Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, omlouvám se za špatně zařazené téma, ale bližší jsem nenašla.
Chci se synem 8 let vyrazit pěšky na Sněžku. Vloni jsme spolu vyšli nahoru Obřím dolem a letos přemýšlím nad trasou rovnou ze Špindlu… Ale úplně nevím, jestli to může zvládnout. Vzdálenost cca 20km asi jo, na chození má celkem výdrž, ale spíš to převýšení a kopce… Není ta trasa příliš náročná? Pokud by ji mohl zvládnout, kterou trasu spíš zvolit? Weberovu udolím Bílého Labe nebo Starou Bucharovu? Případně kterou lépe tam a kterou zpět?
Bylo by ideální, kdyby nás v Peci mohl někdo vyzvednout a dojet zpět do Špindlu autem, ale tu možnost nemáme. Řídím jen já, zatím jsme vždy společně dojeli na den do Pece…
Díky za tipy a rady! Přeji krásné léto
To záleží na synkovi. Přes sv. Petra Dlouhým dolem ke křižovatce u Výrovky, pak na Luční boudu a na Sněžku. Ale pro kluka to bude hodně těžký. Nedoporučuji.
Navíc tam jsou teď davy lidí. Letos bych se na to i vzhledem k věku vykašlal. ![]()
Když tak vyvézt busem na Špindlerovu boudu a přes Šišák a Sluneční kameny (Slonecznik) na Luční a uvidíte, jak na tom bude. Při pochybách přes Labskou boudu rovnou k Výrovce a do Sv. Petra.
To jsme šli loni a byla story. ![]()
A chce to předem zjistit, jestli se vůbec dá přes Polsko kvůli Coroně projít. ![]()
EDIT:
Jezdíme tam dlouho a celý ty roky se divím, že něco nependluje mezi Pecí a Špindlem, případně Janskýma lázněma uprostřed (dá se z Janských lanovkou na Černou horu a odtud zas dál).
![]()
Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:30
@M_Vladim diky, jo no prave, myslim, ze jeden smer by bohate stacil, ze snezky lanovkou dolu a do spindlu klidne busem… Kdybychom meli druheho ridice, udelala bych to tak, ze se z Pece svezeme. Ale tam a zpet peso se taky bojim… Takze asi letos zase Obri dul…
@LLLL píše:
@M_Vladim diky, jo no prave, myslim, ze jeden smer by bohate stacil, ze snezky lanovkou dolu a do spindlu klidne busem… Kdybychom meli druheho ridice, udelala bych to tak, ze se z Pece svezeme. Ale tam a zpet peso se taky bojim… Takze asi letos zase Obri dul…
Ani ta lanovka na Sněžku nebude nic moc. Prostě lidí davy.
Jestli tedy z téhle strany, tak bych vyjel lanovkou na Portášky a odtud přes Růžohorky. Ale od Růžohorek to bude asi taky Václavák. ![]()
Upps… do Úpy nevím spatra, jestli něco ráno jede. ![]()
Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:38
Já myslím, že to je pro malého kluka dost. Z toho Špindlu si dejte jinou túru. Třeba k Labské boudě a k pramenu Labe. Vyjeďte si na Medvědín lanovkou. Nepřeháněj to.
@Tecumseh píše:
Já myslím, že to je pro malého kluka dost. Z toho Špindlu si dejte jinou túru. Třeba k Labské boudě a k pramenu Labe. Vyjeďte si na Medvědín lanovkou. Nepřeháněj to.
JJ Svatý Petr - lanovka - Na pláni - Klínovky - a po modrý zpátky. Nebo přes Výrovku. ![]()
Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:52
@LLLL píše:
ale primych busu jezdi malo, kdyz vyuzijete bus tam, tsk abyste nezatmeli, a kdyz naopak, tak abyste bus stihli. Uvazovala jsem o tomtez letos za sebe jako dospelou a pak jsem si rekla, ze ty davy lidi mi za to nestoji.
Lanovkou Svatý Petr nahoru, a klasicky přes Výrovku a Luční na Sněžku. Pak přes Kozí hřbety dolů. Ušetříš kopec nahoru a přes ty Hřbety je to asi nejkratší. I tak to bude cca 20 km.
Moje nej trasa je: ze Špindlu Dlouhým dolem - vyjdeš u Výrovky. A návrat přes ty Kozí Hřbety.
@riccius píše:
Lanovkou Svatý Petr nahoru, a klasicky přes Výrovku a Luční na Sněžku. Pak přes Kozí hřbety dolů. Ušetříš kopec nahoru a přes ty Hřbety je to asi nejkratší. I tak to bude cca 20 km.Moje nej trasa je: ze Špindlu Dlouhým dolem - vyjdeš u Výrovky. A návrat přes ty Kozí Hřbety.
Ano, taky tak. Mám chybu, ne Medvědn, ale Svatý Petr - předchozí příspěvěk - opravuji. ![]()
@Eliška píše:
ale primych busu jezdi malo, kdyz vyuzijete bus tam, tsk abyste nezatmeli, a kdyz naopak, tak abyste bus stihli. Uvazovala jsem o tomtez letos za sebe jako dospelou a pak jsem si rekla, ze ty davy lidi mi za to nestoji.
Rozhodně preferujeme busem tam. To se dobře plánuje. Zpátky člověk nikdy neví a pak je to pěkně v háji. ![]()
Jeste muzete vyjet busem na Spindlerovu boudu a odtud po hrebeni az na Snezku. Nazpet je podle me lepsi pres udoli Bileho Labe… ta cesta neni tak prudka jako pres Kozi hrbety a dle me i hezci… Ale i tak to bude tam i zpet 20km, coz je na malyho kluka asi dost?
@M_Vladim píše:
Rozhodně preferujeme busem tam. To se dobře plánuje. Zpátky člověk nikdy neví a pak je to pěkně v háji.
souhlasim. Mne prijde stravit hodinu a pul v busu hrozne moc, v Peci jsem v pul 11., pro me pulden v cudu. Ale s ditetem je to jiny, souhlasim.
Trasa lanovkou a pak Vyrovka atd. je dobrej napad. Ale i tak, pokud to osmiletak da, az na Snezku a pres Kozi zpatky, kloboul dolu.
@vanilková zmrzlina píše:.. jsem už navrhoval. Jenom přes Dlouhý důl. Od křižovatky dolů je to sešup, ale dá se, pak už to je pohoda.
Jeste muzete vyjet busem na Spindlerovu boudu a odtud po hrebeni az na Snezku. Nazpet je podle me lepsi pres udoli Bileho Labe… ta cesta neni tak prudka jako pres Kozi hrbety a dle me i hezci… Ale i tak to bude tam i zpet 20km, coz je na malyho kluka asi dost?
Diky vsem, kolem spindlu mame nachozeno, urcite toho kolem stihneme zase kupu, davy budou asi vsude
on je zvykly chodit hodne, ma vydrz, nedela mu to problemy, spis ty kopce se bojim, aby ho nezbouraly… No spis to vidim na start v Peci, tam i zpet autem… Diky za tipy ![]()
@LLLL píše:
Diky vsem, kolem spindlu mame nachozeno, urcite toho kolem stihneme zase kupu, davy budou asi vsudeon je zvykly chodit hodne, ma vydrz, nedela mu to problemy, spis ty kopce se bojim, aby ho nezbouraly… No spis to vidim na start v Peci, tam i zpet autem… Diky za tipy
davy vsude nejsou, treba na uboci Stohu jsem dve hodiny nepotkala ani nohu, ja teda vyrazim pred osmou, takze do 10 minimalne davy nejsou a anj pak ne, pokud nejdete hlavni turisticky tahy.
Preju krasny slapani, pocasi je tu aktualne svely ![]()