Náhle koktá

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27
1.1.22 10:24

Náhle koktá

Ahoj,
mám dotaz ohledně vývoje řeči. Dcera (3 roky) náhle začala koktat. Nespadla, do hlavičky se nebouchla. Ale zhruba asi před třemi dny začala z ničeho nic zadrhavat :,( :,( :,( Doteď mluvila krásně, zvládá i dlouhá slova, opravdu jsem měla radost, že mluví tak dobře. Teď jsem zoufalá a mám strach. V rodině nikdo nekoktá. Znáte to také? A jak postupovat?
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
1.1.22 10:31

Klidně to může být přechod mezi vývojovými obdobími a zase to přejde.

Nevěnuj tomu žádnou pozornost, jinak to koktání zafixuješ prostě trénuj trpělivost tím, že ji necháš doříct co potřebuje. Pokud ji to mezi ledna nepřijde, zajděte na pediatrii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.1.22 10:39

@Ou moc děkuji. Doufám, že to přejde. Snažila jsem se jí říct, aby mluvila pomaleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.1.22 11:08

@Rezluc34 můžu se zeptat, jak koktá? Jako že opakuje slova nebo dělá eeee? Řeším něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.1.22 11:15

@janickaIII opakuje slova… Někdy i slabiky, ale na konci slova, což je mi záhadou. Koktavi lidé opakují většinou slabiky první. Takže jsem vážně mimo. Jak to máte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.1.22 11:20

@Rezluc34 my máme to eeee, povídá větu a jakoby si vzpomíná na slova. Ale i ta základní, která určitě zná. Př.: Mámo prosím nalej mi eeeeeee ten eeeeeeeee ten eeeeee džus… :nevim: přitom jindy to řekne úplně normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.1.22 12:59

@janickaIII No, právě. Má chvíle, kdy mluví úplně normálně, bez chyb, koktani. Pak jako když přepne spínač a začne drmolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.1.22 13:11

@Rezluc34 Byli jste už na tříleté prohlídce? Nás se třeba Dr vůbec na mluvení neptal. Jen sestra, když chtěla zkoušet zrak. Jinak o mluvení nepadlo ani slovo. Přemýšlím jestli se objednat na logopedii, ale zase mi jiný doktore říkal, že je to brzy. Že až tak od 4 let, že prý by ještě nespolupracoval… Což si úplně nemyslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.1.22 13:23

@janickaIII byly jsme. Na řeč se nás doktorka neptala, ale malá s ní mluvila a dokonce byla pochvalena, že je komunikativní a společenská. Četla jsem něco na netu a prý je v tomto období vývoj mozku napřed před vývojem mluvidel, a proto se to děje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3682
1.1.22 18:15
@janickaIII píše:
@Rezluc34 Byli jste už na tříleté prohlídce? Nás se třeba Dr vůbec na mluvení neptal. Jen sestra, když chtěla zkoušet zrak. Jinak o mluvení nepadlo ani slovo. Přemýšlím jestli se objednat na logopedii, ale zase mi jiný doktore říkal, že je to brzy. Že až tak od 4 let, že prý by ještě nespolupracoval… Což si úplně nemyslím…

Taky mi doktorka říkala, že je zbytečné do 4 let něco řešit, já jsem jí to odkrývala, ale zároveň poprosila o žádanku, že si stojím za tím, že tam půjdeme hned a dobře jsem udělala. Asi se přišlo na závažný problém :( a můžeme to alespoň už začít „řešit“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.22 20:11
@Nell2 píše:
Taky mi doktorka říkala, že je zbytečné do 4 let něco řešit, já jsem jí to odkrývala, ale zároveň poprosila o žádanku, že si stojím za tím, že tam půjdeme hned a dobře jsem udělala. Asi se přišlo na závažný problém :( a můžeme to alespoň už začít „řešit“.

A kolik je dítěti, jak se to projevovalo a co je to za problém? Dceři jsou 2 roky a před týdnem zničehonic začala koktat (opakuje první slabiky), ne pořád a u všech slov, ale často. Dneska se jí dokonce stalo, že dvě nějaká slova nemohla ani říct, skončila jen u prvního písmene m-m-m-m a bylo vidět, že je dost frustrovaná z toho, že to nemůže říct :-( Jinak ona mluvila brzo a moc pěkně a teď nevím, jestli to řešit s logopedem nebo s kým nebo jestli počkat, když je to tak krátce.

• Citovat
  • Upravit
Plamí
14.3.22 20:25

Tyhle poruchy plynulosti ve třech letech by asi stálo za to vyšetřit, takže nějaká návštěva logopedie by se hodila.

• Citovat
  • Upravit
30653
14.3.22 20:34

Starsi dcera zadrhavala - opakovala posledni slabiky - od cca 3.5r a preslo ji to okolo 7.5r. Nechci kecat, ale tehdy jsem myslim vycetla, ze v nejakem obdobi je to normalni a kdyz to ma zlepsujici se tendence, ze to odezni. U starsi to odeznelo. Hledat se mi to znovu nechce. Mladsi dcera s tim zacina trochu ted ve 4r. U obou mi prislo, ze se snazi vychrlit moc veci, s rozvojem je mozek najednou rychlejsi nez pusa :think:.

Snazila jsem se starsi motivovat, aby mi veci sdelovala pomalu a po castech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24750
14.3.22 20:46

Nelekla se něčeho?? nějaký větší emoční zásah nebyl!???
já bych to nepodceňovala, určitě bych se objednala k logopedce a probrala to s p. uč. ve školce, která ji zná, co ta si o tom myslí… (pokud chodí?)
za vyšetření nic nedáš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2960
14.3.22 22:29

Dcera kolem 2,5 let taky zacala koktat. Asi za mesic to preslo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí