Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nadpis jsem dala trochu provokativně, ale fakt už nevím, co si o tom myslet. Pokud někdo v PPP pacujete a víte proč to tak je, budu ráda, když mi to napíšete.
Moje dítě má plán z PPP, který končí posledním srpnovým dnem.
Když jsem volala v prosinci, abych dítě objednala, bylo mi řečeno, že je to moc brzo.
V době korona krize (v naší PPP byla - dle jejich netových stránek až do konce června) nebyla osobní návštěva možná a řekli mi, ať si o termín zavolám po skončení „neosobního“ provozu. Po telefonech, kdy to nikdo nebral v pracovní době, jsem se rozhodla raději psát emaily - a na ten mi bylo odpovězeno, že do konce srpna jsou dovolené a objednávat se bude v září s termíny na listopad.
Takže pokud bych to měla brát podle toho, co mi vždy sdělí, při korona krizi nevyšetřovali, v létě nevyšetřují (jako kdyby měli 8 týdnů dovolené), termíny budou rozdávat začátkem září na listopad. Takže celé září a říjen tu opět nejsou pro děti s potřebou zprávy od nich. To je cca 8 měsíců, kdy není možné se tam dostat a kdo ví, co bude v listopadu a jestli kvůli koroně, zase neudělají zákaz osobních návštěv.
Tohle se ovšem nelíbí škole - ale co s tím můžu ![]()
Ze zoufalství jsem zkusila napsat do sukromé poradny - tam tedy reagovali hned. Budou objednávat od konce srpna na listopad - o letních prázdninách mají dovolené.
Co tam teda dělají? Zpracovávat zprávy se dají přece jen na základě osobních setkání - ta už ale měsíce nefungují (minimálně v té státní), dovolenou mají lidé max. 5 týdnů. A když nebylo možné se do konce června objednat (opět u té státní), a teď nebojednávají, tak jak to, že budou objednávat až od září s termíny na listopad a dál.
Vím, že chodí do škol na pozorování, konzultují s učitely, ale to byla vždy jen jedna z částí jejich práce. Pracovat pro klienty takto, mám už dávno padáka. Fakt si to tak ulehčují, nebo mi něco uniká?
Podle mých informací PPP po ukončení karantény vyšetřovala, akutní případy, zejména žádosti o odklad, předčasné zaškolení. V červnu to fungovalo tak, že vysetrovali už víc lidí, ale objednávali tak, aby se tam nikdo s nikým nepotkal. Přes prázdniny nepracují standartne, je to školské poradenské zařízení. Delka dovolené je stejná jako u jiných pedagogických pracovníků.
Při objednání v září jsou termíny na listopad běžné. V září a říjnu budou řešit objednávky z konce školního roku a řekla bych, že resty z korona krize.
Řekla bych, že vzhledem k výjimečné situaci, bude škola brát zřetel na plán až do další návštěvy poradny.
My byli objednani v dubnu, z toho seslo, z duvodu uzavreni. Pak jsme byli preobjednani na cerven, ze berou prednoste odklady, vzali nas v cervenci. Proste nekolik mesicu museli byt zavreni, pak lepili, co horelo, a ted maji casto dovolene. Skolam je jasne, ze museji pockat.
@Jana206 píše:Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.
Podle mých informací PPP po ukončení karantény vyšetřovala, akutní případy, zejména žádosti o odklad, předčasné zaškolení. V červnu to fungovalo tak, že vysetrovali už víc lidí, ale objednávali tak, aby se tam nikdo s nikým nepotkal. Přes prázdniny nepracují standartne, je to školské poradenské zařízení. Delka dovolené je stejná jako u jiných pedagogických pracovníků.
Při objednání v září jsou termíny na listopad běžné. V září a říjnu budou řešit objednávky z konce školního roku a řekla bych, že resty z korona krize.Řekla bych, že vzhledem k výjimečné situaci, bude škola brát zřetel na plán až do další návštěvy poradny.
@fíkofka píše: Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.
to mas pravdu, dosazuji vety z nejakeho mustru. Ruzna decka maji naprosto stejna doporuceni a popis vady.
@Sexynohy u nás přes karanténu pracovali, ale řešili primárně „hořící“ věci jako odklady atd. V červnu zase asistentky na další školní rok. My máme termín na vyšetření na konci srpna, takže něco o těch prázdninách dělají
Minimálně poslední týden v srpnu.
@fíkofka mám stejný pocit.. dítě mi trčí na vyšetření dvě hodiny, dělají si z toho poznámky na několik stránek, výsledkem je zpráva ani ne na stránku, zpráva pro školu tak poloviční a to vše jim trvá sepsat 3 týdny
A asi ještě jako bonus tam sedí naprosto neempatické osoby s přísným pohledem a klepající tužkou o stůl
![]()
Mám dítě s IVP ve školce a v březnu mu končil, takže jsme termín samozřejmě měli zrušený. Ale magistra z PPP aktivně kontaktovala ředitelku školky (a synovu učitelku zároveň), místo sezení přímo s ním konzultovala s ní a IVP na další rok vydala i bezkontaktně. Právě proto, že věděla že nebude kdy to setkání realizovat. Takže když se chce, jde to ![]()
Děkuju všem za příspěvky. U nás učitelka říkala, že je zkrátka třeba tu zprávu mít. Jako týden dva by asi v pohodě dali, ale minimálně 3 měsíce ( u nás si dávají na vyhotovení zprávy 3 týdny).
Jinak jak tu někdo psal, že u nich jsou aspoň na konci srpna, tak v té naší státem hrazené poradně ne - tak mi to tedy napsali. No asistenta moje dítě nemá, ale kvůli nemoci má tak specifický plán, že kdyby měla přijít kontrola např. v listopadu a nová zpráva nebude (což nebude, i kdyby dítě v listopadu vyšetřili zprávu dostanem nejspíš až v prosinci) tak to bude průšvih.
Jinak ve školách mají aspoň ke konci školních prázdnin přípravy, tak tam jsou k zastižení. Já si naivně myslela, že kdyby měli v těch poradnách těch 5 týdnů dovolené, tak tam aspoň telefonicky, mailem bude někdy přes léto ta naše pracovnice a dá mi práve ten termín, nic víc.
@Jana206 děkuju za informaci. Třeba v naší bývalé poradně (dítě už chodí do školy do jiné spádové oblasti) fungovali jinak a byli víc aktivní i v době korony. Zřejmě každý pes jiná ves ![]()
@PetiteFillette
Děkuju za info, právě zvažuju jestli nenapsat učitelce email, že to řeším co to jde, ale první měsíce stejně nic nebude - ale zase ji nechci otravovat přes léto. I když ta tvoje zpráva, mohla bych se jí o tom zmínit. Mého dítěte stav není stejný jako při vytváření předešlé zprávy, ale právě ta „upravená“ docházka a podpůrná opatření budou nejspíš skoro stejná.
Všude to bude opravdu jinak. Já dodávala papíry do PPP v prosinci, což v praxi znamená termín cca březen, duben. Ten už jsem teda kvůli koroně nedostala.
Pak najednou mail a termín v půlce června, zpráva hotová týden po vyšetření. A to se u nás nejedná o asistenta nebo něco podobného, ale úpravy typu větší časové dotace na úkol. Takže všude to není tak zlé…
@Sexynohy píše:
@PetiteFillette
Děkuju za info, právě zvažuju jestli nenapsat učitelce email, že to řeším co to jde, ale první měsíce stejně nic nebude - ale zase ji nechci otravovat přes léto. I když ta tvoje zpráva, mohla bych se jí o tom zmínit. Mého dítěte stav není stejný jako při vytváření předešlé zprávy, ale právě ta „upravená“ docházka a podpůrná opatření budou nejspíš skoro stejná.
napis ten email, ve skole budou vedet, ze delate, co muzete a ze vysetreni nelze v danem terminu realizovat, neni vase vina.
@matkabagristy píše:
to mas pravdu, dosazuji vety z nejakeho mustru. Ruzna decka maji naprosto stejna doporuceni a popis vady.
U nás ta závěrečná doporučení píše sociální pracovnice, ale kompletuje zprávy od psychologa a speciálního pedagoga. Formulace má jednotné pro různé vady, tam podle mě ale moc vymyslet nejde
Ve zprávách jsou spíš překlepy než faktické chyby. S faktickou chybou jsem se nesetkala ani u svých dětí, ani v materialech z poradny, které jsem měla možnost přečíst si na školním poradenském pracovišti.
@Jana206 prosla jsem si stara ivp, co mam v pc. V jedne poradne pracuji s formulacemi v infinitivu, aby nemuseli hlidat gramaticky rod. Opakuje se tam doslovne toto doporuceni:
Pokyny zadávat jednotlivě, stručně. Respektovat pracovní tempo. Nechat delší čas na upevnění a osvojení učiva. Při procvičování strukturovat učivo,
propojovat osvojené znalosti s nově získanými. Zadávat kratší a jednodušší texty. K ověřování učiva využívat doplňovací testy, ústní zkoušení individuálně zadávat s předstihem.
Opravdu to odnekud kopiruji.
@fíkofka píše: Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.
Chodím asistovat k předmětům specped. péče na první stupeň na běžnou ZŠ, kde spolupráce PPP a školního poradenského pracoviště funguje. Paní z poradny chodí pravidelně na té škole do třídy pozorovat nějaké dítě nebo více dětí najednou. Je tam inkluzivni třída, kde mají asistenta přímo pro třídu, ne napsaný na dítě. A pokud vím, tak nějaké podmínky v tomto směru se měnily k lednu 2020.
Navíc psycholožka z PPP spolupracuje se školami a působí např. jako školní psycholožka na gymplu, kam chodí můj syn.
Vím, že pokud dítě čeká na první vyšetření v PPP, čeká dva nebo tři měsíce, vytvoří se mu plán pedagogické podpory a speciální pedagozka, pokud má místo ve skupině na nějakém předmětu SSP, klidně ho sama zařadí před vyšetřením(může tam být maximálně 6 dětí). Ale jak to bude teď s financováním pomůcek, když se teď vlivem karantény nějaké zhodnocení IVP zpozdi, nevím. Díky za podnět, na co se v září zeptat. Protoze za běžné situace si ty termíny hlídají, speciální pedagozka spolupracuje s PPP a po dohodě s rodiči dítě sama objedná(někdy tam dítě i doprovází),aby se ten rok nepresvihl.
Po dobu karantény jsem byla doma se svými dětmi.
U nás v PPP ani SPC nemáme žádné nepříjemné osoby a spolupráci tam, kde jsem to poznala, mi přijde ucelna a bezproblémová. Rozumím ale tomu, že pohled pedagogů běžných škol a tříd se mohou lišit.
@matkabagristy Však jsem psala, že ta sociální pracovnice má určitě předepsané formulace v tom závěrečném doporučení. Ale to tak dělají i doktoři, pracovníci v sociálních službách na úřadě i při šetření v terénu
Taky mají pro určité případy už zažité formuly. V tom takový problém nevidím. Pravidelně jsem chodila do 3.a 5.tridy a ty postupy reedukace, metody práce, jsou obdobné u různých vad, až mě to překvapilo. Vloni jsem byla s dcerou v PPP, bývá často nemocná a měla velkou absenci. Spolupráce s paní učitelkou byla horší, dcera půjde na druhý stupeň, tak jsem potřebovala vědět, jaké jsou možnosti. SPU jí nezjistily, takže má jen PO 1,k tomu by mohla přistoupit škola i sama, kdyby chtěla(ale nechtěla, řešila jsem to předtím, proto jsme tam šly). Udělali jí kompletní specped. a psy vyšetření, má tam přesně popsáno, jak ty testy dopadly, tam píší o dívce. V závěru taky doporučení, formulace, jak píšeš-respektovat pomalejší pracovní tempo, dostatek času na doplnění uciva, spolupráce s matkou, individuální zkoušení, oznámení s dostatečným predstihem. Doporučení pro školu jsem viděla, musela jsem to podepsat.