Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky,
tak jsem tady s další - asi dost hloupou otázkou, ale nikde nemůžu najít odpověď.
Při císaři se prý žena nacévkuje.
zajímalo by mě jak se to dělá, jestli to bolí apod.? ![]()
já na tom byla před 3 lety při císaři a těď mě to čeká zas, vydezinfikují ti to okolo nějakou desinfekcí a pak ti tam sestra opatrně vsune gumovou hadičku, nebolí to spíš to štípne a je to nepříjemné, bohužel jinak to nejde. při císaři se hýbe s močovím měchýřem a navíc po operaci se musí ležet. ještě budeš ráda že to máš. Pak je trochu problém až ti to vytáhnou s močením, asi den to nepříjemně štípe, při čůrání.
Ahoj,mě cévkovali po normálním porodu. Zavedou ti hadičku do močové trubice,když se to umí,tak je to chvilku nepříjemný a pak si zvykneš. Ale myslím, že tě budou cévkovat hned po císai,takže to nebudeš cítit.Není čeho se bát.
Mně cévkovali hned co mně přivezli z dospávacího pokoje na šestinedělí. Dělal to sestra, udělala to šetně tou nejužší cévkou co měla, byla jsem ještě trochu mimo a nebolelo to. Pak mi hned přinesli malou. Sestra z gyndy se chodila každou podívat jestli není třeba vylít džbánek na moč a zeptat jestli chci něco na bolest, asi 2× za hodinu. K tomu chodily dětské sestry kontrolovt jak je na tom dcera, zeptat jestli ji chci k sobě nebo do vozíčku nebo odvézt a když jsem pospávala, tak mi ji odvezly. 24 hod bylo na mém pokoji docela rušno. Pak mi cévku vyndali, sundali obvaz z rány, umyla jsem se a stala se normální rodičkou na šestinedělí.
Ahoj,
rodila jsem císařem - neplánovaně, na poslední chvíli. Cévkovali mě v době, kdy mi jedna kontrakce překrývala druhou. Bylo to trošku nepříjemné, ale jen ten moment, co mi cévku zaváděli- vteřinku. Proti celému porodu to bylo to nejmenší. Vyndávání jsem necítila vůbec.
Mě též cévkovali při normálním porodu - vůbec jsem to necítila a to jsem z toho měla hrůzu, že by na to mělo dojít. Pak jsem se i ptala manžela, jak jsem to tam dlouho měla - prý mi to tam jenom strčili a zase vytáhli - asi aby vypustili zbytky ![]()
Tak ja mam srovnani cevkovani kratkodoby a dlouhodoby, prijde mi to rozdilny - tu cevku co se dava pri operaci maji asi silnejsi, zavedeni tak jak uz tu holky psali - me to dokonce delala mlada holcina-studentka na praxi a v uplne v pohode, ale obcas tam taky meli u nekoho problemy , holt ne vzdy to jde jak po masle, ale dulezity je se toho nebat
. horsi to bylo po zavedeni - mela jsem strasnej pocit ze se pocuram
, to bylo hodne neprijemne, ulne jsem se z toho svijela, privykla jsem tomu az cestou na sal. Pri tom kratkodobem cevkovani jsem takovy neprijemny pocit nemela a pri cevkovani po klasickem porodu uz vubec - to je tam clovek jeste takovy necitlivy ![]()
A jak uz tu nekdo psal, po sekci pak je zenska rada ze to ma a uz to vubec neni citit a ani vyndavani neboli
tak drzim pesti ![]()
Ehm díky ![]()
A klistýr se při císaři dělá ttaky?
To jsou otázky co?
Já mám ale takový strach, že bych nejradši věděla uplně všechno ![]()
Oni ti v nemocnici vše přesně řeknou při nástupu, pokud jdeš na plánovaného císaře
Já se všeho bála, ale nakonec to šlo. Styděla jsem se při holení atd. ale fatk se to dá přežít.Cévku mi dávali na přípravně před císařem.Před tím mě ještě sestřička pořádně oholila a udělala klystýr. Na sále už mi pa kzavedli epidurál a začalo to. Cévku jsem měla do druhého dne, protože po epidurálu musíš 24hodin ležet.
Já se cévky bála jako čert kříže a nakonec to bylo v pohodě. Nacévkovali mě během přípravy na SC, trošinku to zatlačilo a pohoda. Pak jsem se bála vyndavání a to bylo taky v pohodě a největší hrůzu jsem měla z toho, jak zvládnu první noc bez cévky a taky jsem to zvládla bez nehody.
Pokud máš strach z klystýru, tak si kup YAL…ale nic to není. ![]()
loverose píše:
Ehm díky
A klistýr se při císaři dělá ttaky?
To jsou otázky co?Já mám ale takový strach, že bych nejradši věděla uplně všechno
a ty mas planovaneho cisare? zalezi taky z jakeho duvodu , treba me nedelali pred planovanou sekci ani klystyr kvuli placenta praevia cent. , a uz vubec mi nedelali gyn. vysetreni pred sekci (a ani pred tim) - v tom to je zase vyhodne
. ja mela teda strasny trauma z toho ze ten klystyr nedostanu, prece jen tam s tema strevama hejbou a ja se citila takova plna
, sestricka mi ani nechtela dat cipek , pritom kamaradce z nem. s jeste o neco rizikovejsi diagnozou ho dali (takze zalezi na cloveku) ![]()
No v pondělí o něm rozhodnou. Můj dr. říkal, že na 99% mi ho udělají, protože se to nelepší.
Já jsem zdravá, ale mímisek má vodu v bříšku,tak proto. Já jsem hrozně stydlivý človek.. se nevysleču před vlastní mamkou
![]()
loverose píše:
No v pondělí o něm rozhodnou. Můj dr. říkal, že na 99% mi ho udělají, protože se to nelepší.
Já jsem zdravá, ale mímisek má vodu v bříšku,tak proto. Já jsem hrozně stydlivý človek.. se nevysleču před vlastní mamkou![]()
tak to uplne chapu, me to taky prislo strasny, ale nakonec to tak strasny nebylo…koukala jsem na ty veliky svetla a mela strasnej strach
a pak na me taky mluvila anesteziolozka , nejak pak uz nebyl cas to tolik vnimat. A pak te prikryjou takovym velikym sterilnim hadrem a muzes chrnet
, ja teda mela celkovou narkozu a vyspala jsem se tak krasne jako nidky … obcas si ted rikam ze by se mi zase nejaka narkoza hodila
![]()
Hlavne at je pokud mozno vsechno v poradku s prckem a samozrejme i s tebou, ale ty to urcite zvladnes dobre ![]()