Nákup na amazon.com - číslo OP?

1239
3.4.22 07:34

Nákup na amazon.com - číslo OP?

Ahojky, prosím o radu.

Ráda bych si něco koupila na amazon.com (na amazon.de dané zboží nemají). Při registraci Amazon však vyžaduje uvedení čísla OP kvůli celnímu řízení. Nikdy jsem se nesetkala, že by e-shop toto požadoval, ikdyz zboží potom celním řízením procházelo. Je to bezpečné, uvádět číslo op v tomto eshopu? Děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19160
3.4.22 08:27
@Catalinn píše:
Ahojky, prosím o radu.Ráda bych si něco koupila na amazon.com (na amazon.de dané zboží nemají). Při registraci Amazon však vyžaduje uvedení čísla OP kvůli celnímu řízení. Nikdy jsem se nesetkala, že by e-shop toto požadoval, ikdyz zboží potom celním řízením procházelo. Je to bezpečné, uvádět číslo op v tomto eshopu? Děkuji :-)

Nevim vylozene jak na Amazonu, ale uvádět někde OP je blbost. Objednavam z Anglie a Činy a nikdy jsem OP neuvadela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37266
3.4.22 09:15

Za mě blbost, objednavame dost z ciziny a číslo občanky nikdo nikdy nechtěl. Já bych ho teda nikde neuváděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5511
3.4.22 09:24

Není to blbost, bez toho prostě někde už nenakoupíš. „Zvyšování úrovně bezpečnosti.“ S osobními údaji samozřejmě extra opatrně, ale zrovna číslo OP samo o sobě není něco, co by se snadno zneužívalo (bacha na kopie dokladů) a Amazon.com je ověřený eshop, nebála bych se ten údaj při registraci zadat. Však tvoje číslo OP zná pošťačka nebo recepční na hotelu. Spousta lidí ho chce i v ČR, chrání tím i sami sebe.

ALE! Možná pořád ještě existuje možnost koupit si to zboží přes nějakou společnost typu Shipito. Poskytnou fyzickou USA adresu, na kterou si zboží objednáš a pak, kdyby to z pohledu Amazonu kupoval někdo v USA, možná to číslo dokladu při registraci chtít nebudou. Shipito ti to pak odešle do ČR, až jim to z Amazonu přijde. Využívá se to, když potřebuješ nakoupit z eshopu, který nezasílá do ČR. Samozřejmě to zboží pak vyjde člověka dráž. (Je ale klidně možné, že se změnila pravidla v USA a to číslo dokladu budou chtít i tak.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
3.4.22 09:59

No právě. Taky hodně objednávam ze zahraničí a nikdy číslo OP nechtěli. Proto je mi to divný, ale že by Amazon zase mohl být nebezpečný se mi zdá taktéž divný :-) Děkuji za odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
17.2.25 18:49

Aktualizuji

Zadavate Amazonu číslo občanky? :nevim: Bojim se, dekuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
17.2.25 19:28

Tenkrát jsem to tam dala a bylo vše bez problémů :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
17.2.25 19:32

Buď to Amazonu poskytnu a nakupuji, nebo ne a pak ne.
Chtějí znát klienta, který je ze zahraničí. A potřebují ho identifikovat pomocí dokladu. Určitě tam jde dát třeba řidičák, pas… Ale povinnost to není, jako není povinnost tam nakupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák