Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Před 14ti dny se mi narodila holčička. S jejím otcem spolu nejsme, nechal mě těsně před porodem, málem jsem se sesypala, bylo to dost hrozný. Jsem teď s malou sama, je to už teď neuvěřitelně náročný, což mi asi potvrdí každá maminka, která je s dítětem sama. A teď nastal problém… Na dnešek jsme se domluvili s bývalým, že příjde a půjdeme spolu s kočárkem. A tak přišel a šli jsme ven. Asi po třech minutách začal s tím, že bysme mohli vzít malou k jeho rodičům, že je tam i jeho brácha s rodinou a podobně. Řekla jsem mu, že opravdu nemám potřebu chodit k jeho rodičům, když my dva spolu nejsme a já je ani pořádně neznám. Navíc že budu muset za 2 hodiny kojit. Přemlouval mě asi půl hodiny. To byla jedna věc. Najdenou přišel s tím, že má teď pár dní volno a že by zítra přišel. Jsem 14 dní po porodu, jsem sama, nevyspalá, navíc jsem jím dost zraněná, absolutně nemám chuť ho vídat. Řekla jsem mu, že může chodit vozit jednou za 14 dní, že to tak prostě chodí, když spolu dva nejsou, že si to sám vybral. Na to mi řekl, že to ne, že chce malou vídat častěji, že ji můžeme brát k jeho rodičům nebo k němu (bydlí sám). No úplně zcestný. Nevím, jak mu mám vysvětlit, že kojím, že je na mně malá závislá a hlavně že ho nechci vídat.
Mám strach, že to bude řešit nějak přes soud a že mu budu muset malu dávat, což si teda nedovedu představit. Když si představím, že mu předám kočár a ahoj, tak se mi chce brečet ![]()
Nemáte některá podobnou zkušenost? Na co má otec nárok u dítěte v tomhle věku? Když platí alimetny…
(Jen tak mimochodem, když jsem byla těhotná, celé jeho rodně to bylo úplně jedno a jemu vlastně taky. Jeho bratr má dceru rok a půl a jsou z ní všichni potentovaní. S celou rodinou jsou u jeho rodičů skoro každej den. Bývalej mi několikrát říkal, že si tam připadá, jak kdyby tam nepatřil, že je tam navíc. Takže je mi naprosto jasný, že chce malou z toho důvodu, aby on teď byl ten king, co má dítě. Aby ho všichni plácali po zádech. Jeho, kterej se na mě vykašlal, o malou se nestará jinak než finančně a celý těhotenství mě trápil. Je mi z něho na nic
)
Ahoj, nezavidenihodna situace,je mi to lito ![]()
Nicmene:
ted bych se nebala,pokud je malicka takhle mala a KOJIS,zadny soud by neurcil navstevy bez pritomnosti matky/anebo jen na velice kratkou dobu mezi kojenimi,napr.prochazku atd/.Ale obavam se,ze az bude napriklad dvouleta.,trileta,nic a nikdo jejimu tatovi nezakaze,aby s ni sel,kam je libo… ![]()
To už bude zase něco jinýho. Jde mi spíš o současnost a bližší budoucnost. Chci, aby si taky uvědomil, co udělal, a že si nenechám s*át na hlavu. Vykašlat se na těhotnou ženskou a pak si diktovat, kdy budu vídat dítě, o který se nestarám, to je humus ![]()
Je zapsán v rodném listě dítěte? Řekni mu, že 6nedělí by miminko nemělo navštěvovat takové skupiny osob najednou.
Kacenka20 píše:
To už bude zase něco jinýho. Jde mi spíš o současnost a bližší budoucnost. Chci, aby si taky uvědomil, co udělal, a že si nenechám s*át na hlavu. Vykašlat se na těhotnou ženskou a pak si diktovat, kdy budu vídat dítě, o který se nestarám, to je humus
To je,ale ,ZAKON JE V TOMHLE NA JEHO STRANE.Narok na to vidat dceru ma a dcera ma ‚narok‘ vidat sveho otce,at je sebehorsi
![]()
ahoj v tomhle veku nemusis mit obavy, mas male miminko, musis ho kojit, nemuze byt delsi dobu od tebe.
ale myslim si, ze ten soud neni spatny napad, v budoucnu se navstevam otce nevyhnes a soud urci jasna pravidla, nebude dochazet ke zbytecnym problemum.
na to, ze bude mala travit cas s otcem, si budes muset zvyknout. na navstevy ma pravo, i kdyz by alimenty neplatil - to jsem se docetla tady.
a ze ji chce ukazat rodicum, tak at prijedou spolu a jdou na prochazku. nemuze po tobe chtim, abys s nim travila cas a jeste k tomu u jeho rodicu.
JanaK88 píše:
Je zapsán v rodném listě dítěte? Řekni mu, že 6nedělí by miminko nemělo navštěvovat takové skupiny osob najednou.
To je celkem dobrá argumentace. ![]()
Soudu bych se také nebála - jedná se o novorozence a v tom případě nemůže být bez tebe.
Já tedy nevím, možná na mě budete koukat divně, ale pokud má zájem, tak bych mu malou dávala klidně častěji, pokud bude dodržovat dohodnuté podmínky, tj. kojím po cca 3 hodinách, takže přijeď v tolik a v tolik po kojení, dala bych mu ji a vrať se na kojení…
Chápu, že ho nechceš vídat, na druhou stranu, si sama a pokud si spolu utvoří nějaký vztah, tak budeš mít „hlídání“ a budeš si moct odpočinout ![]()
Ohledně jeho rodičů bych taky zatím řekla, ať jsou na procházku s ním, 14 denní mimčo asi není úplně na návštěvy, tedy my jsme už s takhle malým po návštěvách jezdili, ale není to úplně standardní.
j.a.n.i1 píše:
Já tedy nevím, možná na mě budete koukat divně, ale pokud má zájem, tak bych mu malou dávala klidně častěji, pokud bude dodržovat dohodnuté podmínky, tj. kojím po cca 3 hodinách, takže přijeď v tolik a v tolik po kojení, dala bych mu ji a vrať se na kojení…
Chápu, že ho nechceš vídat, na druhou stranu, si sama a pokud si spolu utvoří nějaký vztah, tak budeš mít „hlídání“ a budeš si moct odpočinout
Ohledně jeho rodičů bych taky zatím řekla, ať jsou na procházku s ním, 14 denní mimčo asi není úplně na návštěvy, tedy my jsme už s takhle malým po návštěvách jezdili, ale není to úplně standardní.
Já mu nechci zakazovat malou vídat a budu ráda, když spolu jednou budou mít hezkej vztah, i s jeho rodičema. Jde mi o to, aby si aspoň něco uvědomil. 8 měsíců těhotenství mě trápil, na začátku devátýho se se mnou rozešel. Hroutila jsem se, vyloženě jsem ho prosila, aby se mnou zůstal…až teď jsem se dozvěděla, že se u mě doma střídaly „stráže“, protože měli všichni strach, abych si něco neudělala. Fakt to byl měsíc hrůzy a ubližovalo to hlavně miminku. Nemůže po mně chtít, abych tohle všechno přešla a vesele mu malou dávala. Potřebuju aspoň vidět nějakou snahu a pokoru a třeba taky omluvu…
Dcerka je úžasná. Na to, jaký jsem měla těhotenství, je to hrozně hodný miminko. A on si toho drobečka vůbec nezaslouží…
tak předně je uplně jedno zda otec platí či nepaltí alimenty, na dítě má ze zákona nárok… v tomto věku dítka ovšem jen pod dohledem matky a na omezenou dobu, může jí vidět za těch 14 dní na dvě hodiny u tebe v bytě… dokud kojíš nemůže si jí vzít… ve styku bych mu nebránila ale opravdu zatím neřeš to, že by si ji někam odvedl na delší dobu, do těch 2 let když vydržíš s kojením máš páku na to mu jí nedávat mimo tvoje bydlení, posléze v těch 3-5 letech stále jen na chvíli, nebude to nic hrozného ani pro tebe a pokud se budete chvoat dospěle a o dítě se nebudete rvát, obejde se to bez hysterických scén pak ani dítko nebude mít pocit, že se s ním děje něco divného… pokud zájem má pak mu vážně nebraň, je to vůl a zasloužil by nechat tě v tom před porodema le pořád je to jeho dítě a fin. podporuje… je to víc než co dělají chlapi běžně… nemají zájem, nepomohou, nechtějí děti ani vidět natož aby dali nějakej peníz… zas tak špatně na tom nejsi ![]()
Kačenko, zaslouží nezaslouží, prostě ho má.
A obráceně, dítě si zaslouží tátu, který o něj má zájem.
Chápu, že to je pro tebe moc těžké, nicméně malé je pár týdnů a ty už si přes ní řešíš svůj vztah k němu, škodíš tím do budoucna jen a jen jí samotné. Ono za váš podělaný vztah nemůže.
Pokud je otec v RL, je potřeba nechat si ji soudně svěřit do péče a výchovy, stanovit alimenty a pravidla návštěv.
Nikdo po tobě nemůže chtít, abys měla s otecem výborný vztah, abys chodiola navštěvovat jeho rodinu atd, nicméně je z hlediska dítěte žádoucí, abyste si nastavili pravidla styku v rámci korektního jednání.
Jestli chceš nějaké zadostiučinění, řeš to přímo s expřítelem, mezi čtyřma očima, ne přes dítě, to je srabácké a nikam to nevede.
Neboj se soudů a dej to k soudu sama, budou tak jasně daná pravidla a ubyde prostoru k hádkám.
Je zapsaný v rodném listě?
Zajdi na městský úřad, odbor sociálně právní ochrany dětí, zažádej o svěření malé do své péče a poraď se co dál… Soudem potvrdit výši alimentů (máš nárok i na výživné pro sebe…) a úpravu styku.
Jinak souhlasím s holkama…
Holky, já vím, že to myslíte dobře, ale možná mě úplně nechápete. Já počítám s tím, že až bude malá větší, že se bude se svým otcem vídat častěji, že u něho bude třeba přes víkend… Já jenom nevím, jak to mám vyřešit teď. On vůbec nerespektuje něco jako kojení nebo to, že je malá ještě malinká a nemůže mezi x lidí. Nemůže přece po mně chtít, abych s malou chodila k němu nebo dokonce k jeho rodičům… Fakt mi jde o to, jak mu vysvětlit, že mu nemůžu malou jen tak dát a říct mu přijď večer. On mě absolutně nerespektuje. Nechápe, proč nechci chodit k jeho rodičům, nic. Vím, že má právo malou vidět, ale nemůže si přece dělat co chce a určovat si, kdy, kam a na jak dlouho… ![]()