Na čem doma šetříte? :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14637
8.12.13 20:27

@Adduše Díky, to zní nadějně! :mavam: Je pravda, že od té doby, co jsem se „probudila“ já, se v tomhle trochu mění i on. Dokonce nedávno přišel s tím, že se chce stravovat zdravě. Tak jsem tak jako zatleskala, ale bylo mi jasné, jak to dopadne, a stalo se tak - další den už si dával k obědu mekáč. :mrgreen: Každopádně věřím, že společným a hlavně tím domácím vařením se toho dost ovlivní. Jen když už se z toho sám člověk vymaní, u těch ostatních to prostě nedokáže pochopit - přestože byl před lety stejný. Najednou vidí, jak je to nechutné. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nejhodnější
8.12.13 20:29
@petulagabi píše:
já teda vůni (jestli se to tak dá říct) úplně nesnášim, vždycky se mi zvedá kýbl, ale používám:-)my na ničem moc nešetříme, zatim neni moc potřeba, ale ani jeden nekouříme, nekupujeme balený vody, přítel má obědy v práci, mám ehodný rodiče, co rádi pomáhaj

Tak u nás taky nekouříme, ale zase máme rádi kvalitní vínko. Mám i archivek, takže to peníze lítají :-D Nám rodiče nepomáhají, jelikož to nepotřebujeme ;) Balený vody krom té Coca coly či Kofoly taky nekupujeme. Máme Sodastream.

• Citovat
  • Upravit
7758
8.12.13 20:30

Já na čem jsme trochu ušetřila, že v sobotu uděláme větší nákup (nejdřív jsem se tomu bránila),ale koupíme takový ty základní potraviny a maso a já pak v týdnu chodim jen sem tam pro pečivo a co je nutně potřeba, nebo proto skočí přátel, můj problém je, že když du do krámu nekoupim jen to co potřebuj, ale naházim tam všechno možný, takže tomu se teď timhle vyhejbám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
8.12.13 20:34

@Litta já v té jakoby „zdravé výživě“, nerada to slovo říkám, spíš raději řeknu - normální jídlo, vyrůstám. naši oba výborně vaří a baví je to. nikdy jsme nekupovaly ty hovadiny :D…ale samozřejmě, že i já ráda na něčem ujíždím. třeba oříšky, ale klidně natural :), občas se taky ráda najím v dobré restauraci a tak…ale protože mě baví vaření, tak si všechno raději udělám sama…ale prostě nechápu, jak si někdo může koupit třeba citronovou minerálku, jakože na to má chuť :D…já jsem na nic takovýho nikdy chuť neměla :D :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7758
8.12.13 20:35
@Nejhodnější píše:
Tak u nás taky nekouříme, ale zase máme rádi kvalitní vínko. Mám i archivek, takže to peníze lítají :-D Nám rodiče nepomáhají, jelikož to nepotřebujeme ;) Balený vody krom té Coca coly či Kofoly taky nekupujeme. Máme Sodastream.

my to taky nepotřebujeme, ale hodí se to, dostali jsme na byt:-)hned se žije bez hypotéky líp nebo daj k Vánocům malý na židličku, sedačku, ohrádku apod, nebo když dem na oběd, tak nám nabalej ještě milión věcí domů, neni to že bysme u nich čekali s otevřenou rukou, zvládli bysme to i bez nich, já jsem sice na mateřská, ale přítel je IT, takže to všechno zakázkama vyrovná,..neni to tak že by nám každej měsíc posílali peníze, tak jsem to nemyslela, jsou na tom finančně dobře, tak podpoří, nevidim na tom nic špatnýho, pokud budu moct, taky to budu dělat:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.12.13 20:38

@Adduše Moje máma jedla vždycky docela dobře (ne úplně striktně, ujíždí na pár věcech, které už bych dneska nekoupila, třeba zmrzliny s X složkami), táta pravý opak, ten splácá co najde a čím víc éček, tím větší potěšení. :mrgreen: Já se mámě vždycky spíš divila, ale najednou zjišťuji, že mi příkladem ukazovala správnou cestu. Jen u mě nebyla důsledná, takže já vyrostla na mekáči, umělých jogurtech a kilech vepřového. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
8.12.13 20:38
@Zirafka11 píše:
To já teda taky šetřím, polotovary nekupuji vůbec :) jedině teda gnocci, to je polotovar, ale ty zboznuju :D a 1-2× měsíčně zhřešíme chlap burgerem a já pizzou :))))))
Takovou doma prostě neudělám :D

nemůžu si pomoct, uděláš ;) :mrgreen:
podle tohoto receptu
Pizzu jsem už skoro rok neobjednala :D :pankac:
vždycky když dělám těsto, udělám ze 3 dávek a co se nesní dávám do mrazáku, dělala jsem i ze 6 dávek :mrgreen:

BRUTÁLNĚ DOBRÁ PIZZA
Hladká mouka 360 g, Voda 180 g, Sůl (vrchovatá) 1 lžička, Droždí 5 g (1/8), Olivový olej (kávové) 2 lžičky.
Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.
Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice.
Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.
Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2–3 tenké pizzy.
Obloha:
Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!)
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá…)
Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)
Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby.
Pečení bude trvat přibližně 10–15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť!
Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7758
8.12.13 20:41
@veveruskaa píše:
nemůžu si pomoct, uděláš ;) :mrgreen:
podle tohoto receptu
Pizzu jsem už skoro rok neobjednala :D :pankac:
vždycky když dělám těsto, udělám ze 3 dávek a co se nesní dávám do mrazáku, dělala jsem i ze 6 dávek :mrgreen:
BRUTÁLNĚ DOBRÁ PIZZA
Hladká mouka 360 g, Voda 180 g, Sůl (vrchovatá) 1 lžička, Droždí 5 g (1/8), Olivový olej (kávové) 2 lžičky.
Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.
Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice.
Avšak základem dobrého těsta je nechat těsto nejen nakynout, ale také dobře „uzrát“. Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní těsta a lehce stravitelné.
Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny. Recept je pro 2–3 tenké pizzy.
Obloha:
Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!)
Sýr mozarella
Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá…)
Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)
Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír). Potřeme ji rajčatovou polpou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250°C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485°C) přibližně jednu minutu. Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby.
Pečení bude trvat přibližně 10–15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Dobrou chuť!
Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít. Těsto se dává do mražáku už nakynuté!

přítel taky dělá domácí a chutná mi víc než v pizzerce:-)myslim, že podle stejnýho receptu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ve-ru
8.12.13 20:41

Jídlo nekupuju podle cen, ani podle značek, ale podle složení. Kupodivu většinou levnější věci mají lepší složení (neobsahují éčka, barviva, apod.) :-) Jinak moc šetřit neumím. :roll:

• Citovat
  • Upravit
7758
8.12.13 20:42
@Ve-ru píše:
Jídlo nekupuju podle cen, ani podle značek, ale podle složení. Kupodivu většinou levnější věci mají lepší složení (neobsahují éčka, barviva, apod.) :-) Jinak moc šetřit neumím. :roll:

čím míň věcí je v dané potravině, tím je zdravější, takže je to logické:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.13 20:43
@Adduše píše:
@Litta já v té jakoby „zdravé výživě“, nerada to slovo říkám, spíš raději řeknu - normální jídlo, vyrůstám. naši oba výborně vaří a baví je to. nikdy jsme nekupovaly ty hovadiny :D…ale samozřejmě, že i já ráda na něčem ujíždím. třeba oříšky, ale klidně natural :), občas se taky ráda najím v dobré restauraci a tak…ale protože mě baví vaření, tak si všechno raději udělám sama…ale prostě nechápu, jak si někdo může koupit třeba citronovou minerálku, jakože na to má chuť :D…já jsem na nic takovýho nikdy chuť neměla :D :nevim:

Trieslova limonada, taka ta zlta, v sacku, musela sa donho strcit slamka a clovek sa olial aj potom, co uz mal zakladku vychodenu… moja mama vzdy tvrdila ze je to to najhorsie co moze clovek dat do pusy. Co ja by dala za to, keby som ju dnes este niekde zohnala :oops: Predavali ju vzdy ked bol nejaky festival v amfiku :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1163
8.12.13 20:44
@Ve-ru píše:
Jídlo nekupuju podle cen, ani podle značek, ale podle složení. Kupodivu většinou levnější věci mají lepší složení (neobsahují éčka, barviva, apod.) :-) Jinak moc šetřit neumím. :roll:

Bree Van de Camp taky nešetří :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.13 20:45
@Litta píše:
@Adduše Moje máma jedla vždycky docela dobře (ne úplně striktně, ujíždí na pár věcech, které už bych dneska nekoupila, třeba zmrzliny s X složkami), táta pravý opak, ten splácá co najde a čím víc éček, tím větší potěšení. :mrgreen: Já se mámě vždycky spíš divila, ale najednou zjišťuji, že mi příkladem ukazovala správnou cestu. Jen u mě nebyla důsledná, takže já vyrostla na mekáči, umělých jogurtech a kilech vepřového. :lol:

Bravcove nie je tak nezdrave ako sa tvrdi ;) Bravcova mast napriklad ma kvality olivoveho oleja, a navrch sa prepaluje ako posledny z jedlych tukov ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
8.12.13 20:49

Ja si kondicionery redim vodou… mam prazdnou lahvicku, novy kondicioner rozliju do dvoua doplnim vodom :-D
Mnozstvi si dam stejne a ucinek je take stejny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nejhodnější
8.12.13 20:52
@Barca12345 píše:
Ja si kondicionery redim vodou… mam prazdnou lahvicku, novy kondicioner rozliju do dvoua doplnim vodom :-D
Mnozstvi si dam stejne a ucinek je take stejny :mrgreen:

Tak to by mě teda fakt nenapadlo 8o

Příspěvek upraven 08.12.13 v 20:52

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat