožickami nahřívání briska a plno dalších věcí. Proto bych se chtěla zeptat jestli to muže nejak uskodit když bych dávala ty laktobacily 2× denne misto 1×. Co myslíte?
přijde mi jestli 1× denne neni malo když bere pořád ty antibiotika ![]()
No tam píšou jednou až dvakrát denně(obal je až na okně, tak až budu mít cestu se podívám) ale spíš bych se ptala mudra co k těm antibiotikům… to jsem taky nepochopila, myslíš si, že je to atb to bříško, nebo se bojíš kontraindikace?
Jestli bere dlouhodobe antibiotika, tak to prober s lekarem. asi dost zalozi i na duvodu antibiotik, jejich typu atd. ![]()
@Gosi jee no jo ono ke tam 1-2×denne, pani v lekarne mi rikala davat 1×dnne tak jsem to pak uz nejak moc nestudovala
no myslim si ze je to z tech atb to brisko a kontraindikace se take bojim. @Ali-Ali antibiotika musi brat tyhle co ma s lekarkou jsem probirala to ze ma trapeni s bolenim ale ta mi na to jen rekla ze z toho vyroste
@tvetinka píše:
@Gosi tak to nemam
no, podle zákona(prej) můžeš mít dva doktory jedné odbornosti, s tím, že k tomu druhému nemusíš hned jako stálý pacient, ale právě jen natyhle konzultace… v čem je problém? není jiný v okolí, nebo neberou pacienty? v tom druhým případe bych se tam zkusila domluvit jen na vyjimečný konzultaci…
@tvetinka je to malo. Klidne davej dvakrat nebo dvojnasobnou davku.
My bereme biogaia a kdyz jsme meli 14dni atb (mezi 2-3m veku) dr rekla zdvojnasobte davku behem brani a jeste tyden po.
At je male brzo lepe ![]()
Muzu se zeptat proc bere ta atb takto dlouhodobe?
@Gosi tak to jsem nevedela ze to tak je, mozna by se slo s nejakym pediatrem domluvit, diky za info
@quinny mala ma reflux mocovych cest tal tohle ma jako zajistovaci lecbu aby se predchazelo zanetu. To jsem prave potrwbovala vedet jestli nemuze vyssi davka nejak uskodit, diky ![]()
@tvetinka chude a rekli nejaky predpoklad do kdy to takhle bude brat?
Ja bych spis poptala jeste jineho urologa jak se na tuhle prevenci diva, tim to teda nechci nijak zpochybnovat.
Ne ne vyssi davka neuskodi (vyjma tvoji penezenky
) to se neboj ![]()
Vyšší dávka určitě neuškodí ( jen peněžence, jak zmínila Quinny ). Maximálně nezabere. Probiotika ale vždy dávej v odstupu 1,5-2hod od antibiotik. Atb mohou probiotika ( což jsou živé mikroorganismy ) zabít, nebo rapidně snížit jejich koncentraci. Profylaktické podávání ATB při této diagnose je O. K.
Nadýmání a koliky navíc nemusí s ATB léčbou souviset, ale to se nedozvíš, dokud je nebudete moct vysadit. Přeju hodně trpělivosti a úplné uzdravení ![]()
@quinny no ono se ceka jestli se ji to zlepší samo nebo bude nitna operace, do roka to bude musrt brst urcite
chodime na urologii a nefrologii, obvodni je take byvala nefrolozka vsichni rikaji ze je to hodne dzlezite aby je brala
@2lochneska dekujeme, no jo to je prave blby kdyz nevim z ceho to je
Jj ten odstup 2hod je důležitý to jsem zapomněla.
@tvetinka evidentně to máš potvrzené z více stran. Pak je asi rozumné řešit to bříško a ta probiotika by mohla pomoci ![]()
deti umí vyrůst ze spousty věcí tak přeji at je to i váš případ ![]()