Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny budoucí maminky. Mám dotaz-jsem ve 35tém týdnu těhotenství, minulou středu jsem byla v poradně a vše bylo v pořádku-jen mám anémii a CS 0-1. Včera se mi začaly dělat otoky nohou-i když jsem se snažila přes den odpočívat, nelepší se to. Navíc jsem se dnes ráno vážila a mám o dvě kila víc, než ve středu…za čtyři dny něco přes 2 kila to je hodně-zatím jsem v těhotenství přibrala jen pět kilo-i s tímto přírustkem je to najednou víc než 7.Máme tlakoměr-manžel mě večer měřil a měla jsem 135/90. První a druhý trimestr jsem měla tlak kolem 100/60-bývalo mi na omdlení, ted poslední měsíc to bylo tak 120/80. Halva mě nebolí, bílkovinu v moči si sama nezjistím, akorát mě už tak týden miminko hodně tlačí dole v pánvi-doktor posledně na prohlídce říkal, že je sestouplé do malé pánve. Když jsem čekala první dceru-ted má 2,5roku-tak jsem takové pocity nikdy neměla-přenášela jsem 15dní, pak mi porod vyvolávali a nakonec to skončilo císařem.
Je neděle-mám čekat do středy a zastavit se v poradně-jsem objednaná až na další středu, ale určitě by se na mě koukli. Nebo mám v pondělí zkusit jít do nemocnice-aby se na mě někdo podíval-nechci dělat zmatky, pokud mi nic není, ale mám trochu strach o miminko, abych něco neprošvihla.
Prosím poradte.
Ahoj, přečti si tuhle diskuzi…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Psala jsem ji já skoro před rokem, nakonec jsem měla preeklampsii a ve 35tt porodila…
Po tom co jsem prožila bych jela do nemocnice hned, prohlídnou tě, naměří ozvy, vezmou moč, možná i krev, taky tam budeš možná muset jít zítra ráno znovu, ale fakt to není sranda.
Nebýt tenkrát holek co mi napsali asi bych do nemocnice nejela a mohlo to dopadnout opravdu špatně…
Takže nejpozději zítra tam určitě jeď, ale radši tam zavolej a poraď se s nima… Držím palečky ![]()
Ahoj Popilio, říkala jsem si, jak to asi s vámi dopadlo. Jsem ráda, žes tam nakonec jela a že jste oba dva v pořádku. ![]()
A ty Markéto si tam radši pro jistotu zajeď. Nečekala bych i kdyby to měl být planý poplach. Moje kamarádka díky preeklampsii málem umřela, protože to doktor včas nerozeznal a došlo to moc daleko. ![]()
Tak naštěstí to dopadlo dobře, ale vypadalo to všelijak, těhu už mi udržely jen 10dní a díky za to, i když na císař mě poslali hned druhej den ráno, ale na přípravě tlak klesl, takže jsem nakonec rodila o 10dní později přirozeně
(jo a na císař mě poslali potom ještě 2krát, ale ten první den to bylo těsný, už pro mě měli i sál
)
Marulko a dej vědět ![]()
Já bych zkusila si po půl hodině měřit tlak, pokud by kles, tak bych počkala na zítra, pokud by stopal, tak bych pak hned jela. Preeklampsie jde dost rychle a je hodně nebezpečná.
Děkuji všem za odpovědi-tak jsem to vyřešila tak, že jsem zavolala mé praktické lékařce…moje máma
a zajela jsem k ní do ordinace. Tam jsme zkusili moč-na bílkoviny je negativní a tlak-na levé ruce mám 138/80 a na pravé 130/80. Domluvily jsme se tak, že doma budeme přeměřovat tlak a zítra ráno zase u ní moč a odběr krve na kreatinin a ureu. Do nemocnice pojedu, jen když by se mi ten tlak přehoupl přes 140/90. Snad jsou ty otoky jen z toho, jak se miminko tlačí dolů.
ahoj
otoky samy o sobě můžou a nemusí nic znamenat… Já byla těhotná 2×
1. těhu ukončeno v 38 tt - pro počínající preeklampsii kterou se nedařilo potlačit
2. těhu ukončeno v 40 tt - pro počínající preeklampsii..... ještě mě na den zavřeli i na rizikové těhu..
Měřit tlak - pokud máš možnost - určitě je to dobré.. určitě se zmin v poradně… můžou ti předepsat prášky na tlak - já brala Dopegyt (bohužel i přes zvyšující se dávky prášků tlak neklesal)… 140/90 je hranice, při které většinou už dr. na:,–(í prášky na snížení tlaku … (nekterý lékař hned, nekterý až po opakovaném měření)
Bílkovinu v moči jsem neměla ani v jednom z případů …
Ale u prvního těhu - mě po menší fyzické námaze vypověděly na chvilku službu oči… měla jsem výpadky zorného pole… + za týden jsem přibrala 5,5 kg - takže jsem hned jela do špitálu
a u druhého mě začla bolet hlava… zpočátku mírně, pak se bolest stupňovala… no a když mi naměřili 145/95 i při dost vysokých dávkách léků na tlak, tak už mě domů nepustili a porod vyvolali…
Toť má zkušenost.. samozřejmě to nemusí být tvůj případ…
A jak ti radí holky, pokud se nějak necítíš, nebo máš obavy, tak nic nezkazíš návštevou lékaře…
držíme pěsti
Zdravím všechny a děkuji za rady a povzbuzení.
měla jsem v ponděl u praktické doktorky bílkovinu v moči, tak jsem se objednala na dnešek do poradny. Vypadá to dobře-dokonce tak dobře, že jim asi připadám jako hypochondr-bílkoviny v moči mi nezjistili, otoky, že jsou jen naznačené (no po ránu je mám menší a jen od kotníků dolů, ale měli by je vidět večer). Tlak jsem měla 135/85. Tak je divný jen ten váhový přírustek-za týden 2,5kila-sestra to okomentovala, že něco z toho je hmotnost oblečení…v tu chvíli mě napadlo, že dělají, jako bych při předchozích váženích byla v plavkách a teď si vzala zimník -doktor taky hned-že jestli nejsem víc oblečená.
No řekl mi ať se nenervuju a pozval si mě na neděli na oddělení (má službu), kde mi udělá ultrazvuk -změří, jak je miminko velké- a natočí mi KTG.
Tak jsem ráda, že mi nic není, ale trochu mě mrzí, že jsem tam chodila, připadám si, že mě budou mít za hysterku.
Tak má dr na můj přírůstek reagovala „Panebože a co jíte?“
Měl jsem chuť ji kopnout do hlavy ![]()
Měř si tlak a kdyby se to cokoliv nezdálo, cítila jsi se prostě jinak tak jeď do nemocnice.
Držím palečky!!!
Krásné dopoledne ![]()
Chtěla bych se na něco zeptat (a možná i tak trochu uklidnit
) ohledně otoků. Jsem 35tt a do dnešního dne nevím, co to otoky jsou (ruce, nohy, obličej - nic). Dnes v noci jsem se ale probudila a měla jsem strašně oteklou pravou nohu (kotníky nešly vidět, ani Achylova šlacha nešla nahmatat) a obě ruce (prsty). Udivilo mě to, myslela jsem si, že se právě otoky v noci lepší, když člověk spí a je ve vodorovné poloze
teď přes den mám oteklou pořád jen tu pravou nohu a obě ruce (prsty sice už ne tak silně, ale otoky cítím), tlak jsem si měřila a mám kolem 120/80 což je v pořádku. Můj dotaz tedy zní, zda se mám raději ukázat u doktora, aby mě prohlédl, nebo je to v pořádku, i když takhle náhle?
Děkuji všem za případnou odpověď ![]()
Mě říkali, že když jsou otoky náhlé tak je lepší, když se na tebe někdo podívá, ale nevím ![]()
Kdybys měla oteklo jen jednu končetinu, tak ti napíšu jet co nejdříve, může to značit sraženinu, takhle když jich je víc, tak to sraženina nebude, ale i ak by se u doktora ukázala.
Ahoj tehulky, jsem 34+0 a otekaji mi nohy, leva je trochu horší jak práva, po ranu, nebo po klidu je to lepší. Tlak mam v rámci možností v poradku (130/85), v pondeli jsem byla v poradne a bilkovinu jsem v moci nemela. Muze jit o pteeklamsii?
@jjjjjudy já jí zažila 2× a upřímně radši bych se nechala zkontrolovat
Prober to s dr, ale nemusí to znamenat nic. Já ke konci tehu taky otejkam, staci chvíli stát a mám nohy jak konve. Sem jenom víc zavodnena. Ono ty otoky jsou poměrně běžná komplikace k tomu konci.