Nabídnout tykání?

Anonymní
11.4.25 15:40

Nabídnout tykání?

Ahojte,

Za měsíc mám jít s přítelem na jeho setkání co pořádají kolegové v práci. Vim, ze si tam všichni tykají, ale vzhledem k tomu, ze vim, jaka je tam mentalita, tak jsem si rekla, ze tam tedy ze slušnosti pujdu, ale chci si drzet ty kolegy dál od těla jak se rika. Myslite, ze je hloupé, nenabídnout tykání?
Přece jenom když si představíte tu situaci.. narovinu vam kolega rekne, ahoj, ja jsem Pavel a vy řeknete Novotná, těší me..

Nebo jak noblesně sdělit, ze si tykat nechcete?

Nechci byt za fůrii, ale mam pro to opodstatněné důvody, nejsem nějaká nafrnena damicka, ale tady jsem si řekla, že bych chtěla zůstat i vykání.

Dekuji za názory :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13879
11.4.25 15:45

Ano, je to hloupé, když jsou vsichni +- stejného věku a tykají si a ty tam přijdeš a budeš si nechat říkat paní Novotná. Budeš akorát pro smích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 15:47

@AnastazieB jde mi o to, ze jako zábavu tam někteří kolegové berou ponížení druhých (i nove příchozí zeny) jako strasnou srandu a chci se tomu vyhnout, aby ucítili nějaký odstup a neměli na me hloupé kecy

• Citovat
  • Upravit
4571
11.4.25 15:48

Kdybychom s manželem nedělali u jedné firmě, tak mě ani nenapadne někomu z jeho kolegů tykat. Pokud by se mi někdo představil jako Pavel, tak bych ho oslovovala jménem, ale vykala. Co jiného chceš dělat, když týkat nechceš? :)
A u nás teda ani polovičky, co nejsou u firmy nechodí na firemní párty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 15:51

@Paní.Norrisová ale kdyz by ti rekl ahoj, Pavel? Tak to jako reknes, dobry den, Monika? :lol:

• Citovat
  • Upravit
4571
11.4.25 15:54
@Anonymní píše: Více

Pokud si s ním nechceš tykat, tak ti nic jiného nezbyde. :nevim: Jen pak teda nevím, proč jsi zakládala diskuzi. :)
A ano, některým vzdálenějším kolegům z práce (i když by si tam měli všichni týkat), tak vykám, i přesto že oni mě tykají. Některým mi prostě to tykání nejde přes pusu a jsou s tím v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 15:59

@Paní.Norrisová Ptám se jak na to reagovat, když mi někdo řekne ahoj a jestli mám říct dobrý den a čekat, jestli to pochopi :lol:

• Citovat
  • Upravit
11711
11.4.25 16:05
:D. Ponížeš se sama, když si všichni tykají a ty jediná po nich budeš chtít, ať ti vykají! 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11711
11.4.25 16:07

Pokud v jejich kolektivu budeš požadovat vykání, tak budeš přesně ta nafrněná dámička, kterou si budou dobírat ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5592
11.4.25 16:12

S tímto názorem na onu společnost tam raději vůbec nechoď a máš vyřešeno.
Působis jako poněkud uzkoprsa hysterka která když nema problém tak si ho vyrobí :mavam:

Příspěvek upraven 11.04.25 v 16:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 16:12

Asi máte pravdu holky. Ale co když pak budou mít hloupé až ponižující vtípky na vaši osobu?@Bytsamsebou

• Citovat
  • Upravit
9338
11.4.25 16:14

Obavám se, že právě tím vykáním jim nahraješ na to, aby si tě dobírali :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5592
11.4.25 16:16

Prosím Tě neprozivej se tak a hned se Ti bude lépe dýchat i žít.
To neumíš takové trapaky obratem odpalkovat… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 16:17

To je úplně jedno, jestli Ti budou týkat nebo vykat, vykáním si úctu nevysloužila, pokud nejsi dvakrát tak stará…já těm kterým vykám a ještě na tykání nedošlo, tak je taky oslovuju křestným a k tomu vykàm

• Citovat
  • Upravit
4965
11.4.25 16:17

Já se obávám, že nepochopí. A pokud je jejich zábavou se druhým vysmívat a ponižovat je, tak tomu nezabráníš. Odstup si podle mě lze zachovat i tak. Na „ahoj, Pavel“, bych reagovala tím, že bych při podání ruky řekla křestní jméno i příjmení (což ostatně můžeš říct, i když budeš jako první říkat jméno Ty). Oslovování se můžeš úspěšně vyhýbat, jde jen o to si trochu pohrát s tím, jak stavíš věty, sama aktivně tykání nenabízet, ale asi bych nešla až tak daleko, že bych v takhle nastaveném prostředí reagovala negativně na dotaz „tykáme si, že jo?“ nebo upozorňovala, že v souladu s pravidly slušného chování to mám být já jako žena, kdo tykání nabízí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová