Náplň práce učitelky v MŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já jsem ve školce přímo podepisovala papír - náplň práce
Mám ho v pokojíčku u dcery, tak si snad vzpomenu… +- tam mám toto http://www.mesto-votice.cz/…elky/d-36804
- Citovat
- Upravit
Ahoj, už jsem delší dobu na mateřské, ale ještě si doela dobře pamatuju, co všechno jsem v práci dělala.
jelikož je MŠ předškolní vzdělávací zařízení, tak takovým prvním hlavním bodem je zajištění výchovně vzdělávacích činností dětí, tzn. základní vědomosti, dovednosti a návyky. Na tuto činnost se musí připravit, takže si chystá na každý den materiály, pomůcky a plán práce, podle kterého s dětmi pracuje. ten plán je jednak na celý rok - Školní vzdělávací program a třídní vzdělávací program - od něj se odvíjí měsíční, týdenní a denní plány. Takže neustále něco píšeš a přemýšlíš o práci i doma. Vede k těmto činnostem i dokumentaci podobně jako učitelé ve škole - tzn. denně zapisuje do třídní knihy.
Zároveň průběžně a pravidelně sleduje a zaznamenává pokroky dětí ve všech oblastech vývoje a tyto pokroky a poznatky také eviduje v jakýchsi hodnotících listech, do kterých mají rodiče právo nahlédnout. Některé děti potřebují specifický vzdělávací přístup a ten vyžaduje také plán, kterému se říká individuální. Učitelka se podílí na jeho přípravě s kolegyní a ředitelkou.
Samozřejmá je spolupráce s rodiči, podává jim informace a vývoji dítěte i o akcích školky.
Vede veškerou dokumentaci o všech dětech ve třídě, jako je evidenční list, docházka… Vybírá od rodičů školné a jiné finanční příspěvky, ze kterých se pak financují školní a mimoškolní akce.
Připravuje a účastní se mimoškolních akcí školy pro děti. Spolupracuje s PPP, podává návrhy na vyšetření v PPP.
Samozřejmě zodpovídá za bezpečnost dětí, takže musí i kontrolovat zařízení a vybavení školky a pokud se jí něco nezdá, je její povinností nahlásit závadu ředitelce, nebo někomu, kdo je zodpovědný za opravy. K tady tomu se vztahuje i kontrola teploty ve třídách, i to, jestli je dostatečné osvětlení, samozřejmostí je větrání a tak podobně.
před každým výletem, návštěvou divadla, kina, kurzu plavání, případně lyžování i před obyčejnou vycházkou musí poučit děti o bezpečnosti a toto také zapsat do třídnice. Také odpovídá za technické vybavení třídy.
Stará se o výzdobu třídy, šatny, o informační nástěnku pro rodiče…
také si musí všímat zdravotního stavu dětí a v případě onemocnění nebo nedejbože úrazu musí neprodleně oznámit rodičům, co se děje a samozřejmě poskytnout první pomoc.
No a takové samozřejmosti, jako je pomoc při převlékání dětí, dohlížení na hygienu, Pomoc při čištění zoubků, utírání zadečků sice v náplni práce nenajdete, ale bere se to samo sebou, jako něco, co k téhle práci patří.
Málo toho není. Zapomněla jsem na vlastní vzdělávání učitelek, které se účastní různých školení a vzdělávacích kurzů.
někdy jsem měla pocit, že mi praskne hlava. Je fakt, že se učitelky ve školkách nenadřou fyzicky, ale po psychické stránce je to hodně náročné povolání. Měla jsem i období, kdy jsem měla sto chutí s tím praštit a jít dělat třeba do zahradnictví. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zichisek píše:
Já jsem ve školce přímo podepisovala papír - náplň práceMám ho v pokojíčku u dcery, tak si snad vzpomenu… +- tam mám toto http://www.mesto-votice.cz/…elky/d-36804
S dovolením to též ukradnu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zichisek píše:
Já jsem ve školce přímo podepisovala papír - náplň práceMám ho v pokojíčku u dcery, tak si snad vzpomenu… +- tam mám toto http://www.mesto-votice.cz/…elky/d-36804
No tak tady to máš všechno krásně vypsané. Kdybych si toho všimla dřív, už bych tu nespisovala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proč anonymně zjišťuješ náplň práce?
Nejsi spokojená s prací učitelek ve školce, kam dáváš dítě? Nebo máš sama jako učitelka problm v zaměstnání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jéééžiš, asi překlep
kdepak, sama bych chtěla být učitelka, ale zajímá mě, co kromě starání se o děti ještě musím učitelka splňovat, ráda bych si přečetla nějakou literaturu, alenemůžu nic sehnat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kate92 píše:
Jéééžiš, asi překlepkdepak, sama bych chtěla být učitelka, ale zajímá mě, co kromě starání se o děti ještě musím učitelka splňovat, ráda bych si přečetla nějakou literaturu, alenemůžu nic sehnat
No, hlavně musíš mít potřebný vzdělání. Střední pedagogickou, nebo vysokou školu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat…když jste se ucházely o práci v MŠ a měli jste strávit cca 1 hodinu ve školce s dětmi, co se po Vás chtělo? Ukázat zda hrajete na hudební nástroj, zpěv, atd??? Nebo pouze práci s dětmi spolu s učitelkou?
A ještě druhý dotaz, týdenní plány, které vypracovává učitelka se dají použít i pro následující rok nebo se musí stále obmněňovat?
Díky za info
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monulka píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat…když jste se ucházely o práci v MŠ a měli jste strávit cca 1 hodinu ve školce s dětmi, co se po Vás chtělo? Ukázat zda hrajete na hudební nástroj, zpěv, atd??? Nebo pouze práci s dětmi spolu s učitelkou?
A ještě druhý dotaz, týdenní plány, které vypracovává učitelka se dají použít i pro následující rok nebo se musí stále obmněňovat?
Díky za info
Já jsem neměla trávit hodinu s dětmi
Kdyby jo, tak bych se je snažila tu hodinu zabavit tak aby byly hodné, takže buď písničky/zpívání nebo nějaký pohyb/cvičení/tancování
A týdenní plány jsem obměňovala, ale hlavní kostru jsem nechávala +- stejnou, jen třeba činnosti jiné aby se neopakovaly, když mám ve třídě stejné děti.
- Citovat
- Upravit
Moc děkuji za příspěvek a ještě se zeptám…ty plány se „předávají“ nebo si každá nová učitelka musí vypracovat ty svoje? Já právě mám praxi ve školce, ale jen jako pomocná učitelka na odpoledne, takže tyto plány jsem nikdy nedělala, tak mám z toho trošku vítr…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem si je vždycky dělala. S kolegyní jsme udělaly třídní vzdělávací a potom jsme každá jela podle týdnů, kdo měl ranní tak měl „program“ podle plánu.
- Citovat
- Upravit
Aha, tak to jo. A můžu se zaptat odkud čerpáte? Z netu, z literatury, vím, teď už v tom máte praxi, ale třeba mě jako začínající učitelce, poradila byjste něco?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já asi nejvíc z internetu. Případně z literatury kterou jsme měli ve školce.
Ono na odpoledne toho „není moc“ držela bych se tématicky plánu, který má učitelka a k tomu nacházela činnosti.
U nás jsou odpolední činnosti - pobyt venku - oblíbené - cvičení na hudbu, hry typu honěná s různými obměnami, stavění megastaveb na pískovišti, dopravní hřiště…
Uvnitř - dle počtu dětí - individuální činnosti - skládačky, puzzle, kostky, různé úkoly - podle toho jaké máte vybavení
Hra na Popelky - třídění hraček, když jsou v jedné krabici naházené různé stavebnice a tak ![]()
Kreativní činnosti už u nás odpoledne neprobíhaly jen obyčejné kreslení nebo omalovánky.
- Citovat
- Upravit
Jaká je náplň práce učitelky v MŠ? Je tu konkrétně nějaká učitelka ze školy, která by mi pověděla své zkušenosti?