Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcera 21 m začala vstávat najednou brzo a já jsem z toho nešťastná 😁
Nic jsme nezměnily chodí pořád stejně večer po půl osmé do postele a cca v osm spí, občas se vzbudí jednou na um a vstávala vždy 7-7:30. Přes den spí cca 1,5 h 12-13:30.
Najednou se každé ráno budí v pět. Vim, že se dětský spánek mění, ale že by najednou začala spát o dvě hodiny méně? To mi přijde hodně. A nechci vstávat v pět 😁 Přijde mi ale, že ji ty dvě hodiny spánku méně nechybí. Zkoušela jsem i uložit později a změna žádná.
Nestalo se to někomu taky? A změnilo se to?
Napadá mě, že byla na hlídání a spala tam jinak než je zvyklá na svůj režim a vstala tam právě takhle brzy. Mohlo ji to nějak ovlivnit, co myslíte?
Prijde mi, ze vetsina deti, co chodi spat brzo, vstava v uplne nechutnou dobu.
@Lucie_Sx dcera taky chodívala spát v 7-8 večer a spala krásných 11-12h 😊 no taky se jí spánek změnil..ale tak že chodí spát o 2-3h později a vstává cca stejně kolem 7…pokud ji nevzbudí něco jiného dřív…někdy přiběhne v 5 ale to pak ještě většinou usne…taky se to u ní změnilo najednou ze dne na den…
@Pavlas.1991 píše:
Nic jsme nezměnily chodí pořád stejně večer po půl osmé do postele a cca v osm spí, občas se vzbudí jednou na um a vstávala vždy 7-7:30. Přes den spí cca 1,5 h 12-13:30.
Najednou se každé ráno budí v pět. Vim, že se dětský spánek mění, ale že by najednou začala spát o dvě hodiny méně? To mi přijde hodně. A nechci vstávat v pět 😁 Přijde mi ale, že ji ty dvě hodiny spánku méně nechybí. Zkoušela jsem i uložit později a změna žádná.
Napadá mě, že byla na hlídání a spala tam jinak než je zvyklá na svůj režim a vstala tam právě takhle brzy. Mohlo ji to nějak ovlivnit, co myslíte?
To považuju za normální, děti taky takhle vstávaly. Já taky jako dítě vstávala v pět. Vstala jsem a stavěla jsem si kostky, rodiče spali. ![]()
Ano, je to normální a časem to přejde (ne hned), ale do podzimu určitě.
My taky hodinu s dcerou čumákujeme u pohádek a to je mnohem starší. Myslím si, že je to celkově tím horkem, počasím.
Pro me je to uplne normalni, meli jsme obdobi se synem, kdy vstaval mezi 4-4:30, trvalo to dlooouho
a neslo s tim hnout…pak se to samo nejak bez zasahu upravilo a ted usina kolem 20:30 a vstava pred sedmou.
Je brzy svetlo a je vedro. Spanek deti se meni a krati. Spavala ti dlouho. Muzes zkusit zatemnit okna, jestli nemate.
Bohužel je to naprosto normální. Zkus ji dávat spát později… ale někdy ani to nepomůže. Akorát je dítě protivné z málo spánku. Někdy se to upraví tak že dítě vstává později.
Před druhým rokem se malá budila po šesté, ale nedokázala vylézt z postýlky měla tam hračky tak si hrála třeba až do 7 sama a když už to nebavilo tak mě teprve zavolala
Takže bych řekla že ta hodina v 5 je normální… to je i tím světlem.. možná ji zkus dát na noc závěs na okno? Ať má déle tmu v pokojíčku.
Je to svetlem a horkem. Taky ted vstávám hodinu před budíkem
pomuze zatemnit okna
Zkusit zatemnit okna, ale spíš je to období. My vstávali rok ve čtyři
teď už se to posunulo na 6:30, ale usínají až o půl deváté. Dřív chodili o hodinu dřív. Teplem je to posunuté.
@Pavlas.1991 píše:
Me děti vstávají 6 a je jedno kdy jdou spát - klidně v 11… jinak kluk před druhým rokem přestal přes den spát úplně, tak je možné, ze prijde zrušení odpoledního spánku
@anavi13 píše:
Zkusit zatemnit okna, ale spíš je to období. My vstávali rok ve čtyřiteď už se to posunulo na 6:30, ale usínají až o půl deváté. Dřív chodili o hodinu dřív. Teplem je to posunuté.
Jo, dneska po týdnu konečně normálni noc jak jen je to s rocnim deckem možné.
Možná to má rozhozený. To se za pár dní srovná. Taky když se náhodou podaří posunout odpolední spánek nebo neusne je to rozházeny.
Posledních pár dní se vztavalo kolem 6 na um. Pak ještě zalezla do 9. To je taková klasika. Je teplo, světlo do bůh ví kolika, velmi je slyšet děti do večera, seká se tráva po okny. Všechno je zajímavější ![]()