Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám dotaz ohledně vývoje řeči. Dcera (3 roky) náhle začala koktat. Nespadla, do hlavičky se nebouchla. Ale zhruba asi před třemi dny začala z ničeho nic zadrhavat
Doteď mluvila krásně, zvládá i dlouhá slova, opravdu jsem měla radost, že mluví tak dobře. Teď jsem zoufalá a mám strach. V rodině nikdo nekoktá. Znáte to také? A jak postupovat?
Děkuji.
Klidně to může být přechod mezi vývojovými obdobími a zase to přejde.
Nevěnuj tomu žádnou pozornost, jinak to koktání zafixuješ prostě trénuj trpělivost tím, že ji necháš doříct co potřebuje. Pokud ji to mezi ledna nepřijde, zajděte na pediatrii.
@Ou moc děkuji. Doufám, že to přejde. Snažila jsem se jí říct, aby mluvila pomaleji.
@Rezluc34 můžu se zeptat, jak koktá? Jako že opakuje slova nebo dělá eeee? Řeším něco podobného.
@janickaIII opakuje slova… Někdy i slabiky, ale na konci slova, což je mi záhadou. Koktavi lidé opakují většinou slabiky první. Takže jsem vážně mimo. Jak to máte vy?
@Rezluc34 my máme to eeee, povídá větu a jakoby si vzpomíná na slova. Ale i ta základní, která určitě zná. Př.: Mámo prosím nalej mi eeeeeee ten eeeeeeeee ten eeeeee džus…
přitom jindy to řekne úplně normálně.
@janickaIII No, právě. Má chvíle, kdy mluví úplně normálně, bez chyb, koktani. Pak jako když přepne spínač a začne drmolit.
@Rezluc34 Byli jste už na tříleté prohlídce? Nás se třeba Dr vůbec na mluvení neptal. Jen sestra, když chtěla zkoušet zrak. Jinak o mluvení nepadlo ani slovo. Přemýšlím jestli se objednat na logopedii, ale zase mi jiný doktore říkal, že je to brzy. Že až tak od 4 let, že prý by ještě nespolupracoval… Což si úplně nemyslím…
@janickaIII byly jsme. Na řeč se nás doktorka neptala, ale malá s ní mluvila a dokonce byla pochvalena, že je komunikativní a společenská. Četla jsem něco na netu a prý je v tomto období vývoj mozku napřed před vývojem mluvidel, a proto se to děje. ![]()
@janickaIII píše:
@Rezluc34 Byli jste už na tříleté prohlídce? Nás se třeba Dr vůbec na mluvení neptal. Jen sestra, když chtěla zkoušet zrak. Jinak o mluvení nepadlo ani slovo. Přemýšlím jestli se objednat na logopedii, ale zase mi jiný doktore říkal, že je to brzy. Že až tak od 4 let, že prý by ještě nespolupracoval… Což si úplně nemyslím…
Taky mi doktorka říkala, že je zbytečné do 4 let něco řešit, já jsem jí to odkrývala, ale zároveň poprosila o žádanku, že si stojím za tím, že tam půjdeme hned a dobře jsem udělala. Asi se přišlo na závažný problém
a můžeme to alespoň už začít „řešit“.
@Nell2 píše:
Taky mi doktorka říkala, že je zbytečné do 4 let něco řešit, já jsem jí to odkrývala, ale zároveň poprosila o žádanku, že si stojím za tím, že tam půjdeme hned a dobře jsem udělala. Asi se přišlo na závažný probléma můžeme to alespoň už začít „řešit“.
A kolik je dítěti, jak se to projevovalo a co je to za problém? Dceři jsou 2 roky a před týdnem zničehonic začala koktat (opakuje první slabiky), ne pořád a u všech slov, ale často. Dneska se jí dokonce stalo, že dvě nějaká slova nemohla ani říct, skončila jen u prvního písmene m-m-m-m a bylo vidět, že je dost frustrovaná z toho, že to nemůže říct
Jinak ona mluvila brzo a moc pěkně a teď nevím, jestli to řešit s logopedem nebo s kým nebo jestli počkat, když je to tak krátce.
Tyhle poruchy plynulosti ve třech letech by asi stálo za to vyšetřit, takže nějaká návštěva logopedie by se hodila.
Starsi dcera zadrhavala - opakovala posledni slabiky - od cca 3.5r a preslo ji to okolo 7.5r. Nechci kecat, ale tehdy jsem myslim vycetla, ze v nejakem obdobi je to normalni a kdyz to ma zlepsujici se tendence, ze to odezni. U starsi to odeznelo. Hledat se mi to znovu nechce. Mladsi dcera s tim zacina trochu ted ve 4r. U obou mi prislo, ze se snazi vychrlit moc veci, s rozvojem je mozek najednou rychlejsi nez pusa
.
Snazila jsem se starsi motivovat, aby mi veci sdelovala pomalu a po castech.
Nelekla se něčeho?? nějaký větší emoční zásah nebyl!???
já bych to nepodceňovala, určitě bych se objednala k logopedce a probrala to s p. uč. ve školce, která ji zná, co ta si o tom myslí… (pokud chodí?)
za vyšetření nic nedáš…
Dcera kolem 2,5 let taky zacala koktat. Asi za mesic to preslo samo.