Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ještě nikdy jsem neměla opar (ťuk ťuk ťuk
), přítel na ně ale trpí docela často. Už několikrát se stalo, že jsme zapomněli a dali si pusu i s oparem (asi už ve všech stádiích jeho vývoje…), párkrát jsme se i delší dobu líbali. Nikdy jsem ho od něj nechytla, a tak by mě zajímalo, zda se tím potvrdila moje obranyschopnost proti nim, nebo to je náhoda? Můžeme se teď líbat, kdy chceme, i s oparem, a nemusím se bát přenosu, nebo to je pokaždé jinak a to, že jsem ho dejme tomu 10× nechytla neznamená, že po jedenácté nemůžu?
Děkuji ![]()
Je to nakažlivé infekční onemocnění. Přenáší se hlavně slinami při líbání ![]()
Pozor na oči, tam je obzvláště nebezpečný
@levandule23 Nevím…100% to nebude…někdo má štěstí, někdo to chytne a už se toho nezbaví…asi bych to neriskovala. Já na ně dost trpím a věř, že to hooodně bolí a je to nepříjemné. Nestojí to za to, že??? Nezkoušela bych „osud“…buď ráda, že jsi to zatím nechytla…
No, taky to tak máme, ale nemyslím si, že bych to nemohla chytnout. Možná mám imunitu díky tomu, že jsem jako malinká měla neštovice a v cca 9-10letech jsem měla pásový opar…
@levandule23 On ten virus v tobě může jen někde dřímat a jen čeká na vhodnou chvilku, kdy se projeví (a pak zase bude třeba dlouhou dobu spát…).
myslíš, že s tím mají neštovice něco společného? Pásový opar je také herpetický vir
@levandule23 My to mame s manzelem stejne. Ja na to netrpim, manzel ano. Ja to nikdy nechytla. Jsme spolu pres osm let.
@kouřící králík píše:
@panndamyslíš, že s tím mají neštovice něco společného? Pásový opar je také herpetický vir
Myslím, že má… Plané neštovice se už sice po prvním prodělání neobjeví, virus však v těle zůstává a za určitých podmínek může udeřit znovu v podobě pásového oparu.
tak to nevím.
Opary mám stále, je to bolestivé a nepříjemné, taky nejsem tak hezká, když mám opar ![]()
mě dr. říkal, že se s tím člověk narodí a ke spuštění stačí běžné nachlazení. prý to nejde z těla vypudit ![]()
Opar mi vylezl az v 15ti letech, za to ve velkem. Virus ma v sobe pres 90% populace, u nekoho se jen nevysteni. Byt tebou, tak to nepokousim, opar neni nic prijemneho. Od doby prvniho vyskytu na nej trpim pri stresu, nemoci, zvysene namaze, menzes
Prvni opar jsem koupila od spoluzacky, kdyz si lokla vody z me lahve ![]()
Opar je druhotna zalkezitost - kdo ma opary, musi nejprve prodela herpeticky zanet cele ustni dutiny. To prej prodela v detstvi skoro kazdy a probiha to mirne. pak muze a nemusi mit opary. Ty opary se vysevaji z endogennich pricin - oslabeni organismu, stres atd.
Opar pak infekcni je, ale vyvola zase ten zanet celych ust u osoby, ktera ho jeste nemela. Pak ta osoba muze mit opary.
S nestovicema je to velmi podobne - jen ten, kdo prodelal nestovice, muze mit pasovy opar. Pasak je nakazlivy - kdo prijde do styku s obsahem pupenu a nemel jeste nestovice, muze dostat nestovice.
Nemuzes libanim s chlapa oparem chytit zase opar. Muzes dostat tu „gingivostomatitis herpetica“, pokud jsi ji jeste nemela a pak bys mohla dostavat opary. Ale spis si myslim, ze uz jsi tu nemoc mela a na opary netrpis.
Hlavně pozor na orální sex, já v životě opar neměla, někdy v 17 měl tenkrát přítel opar na puse, samozřejmě jsme provozovali oral, do tří dnů jsem ho měla tam dole. Byli jsme ještě mladý a blby. Nikomu bych tohle nepřála, šílená bolest. Od té doby se mi občas udělá na puse. ![]()
@smudlik.esta píše:
Hlavně pozor na orální sex, já v životě opar neměla, někdy v 17 měl tenkrát přítel opar na puse, samozřejmě jsme provozovali oral, do tří dnů jsem ho měla tam dole. Byli jsme ještě mladý a blby. Nikomu bych tohle nepřála, šílená bolest. Od té doby se mi občas udělá na puse.
to je jinej virus, HSV1 dela viry nahore, HSV2 dole.
@Pudloslava
Infekce HSV2 je preferenční v oblasti genitálu, což ovšem neznamená, že by se HSV1 z oblasti úst nemohl přenést do oblasti anogenitální a tam vyvolat herpes genitalis z etiologie HSV1.