Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
už nějakou dobu nad tím dumu, co jsme to za ráchaly a jestli je to normální.
Dřív jsme žili buď u jednich či druhých rodičů nebo na podnájmu nebo už ve svým, ale sami, tak jsme to nějak neřešili.
Teď jsme dva dospěláci s malým miminkem a máme denně spotřebu vody doma přes 400 litrů (teplá i studená dohromady) každý den. Máme myčku, moderní pračku, pákový baterie, WC s malým i velkým splachováním … a přesto tahle darda.
Každej měsíc před 5 kubíků studený a skoro 8 kubíků teplý vody.
Jak to máte vy? Je to normální s dítětem?
Myčka jede tak 3-4× do tejdne, pračka minimálně 3× tejdně, na WC chodíme normálně
, v ruce meju jen pár kousků nádobí denně (2× denně mixér, misku, hrneček od zeleniny … ), nekoupeme se ve vaně. Jsme teda náruživý sprchovači - každej nejmíň jednou denně, manžel se navíc i „leduje“ (po normálním ospršení se ještě celej stříká ledovou vodou) …
Jak je to u vás?
?
Ahoj, tak to jsem zvědavá na odpovědi, protože my jsme na tom skoro stejně - máme za měsíc cca 7kubíků teplé a 5 studené vody, a podle toho, co jsi psala, tak ji využíváme přibližně stejně, taky mi nepřipadá, že bychom se nějak extra čváchali, nemáme teda myčku, takže všechno ručně. Taky nechápu, jak můžou naši mít pouze 5 kubíků za měsíc, 3 studené a 2 teplé, přitom tatka si napouští plnou vanu minimálně 3× týdně.
Naše děcka se taky koupou denně, mají vanu dohromady, vody tam je tak 15-20cm, jestli to udělá takovou spotřebu.. ![]()
Ahojda .
Přiznám se, žes mne dostala - my jsme doma taky tři - já,manžel a malá a máme měsíčně spotřebu 4 kubíky studené a 2,5 kubíku teplé.
V podstatě děláme totéž co Vy, akorát teda nemám myčku, tak myju denně (někdy i 2×) nádobí ručně - do toho ještě celkem často peču (což je taky nádobí požehnaně)
Zkoušeli jste si otestovat měřiče vody? Zaráží mne docela dost, těch Vašich 8 kubíků teplé vody - to je hodně zvláštní, protože si myslím, že pračka i myčka si snad berou studenou vodu, ne?(u té myčky si jistá nejsem, nikdy jsem se s ní nesetkala)
Segra měla jednou problém s vodoměrem, že se jim točil, aniž by voda tekla z kohoutku - a než se na to přišlo, tak byli v dluhu 12.000,– za vodu . A jelikož až na základě vyúčtování, tak jim to jako reklamaci neuznali, prý si to měli zkontrolovat dříve
.
Jsme doma 3 (2 dospělí a 1 dvouleté dítě).
Měsíčně spotřebujeme cca 10 kubíků vody (teplé i studené).
Zdá se mi to ještě málo na to, že nonstop peru.
máme spotřebu zatím 4-5kubíků měsíčně, miminko teprve čekáme, takže dva lidi.
za to elektrika??? Kolik Vám natočí elektroměr za měsíc??? Nám 350kWh ![]()
Příspěvek upraven 07.09.10 v 12:43
My máme spotřebu kolem 16 kubíků měsíčně. Je nás 5 a bereme pouze studenou vodu.
Je pravda, že si rádi dopřejeme koupání ve vaně, 1× týdně plná vana - rohová 150cm. Prát peru tak 7-10 týdně a myčka myje obden. Přes léto koupání v bazénkách, kde se denně dává čistá voda, zalívání trávy a zahrady.
Tak my máme spotřebu (po vydělení, jelikož nám to odečítají ročně) 7,5 kubíku na měsíc, je nás celkem 5, pračka jede vcelku často, myčka 3-4× týdně, podlahy se vytírají dle potřeby, kluci mají vanu dohromady (cca 15cm vody) a my ostatní se většinou sprchujeme (bydlíme s babičkou). Část nádobí se myje ručně.
Každej měsíc před 5 kubíků studený a skoro 8 kubíků teplý vody.
Jé opačně - 5 teplá a 8 studená.
A byl tam dotaz na elektriku - ta vychází 130-140 MWh měsíčně (PRŮMĚRNĚ - v zimě víc svítíme apod.), nemáme plyn, tak vařím na elektrice (na indukci, ta žere tada asi fest,co), topení máme dálkový.
Tak já vás pobavím,náš soused nechal lístek na dveřích se spotřebou a měl tam 8kub. teplé a 9 studené, ale za rok ![]()
Takže si holky fakt myslíte, že když máme větší spotřebu teplé vody než studené, že je něco s měřáky?
A kurňa, to mě teda nenapadlo..
Tak jsem se schvalne koukala do tabulek, manza odecita meridla kazdeho prvniho - pro kontrolu.
Studena 4-5kubiku za mesic, tepla voda 2-3kubiky, a elektrika 200 kWh. ![]()
Jsme ctyri, mame mycku, spis se sprchujeme (vana tak 1×mesicne), peru tak 4-5×tydne. ![]()
My jsme měli 5 kubíků teplý a 7 studený…Je fakt,že já peru tak 4× týdně…
16 kubíků měsíčně
Jsme většinou 2+2 a někdy 2+5 (to v součtu 1/4 roku)
Peru hodně - tak 7 - 10 praček týdně, jen se sprchujeme, ve vaně se nekoupeme - výjimečně prckové tak v 10 cm vody, já mám dvě sprchy denně
, šetřící splachovadlo.. a nádobí myji bohužel v ruce a v to tedy doufám, že až budu mít konečně myčku, tak na vodě trochu ušetříme.
Tak mě to nedalo, a mrkla jsem se na naše měsíční záznamy do excelu ![]()
Loni jsme měli spotřebu (2 lidi) kolem 2 teplé a 3 studené za měsíc (někdy míň někdy víc, ročně to vyšlo 18 teplá a 28 studená) - sprchujeme se, pereme, myjeme nádobí ručně, a přes den jsme nebyli doma, oba v práci.
Letos - jsem doma celý rok, a teď máme 3týdenní mimi a spotřeba se docela zvedla, oproti loňsku teplá voda 2-3 a studená 3-4 za měsíc, od ledna do srpna 22 teplé a 27 studené) - manžel se sprchuje, já se v těhu pořád jen koupala v horké vodě
, pereme zatím pořád stejně, ale určitě budeme prát vícekrát, s mimčem to jinak nepůjde, rozdíl je v tom že jsem od ledna doma na nemocenské a chodila jsem na wc doma (bohužel splachovadlo nepůlené) a ne v práci
a taky se přidalo vaření a tím pádem i více nádobí na mytí.
Předpokládám že se spotřeba vody zvedne
- uvidíme ve srovnání s dalšími roky ![]()
Elektřina - ta nám vyhází na nějakých 490 za rok, ale nevím v jakých to máme jednotkách. Průměrně tak 40-50 za měsíc, jak kdy.
Spotřebujeme měsíčně průměrně 13 kubíků.. Taky jsme to minule řešili, že se nám to zdá hodně a zrovna v MF vyšel na toto téma článek, kde psali, že nejvíc vody uteče puštěným kohoutkem - myslím, zbytečně puštěným kohoutkem
(jinak většina vody vyteče kohoutkem, to jsem se do toho zamotala). No ale naše 13ti letá princezna dokáže pustit vodu na plný koule a čistit si u toho zuby atd. Takže manžel nějak přitáhnul baterie, tak že snížil tok vody, jsem dost zvědavá, kolik to udělá v př. vyúčtování.Ale jinak koukám, že jsme v průměru celkem (jsme 4členná rodina). Zahradu zalíváme dešťovkou, jinak běžné spotřebiče.