Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky
jsem z toho uplnee zmatena… Bydlim v anglii tak jsem si pres jednu holcinu koupila utrogestan na " podporu tehu" ale nevim zda zavadet či oralne jsem z toho puk holky rikaji zavadet ale v letacku je napsany jen oralne o zavadeni tam nic neni
Prosim porad te mi
vlozim fotku jak krabicka vypada hezky den
![]()
Prosím tě, jak jsi přišla na to, že utrogestanem podpoříš těhotenství? Máš problémy s luteinizační fází? Pokud ho nasadíš před ovulací, tak je velká pravděpodobnost, že ovulaci zablokuješ. Jinak ano, Utrogestan se dá závádět, ale je to zbytečné. Zavádí se většinou pokud se berou vysoké dávky při IVF, tak aby se chránila játra.
Dobrý den,
utrogestan jsem užívala po IVF a zaváděla jsem. Prý to má mít lepší účinek a nebyla jsem tak unavená, jako po užívání orálně. Akorát jsem měla jiné balení, takové bílo oranžové. Pokusím se vložit obrázek.
Ja mam teda inu krabicku, cesku. A daju sa polykat a aj zavadzat. Ja zavadzam, na pokyn dr, pretoze pri polykani to ma vraj viacero neziaducich ucinkov (spavost, nevolnost… ). A drzi to cipek dobre. Kamaratka ho bere na podporu tehu a tiez teda zavadza. Ale mame inu krabicku… mozno porovnat zlozenie!?
Ak by si chcela, mozem ti ofotit pribalovy letak potom a tam to porovnas?!
Ano presne tak proto jsem zmatena z toho baleni
vim ze bilo oranzove se muze i zavadet ale u toho sveho nevim nevim :/
Inak k tej podpore tehu, kamaratka ho bere, ale ne v kuse, ma nejak pauzy kvoli ovulaci, a ma to teda predpisane presne od dr…
Ja ho berem na udrzanie cipku…
Slozeni je stejne jako u te oranzove krabicky vlozim foto, jinak terko ano pokud zlute telisko produkuje malo progesteronu tak casto zeny potraci nekomu pomohl v tehu hodne ty ktery znam donosili zdrave detatko, ale hlavne zalezi na zene a na plodu pokud se udrzi ci ne. Rada bych koupila utros pokud nekdo jeste ma na bazaru nic neni
Bez lékaře to fakt neber! Navíc pokud ještě nejsi těhotná! To nejsou lentilky, bere se to při prokázaném nedostatku hormonů a v přesně určené dny. V těhotenství se zavádí. Holka neblbni!
Ahoj janli ano jsem na zacatku tehu neberu ho protoze jsem si nebyla jista tou krabickou, me ho kamosky doporucili tak jsem si ho koupila, mam za sebou dva potraty pred rokem a pul, ono tady v anglii jsou doktori na prd utrogestan vubec neznaji…
Já jsem zaváděla přes půl roku. Při polykání (taky progesteron, ale jiná značka) mi bylo zle, strašné bolesti hlavy.
Taky se přidávám k těm, co radí nebrat bez doktora. Nemyslím, že by ti to mohlo až tak uškodit, ale podle mého doktora je potom špatné vysazení z hlediska udržení těhotenství mnohem větší riziko, než ho vůbec nenasadit.
No a ty jsi těhotná a máš problémy nebo se o dítě snažíš?
Edit - už čtu. Jako ono tím v těhotenství nic nezkazíš, ale vem na vědomí, že naprostá většina prvotrimestrálních potratů není daná nedostatkem progesteronu, ale genetickou vadou, popř. imunitní reakcí, a to nespasí ani tuna progesteronu.
Příspěvek upraven 10.02.18 v 14:35
@Victoria jameson píše:
Slozeni je stejne jako u te oranzove krabicky vlozim foto, jinak terko ano pokud zlute telisko produkuje malo progesteronu tak casto zeny potraci nekomu pomohl v tehu hodne ty ktery znam donosili zdrave detatko, ale hlavne zalezi na zene a na plodu pokud se udrzi ci ne. Rada bych koupila utros pokud nekdo jeste ma na bazaru nic neni
no a ty víš, že produkuješ málo progesteronu? Nasadíš si hormony bez lékařského dohledu? Mně nemusí vysvětlovat, jak fungují hormony ani co konkrétně dělá progesteron. Víš přesně, kdy máš ovulaci? Pokud ho nasadíš před ovulací ve větším množství, tak ji pravděpodobně zablokuješ. Vyšší dávky progesteronu zablokují menstruaci, prostě udrží děložní sliznici i bez těhotenství. Jak dlouho ho budeš brát? Budeš ho brát druhých 14 dnů cyklu a pak ho ze dne na den vysadíš, takže hladina progesteronu nepřirozeně prudce klesne? Nebo ho budeš brát dál, čímž ale rozhodíš celý cyklus? To vše bez lékařského doporučení a bez kontroly?
Navíc jakékoliv umělé hormony do těla jsou rizikem z hlediska krevní srážlivosti, což je těhotenství samo o sobě.
Můžeš mít nezjištěnou trombofilní mutaci, ta může způsobovat potraty a v kombinaci s utrogestanem to může být ještě horší a mít i následky na tvé zdraví.
Rozhodně bych nebrala nic bez vyšetření, jaké jsou příčiny těch potratů.
Ano jsem tehotna, brat ho nebudu ani jsem ho nebrala, je to jina znacka a necham to na prirode.. Bala bych se co by se stalo pri vysazeni ono by mi to mohlo vic uskodit nez pomoct koupila jsem si to i kvuli ty psychicky strance mam strach ze budu spinit ![]()
@Victoria jameson píše:
Ahoj janli ano jsem na zacatku tehu neberu ho protoze jsem si nebyla jista tou krabickou, me ho kamosky doporucili tak jsem si ho koupila, mam za sebou dva potraty pred rokem a pul, ono tady v anglii jsou doktori na prd utrogestan vubec neznaji…
Jak na začátku těhotenství? To jsi měla napsat hned. V kolikátém jsi týdnu? Pokud si to hodláš nasadit sama, nasaď jednu tabletu a polykej to. Progesteron je to, co dělá ony těhotenské nevolnosti, ten pocit na zvracení, únavu, pachuť v ústech. dělá to vyšší hladina, i přirozeného progesteronu. Takže tyhle příznaky můžeš mít. Ale v tom případě ho potřebuješ brát do konce 12. týdne, abys nezpůsobila náhlý pokles progesteronu.