Náplň práce učitelky v MŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
sophinka
5.9.12 12:38

@zichisek na FB Kendin Yap

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.14 15:52

Začínající učitelka v MŠ

Zdravím všechny paní učitelky,

od září budu nejspíš nastupovat jako začínající učitelka do MŠ. Kvalifikaci mám (VŠ - učitelství pro MŠ), střední z jiného oboru. V rámci studia mám za sebou několik praxí, nejdelší trvala 3 týdny.

Do práce se hrozně těším, ale moc nevím, co mám očekávat. Paní učitelku, se kterou budu na třídě jsem viděla a je velice sympatická :)Ale nikdy jsem v MŠ nezažila začátek školního roku - úklid, přípravu tříd, tvorbu TVP, první týden, probíhající adaptaci dětí… Bude to moje první řádné zaměstnání, poprvé budu podepisovat pracovní smlouvu a tak nějak celkově nevím, co mám očekávat. Ale doufám, že základní info se dozvím při osobním setkání s paní ředitelkou.

Na učitelky z praxe bych měla pár otázek:

1. Na co se p. ředitelky zeptat, co je důležité a na co nezapomenout?
2. Co mě čeká před samotným zahájením školního roku?
3. Typy na jakékoliv knihy, popř. kurzy, metody, které si prostudovat (v rámci studia jsem něco načetla, ale během prázdnin bych to ráda dotáhla - popř. které knihy si přímo zakoupit, protože je využiji.
4. Jak vypadá začátek školního roku u dětí? Budu mít starší děti, ale ještě nevím, kolik bude nových atd…
5. A poslední otázka - je zvykem, že si začínající učitelku vezme „pod ochranná křídla“ kolegyňka ze třídy?

Zajímají mě především praktické věci - myslím, že s náplní dne atd. snad problémy nebudou. Materiály shromažďuji už nějakou dobu a nápadů mám snad dost :)

Budu ráda za každou radu pro začínající učitelku. Předem děkuji.

Dávám jako anonym a prosím o zachování - nerada bych, aby tady někdo věděl, jakou práci nejspíš budu vykonávat

• Citovat
  • Upravit
11530
11.6.14 16:30

Doporučuji přečíst, nejlépe zakoupit si knihu od Svobodové a Švejdové Metody dramatické výchovy v mateřské škole. Je úžasná a myslím, že ti pomůže v hladkém rozjezdu. První měsíc je stejně o seznamování a nastavování společných pravidel, i toto je v knize krásně popsáno. Jinak nejlépe asi bude domluvit se s učitelkou se kterou budeš na třídě, ať postupujete stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
11.6.14 19:56

No potěš koště… :mrgreen: Když si vzpomenu na své začátky v roce 1997…jak mi dětičky „skákaly po hlavě“…mě NIKDO nezaučoval, odvedli mě do třídy s (tehdy) 23 dětmi, z toho 3 byly evidentně s lehkou mozkovou disfunkcí (ADHD), ale nikdo je tehdy nediagnostikoval 8o, žádný asistent, nic…a holka poraď si s nima! :zed: No, mazec…
Myslím (na 100%)že tvá kolegyně bude mít ranní (1. týden v září)a tobě doporučuju, byť to bude šíleně náročný, chodit i na její služby (tedy budeš mít celodenní službu)abys viděla jak „zvládá“ děti…co jim dovolí, co ne…musíte si ujasnit VŠECHNY pravidla ve třídě…klidně zapsat na papír a vyvěsit…a nenechat se dětma ukecat :mrgreen: ony to potvory moc dobře umí :mrgreen:
Budou na tebe zkoušet…co vydržíš, jestli jsi pevná v pravidlech, v tom co řekneš!! Na to POZOR…pokud něco řekneš, musíš to splnit, jinak si z tebe budou dělat dobrý den…tzn. například: Máme ve třídě pravidlo, že pokud děti ničí hračky, tak onu hračku odevzdají učitelce a nemohou si s ní dál hrát…uvidíš kluka, co hází autíčkem do zdi…napomeneš ho (připomeneš pravidlo) a on v ničení pokračuje dál…Co teď? I když tušíš, že po tom, co mu vezmeš autíčko pro porušení pravidel, bude řvát jako tur a nejspíš vyhrožovat, že to řekne mamince/tatínkovi (ano to se ti stane :mrgreen: )MUSÍŠ to udělat…musíš trvat na dodržení VŠECH daných pravidel…na začátku roku na 100%…později, až poznáš děti víc, můžeš si dovolit výjimky…občas. Ale na začátku roku děti musí vidět, že jsi milá, příjemná, hodná…ale taky pevná.
Když vidím, že děti začnou blbnout (nudí se), svolám si je k sobě (na to mám písničku nebo si něco vymysli…ale na zpěv děti úžasně reagují :pankac: ztiší se a vnímají tě ;) ) a buď si zahrajem společné hry nebo jim dám nějaký úkol…Ale neptej se jich, jestli chtějí!!! Oni budou rozdovádění a řeknou ti, že ne a jsi v pr***…ty musíš říct: „Vidím, že se nudíte, jen blbnete a lítáte…chce to trochu zklidnit hru…teď si všichni zahrajeme jednu úžasnou hru.“ Pokud máš velké děti, můžete si zahrát třeba „Kdo si vyměnil tričko?“ (hra na pozornost) Jedno dítě jde za dveře a ostatní sedí v kroužku…než odejde, všechny děti si DOBŘE prohlédne…ty dvěma dětem vyměníš navzájem trička…pak zavoláte toho za dveřmi a on hádá, kdo si s kým vyměnil tričko. (příště to můžou být bačkory, tepláky, sukně…) Nebo klasiku „Všechno lítá, co peří má.“ nebo „Bačkůrkovou“ To ti děti odevzdají své bačkory a odejdou za dveře…všichni…ty poschováváš bačkory všude možně po třídě…musí kousek vyčuhovat…a pak zavoláš děti…musí si najít své bačkory…kdo najde svoje, obuje si je a sedne si do středu třídy…nikdo nesmí radit druhým, každý hledá jen své bačkory. Pokud se někomu dlouho nedaří najít, mohou mu ostatní pomoc, pokud chce…
Musíš zahrát nějakou hru, která je zaujme a zklidní…po 3-4 hrách si zase mohou volně hrát ve třídě. Můžeš jim nabídnout klidné hry…puzzle, malování, knihy…stříhání z časopisů a lepení…navlékání korálků atd.
Pokud ti bude nějaké dítě brečet, nic s ostatními dětmi nezačínej…věnuj se brečícím dětem…i když u velkých dětí toto asi odpadne.
Na you tube je spoustu videí z různých školek (besídky, cvičení, ale i dramaťák) doporučuju kouknout…já osobně raději VIDÍM než ČTU…knihy jsou fajn, ale já raději videa, kurzy…prostě „naživo“…
Ohledně rodičů doporučuju se každému představit a podat ruku…máš velké děti, tak asi nebude takový frmol jako u prcků…k dítěti dřepnout (v úrovni jeho očí) a taky se mu představit…„Ahoj, já jsem Jana, jsem tvoje paní učitelka.“
Hodně koukej co a jak dělá kolegyně…bacha na hlas…není potřeba křičet, aby tě děti slyšely, můžeš zazpívat nebo zazvonit na zvoneček…zahrát krátkou melodii na piáno (stále stejnou pro tuto svolávací činnost)
Dobrá rada na závěr: I když se ti něco nebude líbit, neřeš to hned s rodiči…poraď se nejdřív s kolegyní nebo ředitelkou…horká hlava není dobrý rádce a vím moc dobře, že dětičky umí vytočit psychiku na plné otáčky…
Když toho budeš mít plné kecky, sedni si k dětem na koberec a jenom si hraj…sednou si ti na klín, budou se chtít mazlit…pro děti v tu chvíli uděláš 100× víc, než kdybys lítala po třídě vystresovaná, vyšťavená a naštvaná, že nestíháš. Pamatuj si, že děti mají radar na psychiku dospělých!!! Pokud budeš ve stresu, vycítí to a tím víc budou zlobit…pokud budeš v pohodě, bude v pohodě i třída. Uff…je toho hrozně moc, ale to se nedá vypsat…snad budeš mít fajn kolegyni a pomůže ti… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.6.14 10:29

Holky, oběma moc děkuji! Metody dramatické výchovy v MŠ jsem v ruce měla, ale nikdy nečetla…takže půjdu do ní! :)

A @Jitka1976 - tvůj text si nejspíš vytisknu a nechám zalaminovat :mrgreen: Děkuji za vyčerpávající doporučení.

Doufám, že toho hodně odkoukám od kolegyně, a že mě dostatečně zasvětí. Vypadala opravdu mile a chápavě…Nejvíc mě děsí, že se mnou nebudou spokojení…ani ředitelka, ani učitelky, ani rodiče a ani děti 8o

• Citovat
  • Upravit
11530
12.6.14 22:43

Ty metody dramatické výchovy jsou i na ulož to, ale blbě se to z počítače čte a myslím, že stejně dospěješ k názoru, že tohle je třeba prostě doma mít jako knihu. Přeji hodně zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.10.14 09:58

Zdravím,
chtěla bych se zeptat, co vše je potřeba pro práci v MŠ? Chtěla bych jít na VŠ v tomto oboru, ale zajímá mě, jestli je nějaká „výhoda“, že umím hrát na flétnu, klavír, 7 let jsem závodně tancovala… přihlíží se k těmto aktivitám nějak např. při hledání práce?
Děti mám moc ráda a učitelka chci být už dlouho, tak postpuně sháním informace…
Moc děkuji za odpovědi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7211
18.10.14 10:19
@ema.w píše:
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, co vše je potřeba pro práci v MŠ? Chtěla bych jít na VŠ v tomto oboru, ale zajímá mě, jestli je nějaká „výhoda“, že umím hrát na flétnu, klavír, 7 let jsem závodně tancovala… přihlíží se k těmto aktivitám nějak např. při hledání práce?
Děti mám moc ráda a učitelka chci být už dlouho, tak postpuně sháním informace…
Moc děkuji za odpovědi :hug:

při práci nevím, ale u nás na VŠ je to přímo podmínka přijetí - hra na klavír, pohybová dovednost a ještě tuším něco. Bez zkoušek z klavíru to u nás nejde - ale to je na každé fakultě jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
18.10.14 11:51

@ema.w Určitě ti t k něčemu bude :kytka: Jen asi bude potřeba, aby ti to potvrdili, nějakej papír na ty dovednosti… Možná i zpívání..každopádně koukni na stránky školy na kterou chceš jít, mělo by to tam být :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
18.10.14 11:59
@kaja00 píše:
@ema.w Určitě ti t k něčemu bude :kytka: Jen asi bude potřeba, aby ti to potvrdili, nějakej papír na ty dovednosti… Možná i zpívání..každopádně koukni na stránky školy na kterou chceš jít, mělo by to tam být :mavam:

S papírem by problém nebyl, mám vysvědčení a možná i nějaké diplomy bych našla… :) děkuju moc… :)
@Aletheia děkuju, pozjišťuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
18.10.14 12:01

@ema.w jj nemáš zač, hlavně aby jsi se na vysokou dostala a tvůj sen se splnil :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5415
28.7.15 10:29

Jitka1976 je možné ti někam poslat soukromou zprávu? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.16 13:16

Prosim o info - dostala jsem zatím neoficialne nabidku na praci v MS - asistent pedagoga. nez pujdu na pohovor, chtěla bych byt trochu pripravena…

bylo mi receno na plny uvazek - jaká se hodinova dotace plného uvazku v MS?

• Citovat
  • Upravit
314
27.4.16 15:00

@Temaho jooo na tohle taky neni treba vzdy vzdelani. Znamou vzali do skolky a vubec nema ani pedagog. minimum a vystudovany obor, ktery vubec se skolkami a skolou nema nic spolecneho…az jsem koukala, ze ji vubec vzali.Ale je sikovna a s detmi to umi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.16 15:12
@jezevinka píše:
@Temaho jooo na tohle taky neni treba vzdy vzdelani. Znamou vzali do skolky a vubec nema ani pedagog. minimum a vystudovany obor, ktery vubec se skolkami a skolou nema nic spolecneho…az jsem koukala, ze ji vubec vzali.Ale je sikovna a s detmi to umi.

dik, ale na to jsem se neptala :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat