Narcismus u mladých žen

2
7.2.24 01:27

Narcismus u mladých žen

Ahoj,
máte někdo nějakou zkušenost s manipulací a narcismem? Pořád jsem se divila, proč některé lidi od sebe tak “odháním”, začala jsem pátrat a zaměřila se na své chování. Došlo mi, že často jakýmkoliv způsobem s lidmi manipuluju, abych dosáhla svého. Také jsem zaregistrovala, že jsem strašně povrchní a ráda dávám lidem najevo, že nikdo není tak dokonalý jako já. Často mě chytá agrese takovým způsobem, že mám černo před očima. Nemáte někdo tip jak tohle řešit? Máte někdo s tím zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
862
7.2.24 08:07

Tak možností je spousta - od návštěvy psychologa, přes nějaká meditační cvičení, či přečtení nějaké motivační nebo naučné nebo vlastně jakékoliv knihy. Taky si můžeš koupit Bachovy esence. A nebo se jen ptej svého svědomí. Záleží, co by ti vyhovovalo nejvíc. Je fajn, že si své nedostatky uvědomuješ, to je už první krok k jejich řešení.
A teď si zahraju na psychologa :mrgreen:, ale myslím si, že nemáš narcistickou poruchu. Narcista totiž není schopen takové sebereflexe. Není schopen si přiznat, že chyba je v něm samotném, protože by se zhroutil. Celý jeho život je totiž vybudován na jeho falešné představě o sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9336
7.2.24 08:13

To by mě zajímalo, co ti kdo napíše. Manipulátoři mívají přátel mraky, lidi se na ně lepí, odpadávají postupně, až když po delší době zjistí, co jsou zač - že si šikovně dokážou od lidí vydindat, co potřebují a ti manipulandi zjistí až pak, že byli vlastně využiti. Navíc manipulátoři mívají na jednoho odpadlíka dva nové náhradníky a hlavně o sobě neříkají, že jsou manipulátoři, ti by spíš řekli, že mají vysoké eq :mrgreen:. Sedí to trochu na tebe?

Příspěvek upraven 07.02.24 v 09:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
7.2.24 08:33

To není věku, to je napříč generacemi. Zajdi si k doktorovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3727
7.2.24 09:12

Narcista s takovou sebereflexí? Tak to bys byla jedna z tisíce. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
7.2.24 10:54
@sophia294 píše:
Ahoj,
máte někdo nějakou zkušenost s manipulací a narcismem? Pořád jsem se divila, proč některé lidi od sebe tak “odháním”, začala jsem pátrat a zaměřila se na své chování. Došlo mi, že často jakýmkoliv způsobem s lidmi manipuluju, abych dosáhla svého. Také jsem zaregistrovala, že jsem strašně povrchní a ráda dávám lidem najevo, že nikdo není tak dokonalý jako já. Často mě chytá agrese takovým způsobem, že mám černo před očima. Nemáte někdo tip jak tohle řešit? Máte někdo s tím zkušenost?

Myslím, že se diagnóza „narcistní porucha osobnosti“ nebo i jen „narcismus“ nadužívají.

Manipuluje občas každý, je asi naivní myslet si, že se této tendence lze úplně zbavit. Ale vědomým nahlížením na sebe sama a své úmysly lze tuto tendenci dát, řekněme, do společensky přijatelné roviny.

Ohledně té povrchnosti… Zajímalo by mě, jak to povyšování se v praxi vypadá a z jakých důvodů si myslíš, že jsi dokonalá (dokonalejší než ostatní)? Tady doporučuju naučit se držet ústa. Prostě si hodně věcí akorát myslet, člověk přece nemusí všechno, co se mu honí hlavou, dávat okázale najevo. :nevim: Takže jakási sebekontrola.

K agresi asi nezbývá než opět apelovat na sebekontrolu. Plus nějaké mechanismy typu když jsem naštvaná, stáhnu se třeba někam do ústraní, než mě to nejhorší přejde, v tom nejhorším hněvu nebudu činit žádná zásadní rozhodnutí nebo dialogy, počkám trochu, než vychladnu a nebudu tolik v zajetí emocí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
7.2.24 12:48
@Hecate píše:
Myslím, že se diagnóza „narcistní porucha osobnosti“ nebo i jen „narcismus“ nadužívají.

Manipuluje občas každý, je asi naivní myslet si, že se této tendence lze úplně zbavit. Ale vědomým nahlížením na sebe sama a své úmysly lze tuto tendenci dát, řekněme, do společensky přijatelné roviny.

Ohledně té povrchnosti… Zajímalo by mě, jak to povyšování se v praxi vypadá a z jakých důvodů si myslíš, že jsi dokonalá (dokonalejší než ostatní)? Tady doporučuju naučit se držet ústa. Prostě si hodně věcí akorát myslet, člověk přece nemusí všechno, co se mu honí hlavou, dávat okázale najevo. :nevim: Takže jakási sebekontrola.

K agresi asi nezbývá než opět apelovat na sebekontrolu. Plus nějaké mechanismy typu když jsem naštvaná, stáhnu se třeba někam do ústraní, než mě to nejhorší přejde, v tom nejhorším hněvu nebudu činit žádná zásadní rozhodnutí nebo dialogy, počkám trochu, než vychladnu a nebudu tolik v zajetí emocí.

Hele ta manipulace je fakt špatná, dokážu vydírat jakýmkoliv způsobem a ráda ty hádky vyvolávat. Nevím jak to říct, ale naplňuje mě to. Tím narcismem myslím to, že přeceňuju svoje síly, svůj vzhled. Dávám lidem najevo, že nikdo není lepší pro ně než já. Vytahuju na ně jejich minulost a už mi bylo hodněkrát řečeno, že jsem ten největší manipulátor a že moje rozdvojena osobnost je strašná. Vím že narcis svoji povahu nepřizná, ale studuju psychologii a tak se v těchto věcech význam. S tou agresí je to fakt už strašné. Vím že bych někomu dokázala fyzicky ublížit ( dělám bojové sporty). Hlavně bych dokázala ublížit lidem, se kterými se baví lidi na kterých mi až moc záleží a vše jim “zakazuju”. Je strašně těžké o tomto mluvit, ale jsem teď zrovna v období kdy mi to na sobě vadí. Bývají i období kdy jsem na to pyšná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
7.2.24 12:52
@sophia294 píše:
Hele ta manipulace je fakt špatná, dokážu vydírat jakýmkoliv způsobem a ráda ty hádky vyvolávat. Nevím jak to říct, ale naplňuje mě to. Tím narcismem myslím to, že přeceňuju svoje síly, svůj vzhled. Dávám lidem najevo, že nikdo není lepší pro ně než já. Vytahuju na ně jejich minulost a už mi bylo hodněkrát řečeno, že jsem ten největší manipulátor a že moje rozdvojena osobnost je strašná. Vím že narcis svoji povahu nepřizná, ale studuju psychologii a tak se v těchto věcech význam. S tou agresí je to fakt už strašné. Vím že bych někomu dokázala fyzicky ublížit ( dělám bojové sporty). Hlavně bych dokázala ublížit lidem, se kterými se baví lidi na kterých mi až moc záleží a vše jim “zakazuju”. Je strašně těžké o tomto mluvit, ale jsem teď zrovna v období kdy mi to na sobě vadí. Bývají i období kdy jsem na to pyšná.

Když studuješ psychologii, tak víš snad, že tohle není narcismus. Jestli tohle děláš, určitě na to bude mít vliv tvé nízké sebevědomí. Co dětství? Jaké bylo?

• Citovat
  • Upravit
17981
7.2.24 14:49

Kdybys narcis byla, tak by si takovy clanek nezalozila, ( pokud by jeho zalozeni nemelo pro tebe neaky jiny, skryty vyznam, z ktereho by si nejakym zpusobem nasledne profitovala ), pises, ze lidi od sebe odhanis, kbybys byla narcis, lidi bys od sebe neodhanela, naopak, potrebovala bys obdivujici a tlapkajici hejno, byla bys nejspis hviezda kolektivu, koho potrebujes, toho by sis hyckala, kto by ti prekazel, toho bys nicila. Manipulace, lez, zakernost by byli tve domeny. Obklopovala by ses slabsimi jedinci, kterym bys nabizela, co potrebuji: pochopeni, pomoc, kamaratstvi v jejich samote, komplimenty, podporu, atd, s lidmi by sis hrala jak se sachovymi figurkami, slouzili by tvym zajmum, bez toho aby o tom vedeli, nekteri by delali spinavou praci vycvicenych psu za tebe, bez toho, aby si byli toho vedomi a dali by ruce do ohne za tebe. Kto te ma proctenou a vi co nosis pod maskou, toho bys nicila. Napodobovala bys, vykradala bys cizi myslenky, postoje a pouzivala bys je k popularite sveho vykonstruovaneho obrazu. A zavist, ta byva u narcise extremni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
7.2.24 15:30

Budu ignorovat příspěvky ala „jsi/nejsi narcista“. To ti nepomůže.
Navíc mi to přijde zavádějící..
Každý je na spektru tzv. temné triady. Někdo min, někdo víc.

Za mě je důležité, že si uvědomuješ, že něco není úplně jak by mělo být a chceš to změnit :palec:

Jak to řešit?
Najdi materiály k tématu a pracuj na sobě - journaling, apod..

A/nebo si najdi nějakého dobrého terapeuta, se kterým si budeš moci projít, co se ti honí hlavou a najít jádro toho, proč se chováš, jak se chováš.
Poznat sama sebe do hloubky a pracovat na tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
7.2.24 17:13

@sophia294 Podle popisu toho, jak intenzivně a ráda manipuluješ, jak moc si o sobě myslíš a jak moc Tě ovládá hněv, bys narcis :-) teoreticky být mohla. Rozhodně ne ve smyslu „porucha osobnosti“ (protože to bys patrně nebyla schopná té sebereflexe), ale patrně akcentované rysy narcismu v povaze tam budou. Případně to nemusí být akcentace narcistických rysů, ale histrionských. Ty se totiž projevují podobně jako narcistické (obě poruchy ostatně jsou jen různou reakcí na totéž) a dle mého laického názoru spíš sedí na to, jak se popisuješ. Zkus si o tom něco přečíst a schválně dej vědět, jak to na Tebe působilo.

Ber to prosím s výhradou toho, že Tě neznám a vycházím jen z toho, co píšeš. Plus nejsem odborník a psychologii jsem nestudovala.

K tomu, co píše @My Melody bych uvedla, že existují dva typy „narcisů“, tzv. overt a covert. Tedy otevření a uzavření. Dle mé zkušenosti to mají ti druzí s přijetím ze strany okolí horší. Čili to, co píše My Melody o tom, jak ti narcisové lidi přitahují, tak platí jen pro ty overt, ale ne tak úplně pro ty covert. U těch spíš pozoruju takovou ufňukanost, ublíženost a pocit nedocenění, protože uvnitř přece žijí v tom, že jsou jedineční a že si z nich každý musí sednout na zadek (a ono se to neděje).

Každopádně si myslím, že bez odborníka to asi sama uspokojivě nevyřešíš, bez ohledu na to, zda jsi ve spektru „narcis“ či „histrion“ (pro zjednodušení). V tomto směru souhlasím s @Andyroi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2981
7.2.24 20:15

Proč ten titulek, když jde o ženu jednu, tedy o zakladatelku? Bude někde článek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
7.2.24 20:17
@sophia294 píše:
Ahoj,

Pořídit si psa, tomu to bude jedno :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
7.2.24 20:24
@sophia294 píše:
Ahoj,

Narcista má lidi přitahovat, ne? Má rád jejich obdiv a tak. Nikoho neodhání, pak by nemohl být obdivován. A ta dokonalost je v čem? V písemném projevu, koukám, asi těžko, to ti teda ujelo.. :lol:

To, co popisuješ, mi přijde jako klasický mindráček, nízké sebevědomí, nikoli narcisismus… Narcis se nepovyšuje, jen si užívá, že ostatní sami přijdou na to, že je nejlepší, že za ním chodí zástupy fanoušků (a ty si hýčká), nemá potřebu nic dokazovat nějakým dáváním najevo nadřazenosti, to je pod jeho úroveň… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
7.2.24 21:28
@Hecate píše:

K agresi asi nezbývá než opět apelovat na sebekontrolu. Plus nějaké mechanismy typu když jsem naštvaná, stáhnu se třeba někam do ústraní, než mě to nejhorší přejde, v tom nejhorším hněvu nebudu činit žádná zásadní rozhodnutí nebo dialogy, počkám trochu, než vychladnu a nebudu tolik v zajetí emocí.

Souhlasím…taky mi přijde, že dnes je každý psychopat, narcis, manipulátor… já když četla ty charakteristiky, v každé jsem našla něco ze sebe 8) Každý máme v sobě kousek toho a kousek toho… hodně lidí si totiž ani neuvědomuje, že to, co dělají, je právě manipulace…a v rozumné míře, není jinak závadná a dělá ji téměř každý. Myslím ale, že nikoho nelze tak snadno zaškatulkovat, nic není černobílé… diagnózu mohou určit jen odborní lékaři, určite ne my tady :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky