Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
nevím jestli mi někdo pomůže, ale pokud jo, budu moc ráda ![]()
Manžel dostal darem baráček a my se tam příští rok budeme stěhovat, přičemž náš byt (je psaný na mě) nechceme prodat a budeme ho pronajímat.
Manžel si automaticky změní trvalé bydliště na barák a chtěla bych i já, ale jde mi o to jestli vůbec můžu, když budu mít družstevní byt, kde nebude nikdo trvale hlášen, ani jeho majitelka (já).
Jsem totiž vlastenec a opravdu moc chci být hlášena na naší vísce, kde jsme oba s manželem vyrostli a kde budeme bydlet a kde bude náš syn chodit do školky, chci tady volit atd…
Já si myslím, že můžeš. Proč také ne. I když budeš mít byt na sebe. Tady taky narazím na lidi, co pronajímají byt a trvalé bydliště mají třeba v Praze… Podle mně v tom problém nebude ![]()
Pokud ho budeš pronajímat, tka tam zřejmě, bude mít nahlášené bydliště ten kdo se tam nastěhuje. A bydliště si změnit určo můžeš.
Ahoj, máma mého přítele vlastní dvě nemovitosti: byt ve kterém bydlí a má tam i trv.bydliště a barák ve kterém bydlíme s přítelem, tady nikdo trvalé nemá. takže myslím, že bez problémů ![]()
Moje mamka bydlí v baráku. kde má i trvalé bydliště a vlastní družstevní byt, ve kterém bydlí babička - jakoby v podnájmu (samozřejmě žádný nájem mamce neplatí), takže by to jít mělo…
holky díky moc! Super zpráva!!!
Jen určitě nedovolím nájemníkům, aby si do mého bytu dali TB, toho se bojím.
V tom bytě nemusí mít trvalé bydliště nikdo. Jsem v podobné situaci, já si nechala bydliště v bytě, kde mám podnájemníky, ale zase kvůli školce, jinak by Šimon na vesnici nikam nedostal. A manžel má bydliště s dcerou tam, kde bydlíme. Už ti dneska odpovídám po druhé, mám nějakou psavou ![]()
Trvalé bydliště si změnit můžeš a byt klidně pronajímat, nájemníci či podnájemníci v tvém bytě trvalé bydliště nemají, jde pouze o kontaktní místo pro zasílání pošty, což dávají oni vědět institucím u kterých jsou vedeni.
Za žádnou cenu bych požadavku o TB nevyhověla, pak je bez jejich souhlasu nemůžeš odhlásit a co pak.
jenom - u nás ve městě se platí popelnice podle trvalého bydliště, takže když v tom bytě nikdo nemá, nic se neplatí a sousedi můžou řvát, pokud tam bydlí podnájemníci. Ale na vesnice se většinou popelnice platí jiným způsobem.
Klidne muzes, my bydleli v byte znameho v podnajmu, trvale bydliste tam nemel nikdo, ale byt presto proste patril znamemu…
Jinak najemnikum bych tam rozhodne trvale bydliste zridit nedovolila, nemuzes je pak bez jejich souhlasu odhlasit. Ani ten nas znamy u ktereho jsme budleli nam tam trvale bydliste zridit nepovolil(a to je to hodne dobry znamy, v tom byte jsme platili jen inkaso, on po nas nic navic nechtel). Takze trvale bydliste ani hodne dobrym kamaradum.
villa píše:
holky díky moc! Super zpráva!!!Jen určitě nedovolím nájemníkům, aby si do mého bytu dali TB, toho se bojím.
Ono se to dá upravit smlouvou. Já to teď řeším a s majitelkou baráku (matkou přítele) jsem sepsala smlouvu o povolení k přihlášeníí trvalého bydliště po dobu nájemní smlouvy(mám s ní sepsanou nájemní smlouvu) s tím, že po ukončení nájemní smlouvy má majitelka právo mě z trvalého bydliště odhlásit bez možnosti na náhradní bydlení. Tudíž kdybych se odstěhovala, já nemám právo od ní vyžadovat náhradu bydlení a ona mě z trvalého odhlásí(většinou se to dělá na městský úřad).
Ale to je zbytečně složitý…nájemníkům bych to prostě nepovolila a je to. Aspoň s tim nebudeš mít žádný starosti. ![]()
Jejich souhlas mít nemusíš, pokud tam pak nebydlí tak musíš na měšťak s papírem,že jsi majitelka a oni jim přepíší TB na městský uřad. Měla jsem to takhle s bejvalím,když se nechtěl odhlásit.
Mimochodem, člověk s nájemní smlouvou nepotřebuje souhlas majitele k zapsání trvalého bydliště. Stačí mu s platnou smlouvou zajít na městský úřad. Tobě jako majiteli pak přijde upozornění o tom, že se do bytu někdo přihlásil.
Na druhou stranu, majitel bytu může z bytu kdykoliv kohokoliv odhlásit.
Jde ale o družstevní byt. Takže nejspíš budeš sepisovat „PODnájemní“ smlouvu a tam je všechno jinak. Nevím jak přesně.