PPP - pracuje se tam vůbec?

2258
22.7.20 21:40

PPP - pracuje se tam vůbec?

Nadpis jsem dala trochu provokativně, ale fakt už nevím, co si o tom myslet. Pokud někdo v PPP pacujete a víte proč to tak je, budu ráda, když mi to napíšete.
Moje dítě má plán z PPP, který končí posledním srpnovým dnem.
Když jsem volala v prosinci, abych dítě objednala, bylo mi řečeno, že je to moc brzo.
V době korona krize (v naší PPP byla - dle jejich netových stránek až do konce června) nebyla osobní návštěva možná a řekli mi, ať si o termín zavolám po skončení „neosobního“ provozu. Po telefonech, kdy to nikdo nebral v pracovní době, jsem se rozhodla raději psát emaily - a na ten mi bylo odpovězeno, že do konce srpna jsou dovolené a objednávat se bude v září s termíny na listopad.
Takže pokud bych to měla brát podle toho, co mi vždy sdělí, při korona krizi nevyšetřovali, v létě nevyšetřují (jako kdyby měli 8 týdnů dovolené), termíny budou rozdávat začátkem září na listopad. Takže celé září a říjen tu opět nejsou pro děti s potřebou zprávy od nich. To je cca 8 měsíců, kdy není možné se tam dostat a kdo ví, co bude v listopadu a jestli kvůli koroně, zase neudělají zákaz osobních návštěv.
Tohle se ovšem nelíbí škole - ale co s tím můžu :nevim:
Ze zoufalství jsem zkusila napsat do sukromé poradny - tam tedy reagovali hned. Budou objednávat od konce srpna na listopad - o letních prázdninách mají dovolené.
Co tam teda dělají? Zpracovávat zprávy se dají přece jen na základě osobních setkání - ta už ale měsíce nefungují (minimálně v té státní), dovolenou mají lidé max. 5 týdnů. A když nebylo možné se do konce června objednat (opět u té státní), a teď nebojednávají, tak jak to, že budou objednávat až od září s termíny na listopad a dál.
Vím, že chodí do škol na pozorování, konzultují s učitely, ale to byla vždy jen jedna z částí jejich práce. Pracovat pro klienty takto, mám už dávno padáka. Fakt si to tak ulehčují, nebo mi něco uniká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
22.7.20 21:48

Podle mých informací PPP po ukončení karantény vyšetřovala, akutní případy, zejména žádosti o odklad, předčasné zaškolení. V červnu to fungovalo tak, že vysetrovali už víc lidí, ale objednávali tak, aby se tam nikdo s nikým nepotkal. Přes prázdniny nepracují standartne, je to školské poradenské zařízení. Delka dovolené je stejná jako u jiných pedagogických pracovníků.
Při objednání v září jsou termíny na listopad běžné. V září a říjnu budou řešit objednávky z konce školního roku a řekla bych, že resty z korona krize.

Řekla bych, že vzhledem k výjimečné situaci, bude škola brát zřetel na plán až do další návštěvy poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
22.7.20 22:12

My byli objednani v dubnu, z toho seslo, z duvodu uzavreni. Pak jsme byli preobjednani na cerven, ze berou prednoste odklady, vzali nas v cervenci. Proste nekolik mesicu museli byt zavreni, pak lepili, co horelo, a ted maji casto dovolene. Skolam je jasne, ze museji pockat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
22.7.20 22:20
@Jana206 píše:
Podle mých informací PPP po ukončení karantény vyšetřovala, akutní případy, zejména žádosti o odklad, předčasné zaškolení. V červnu to fungovalo tak, že vysetrovali už víc lidí, ale objednávali tak, aby se tam nikdo s nikým nepotkal. Přes prázdniny nepracují standartne, je to školské poradenské zařízení. Delka dovolené je stejná jako u jiných pedagogických pracovníků.
Při objednání v září jsou termíny na listopad běžné. V září a říjnu budou řešit objednávky z konce školního roku a řekla bych, že resty z korona krize.Řekla bych, že vzhledem k výjimečné situaci, bude škola brát zřetel na plán až do další návštěvy poradny.
Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
22.7.20 22:22
@fíkofka píše: Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.

to mas pravdu, dosazuji vety z nejakeho mustru. Ruzna decka maji naprosto stejna doporuceni a popis vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56294
22.7.20 22:43

@Sexynohy u nás přes karanténu pracovali, ale řešili primárně „hořící“ věci jako odklady atd. V červnu zase asistentky na další školní rok. My máme termín na vyšetření na konci srpna, takže něco o těch prázdninách dělají :mrgreen: Minimálně poslední týden v srpnu.

@fíkofka mám stejný pocit.. dítě mi trčí na vyšetření dvě hodiny, dělají si z toho poznámky na několik stránek, výsledkem je zpráva ani ne na stránku, zpráva pro školu tak poloviční a to vše jim trvá sepsat 3 týdny 8o A asi ještě jako bonus tam sedí naprosto neempatické osoby s přísným pohledem a klepající tužkou o stůl :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
22.7.20 23:11

Mám dítě s IVP ve školce a v březnu mu končil, takže jsme termín samozřejmě měli zrušený. Ale magistra z PPP aktivně kontaktovala ředitelku školky (a synovu učitelku zároveň), místo sezení přímo s ním konzultovala s ní a IVP na další rok vydala i bezkontaktně. Právě proto, že věděla že nebude kdy to setkání realizovat. Takže když se chce, jde to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
22.7.20 23:12

Děkuju všem za příspěvky. U nás učitelka říkala, že je zkrátka třeba tu zprávu mít. Jako týden dva by asi v pohodě dali, ale minimálně 3 měsíce ( u nás si dávají na vyhotovení zprávy 3 týdny).
Jinak jak tu někdo psal, že u nich jsou aspoň na konci srpna, tak v té naší státem hrazené poradně ne - tak mi to tedy napsali. No asistenta moje dítě nemá, ale kvůli nemoci má tak specifický plán, že kdyby měla přijít kontrola např. v listopadu a nová zpráva nebude (což nebude, i kdyby dítě v listopadu vyšetřili zprávu dostanem nejspíš až v prosinci) tak to bude průšvih.
Jinak ve školách mají aspoň ke konci školních prázdnin přípravy, tak tam jsou k zastižení. Já si naivně myslela, že kdyby měli v těch poradnách těch 5 týdnů dovolené, tak tam aspoň telefonicky, mailem bude někdy přes léto ta naše pracovnice a dá mi práve ten termín, nic víc.
@Jana206 děkuju za informaci. Třeba v naší bývalé poradně (dítě už chodí do školy do jiné spádové oblasti) fungovali jinak a byli víc aktivní i v době korony. Zřejmě každý pes jiná ves :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
22.7.20 23:17

@PetiteFillette
Děkuju za info, právě zvažuju jestli nenapsat učitelce email, že to řeším co to jde, ale první měsíce stejně nic nebude - ale zase ji nechci otravovat přes léto. I když ta tvoje zpráva, mohla bych se jí o tom zmínit. Mého dítěte stav není stejný jako při vytváření předešlé zprávy, ale právě ta „upravená“ docházka a podpůrná opatření budou nejspíš skoro stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.20 06:20

Všude to bude opravdu jinak. Já dodávala papíry do PPP v prosinci, což v praxi znamená termín cca březen, duben. Ten už jsem teda kvůli koroně nedostala.

Pak najednou mail a termín v půlce června, zpráva hotová týden po vyšetření. A to se u nás nejedná o asistenta nebo něco podobného, ale úpravy typu větší časové dotace na úkol. Takže všude to není tak zlé…

• Citovat
  • Upravit
66815
23.7.20 07:48
@Sexynohy píše:
@PetiteFillette
Děkuju za info, právě zvažuju jestli nenapsat učitelce email, že to řeším co to jde, ale první měsíce stejně nic nebude - ale zase ji nechci otravovat přes léto. I když ta tvoje zpráva, mohla bych se jí o tom zmínit. Mého dítěte stav není stejný jako při vytváření předešlé zprávy, ale právě ta „upravená“ docházka a podpůrná opatření budou nejspíš skoro stejná.

napis ten email, ve skole budou vedet, ze delate, co muzete a ze vysetreni nelze v danem terminu realizovat, neni vase vina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.7.20 07:52
@matkabagristy píše:
to mas pravdu, dosazuji vety z nejakeho mustru. Ruzna decka maji naprosto stejna doporuceni a popis vady.

U nás ta závěrečná doporučení píše sociální pracovnice, ale kompletuje zprávy od psychologa a speciálního pedagoga. Formulace má jednotné pro různé vady, tam podle mě ale moc vymyslet nejde :nevim: Ve zprávách jsou spíš překlepy než faktické chyby. S faktickou chybou jsem se nesetkala ani u svých dětí, ani v materialech z poradny, které jsem měla možnost přečíst si na školním poradenském pracovišti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
23.7.20 08:00

@Jana206 prosla jsem si stara ivp, co mam v pc. V jedne poradne pracuji s formulacemi v infinitivu, aby nemuseli hlidat gramaticky rod. Opakuje se tam doslovne toto doporuceni:
Pokyny zadávat jednotlivě, stručně. Respektovat pracovní tempo. Nechat delší čas na upevnění a osvojení učiva. Při procvičování strukturovat učivo,
propojovat osvojené znalosti s nově získanými. Zadávat kratší a jednodušší texty. K ověřování učiva využívat doplňovací testy, ústní zkoušení individuálně zadávat s předstihem.

Opravdu to odnekud kopiruji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.7.20 08:05
@fíkofka píše: Škola na to brát ohled může, ale ono na zprávě z PPP závisí finanční prostředky školy na pomůcky a hlavně asistenta pedagoga. Moje osobní zkušenost jako učitelky - absolutně nemám problém pokračovat v IVP případně vytvořit plán pedagogické podpory a chápu, že se to škole nelíbí, protože dobrého asistenta aby člověk pohledal a peníze na ně bez zprávy z PPP škola nedostane. Za mě jsou ale PPP úplně k ničemu - ze zkušenosti vidím, že zprávy jsou okopírované a kolikrát není ani snaha změnit mužský rod za ženský. Několikrát jsem si i s poradnou volala a prakticky si nadiktovala, jaké má dítě potřeby. Ono taky ruku na srdce, ale za 1 návštěvu, kdy jr navíc dítě mimo kolektiv, tam toho asi moc nepoznají.

Chodím asistovat k předmětům specped. péče na první stupeň na běžnou ZŠ, kde spolupráce PPP a školního poradenského pracoviště funguje. Paní z poradny chodí pravidelně na té škole do třídy pozorovat nějaké dítě nebo více dětí najednou. Je tam inkluzivni třída, kde mají asistenta přímo pro třídu, ne napsaný na dítě. A pokud vím, tak nějaké podmínky v tomto směru se měnily k lednu 2020.
Navíc psycholožka z PPP spolupracuje se školami a působí např. jako školní psycholožka na gymplu, kam chodí můj syn.

Vím, že pokud dítě čeká na první vyšetření v PPP, čeká dva nebo tři měsíce, vytvoří se mu plán pedagogické podpory a speciální pedagozka, pokud má místo ve skupině na nějakém předmětu SSP, klidně ho sama zařadí před vyšetřením(může tam být maximálně 6 dětí). Ale jak to bude teď s financováním pomůcek, když se teď vlivem karantény nějaké zhodnocení IVP zpozdi, nevím. Díky za podnět, na co se v září zeptat. Protoze za běžné situace si ty termíny hlídají, speciální pedagozka spolupracuje s PPP a po dohodě s rodiči dítě sama objedná(někdy tam dítě i doprovází),aby se ten rok nepresvihl.
Po dobu karantény jsem byla doma se svými dětmi.

U nás v PPP ani SPC nemáme žádné nepříjemné osoby a spolupráci tam, kde jsem to poznala, mi přijde ucelna a bezproblémová. Rozumím ale tomu, že pohled pedagogů běžných škol a tříd se mohou lišit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.7.20 08:19

@matkabagristy Však jsem psala, že ta sociální pracovnice má určitě předepsané formulace v tom závěrečném doporučení. Ale to tak dělají i doktoři, pracovníci v sociálních službách na úřadě i při šetření v terénu :nevim: Taky mají pro určité případy už zažité formuly. V tom takový problém nevidím. Pravidelně jsem chodila do 3.a 5.tridy a ty postupy reedukace, metody práce, jsou obdobné u různých vad, až mě to překvapilo. Vloni jsem byla s dcerou v PPP, bývá často nemocná a měla velkou absenci. Spolupráce s paní učitelkou byla horší, dcera půjde na druhý stupeň, tak jsem potřebovala vědět, jaké jsou možnosti. SPU jí nezjistily, takže má jen PO 1,k tomu by mohla přistoupit škola i sama, kdyby chtěla(ale nechtěla, řešila jsem to předtím, proto jsme tam šly). Udělali jí kompletní specped. a psy vyšetření, má tam přesně popsáno, jak ty testy dopadly, tam píší o dívce. V závěru taky doporučení, formulace, jak píšeš-respektovat pomalejší pracovní tempo, dostatek času na doplnění uciva, spolupráce s matkou, individuální zkoušení, oznámení s dostatečným predstihem. Doporučení pro školu jsem viděla, musela jsem to podepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí