Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahooj holky,
tak mě napadlo, že založim tuto diskuzi. Už dýl pozoruji, že se malému zdají různé sny, když mluví ze spaní, sedá si, pobrekává a nebo se směje na hlas. Zrovna včera povídal ze spaní „boty, sundat, nechceš, boty“ a u toho pofnukával, potom furt volal „mami, maminko“ ale tak hrozně smutně. Kolikrát mi přijde, že má noční můry. O čem se dětem může zdát ? Dají se ovlivnit nějak ty noční můry ? Myslíte, že se dají dětské sny ovlivnit ?
Podle mě se mu přehrávají různé zážitky a situace, které si za den prožije, něco co mu utkví, zaujme ho…
Moje mamka vždycky říká, že když se malá miminka ze spaní usmívají, tak se jim zdá o obrovském prsu plném mléka
![]()
Moje mamka vždycky říká, že když se malá miminka ze spaní usmívají, tak se jim zdá o obrovském prsu plném mléka![]()
![]()
Tak to je dobrýýýýý
Mě zase spousty lidí říkalo, že když se novorozenata usmívají ze spaní, tak se jim o andílkách zdá a když koukají a usmějou se, že je vidí .. ![]()
mě pobavilo, když mi vykládala mamka, že když mi bylo cca 5 a bráchovi 4 roky, tak brácha ze spaní pronesl - já už jdu a já mu prý odpověděla, počkej na mě - já jdu taky. Tak to nechápu ![]()
Minulý týden jsme byly u mojí mamky a maldší dcera děsně nechtěla domů. No a v noci pak křičela ze spaní „neci domů, ci tady být“, tak jsem usoudila, že se jí promítají zážitky danýho dne
karolínka Noo tak to je opravdu divné … Jak nějaká telepatie ![]()
jjelena asi na tom něco bude, protože jak malý mluvil o těch botách, tak ten den si je furt sundaval a chtěl chodit bosa a já mu je furt nandavala a říkal mi tak nějak to samé co z toho spaní …
karolínka.sofinka píše:
mě pobavilo, když mi vykládala mamka, že když mi bylo cca 5 a bráchovi 4 roky, tak brácha ze spaní pronesl - já už jdu a já mu prý odpověděla, počkej na mě - já jdu taky. Tak to nechápu
Asi jste byli propojení
A nebo jsi o prostě ze spaní podvědomě slyšela a promítlo se ti to do snu. Mně se kolikrát zdály věci, abych si zdůvodnila ten otravný drnčivý zvuk (budík)
![]()
Angua píše:karolínka.sofinka píše:Asi jste byli propojení
mě pobavilo, když mi vykládala mamka, že když mi bylo cca 5 a bráchovi 4 roky, tak brácha ze spaní pronesl - já už jdu a já mu prý odpověděla, počkej na mě - já jdu taky. Tak to nechápuA nebo jsi o prostě ze spaní podvědomě slyšela a promítlo se ti to do snu. Mně se kolikrát zdály věci, abych si zdůvodnila ten otravný drnčivý zvuk (budík)
![]()
![]()
hehe, tak to znám i já …
![]()
občas se mi to stává i když malý v noci pláče. Že ve snu slyšim pláč jeho, ale spojený s tim snem a když se proberu po chvilince, tak vážně pláče …
Angua píše:karolínka.sofinka píše:Asi jste byli propojení
mě pobavilo, když mi vykládala mamka, že když mi bylo cca 5 a bráchovi 4 roky, tak brácha ze spaní pronesl - já už jdu a já mu prý odpověděla, počkej na mě - já jdu taky. Tak to nechápuA nebo jsi o prostě ze spaní podvědomě slyšela a promítlo se ti to do snu. Mně se kolikrát zdály věci, abych si zdůvodnila ten otravný drnčivý zvuk (budík)
![]()
![]()
taky možné
jo budík, fuuuuj, taky jsem si ho kolikrát zařadila do snu a pak zaspala ![]()
Jo to by mě taky zajímalo, zrovna včera v noci Vítek ze spaní docela dost pobrekával.
Jinak jsem někde četla, že mimčům se třeba zdá o porodu.
sny jsou hrozne dulezite, a ted nemyslim jejich vyklad, ale jejich pritomnost ve spanku.
Myslim, ze se sny u deti je to jako u nas, jsou ovlivneny zazitky, predstavami, obavami…
Nejvetsi nocni mura Sary byla kolem druheho roku, dostala DVD se zviratky ze ZOO, jsou tam i zirafy, ktere jedi detem z rukou a ona pak v noci hrozne plakala… „kousla me zirafa“
V květnovém National Geographic je spánek jako hlavní téma. Zatím mám přečtený jen kousek (u čtení v posteli záhy usínám i když jsou dračice už pět dní u babi), ale co vím, tak kojenci v porovnání s námi mají stráví většinu času v REM fázi spánku (mozek funguje, třídí a zpracovává, svaly jsou inaktivní, zdají se sny…), u batolat se tato doba výrazně zkrátí. A nejvíce strašidelných snů se zdá předškolákům.
Doporučuju si vyhledat a prostudovat.
bara a kde to mohu vyhledat ????
llentilkaaa o porodu ???? nooo tak já si to nepamatuji,tak ani nevim jaký ten sen může mít průběh ![]()
marcelka88 píše:Článek se jmenuje Tajemství spánku, viz. http://www.national-geographic.cz/…n-2010-4872/
bara a kde to mohu vyhledat ????