Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky, prosím o radu.
Ráda bych si něco koupila na amazon.com (na amazon.de dané zboží nemají). Při registraci Amazon však vyžaduje uvedení čísla OP kvůli celnímu řízení. Nikdy jsem se nesetkala, že by e-shop toto požadoval, ikdyz zboží potom celním řízením procházelo. Je to bezpečné, uvádět číslo op v tomto eshopu? Děkuji ![]()
@Catalinn píše:
Ahojky, prosím o radu.Ráda bych si něco koupila na amazon.com (na amazon.de dané zboží nemají). Při registraci Amazon však vyžaduje uvedení čísla OP kvůli celnímu řízení. Nikdy jsem se nesetkala, že by e-shop toto požadoval, ikdyz zboží potom celním řízením procházelo. Je to bezpečné, uvádět číslo op v tomto eshopu? Děkuji
Nevim vylozene jak na Amazonu, ale uvádět někde OP je blbost. Objednavam z Anglie a Činy a nikdy jsem OP neuvadela.
Za mě blbost, objednavame dost z ciziny a číslo občanky nikdo nikdy nechtěl. Já bych ho teda nikde neuváděla.
Není to blbost, bez toho prostě někde už nenakoupíš. „Zvyšování úrovně bezpečnosti.“ S osobními údaji samozřejmě extra opatrně, ale zrovna číslo OP samo o sobě není něco, co by se snadno zneužívalo (bacha na kopie dokladů) a Amazon.com je ověřený eshop, nebála bych se ten údaj při registraci zadat. Však tvoje číslo OP zná pošťačka nebo recepční na hotelu. Spousta lidí ho chce i v ČR, chrání tím i sami sebe.
ALE! Možná pořád ještě existuje možnost koupit si to zboží přes nějakou společnost typu Shipito. Poskytnou fyzickou USA adresu, na kterou si zboží objednáš a pak, kdyby to z pohledu Amazonu kupoval někdo v USA, možná to číslo dokladu při registraci chtít nebudou. Shipito ti to pak odešle do ČR, až jim to z Amazonu přijde. Využívá se to, když potřebuješ nakoupit z eshopu, který nezasílá do ČR. Samozřejmě to zboží pak vyjde člověka dráž. (Je ale klidně možné, že se změnila pravidla v USA a to číslo dokladu budou chtít i tak.)
No právě. Taky hodně objednávam ze zahraničí a nikdy číslo OP nechtěli. Proto je mi to divný, ale že by Amazon zase mohl být nebezpečný se mi zdá taktéž divný
Děkuji za odpovědi!
Zadavate Amazonu číslo občanky?
Bojim se, dekuji ![]()
Buď to Amazonu poskytnu a nakupuji, nebo ne a pak ne.
Chtějí znát klienta, který je ze zahraničí. A potřebují ho identifikovat pomocí dokladu. Určitě tam jde dát třeba řidičák, pas… Ale povinnost to není, jako není povinnost tam nakupovat.