Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše:
Od toho jsou ty třídní schůzky, aby se to rodič dozvěděl.
Vidíš a já bych od naší třídní čekala vyšší úroveň komunikace než to, že při problému s dítětem jako první způsob řešení zvolí dát třídní napomenutí a oznámí to rodičům na třídní schůzce. Tak jsem ráda, mé očekávání i naplňuje.
@hanka.br. píše:
Od toho jsou ty třídní schůzky, aby se to rodič dozvěděl.
Tak zase je pravda, že o určitých věcech by se rodič měl informovat průběžně, aby byla šance na nápravu ještě před uložením kázeňského postihu. K tomu u nás ve škole dojdou akorát notoričtí uličníci a pak ti, jejichž rodiče nic nezajímá.
@Lama Lama píše:
Vidíš a já bych od naší třídní čekala vyšší úroveň komunikace než to, že při problému s dítětem jako první způsob řešení zvolí dát třídní napomenutí a oznámí to rodičům na třídní schůzce. Tak jsem ráda, mé očekávání i naplňuje.
Přesně tak - vybafnout to na rodiče bez předchozího upozornění na třídní schůzce u stolečku (při řešení nějaké platby), s frontou dalších rodičů za zády, to je šílená neprofesionalita a bezohlednost vůči rodičům coby jejím výchovným partnerům. Pak se není co divit - pokud někteří učitelé takový způsob komunikace považují za normální standard - že se začnou stavět na zadní kolikrát i plně spolupracující rodiče… protože v tom zkrátka právem postrádají základní mezilidskou slušnost.
Shodou okolností mám tuto situaci zrovna „z první ruky“, náš mladý si před čtrnácti dny také jedno napomenutí vykoledoval - ne tedy za vyrušování, šlo o jednorázovku, ve které jich bylo zapojeno víc „vejlupků“… Třídní to nejprve oznámila jemu a pak - ještě před zápisem do Bakalářů - zavolala mně a situaci mi vysvětlila („až vám to za chvíli pípne v systému, abyste už věděla, co a jak, a rovnou ho nepřetrhla“
).
Přesně tohle jsou ty zdánlivě nepodstatné nuance, které rozhodují o tom, jestli spolupráce rodiče-učitel funguje nebo ne.
@1Pears1 píše:
Zatím ne, ale už aby to bylo. Nedávno se o tom jednalo v odborných kruzích. Souhlas s tím, že někteří učitelé by se svým chováním a jednáním v ostatních poradenských profesích narazili.
Pokud v té formě, která proběhla, tak s tím bych měla problém. Některá vyjádření se opravdu nepovedla. ![]()
@Anonymní píše:
Pokud v té formě, která proběhla, tak s tím bych měla problém. Některá vyjádření se opravdu nepovedla.
Jaka se nepovedla (kodex jsem nevidela, ptam se ze zvedavosti).
Já mám problém s bodem 9. Konkrétně se slovem pokora. Cítím v tom moc velkou podřízenost a slovník synonym mi dává za pravdu.
@Anonymní píše:
https://ucitelskykodex.cz/
Já mám problém s bodem 9. Konkrétně se slovem pokora. Cítím v tom moc velkou podřízenost a slovník synonym mi dává za pravdu.
Což je samozřejmě nesmysl – ke slovu “pokora” (ve významu, jak je v tom etickém kodexu míněno) ve skutečnosti v češtině žádné jednoslovné synonymum neexistuje… a pokud jej hledáš na webu ve slovníku synonym, zákonitě máš problém. To úplně chápu.
@BohunkaP píše:
Což je samozřejmě nesmysl – ke slovu “pokora” (ve významu, jak je v tom etickém kodexu míněno) ve skutečnosti v češtině žádné jednoslovné synonymum neexistuje… a pokud jej hledáš na webu ve slovníku synonym, zákonitě máš problém. To úplně chápu.
Souhlasím a přijde mi adekvátní. Nejen u učitelů, ale i jiných profesích s lidmi. A pokora je na místě zcela jistě.
Spíš mám problém s kodexem jako takovým. přijde mi to takové tlachání o ničem, s tím, že ho vytvářej lidi, co nemají nic lepšího na práci.
@Lama Lama píše:
Předpokládám, že to není první způsob řešení. Jen říkám, že uložení výchovného opatření se sděluje na třídní schůzce.
@BohunkaP píše:
Přesně tak - vybafnout to na rodiče bez předchozího upozornění na třídní schůzce u stolečku (při řešení nějaké platby), s frontou dalších rodičů za zády, to je šílená neprofesionalita a bezohlednost vůči rodičům coby jejím výchovným partnerům. Pak se není co divit - pokud někteří učitelé takový způsob komunikace považují za normální standard - že se začnou stavět na zadní kolikrát i plně spolupracující rodiče… protože v tom zkrátka právem postrádají základní mezilidskou slušnost.Shodou okolností mám tuto situaci zrovna „z první ruky“, náš mladý si před čtrnácti dny také jedno napomenutí vykoledoval - ne tedy za vyrušování, šlo o jednorázovku, ve které jich bylo zapojeno víc „vejlupků“… Třídní to nejprve oznámila jemu a pak - ještě před zápisem do Bakalářů - zavolala mně a situaci mi vysvětlila („až vám to za chvíli pípne v systému, abyste už věděla, co a jak, a rovnou ho nepřetrhla“
Přesně tohle jsou ty zdánlivě nepodstatné nuance, které rozhodují o tom, jestli spolupráce rodiče-učitel funguje nebo ne.).
Naprosto souhlasím. Bud to učitelka vyhodnotí jako nevýznamné problémy, které si se třídou pořeší sama, s rodiči to nechá na třídní schůzky, protože vyhodnotí, že nem smysl s amortizovat psát nebo volat rodičům a řešit to. Al pak není adekvátní dát třídní napomenutí.
A nebo je to problém natolik vážný, že se rozhodne udělit třídní napomenutí. Nicméně, pokud to jen oznámí mezi placením třídního fondu, tak bych jí považovala za nekompetentního pedagoga, jehož spolupráce mezi školou a rodičem a potažmo i výchovné působení se omezuje jen na udílení výchovných opatření ( což tak nemusí být, nicméně, když to nekomunikuje, tak co si člověk má asi tak myslet).
Naštěstí, rukama mi prošlo 7 třídních mých dětí, všechny v tomto směru fungovaly skvěle, a i ta pětasedmdesátiletá babička v případě potřeby zvedla telefon nebo požádala kolegyni, aby poslala email.
@hanka.br. píše:
Předpokládám, že to není první způsob řešení. Jen říkám, že uložení výchovného opatření se sděluje na třídní schůzce.
Předpokládáš špatně, zakladatelka v bdě tři ( nebo to bylo 2) jasně píše, že před tím nedostala žádné upozornění na chování dítěte. Na to jsem reagovala i já a v příspěvku, na který jsi reagovala jsem to taky psala.
Zkrátka pokud dostala informaci o třídním napomenutí ve frontě na lístky do divadla po třídních schůzkách a nepředcházela tomu žádné jiné řešení problematického chování, tak je to neprofesionální ze strany pedagoga.
@Lama Lama píše:
Předpokládáš špatně, zakladatelka v bdě tři ( nebo to bylo 2) jasně píše, že před tím nedostala žádné upozornění na chování dítěte. Na to jsem reagovala i já a v příspěvku, na který jsi reagovala jsem to taky psala.
Zkrátka pokud dostala informaci o třídním napomenutí ve frontě na lístky do divadla po třídních schůzkách a nepředcházela tomu žádné jiné řešení problematického chování, tak je to neprofesionální ze strany pedagoga.
No zakladatelka si je hlavně vědoma toho, že nemá svatozář a chová se jak puberťák, takže ono to až tak zčista jasna nebude. Jasně, že se je jednodušší hledat, kde pochybila učitelka, co udělat měla a neměla než přimět puberťáka, aby při výuce nevyrušoval. Jenomže těch výchovných prostředků v té škole učitelé moc nemají, prakticky žádné a i ostatní děti mají právo na výuku bez rušení. To, co děti ve školách předvádějí, je naprosto tristní, ale není se čemu divit. S tímhle přístupem - Učitelka dala napomenutí, no to přehnala - se není čemu divit.
@BohunkaP píše:
Tak jak je to myšleno? Jsem rodilá Češka a prostě jako první mě napadá ta podřízenost. Podle mě by stačilo napsat -jedná podle zažitých pravidel slušného chování.
@hanka.br. píše:
No zakladatelka si je hlavně vědoma toho, že nemá svatozář a chová se jak puberťák, takže ono to až tak zčista jasna nebude. Jasně, že se je jednodušší hledat, kde pochybila učitelka, co udělat měla a neměla než přimět puberťáka, aby při výuce nevyrušoval. Jenomže těch výchovných prostředků v té škole učitelé moc nemají, prakticky žádné a i ostatní děti mají právo na výuku bez rušení. To, co děti ve školách předvádějí, je naprosto tristní, ale není se čemu divit. S tímhle přístupem - Učitelka dala napomenutí, no to přehnala - se není čemu divit.
To jsem opakovaně psala taky - řešit dítě. Nic to nemění na tom, že je pochybení, pokud to učitelka neřešila před třídní schůzkou.
@Anonymní píše:
Tak jak je to myšleno? Jsem rodilá Češka a prostě jako první mě napadá ta podřízenost. Podle mě by stačilo napsat -jedná podle zažitých pravidel slušného chování.
Pokora je takový správný střed mezi pýchou a přeceňováním sama sebe na jedné straně a sebepodceňováním na straně druhé.
Určitá schopnost sebereflexe, vědomí vlastní nedokonalosti a toho, že každý - tedy i já sám – dělá chyby.
Je to vlastnost resp. schopnost, která je pro dobrého učitele (a vůbec pro každého, kdo se nějakým způsobem podílí na vzdělání či vedení druhých) naprosto zásadní.