Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Divná Bára píše:
Dnes se dělá ze všeho velká věda.
Ano, včetně z toho, že úča řekne o třídním napomenutí přede všemi,
@Lama Lama píše:
Ano, včetně z toho, že úča řekne o třídním napomenutí přede všemi,
A proč má takovou věc řešit přede všemi? Popravdě vůbec nechápu smysl tehle hromadných třídních schůzek ![]()
Zakladatelka, taky by mi vadilo, že tohle řeší veřejné a asi bych se hned proti tomu důrazně ohradila.
@Pitaya1 píše:
A proč má takovou věc řešit přede všemi? Popravdě vůbec nechápu smysl tehle hromadných třídních schůzekZakladatelka, taky by mi vadilo, že tohle řeší veřejné a asi bych se hned proti tomu důrazně ohradila.
Tak ono je to tak, nebo by mělo být, že na hromadné schůzce se řeší všeobecné záležitosti, organizační věci a tak, a poté bývají individuální konzultace o prospěchu a chování.
@Anonymní píše:
Znala jsem lekarku, vyborna mamolozka, zenske se prevlekali v kabinach a jedne rikala diagnozu. Mluvila hodne nahlas. Takze ty v kabince slysely vse. Vrchol bylo kdyz pani rekla..tak jste na tom jak pani pred vami urcite jste to slysela..fakt
U nás zase na gynde - doktor byl onko pacient a sestřička manželka to vyprávěla vsem v čekárně, ze zítra nebude, ze jde na chemo atp… čekárna byla oddělena prosklenýma dverma - starý předělany byt. A ona vyrvavala.. to same výsledky do telefonu nebo mlada holcina na první návštěvě ![]()
@Pitaya1 píše:
A proč má takovou věc řešit přede všemi? Popravdě vůbec nechápu smysl tehle hromadných třídních schůzekZakladatelka, taky by mi vadilo, že tohle řeší veřejné a asi bych se hned proti tomu důrazně ohradila.
Jémine, všichni mají strašné starosti o to, aby dítě neutrpělo nějakou újmu z toho, že dostane třídní napomenutí za vyrušování při hodině. Ale že ono samotné prostě ruší a obtěžuje ostatní, to už matka neřeší. Ä ano, sama jsem to zažila, syn taky dělal bordel při hodinách. Taky se to probíralo. Dostal kartáč. Jestli mu to vadí (nebo mně), že se to řeší, tak je nejjednodušší zařídit, aby neobtěžoval ostatní tím, že dělá bordel.
Jiná situace je něco, co se ostatních netýká, třeba špatný prospěch. Ale i tam mi přijde, že jsou všichni děsně outlocitní, a skoro aby úča šeptala dítěti známku za zkoušení.
Co takle naučit děti žít s tím, jací jsou - včetně toho, že to ví ostatní. Bud se s tím naučí žít nebo prostě musí změnit ten základní fakt?
Příspěvek upraven 25.04.23 v 13:10
@hospodki píše:
U nás zase na gynde - doktor byl onko pacient a sestřička manželka to vyprávěla vsem v čekárně, ze zítra nebude, ze jde na chemo atp… čekárna byla oddělena prosklenýma dverma - starý předělany byt. A ona vyrvavala.. to same výsledky do telefonu nebo mlada holcina na první návštěvě
Ono, to je ale věc, která nijak neovlivnuje tu osobu v čekárně.
Ale pokud žáci dělají kravál pro hodině, zlobí a ovlivní to chod celé třídy, tak nechápu, proč by se to nemohlo řešit s celou třídou.
@Lama Lama píše:
Ono, to je ale věc, která nijak neovlivnuje tu osobu v čekárně.
Ale pokud žáci dělají kravál pro hodině, zlobí a ovlivní to chod celé třídy, tak nechápu, proč by se to nemohlo řešit s celou třídou.
Fakt, takže ženská, které říká, ze ji da zadanku na mamograf kvůli bulce nebo holka, které říká jak nevadi pro vyšetření, ze je panna a všichni to slyší? Jo, to fakt nikoho neovlivňuje
@hospodki píše:
Fakt, takže ženská, které říká, ze ji da zadanku na mamograf kvůli bulce nebo holka, které říká jak nevadi pro vyšetření, ze je panna a všichni to slyší? Jo, to fakt nikoho neovlivňuje
Nepochopila jsi vůbec, co Lama psala.
To, co píšeš, se týká resp. ovlivňuje pouze tu dotyčnou pacientku - proto je samozřejmě úplně nepřípustné, aby sdělování informací probíhalo tak, jak popisuješ.
Ale jestliže žák dostal napomenutí pro soustavné vyrušování při vyučování, tak se to týká celé třídy. Všichni jeho spolužáci jsou tímto otravováním rušeni, nesoustředí se na výuku, prostě ovlivňuje to všechny. Proto bych ani já neshledávala nic špatného na tom, kdyby se kolem takové věci nedělaly ty přihlouplé šaškárny „nikdo nic nevidí, nikdo nic neslyší“. Stejně všichni vědí, o co jde - ty děti si to mezi sebou řeknou a stejně tak to řeknou rodičům, ve finále stejně všichni (děti i dospělí) vědí, o koho a o co jde. Takže situace popsaná zakladatelkou je sice formálně špatně (učitelka takto postupovat nemá) - osobně ale vidím mnohem podstatnější pochybení v tom, že maminka nedostala informaci o udělení výchovného opatření již předem písemně.
@hospodki píše:?? Jsi mi blbě asi pochopila. Naopak, píšu, že není žádný důvod řešit to před celou čekárnou. Naopak řešit s celou třídou to, že někdo ruší celou třídu během vyučování nebo provokuje ostatní žáky,… mi přijde naprosto v pořádku.
@BohunkaP píše:
Nepochopila jsi vůbec, co Lama psala.To, co píšeš, se týká resp. ovlivňuje pouze tu dotyčnou pacientku - proto je samozřejmě úplně nepřípustné, aby sdělování informací probíhalo tak, jak popisuješ.
Ale jestliže žák dostal napomenutí pro soustavné vyrušování při vyučování, tak se to týká celé třídy. Všichni jeho spolužáci jsou tímto otravováním rušeni, nesoustředí se na výuku, prostě ovlivňuje to všechny. Proto bych ani já neshledávala nic špatného na tom, kdyby se kolem takové věci nedělaly ty přihlouplé šaškárny „nikdo nic nevidí, nikdo nic neslyší“. Stejně všichni vědí, o co jde - ty děti si to mezi sebou řeknou a stejně tak to řeknou rodičům, ve finále stejně všichni (děti i dospělí) vědí, o koho a o co jde. Takže situace popsaná zakladatelkou je sice formálně špatně (učitelka takto postupovat nemá) - osobně ale vidím mnohem podstatnější pochybení v tom, že maminka nedostala informaci o udělení výchovného opatření již předem písemně.
NO, přesně tak. Jediný problém který vidím je fakt, že rodiče předem nevěděli, že dítě dostane třídní napomenutí - jednak předchozí upozornění, že je nějaký problém. Event sdělení cestou bakalářů, že už k tomu došlo. rozumím, že může být zaražená, že první zmínka přijde před celou třídou.
@Lama Lama píše:
Jémine, všichni mají strašné starosti o to, aby dítě neutrpělo nějakou újmu z toho, že dostane třídní napomenutí za vyrušování při hodině. Ale že ono samotné prostě ruší a obtěžuje ostatní, to už matka neřeší. Ä ano, sama jsem to zažila, syn taky dělal bordel při hodinách. Taky se to probíralo. Dostal kartáč. Jestli mu to vadí (nebo mně), že se to řeší, tak je nejjednodušší zařídit, aby neobtěžoval ostatní tím, že dělá bordel.
Jiná situace je něco, co se ostatních netýká, třeba špatný prospěch. I tam mi přijde, že jsou všichni děsně outlocitní, a skoro aby úča šeptala dítěti známku za zkoušení.
Co takle naučit děti žít s tím, jací jsou - včetně toho, že to ví ostatní. Bud se s tím naučí žít nebo prostě musí změnit ten základní fakt?
Líp bych to nenapsala ![]()
@OpportunityNox píše:
Líp bych to nenapsala
Ano, přesně. Místo toho, aby zakladatelka řešila vyrušování a zlobení svého synka, tak řeší učitelku. Zda to oznámila vhodně či nevhodně.
Ona by to třeba i řešila ale musela by o zom třeba vědět. Za mě pokud mi nic před tím nebylo sděleno tak bych se ohradila a s mladým bych si to vyřídila.
@Lama Lama píše:
NO, přesně tak. Jediný problém který vidím je fakt, že rodiče předem nevěděli, že dítě dostane třídní napomenutí - jednak předchozí upozornění, že je nějaký problém. Event sdělení cestou bakalářů, že už k tomu došlo. rozumím, že může být zaražená, že první zmínka přijde před celou třídou.
Od toho jsou ty třídní schůzky, aby se to rodič dozvěděl.
@Anonymní píše:
Učitelé žádný etický kodex nepodepisují.
Zatím ne, ale už aby to bylo. Nedávno se o tom jednalo v odborných kruzích. Souhlas s tím, že někteří učitelé by se svým chováním a jednáním v ostatních poradenských profesích narazili.