Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, potřebovala bych poradit od někoho, kdo zažil s potomkem něco podobného. Naše malá (bude jí rok) cca od půl roku krásně usínala - v půl sedmé kašička, v sedm do postýlky, pusinku a pak si sama v postýlce žvatlala tak dlouho, až se uspala. Přes den jsem jí taky jen dala do postýlky a ona usnula bez problémů. Cca před týdnem velké změna: usne pouze v náručí a to stylem, že tak půl hodiny až hodinu bojuje s únavou, ukazuje paci paci, jak je veliká a další co se naučila. Pak odpadne. Tohle absolvujeme před každým spinkáním. Navíc už nechce chodit spát v sedm, ale nejdřív v deset, jedenáct
Zkusili jsme ji nechat vyřvat, nicméně po 5 prvních minutách jsme to vzdali, protože by se nám snad udusila
Co s tím, nechci jí uspávat na rukách…
tak jí přečti pohádku nebo zpívej písničku, je ještě sice malička a nerozumí pohádkam a le tónu hlasu jo
Ahojky, já s malým asi zažila totéž a bohužel ještě stále zažívám. Od narození až do cca minulého měsíce usínal sám přes den i v noci. Třeba si chvíli povídal, hrál si, ale pak sám zabral. Ze dne na den se to ale změnilo a já stále fárám na tím, čím by to asi mohlo být
Dosud jsem na to nepřišla. Takže přes den i večer usíná tak, že u něj prostě musím ležet a když vidí, že spím, tak usne taky. Většinou usne tak do 15 min, už jsem ho ale takhle uspávala i 1,5 h
No, moc jsem neporadila, promiň, ale možná budeš mít lepší pocit, že v tom nejedeš sama ![]()
Jo, v bledě modrým. Ještě teď tam kńafe. To je to lepší. Jinak dokáže řvát deset minut v tahu máma, máma! Nu což. Když řve, tak si říkám, že ještě žije. Když zmlkne, jdu zkontrolovat, jestli fakt spí. Trocha černýho humoru, ale ..... pamatuju si na nás, na sebe a mý bráchy. My byli schopný pět minut po večerce vylézt a udělat z pokojíčku cosi jak Berlín po náletu RAF. A jediný, co s náma táta zmohl, tak leda sedět tam s náma číst nám a zabránit tak tomu, abychom velení akce převzali my ![]()
Taky jsem ti nepomohla, viď? ![]()
U nás to bylo naopak Natálka neusínala sama až do svých 8měsíců.Potom jsem nastolila řád…Mlíčko do postýlky, potom dudlíček, pohádka a samozdřejmě držení za ručičku…dnes musím říct, že už nečteme pohádky Natálka usne sama do 5minut
Chce to vlastní režím a hlavně nepovolit při prvním pláči a brát jej na ruc, ale zůstat u něj hladit ho atd…na něco už určitě příjdeš.A nechat dítě vyplakat mi příjde jako úplna blbost !!!
Tohle zažíváme každý den.
Asi do 1,5 roku to bylo pravidelně koupání, kašička a postýlka. Ze dne na den to už nebyla postýlka, ale postel (manželská) a po týdnu to začalo. Usíná až kolem 22:00 někdy i později.
Usíná v křesle, na koberci v posteli, v náručí, ale nikdy né v postýlce..... Tak je to kdo z koho. Když jí dám do postýlky tak přeleze a ještě se bojím, aby nespadla. Když vyšroubuji šprušle tak vyleze, když zavřu dveře tak má záchvaty pláče a přestává dýchat atd…Je jí 21 měcíců a tak jsem zvědavá, co nás jeěte čeká. ![]()
11adelka:my tohle meli presne tak od cca1,5roku.. do te doby mala usinela krasne sama..pak jsme byli na par dni pod stanem, kde si zvykla spat mezi nama a po prijezdu domu uz jsem ji nikdy do postylky nedostala.. usinala s nami v manzelske posteli a kdyz usla, dala jsem ji zpatky do sve postylky, od dvou let do postele, ale kolikrat jsem pri uspavani usnula drive jak ona a pak uz se mi vstavat nechtela nechtelo abych ji prendavala a stejne se mi nekdy vzbudila jak zjistila, ze neni v nasi posteli.. podle me nechat dite vyrvat, je pekna blbina, protoze mala stejne nikdy neprestala a to jsem to vydrzela i 30minut a jeste jsem mela strach aby si neublizila.. cekame druhe dite a uz ted uvazuju jak budeme spat s obema v manzelske posteli.. asi tatinek si bude muset ustlat na zemi
![]()